Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerowych problemów ciąg dalszy.....

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, czegoś tu nie rozumiem...

Po jakiego grzyba uaktualniasz sobie Windowsa, patche i łatki do tego systemu jak Ci komp nie startuje przy samym uruchamianiu. Przecież jedno do drugiego nie ma nic wspólnego...

Tutaj problem jest natury sprzętowej... Ewentualnie coś z Biosem...

"sebol81"- ja to wszystko zrobiłem wcześniej, gdy pokazywała się tylko informacja o braku jakiegoś pliku startowego lub pokazywała się plansza "Tryb awaryjny, Ostatnia prawidłowo działająca konf." itd.

Wówczas wszystko wskazywało na uszkodzenie systemu Windows.

Jeśli przy starcie komputera są słyszalne pipnięcia, to świadczy o przejściu lub nie przejściu procedur startowych. Niektóre płyty główne mają diody lub wyświetlacze diodowe podające kody w trakcie uruchamiania. Książeczka do płyty głównej specyfikuje je. Możesz też próbować znaleźć w necie kody dźwiękowe dla BIOSU danego producenta np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem problemy ze swoją płytą główną EPOXA

nie zawsze startowała, czasami dochodziło do tuzina odpaleń z kombinacją wyłączania komputera soft przyciskiem i na twardo z sieci

czasami wysiadała karta graficzna (kasza na ekranie, trzy obrazy nałożone z przesunięciami względem siebie i jeden w kontrze

czasami dało się zauważyć, że w momencie startu na ekranie diagnostycznym BIOSu pojawiało sie za niskie napięcie (wyświetlane na czerwono)

Podaję sposób, który u mnie się sprawdził

wymiana spuchniętych kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej obok procesora i dwóch w pobliżu (tylko na wysokotemperaturowe!); płytę zanieś do fachowca lub daj komuś, kto to już to robił

wymiana jednego spuchniętego kondensatora w zasilaczu; możesz zrobić sam

wyjęcie wszystkich wstążek, kabli i płyt, przetarcie spirytusem styków i ponowna obsada płyty głównej (był kłopot z identyfikacja dysków i dopiero po kolejnym włożeniu wstążek sprawa została rozwiązana)

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się na wymianę zasilacza.Wszystko wyczyściłem , odkurzyłem i nic to nie dało.Kondensatory na głównej wyglądają OK.Czy możecie mi polecić jakiś dobry i niedrogi zasilacz do obudowy ATX ?Prosił bym o linki sklepów internetowych.Ja upatrzyłem sobie coś takiego....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

każdy FIRMOWY będzie dobry z pełnym PFC czyli zabespieczenia:przeciw przegrzaniom, spięciom,zwarciom itd !

Nie masz aż tak wymagającego procka domyślam się że grafiki też...

...choć słyszałem że seria MODECOM FEEL jest niższa ale powinno być ok i nie ma co przesadzać z TAGANAMI CZY CHIEFTEC-ami

Taki pochodzi krótko.

Dobry zasilacz to 400W i cena od 130zł wzwyż, 3 lata gwarancji, wiatrak 120mm, elementy elektroniczne o większej wytrzymałości i konkretna masa (np. ze wzgl. na większe radiatory).

Tzn. jak ma 3 lata gwarancji to tyle powinien wytrzymać, bo tylko przy dużo niższych obciążeniach zasilacze wytrzymywały więcej niż powinny np 5-6 lat, ale przy intesnywnej pracy nie więcej niż to wynika z ceny i gwarancji.

Molibden, 6 Sie 2007, 21:22

>Taki pochodzi krótko.

GÓWNO PRAWDA !!!

Mój ojciec jedzie na MC już 3 rok i miodzio chcesz fote jego kompa co ma go niego podłączone ?? to istny PENTAGON !!!

>_WILU_

cieszę się że działa, mogłeś to trochę mniej ekspresyjnie przedsatwić.

Natomiast moje doświadczenia z różnymi zasilaczami są trochę inne, markowy pochodzi - no name - nie.

Molibden, 6 Sie 2007, 21:52

>>_WILU_

>

>cieszę się że działa, mogłeś to trochę mniej ekspresyjnie przedsatwić.

>Natomiast moje doświadczenia z różnymi zasilaczami są trochę inne, markowy pochodzi - no name - nie.

I również KUPA !!

obecnie jade na "czifteku" ale kiedyś około 5 lat bez jaj na CODEGENIE 300watt bez ani jednego pierdnięcia z jego strony ! mało tego wentylator przepiołem na 5V i był niesłyszalny choć spodziewałem się dymku i nawet na to czekałem...nie zależało mi na nim, a on nic nie chciał paść, chodził i chodził i chodzi do tej pory na 5V z tym że już u kogoś innego i na o wiele mniej wydajnym prądowo zestawie !

Kasjel, a czy sprawdziłeś tę bateryjkę. Najpierw sprawdź bateryjkę na płycie. Opisywane objawy są jak znalazł.

Uśmiejes zsię do łez, jak się okaże, że po zakupie zasilacza objawy te same :) - bateryjkę!

A odnośnie zakupu zasilacza (jeżeli już), to proszę bardzo, kupuj za kilkadziesiąt złotych (Molibden ma trochę racji), tylko, że po roku (pół) ryzyko podobnego problemu wzrasta niemiłosiernie (jeżeli to zasilacz obecnie). Jeżeli już chcesz kupić tani zasilacz, to kup przewymiarowany, czyli do wyliczonego zapotrzebowania na moc dodaj trochę :).

Przy zakupie trzeciego komputera (jakieś prawie trzy lata temu) dojrzałem do następujących proporcji: na ile tylko stać, wydać przede wszystkim na zasilacz, płytę główną, obudowę, a reszta w miarę możliwości (no jeszcze dysk twardy coby nie zmniejszyć niespodzianki). Obecnie co bym z nim nie robił, chodzi zawsze. Poprzednio a to dysk, a to pamięć, a to coś tam, a wszystko kończyło się wymianą zasilacza zawsze.

jesli tak to pędź na zakupy masz godzine od teraz :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do twojego Athlona będzie aż nad :)...

Tylko jeśli stawiasz na zasiłke bo wiesz, wymienisz cały komp :) ale dobra zasiłka zawsze musi być! a Jak zasiłka nie pomoże, to ja zrobił bym większy krok i wymienił bym płyte główną.

Przegrałem :-(( Może kupić ten ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.