Skocz do zawartości
IGNORED

Ripowanie na poważnie

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Pedros to najbardziej rozbudowana strona z muzyka w formacie FLAC (+ okładki i specjalnie spreparowane pod EAC0 - dzięki niej mam ponad 400GB muzyki o której praktycznie mógł bym tylko pomarzyć (troche ze wzgledu na finanse - bo to przeciez +- 10000 płyt - ale takze ze wzgledu na unikalnosc pewnych nagran). Zaproszenie mozna dostac co jakis czas... na razie nie mam.

Jest jeszcze kilka stron ale ogolnie nie warte uwagi - moze dodam demonoid - najwieksze prawdopodobienstwo ze sciagasz to co jest opisane (a nie przypadek ze nasciagales sie 4 czy 5 plyt a okaze sie ze ktos przerobil mp3 na flac i wystawil na stronie)

a ja zgodzę się z Rolandem odnośnie CD-ex, robi to lepiej niż EAC, może dlatego że ma bardziej przejrzyste i zautomatyzowane menu odnośnie ustawień codeka. EAC niby bardziej zaawansowany ale żeby go ustawić to można beke soli zjeść... i dalej ustawiać i porównywać co wyprodukował :-D

a co do foobara lepiej nie dłubać w nim bo można tylko z kaszanić dźwięk ewentualnie to co dywan napisał można przestwić...

pzdr

123... test

Discomaniak

Bzdury wypisujesz i jeszcze się upierasz. W Liteonach zaaplikowano specjalizowany, dedykowany do AudioCD system SmartX, jest świetny ale ogranicza prędkość zgrywania do x12, w przypadku silniejszych zniszczeń potrafi baardzo spowolnić odczyt ale wszystko w myśl zasady "cel uświęca środki", w LG tego nie uświadczysz, sczytywanie leci na maxa i przy błędach jedynie trochę zwalnia. Do tego wyłączenie opcji "napęd zwraca błędy C2", (co jest korzystne) spowolni również mocno LG przy zniszczonych płytach, buforowanie jest o tyle niekorzystne, że EAC traci czas na czyszczenie bufora w przypadku wystąpienia błędów, chodzi o to aby powtórzone sczytanie błędnego sektora nie zostało zastąpione niezmiennymi wcześniejszymi danymi z bufora, jednak samo spowolnienie powodowane czyszczeniem bufora daje tak naprawdę niewielkie spowolnienie.

Do rochu:

Ja też się zabrałem do rippowania jakiś miesiąc temu, mam dwa dyski po 250 GB i jeden 500GB, wszystko robię w EAC-u, mam 3 napędy w kompie, ale idzie to jednak powoli - myślę że do końca roku nie dam rady zrzucić ściany płyt. Gdybym nie robił tych wszystkich folderów i nazw może by było szybciej, ale jak juz się zabrałem to zrobię to porządnie.

Polecam Ci jednak format FLAC zamiast Wav - nie ma róznicy przy przeróbce z Cd->Flac na HDD->Wav na CD-R. Jedynie bitrate przy odtwarzaniu z kompa jest niższe - wynosi ok 950kbps, a nie 1440. Dlaczego tak jest wytłumaczono mi w założonym przeze mnie temacie "Czy Flac na pewno jest bezstratny":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obszerny, wyczerpujący artykuł na temat ustawień napędu i EAC:

Ukryta Zawartość

oraz dodatkowo jak mozna sprawdzić swoją kopię płyty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Ci za te linki. Sam zabieram się teraz za ripowanie wszystkich swoich płyt. Oczywiście ja na dużo mniejsza skalę niż Rochu... no i do FLAC lub APE :))

Czy EAC potrafi ripować od razu do FLAC/APE ? Ma ktos linka do strony gdzie jest to opisane ?

Choć ten link jest jszcze lepszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez kłopotów* ripuję foobarem2000 wprost do FLAC, informacje z freedb zapisują się w tagach oraz w nazwie pliku - to drugie według ustawionego przeze mnie formatu.

*dokładniej jeśli kłopoty są, jesli danej płyty foobar nie chce poprawnie odczytać, to EACowi też się nie udaje.

Po co EAC? Jak ma być szybko i bezbłędnie to można bardzo prostym programem CDDAE99:

Ukryta Zawartość

Ustawiamy verify na tak i tryb na read twice.

Program czyta kazdy tack dwa razy i porownuje binarnie pliki. Jesli plyta zle sie zgrala z powodu defektow, program wykaze kazdy błąd. W praktyce interpolacja nigdy nie zachodzi w ten sam sposób, stąd różnice. Z praktytki również wynika, ze korzystając ze sprawnego napędu CD-ROM dobrze ripującego audio (w zasadzie wszysktie wspólczesne) nie ma sznas aby plyta ktora nie jest masakrycznie porysowana zripowala sie z bledami. Jesli tak sie jednak stanie programik pokaze miejsce i ilosc bledow na podstawie czego mozna podjac decyzje o ponownej probie zripowania sciezki. Jesli po dwukrotnym zripowaniu ciagle sa bledy nie ma co liczyc na dobra kopie. Wszystko lezy po stronie napedu, jesli nie jest on w stanie tak odczytac aby nie wystapily bledy c2 (interpolacja) to nie przeskoczy tematu zaden soft typu eac chodzby czytal ten sam fragment 50 razy. Stad tez wolna praca EAC w przypadku bledow odczytu - program meczy i meczy naped a i tak efekty sa takie sobie.

Ukryta Zawartość

MusicFinder,

Na widmie widać tylko widmo, a ja i tak słyszę tylko do jakichś 17kHz. :( Zniekształceń ni huhu, a co do moich doświadczeń z DSP, to popełniłem kilka projektów soft- i jeden hard-ware'owy w czasie studiów i coś o tym wiem. Jeżeli dany kodek mp3 przenosi większe pasmo przy tym samym bitrate, to znaczy że kodowanie niższych częstotliwości będzie mniej dokładne/mocniej skompresowane. Wysokie częstotliwości pochłaniają najwięcej bitów, dlatego cięcie pasma ma tu sens. Wolę barwną średnicę i nieco przytępione soprany, niż ogólną szarzyznę i wycyzelowaną górę.

Zerkos,

VBR tak, ale to dotyczy jedynie LAME'a. Rzeczywiście 3.90.3 i 3.97 final to najlepsze kodeki do "średnio-wysokiej" jakości (preset extreme AKA V0), natomiast Fraunhofer gra dla mnie najlepiej w 320kb/s i LAME go tu nie dogania, co więcej, FhG właśnie ma CBR dopracowane, VBR ponoć nie bardzo. CBR to nie jest wcale taki totalnie stały bitrate, bo format mp3 ma wbudowany (można wyłączyć) bit reservoir. Jak ktoś chce maks. jakości z mp3, to niech rippuje WMP10/11 i po kłopocie. Tam jest najnowszy kodek FhG. Jak ma być wiernie, to polecam FLACa, można zrippować WMP do wma lossless, a jak player tego nie obsługuje, to przekonwertować na FLACa i tyle. Może tu posłużyć dBpowerAmp, Media Monkey, foobar2000 + wtyczki, itp. EACa nie używam, bo nie mam problemów z zabezpieczonymi lub porysowanymi płytami, a obsługa tego programu jest mało poręczna.

michelangelo, 29 Lip 2007, 17:58

>EACa nie używam, bo nie mam problemów z zabezpieczonymi lub

>porysowanymi płytami, a obsługa tego programu jest mało poręczna.

Ja właśnie zripowałem kilka płyt EACiem. Musiałem jedynie przekładać płyty. EAC sam ściągał nazwy utworów i tworzył nazwy katalogów.

Choć płytę ripował długo... :|

Nie korzystałem z zew. interfejsu ASPI, tylko tego wbudowanego w VISTA. Czy ten z vista jest OK, czy jednak powinienem kożystać z zewnętrznego ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.