Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory - które wybrać?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak sobie pomyślałem, że być może warto zastąpić mój pecetowy zestaw 2.1 Creative za złotych 130 czymś zdecydowanie lepszym. Nie oczekuje cudów, muzyka z PC towarzyszy mi podczas pracy na nim i tak ma zostać. Ma być miło, nie agresywnie z górą no i basik też jakiś być powinien, z czym ponoć sporo małych monitorów studyjnych ma problemy. W każdym razie trafiłem na musiccenter.pl i tam aktywne monitory w do 1000zł, tak myślałem, że zestaw do 700zł to może być coś dla mnie. Tylko najważniejsze pytanie, który? Do wyboru mam to co na fotce -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać, opisy na stronie są dość słabe. Gdzie są takie parametry jak wymiary? Nie wiem czy wszystkie są ekranowane, a powinny, skoro mają stać obok monitora. Dane techniczne poza tym powinny być w jakichś ramkach. Wszystko w każdym razie utrudnia rozeznanie. Poza tym firmy są mi raczej nieznane. Dlatego mam gorącą prośbę o wpis do osób zorientowanych w temacie i ewentualnie polecenie któregoś modelu.

post-10955-100007774 1185702705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według mnie na biurko jeżeli chodzi o jakość dźwięku to najciekawszymi propozycjami są :

Bose Companion® 3 series II

Ukryta Zawartość

ESI nEar05

Ukryta Zawartość

Być może te tańsze też ,ale te powyżej są znacznie lepsze ,zresztą waga mówi sama za siebie

ESI nEar04

Ukryta Zawartość

+ sub jak chcesz mieć naprawdę niskie zejścia basu

Monitorów z wbudowanym DAC-em nie bierz bo te wbudowane są raczej kiepskie ,weź sobie lepiej kartę muzyczną ''Prodigy HD'' ma rewelacyjne przetworniki ''AK4396''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na biurko niewątpliwie BOSE Companion 2 będą dobre i jak na moje ucho lepsze od Ostatnio mocno ekspansywnego w dziedzinie stereo Logitecha Z-10 czy Creative Gigaworks T-20 (choć w zasadzie Creative są typowym zestawem komputerowym a Logitech kosztuje jednak 2,5 razy więcej). Logitech to już cena BOSE Companion i mimo teoretycznie większego zaawansowania materiałowego grają jednak nieco gorzej - możliwe jednak, że mają więcej regulacji i dałoby się uzyskać na tyle przyjemne brzmienie co z jednogłośnikowych BOSE Companion.

Natomiast Yamaha HS50 wystarczy nie tylko na biurko. Sadze że po ich zastosowaniu poszukasz nabywcy na tego - hahaha - Nada i AP Spark ;)

Bo jest tak zrobione żeby "buczało". BOSE zawsze był dziwaczny i dziwnie uzasadniał swoje rozwiązania. Tym razem w Companion 2 twierdzi że obudowa bierze udział w reprodukcji basu (a w którym plastikowym głosniczku do komputera nie bierze udziału???)... I jak na 8 cm głosniczek w ilości sztuk jeden na kolumnę to gra naprawdę dobrze. Tylko ta cena za trochę powietrza w środku jakaś wysoka.

Dokładamy jeszcze kasę i mamy za 1300 zł studyjną Yamahę HS50 która kosi wszystko w swojej cenie i równoważnej cenie wzmacniacza.

P.L. -

firmy, które podałeś są firmami znanymi w tej branży (nie należy mylić podanego przez Ciebie amerykańskiego M-Audio z "M-Audio" niemiecko-polskim które sprzedaje konsumerski chłam w polskim internecie), ale zakres cen to najniższa półka więc jakości się wielkiej nie spodziewaj. Zwłaszcza o tych małych Edirolach słyszałem nie najlepsze opinie, to są podobno (ja nie miałem z nimi przyjemności) raczej lepsze głośniki komputerowe, niż monitory studyjne.

Pamietaj o dwóch sprawach - monitory studyjne często sprzedaje się na sztuki, nie na pary, więc się upewnij bo będzie niespodzianka jak wydasz 700 zł i przyjdzie jeden monitor. Np ta Yamaha na 99% kosztuje 660 za 1 sztukę, nie za parę.

Druga sprawa: piszesz "Ma być miło, nie agresywnie z górą ". Monitory studyjne z zasady są detaliczne - służą do wsłuchiwania się w szczegóły, nie do "miłego" mruczenia w tle. Nie mogą mieć wycofanej góry, i dla wielu brzmią zbyt agresywnie na górze.

Parametry bardziej szczegółowe znajdź sobie na stronach producentów, co za problem? Może też na stronach lepszych (zagranicznych) sklepów, np.

Ukryta Zawartość

Na sweetwater przy cenie zawsze masz pr (para) lub ea (sztuka) więc po przeliczeniu na PLN możesz się mniej więcej zorientować czy musiccenter sprzedaje sztukę czy parę (i ile kosztują Cie podatki...)

Co do brzmienia, lepiej niż tu poradzą Ci pewnie na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na poczatku dzieki za wpisy i pomoc. Tak wiec, Bose Companion 3 mialem okazje przetestowac w domu. I o ile sub gra moim zdaniem bardzo dobrze, tak satelity sa nieco zbyt mydlane. To znaczy, góra pasma moim zdaniem jest zbytnio wygładzona. Szukam czegos bardziej wyrazistego, ale nie z wysokotonowcem o brzmieniu Tonsilowych Altusów. :) Po prostu musi to grac przyjemnie, jakis wzor brzmienia którego szukam... Tannoy M1/ M2 - coś takiego brzmieniowo, tyle, że aktywne. Nie chce kolejnych pecetowych pierdziawek z subem.

ESI nEar05 wyglada ciekawie, dzieki za link. A ta Yamaha, naprawde taka fajna? No ale to juz sie robi 1300 z 700 - "drobna" różnica.

ps. Nada sprzedałem, czekam na nowy klocek. :)

Yamaha faaajna jest ! A HS80 jest jeszcze lepsza. Nawet lepsza od Behringera Truth (czyli o połowę tańszej kopii Geneleca). Kiedyś były jeszcze takie małe Alesisy ale od kilku lat poszłi w wieksze paczki - zmienili nieco koncepcję i nie wiem czy nadal tak dobrze grają.

Bose Companion 3 rzeczywiście już buczą. Companion 2 to klocki z większymi głosnikami i bez suba - grają jednak bardziej powsciagliwie na basie.

A w ogóle to wyrazistość na wysokich tonach na pewno nie była domeną Altusów. Zwłaszcza starych 140, których tuba ciągnęła do 16khz.

Znajdź gdzieś sklep musiccrater i posłuchaj Yamahy HS50. Całkiem mozliwe, że po nich polecą też Twoje AP Spark i spadnie ci z głowy problem wzmacniacza ;)

Qubric a jak sie mają do Yamahy te ESI nEar05?

ps. Co chcesz od Sparków? Nie znalazłem nic lepszego od nich w podobnej cenie. Domniemam, że jakies tam negatywne opinie o nich powstały na wskutek osłuchów Spark napedzanych slabym wzmacniaczem i jeszcze gorszym źródełkiem, o okablowaniu nie wspomniając. One koniecznie muszą grac z czyms bardzo wydajnym prądowo i najlepiej okablowaniem Albedo, na Versusie to dopiero jest jazda. :) A miedziane kable jakos mi do Sparków nie pasują.

Mi osobiscie podobaja sie ESI, posiadam owy model od jakiegos roku i nie narzekam. Sluchalem z nich na samym poczatku na kompie ale po podpieciu pod zrodlo stacjonarnego CD okazalo sie ze nie ma sensu podpinac z powrotem do kompa. Nie mialem z czym ich wczesniej porownywac ale faktycznie graja bardzo ostro no ale przeciez o to chodzi zeby lapac wszystkie szczegoly. Jak ja kupowaly to byly obecnie najlepsze do ceny w okolicach 1000zl a cena ich zmalala wiec mysle ze warto o nich pomyslec.

pozdrawiam rafallster

Seria aktywnych monitorów Tuned Reference jest udoskonaloną wersją poprzedniej linii PS. Event PS5, PS6 oraz PS8 zostały zastąpione nowymi wersjami TR5, TR6 oraz TR8. Monitory TR 8 wyposażone są w woofer 8" z cewką 1.5", driver 1", magnes neodymowy chłodzony ferrofluidem, pasmo przenoszenia 38Hz - 20kHz, poziom SPL 108dB Jak wskazuje nazwa - Tuned Reference - nowe monitory są precyzyjnie "strojone", aby w optymalny sposób i bez zbytnich upiększeń oddawać rzeczywiste brzmienie. Nie jest to typowe płaskie i papierowe brzmienie znane z NS-10, ale pełny i mięsisty dźwięk bez zbędnych "kolorów", oddający dokładnie walory brzmieniowe każdego miksu. Potocznie mówiąc - amerykańskie brzmienie. Używając TR-ek można być pewnym, że zgrania sprawdzą się w różnych warunkach odsłuchowych kompozytorzy będą również bardzo zadowoleni z wyboru monitorów z serii TR. Dzięki zastosowaniu dwóch oddzielnych wzmacniaczy (biamplified system), dla toru wysokotonowego i średnio-niskotonowego uzyskano przyjemne i "nie męczące" brzmienie, co jest szczególnie ważne przy długiej pracy nad projektem muzycznym. Dodatkowym atutem jest możliwość podłączenia praktycznie każdego źródła dźwięku (wbudowane gniazda XLR, Jack 1/4" i RCA oraz regulacja poziomu wejściowego w zakresie od -20dB do +6dB)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.