Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak do wyjsc głosnik. innego wzmaka

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

No więc, jako że zaszły u mnie w domu głębokie zmiany, przenosimy sprzętu, rewolucja meblowa itp.

No i sięstało że system mam cały u siebie, ale mam jeszcze pamiątkę w postaci wieży, której chce dalej używać - radio, budzik, pilot, można sobie leżec i słuchać, zajebiście praktyczna rzecz.

No i teraz pytanie, czy moge kable głośnikowe z wieży podłączyć do kabli głośnikowych co mi idą od Gainclone do kolumn?

dopięte w miejsce gniazd głośnikowych od GC oczywiście.

Oczywiście - jak chodzi jeden wzmacniacz, to drugi byłby wyłączony.

Schemat poglądowy na rysunku

a wszystko po to, bo nie chce zagracać pokoju 2 parami kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie możesz tak podłączyć. Jak byłem mały, miałem z 11 lat tak samo podłączyłem "jamnika" do starej wieży. I efektem mojej głupoty po 5 minutach grania były upalone końcówki mocy we wieży.

ja mam podlaczone tak jak na rysunku i jakos smiga calkiem dobrze juz pol roku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hej dzieki za odp

ja natomiast wymyśliłem,

że można by zrobić taką bramkę, tylko za cholere nie wiem jak takie coś zrobić :D

koncepcja jest taka:

oba kable głośnikowe wchodzą do pudełka, a w nim jest takie ustrojstwo, które jak wykrywa sygnał ze źródła 1, to przerywa obwód na źródle 2, i odwrotnie, i wtedy to by miało rację bytu :)

Już wymyślili:

Przełącznik przeznaczony do zastosowania przy podłączeniu dwóch wzmacniaczów z jedną parą głośników. Każdy kanał ma swój przełącznik. Jest wyposażony w blokadę uniemożliwiającą puszczenie sygnału z obydwu wzmacniaczy naraz. Typ: BT32

Producent: B-Tech

Gwaracja: 24 m

Cena za : 1 szt

Cena bez rabatu: 87 zł

Rabat-wyprzedaż-promocja: 0 %

Cena bez VAT: 71,31zł

Cena z VAT z rabatem: 87 zł

Dodać do koszyka Do produktu polecamy:

Voice.pl

kapelli,

nie podłączaj tak jak narysowałeś, to jest ZŁE podłączenie, możesz popalić któryś ze wzmacniaczy, a może też kolumny gdy jakimś cudom wszystko się wzbudzi.

Jedyna prawidłowa metoda, to wspomniany przełącznik, który podłącza kolumny do jednego ALBO drugiego wzmacniacza, ale NIGDY do obu na raz.

arti13,

ten patent z diodami to jedna z najdziwniejszych rzeczy w audio jaką spotkałem. Z całą pewnością jest to NIEPRAWIDŁOWE i możesz się tylko cieszyć, że jeszcze nic się nie spaliło. Włączenie diód na pewno pogarsza Ci brzmienie. Najlepiej przerób to na przełącznik takiego typu jak pisze Tadeo i to jak najszybciej!

kapelli,

Oczywiście, że się da. Schemat? Po prostu przełącznik ma przekierować kable idące od kolumn na jeden wzmacniacz, a po przełączeniu na drugi. Wyobraź sobie, że przepinasz kable. Tak to ma działać. Użyj tylko dość solidnego przełącznika, nie takiego miniaturowego, bo tam mogą pojawiać się prądy rzędu kilku amperów.

arti13

diody są bez sensu - przecież sygnał jest przemienny więć wycinasz nimi tylko jedną połówkę przebiegu - tak więć drugi wzmacniacz nie jest zabezpieczony!

o ich wpływie na dźwięk nawet nie wspomnę... :O

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.