Skocz do zawartości
IGNORED

Vincent CD-S1.1 _awaria_

stoney

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Niestety spsuł mi się odtwarzacz cd Vincent CD-S1.1 -odtwarza płyty, ale sygnał to szum (głośniejszy w lewym kanale)

kupiłem go w pół roku temu (używany) i od początku wybrzydzał: część CD-R wczytywał po 20-40 sekundach a z czasem oryginały (dłuższe płyty) sprawiały mu problemy,

czy ktoś z Was miał podobne problemy z tymi player'ami?

ewentualnie co może być przyczyną awarii i jak gdzie/jak dokonać naprawy?

z góry dziękuję za pomoc

stoney

https://www.audiostereo.pl/topic/35072-vincent-cd-s11-_awaria_/

To może być cokolwiek, albo DAC, albo procesor EFM, filtr cyfrowy/upsampler, zasilanie, o serwo nie wspominając (długie wczytywanie).

Wygląda na to że kupiłeś już uszkodzony albo z wadami.

W takim wypadku lepiej się go pozbyć i kupić coś innego.

Molibden, 29 Lip 2007, 20:50

>Wygląda na to że kupiłeś już uszkodzony albo z wadami.

>W takim wypadku lepiej się go pozbyć i kupić coś innego.

Dodałeś mi otuchy! Nie ma co...

Ile mógłbym za niego dostać? 100-200zł?!

Trochę mnie kosztował, więc warto poświęcić czas by sprawdzić, czy da się, czy nie da się go naprawić- oczywiście kwestia rachunku ekonomicznego jest na 1 miejscu.

Będę wdzięczny za namiary na sprawdzonego "naprawiacza".

I to jest problem wszytskich zakupów na allegro. Ja nie twierdzę, że nowe się nie psuje, lecz gdy mi coś źle gra, to ślę kurierem do serwisu na ich koszt i niech oni się martwią. I tak przez 3 lata (Denon), jak nie potrafią naprawić, to niech wymienią. To jest niezaprzeczalna przewaga sprzętu z salonu.

Miałem kiedyś vincenta cd s1.1.

Myśle ,że sprawa jest banalna i nie taki diabeł straszny jak go opisują. Vicek ma lampkę na wyjściu. Pewnie się skończyła. Zamów u dystr. Koszt kilkudziesięciu złotych. i po problemie.

Pozdrawiam.

Rolandsinger, 30 Lip 2007, 00:09

>I to jest problem wszytskich zakupów na allegro. Ja nie twierdzę, że nowe się nie psuje, lecz gdy

>mi coś źle gra, to ślę kurierem do serwisu na ich koszt i niech oni się martwią. I tak przez 3 lata

>(Denon), jak nie potrafią naprawić, to niech wymienią. To jest niezaprzeczalna przewaga sprzętu z

>salonu.

Ej trochę przesadzasz. Nie zgodzę sie z tym uproszczoną i nie do końca prawdziwą teorią. W takim razie Allegro powinno niedługo ogłośic upadłość. Zbyt mocno przesadzone wnioski.

Pozdr.

johny, 30 Lip 2007, 00:26

>Miałem kiedyś vincenta cd s1.1.

>Myśle ,że sprawa jest banalna i nie taki diabeł straszny jak go opisują. Vicek ma lampkę na wyjściu.

>Pewnie się skończyła. Zamów u dystr. Koszt kilkudziesięciu złotych. i po problemie.

> Pozdrawiam.

dzięki, czy jestem w stanie organoleptycznie sprawdzić wypalenie się lampy? jakieś zwęglone części?

Szczerze mówiąc to jestem mało ,,techniczny,, Nigdy vicka nie rozkręcałem. Na logikę myślę ,żę po włączeniu go , jeżeli lampka jest spalona to pewnie nie będzie się palić. Napisz do chłopaka o nicku Robtango. Posiada sporą wiedzę na temat lamp. Myślę ,że Ci pomoże. Życzę powodzenia

udało mi sie potwierdzić u dystrybutora, że przyczyną awarii może być niedziałająca lampa (6N16), sprowadzić mogą (koszt około 80zł) ale nie mogą obiecać, że nastąpi to przed pierwszymi śniegami :-/

powiedziano mi też, że nie wiedzą czym można by 6N16 zastąpić

serwis potwierdza też częste problemy z odczytem płyt (ten typ tak ma)

dzięki forumowiczom, za PRIV

Ma ktoś rozbierane fotki tego Vincenta?? Nie jestem pewien czy takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lampy by pasowały...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

nie ma to jak koledzy lampowcy ;-P

Temat nr 35100

Matthew: dzięki za namiar

"Witam.

Lampy 6H16 to popularniejsze ECC88 wraz z rodziną.

Zasyłam Panu cennik 100%-owych zamienników:

ECC88 Tesla - 15zł

6922 EH Gold - 65zł

6H23P - 15zł

6H23P-EB 20zł

E88CC JJ Electronic - 39zł

W pana sprzęcie lampa powinna być wyselekcjonowana, gdyż obie połówki obsługują inne kanały, kosztuje to + 2zł/1szt/.

Pozdrawiam.

Tomasz Jośko

,,KT66"

Dreamer_1, 30 Lip 2007, 18:11

>Ma ktoś rozbierane fotki tego Vincenta??

Ukryta Zawartość

post-742-100007680 1185818423_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam po przerwie

dzięki Waszej pomocy a szczególnie zaangażowaniu forumowicza Dreamer_1'a Vincenty gra jak powinien; DZIĘKI !!!

Dreamer_1 obiecał, że jak się mu poluzuje to napisze jaką lampę zamontował i gdzie można ją/ za ile kupić, co by potomni nie szukali jak igły w stogu siana

pozdrowienia

Stoney

Witam z piedestału :-p

Lampkę zakupiłem od tego allegrowicza już po zakończeniu aukcji i poza allegro ale wszystko odbyło się bez problemów i uczciwie:

Ukryta Zawartość

Nie wiem ile aktualnie posiada jeszcze tych lamp ale wszystkich zainteresowanych spokojnie mogę odesłać do tego pana i radzę chociaż z jedną sztukę na zapas nabyć, zwłaszcza,że cena atrakcyjna (nie mam nic wspólnego ze sprzedającym! Wyrażam tylko swoją opinię).

Alternatywą może być:

Ukryta Zawartość

Co do parametrów to do końca nie znalazłem co oznacza ostatnia literka (jaka jest to wersja lampy ale możliwe,że oznacza po prostu wersję zminiaturyzowaną lub wersje do lutowania) jednak ogólnie:

Ukryta Zawartość

Na koniec może się komuś przyda:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 1 miesiąc później...

witam.

mam problem z tunerem VINCENT STU-1.po ok.1 do 3 minut wyłącza się.W tym tunerze też jest podobna lub taka sama lampa.Nie wiem czy to aby nie ona.W związku z tym mam pytanie czy twoja lampa przed wymianą się żażyła czy nie.Bo moja żaży się normalnie i wtedy gdy tuner gra i wtedy gdy nie gra.

• 3 tygodnie później...

kiki ---> Lampa się żarzyła w Vincencie tylko straciła emisje. Jeśli Twoje nie świeci to widocznie albo coś z układem żarzenia albo z samą lampą.

Pozdrawiam

masterofdeath6, 26 Lis 2007, 11:58

>Jaka jest cena na taki odtwarzaczyk? Nowy/używany ?

Ukryta Zawartość

na początku roku nowy kosztował przeszło 3800

w tym czasie kupiłem używany za niecałe 1400zł

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Sorki,że dopiero teraz.

Powiem uczciwie,że nie pamiętam końcówki ale CDM 12 na bank. Te końcówki to tak do końca ważne nie są ale czy to była 3 niestety nie powiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.