Skocz do zawartości
IGNORED

dvd-video / dvd=audio / sacd

marcin07

Rekomendowane odpowiedzi

kto (jaki producent) ma teraz w ofercie odtwarzacze dzialajace w tych systemach - jaka jest ich REALNA cena rynkowa (niekoniecznie dystrybutora) i czy Yamaha tez cos takiego ma w ofercie???

Spotkalem sie z Denonem 2900 , Pioneerem (oznaczen nie pamietam)

https://www.audiostereo.pl/topic/3509-dvd-video-dvdaudio-sacd/

Tak Yamaha produkuje uniwersalny odtwarzacz, lecz opinie o nim sa raczej mieszane. Jest kilka firm produkujacych uniwersalne odtwarzacze. Ceny sa rozne. Najtanszy jest Pioneer 563 (w Europie ma inne oznaczenie) za $180.

Pozdrawiam,

Parsec

Też myslałem o czymś takim, ale ostatnio moim typem stał się jednak Panasonic 75-tka. wprawdzie to tylko samo DVDAudio, ale JAKIEEEEE za 700zł.

Do tego SACD chyba nie przetrwa próby czasu, bo DVDAudio jest czysto audiofilskim, wielobitowym standardem, a z SACD są problemy.

pozdrawiam i sam jestem ciekaw opinii innych.

Kupiłem pioneera 656a, koszt 1700 na allegro.dźwięk sacd jest super, ale to inny dźwięk niż cd.Nie lepszy, nie gorszy a inny.Narazie mam tylko trzy płyty sacd, ale ciemna strona pinków powaliła mnie. Up Petera Gabriela to odjazd.Ale zaraz potem wracam do cd i wzmacniacza.To jest fajna zabawa, i tak to trzeba traktować.Kogo stać wymienić wszystkie płyty, zresztą dźwięk dookólny szybko się nudzi.Ale wrażenie jest.Format to raczej sacd przetrwa, bo dvd audio ma ze trzy!!! płyty,Sony jednak trochę wydaje.

Niewiadomo czy SACD czy DVD-Audio przyjmie się, to że płyt DVD-Audio jest mało w Polsce to nie znaczy, że będzie wypierać go SACD. O wszystkim zadecyduje rynek amerykański, japoński, gdzie płyt DVD-Audio jest troszeczkę więcej, a przynajmniej nie mniej, niż SACD, więc nic nie jest przesądzone, który standard upowszechni się, a może pozostaną dwa, a może zwiększy się ilość płyt audio w systemie DTS, który może wyprzeć powyższe ???

->Piotr1 Nie masz racji piszac: "....rynek amerykański, japoński, gdzie płyt DVD-Audio jest troszeczkę więcej, a przynajmniej nie mniej, niż SACD"

Na dzisiaj sa 1594 tytuly plyt SACD. Plyt DVD-A jest zdecydownie mniej, okolo jednej trzeciej tego co SACD.

Pozdrawiam,

Parsec

Parsec, to nie istotne i tak niewiadomo jeszcze co się przyjmie, no i już, nit na dzień dzisiejszy "ręki sobie nieda uciąć" czy DVD-A czy SACD (lub DTS audio). Oba systemy mają swoje wady i zalety. Może też powstać nagle nowy tańszy technologicznie system ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.