Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

i napisz jeszcze jaki masz pokój, bo warto przy projektowaniu pudeł wziąść pod uwage rezonansy Twojego pokoju, czyli podaj odległości między równoległymi ścianami oraz między podłogą i sufitem.

W układzie symetrycznym dałbym wspólną komorę o objętości 30 litrów na dwa AL170, a resztę odgrodził i zrobił bym komorę balastową z piaskiem co dało by Ci jakieś ok. 50kg piasku.

W układzie klasycznym zrobił bym podobnie lub odgrodził głośniki AL170 przegrodą w ten sposób że górny by miał 15 litrów a dolny 20 litrów. W ten sposób miał byś możliwość w przyszłości pokombinować z układem dwu i pół drożnym, albo mógłbyś odłączyć dolny głośnik i pokombinować w układem dwóch głośników AL170 i KE, a jeśli chciałbyś zrobić układ dwudrożny z trzema głośnikami to mógłbyś do większej komory dać jakiś balast zmniejszający objętość z 20 na 15 litrów. Takie rozwiązanie jest trochę dziwne ale bez eksperymentów nigdy nie będziesz wiedział jakie rozwiązanie jest najlepsze, gdybyś wiedział co ja robiłem ze skrzyniami żeby zwiększyć czy zmniejszyć objętość i układ głośników to byś się przeraził wodo wie co nie!!

Podział skrzyni i odgrodzenie głośników na dwie komory daje jeszcze jeden problem dwa otwory BR, no chyba że przegroda pomiędzy głośnikami będzie z możliwością zatykania i otwierania to wtedy możesz je połączyć i zastosować jeden BR w pewnym układzie. Ale jeśli nie zrobisz testu to .....

Jeśli nie chcesz komory balastowej może dobrze by było zmniejszyć jakiś wymiar kolumny np. głębokość. bo 45 cm jak dla mnie to trochę dużo jak na kolumnę 20 cm szerokości. (wycięte pyłty zawsze można przyciąć)

Powodzenia przy realizacji projektu Pozdrawiam Wilk

Kooniuszy 6 Sie 2007, 12:58

Nie słuchaj ich – trochę jeszcze muszą się poduczyć zanim pierdoły przestaną wypisywać (choć kombinują dobrze :)

pisałem już że były dwa rodzaje głośnika Al 170

Z 1997 roku miał parametry:

Fs=38 hz

Qts=0,4

Vas-35,20 litry

Co dawało optymalną obudowę obliczoną przez Boxim Vb=43 litry strojoną na Fb=35,6 hz.

W praktyce obudowy dla głośników o Qts mniejszych od 0,4 liczone wg tabel TS mogą mieć różnice w wielkości obudowy od -20 do +20%.

VIB 170 AL powstał dawno właśnie gdzieś w okolicach 1997 roku - dlatego ma obudowę objętości 34 litrów.

Al 170 z 2000 roku miał podane inne parametry:

Fs=38 hz

Qts=0,34

Vas=33 litry.

Dla takich parametrów Boxim policzy obudowę objętości Vb=25 litrów strojoną na Fb=41,5 hz.

Oba obliczenia są przy obciążeniu pasożytniczym zwrotnicy zaledwie 0,3 oma.

WinISD obliczy dla pierwszego wariantu, bez obciążenia rezystancją zwrotnicy, obudowę o objętości 30 litrów i strojenie na 39 hz

Dla drugiego wariantu obliczy obudowę o objętości 18 litrów i strojeniu na 46 hz

W praktyce jeśli chce się podnieść zdolność do przetwarzania liniowego mocy akustycznej na basie należy zmniejszyć objętość w stosunku do obliczonej. W WinISD widać to na charakterystyce mocy jako siodło w okolicach częstotliwości przy których rezonans basrefleksu odciąża głośnik.

Ale przy tym zachowanie dobrej odpowiedzi impulsowej wymaga niewielkiego obniżenia strojenia w stosunku do strojenia w obudowie obliczonej.

Zakładam, że obecnie Visaton sprzedaje tylko wersję trzymającą parametry podane w katalogu z 2000 roku.

Zatem obudowa może wyglądać tak (za tym co sugerował Wovo) 16 litrów @ 45 Hz. Wtedy spadek charakterystyki o 3 db (f3) wystąpi przy 51,5 hz. Jak widać rewelacja to, to nie jest i nawet dwa albo i cztery głośniki na kolumnę nic tu nie pomogą.

Natomiast charakterystyka mocowa będzie bardzo dobra, z tym że nam akurat niezabardzo potrzebna w przypadku użycia więcej niż jednego głośnika niskotonowego na kolumnę.

Proponuje obudowę pomiędzy 18-19 litrów strojoną na 41-42hz Wtedy f3 wstąpi przy 48-49 hz. Też nie rewelacja ale w układzie 2,5 drożnym ciśnienie dołu pasma zostanie podciągnięte głośnikiem basowym i umożliwi też wykonanie kompensacji baffle-step.

Od razu masz też odpowiedź jaka powinna być ta obudowa dla dwóch głośników. Komora netto o objętości około 38 litrów wspólna dla obu głośników i wentylowana raczej dużym tunelem (przynajmniej o średnicy 80 mm i długości 18,5 cm - jeśli się zmieści w obudowie to nawet większej średnicy)

Zabawa w obudowy różnej objętości dla jednakowych głośników basowych w zespole jak to opisuje Wilk czy Wovo skończyła by się przy tych głośnikach utratą basu, bo rezonanse od dwóch różnych objętości obudów ulegną w pomieszczeniu uśrednieniu i nie osiągniemy nawet tych 51,5 hz przy spadku ciśnienia o 3 db.

PS. Jeśli chodzi o Al 200 to na oko tak dałbym mu (pojedynczemu) 40-42 litry objętości i strojenie na 34-36 hz. To umożliwi mu przenoszenie od 42 hz ze spadkiem -3 db.

Czyli podobnie jak już wyżej pisałem. Obudowa nie przekraczająca 40l. dla dwóch AL'i 170 , jednak ja zrobił bym taki myk ,że zamiast rurki fi 80 dałbym ciut mniejszą i dłuższą .

A więc moje obudowy wykonane będą bez żadnego przegrody, będą dwa wzmocnieninia, ewentualnie jedno i zrobię tak jak pisał WILK zastosuję przegrodę balastową którą zasypię piskiem. A układ będzie napewno 2 drożny ponieważ nie znam się aż tak na strojeniu kolumn dlatego też o pomoc proszę was. jeżeli chodzi o pokój to jest to 18metrów kwdratowych wym 4,5x4m wysokość to 2,4m. Układ mam klasyczny czyli na górze KE25SC a pod nim dwa AL170 tak mam już wycięte otwory. Na bass reflex jeszcze otworu nie wyciołem bo nie wiem jaka będzie miał średnicę, chcę go umieścić zaraz pod głośnikami choć nie wiem czy to dobry pomysł.

Rozumię ,że sugerujecie te 16 litrów dla AL 170 jako połówka parametru VAS.

Z tym Visatonem nie miałem doczynienia , ale czy w takim litrazu nie podbarwia niższej średnicy?

Oczywiście zdajecie sobie sprawę z tego ,że zbyt mała obudowa też może mieć kłopot z impulsem.

Witam przesyłam obiecane zdjęcia.

Stopki pod Challengera i BR do niego

Pierścień ozdobny aluminiowy i rura do stopy do monitorów Discovery

Elementy aluminiowe będą jeszcze szlifowane drobniejszym papierem

Jest też zdjęci moich obecnych prowizorycznych monitorów, i kawałek pokoju.

Pudła w monitorach to przerobione pudła tonsilowskie tylko, że teraz przód jest bokiem, a bok przodem.

A co do dyskusji o AL 170 to Jak nie usłyszycie to nie uwierzycie ten głośnik bez względu na to z jakiej serii jest to w dużym litrażu muli za to w ok 16 litrach ładnie gra chyba go mam co nie i wiem!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11638-100007239 1186475186_thumb.jpg

post-11638-100007240 1186475186_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że nie dowiem się jednak jaki ma być litraż pod dwa AL170 bo ciągle piszecie i tak o objętości do jednego takiego głośnika. Jak bym potrzebował objętość do jednego AL170 to bym litraż i pudło zgapił z VIB170 i było by po krzyku tym czasem ja mam 2 takie głośniki w kolumnie a to już co innego

W koumnach visatona ATLANTIS są dwa AL170 w dwóch osobnych komorach i na jeden głośnik wychodzi 25 litrów tyle też i ja zastosuje bo jest to jedyne pewne rozwiązanie że to w miarę dobrze zagra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007234 1186477290_thumb.jpg

post-11638-100007235 1186477290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007232 1186477851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba być Visatonem żeby dać dla 16cm membrany 25 litrów ... Róbcie jak chcecie, będzie buuuu i mega bas, w sam raz dla technomułów. Ja pisząc 25 - 30 litrów dla dwóch ALków sugerowałem sięswoim doświadczeniem, a z niego wiem że dla jednego 16cm głośnika dawanie więcej niż te 15 - 18 litrów to nieporozumienie.

Z resztą jak ktoś ma mózg to sobie wymyśli że taka membranka nie jest w stanie sprężyć 25 lub ięcej litrów i zaczyna latać jak szmata.

Z resztą teoretyków widze sięnie przegada, Wilku nie teoretyzuje na temat parametrów TS i nie spuszcza się nad tym jak robi Visaton tylko mówi to co zrobił, a ja mówie to co słysze, natomiast jak ktośma kalkulator zamiast uszu to niech sobie daje jednego ALa w 37 litów i niech cieszy się sejsmicznym jebnięciem w dole. Polecam takze nie dawanie w ogóle rury BR, wtedy będzie "flama z życi"... no comment

To powiedz mi WOVO po co do cholery visaton zastosował 25 litrów dla jednego AL170? Uważasz że oni patrzyli na parametry TS? Bo ja myśle ze mają delikatnie powiedziane więksżą widzę o swoich głośnikach i testują je w sposób o wiele lepszy niż ty w domu bo mają do tego pomieszczenia i sprzęt. Moim zdaniem nie zaciekawą opcją było by wsadzić na 17cm głośniki i uzyskac 45hz bo 40 to ja wyciągnołęm eksperymentując z tonsilem GDN 13/40/2 nie oczekuję też basu twardego jak skała bo wtedy nie kupował bym vistaonów a coś o klasę wyżej.

Senicz coś w tym jest ... coponiektórzy powinni tej słomy sobie z głowy powyjmować i do kolumn sobie wsadzić. Efekt byłby taki że przestali by głupio teoretyzować, a ich kolumny może by nawet lepiej zagrały, w każdym razie klimaty wiejskie ;)

i co do twojej teorii ze nie wkłądać głośników 18tek do więcej niż 16 litrów też leży. Bo miałęm Vife TC18WG i najpierw grałą w 17litrach - bas był szybki ale suchy jak cholera. Zmieniłem obudowę i zrobiłem litraż taki jak ten głośnik ma w Audio Academy Phoebe czyli około 28litrów i zagrał pełniej niżej i wcale nie buczał a wręcz zagrał o wiele bogaciej niż w 17litrach był bardziej soczysty ale nie wylewny i wolny jak to niby jest z twojej teori

Soczysty bas :) Po pierwsze TC18 to fatalny głośnik nadajacy się na popielniczke, a po drugie AA wg. mnie nie potrafi robić kolumn. Też miałem TC18 i to co piszesz Kooniuszu to prawda, bo w 17l jak ja miałem TC18 grał szybkim zwartym basem, a nie rozjechaną kluską jak w AA Phoebe. Poza tym ciekawe co by się stało jakbyś wstawił takie "rozjechane" kolumny do pokoju grzie na przykład podstawowym rezonansem jest 45Hz :)

Poza tym takie zabiegi jak wsadzanie AL w 37l czy TC w 28l służą temu by słuchacz w pierwszej kolejności powiedział "łał" i kupił, dopiero potej dojdzie do wniosku że to jest sztuczny bas, bo przecież żaden instrument w realu nie gra takim basem jak jego kolumny. Kwestia osłuchania, a jeśli dla Ciebie TC18 grało ładnym soczystym basem to tego osłuchania jest zdecydowanie za mało. Ba, powiem że po zrobieniu kolumn na ALku wywalisz je przez okno bo bas ALka jest właśnie szybki, konturowy ale w żadnym wypadku nie miękki i ciepły.

Zauważyłem że dla Ciebię ważny jest tylko impuls a nie całe pasmo basu i tu się różnimy bo ja słucham dużo muzyki filmowej gdzie jest mnóstwo fortepianu, pianina, skrzypiec ale potrzebny jest dobry fundament basowy bo w muzyce takiej niskiego basu jest bardzo wiele. Więc jeżeli słuchałbym rocka to może i bym się połakomił na duzy impuls. a jeżeli chodzi o TC18wg to rzeczywiście był on nie dużo ale był wolniejszy w 28 litrach ale cała barwa było dużo dużo przyjemniejsza dżwięk nie był taki suchy a i impuls był na niezłym poziomie jeżeli chodzi o najtańszy głośnik vify. Uważam że każdy głośnik to osobna historia i jednak mają znaczenie jego parametry. Wovo masz 21 lat a uważasz że jesteś rewelacyjnie osłuchany. Dziwne to troche bo jak byś poczytał to ja mam 26 lat bawię się sprzętem audio od 12 lat i troche już posłuchałem i wcale się tym nie chwalę. Poczytaj troche moich wcześniejszych wpisów to dowiesz sie na czym i co słuchałem. Więc nie unoś sie tak bo co do niektórych (nie mówie o sobie ) to masz stazu ze sprzętem tyle co oronżada gwarancji

Koniuszy posłuchaj mnie nie dla tego że uważam się za jakiegoś Alfe i Omegę, ale dlatego, że mam takie głośniki i wiele z nimi eksperymentowałem tj. miałem go co prawda jednego w kolumnie, a nie dwa jak Ty chcesz dać, ale to niema znaczenia czy jeden czy dwa w układzie trójdrożnym w 34 litrach to grało jak subwoofer z 5kg membraną po prostu muliło w 22 litrach w układzie truj drożnym grało ciekawie ale chcę podkreślić że częstotliwość podziału była w okolicach 800Hz. I w tedy i tak waliło maga basem nisko schodził ale mniej mulił i zmieniłem układ truj drożny na dwu bo stwierdziłem że wyciskanie z tego głośnika siódmych potów nie ma sensu nie mogłem mu wtedy podkręcić na wzmacniaczu bo wylatywał z orbit, a jak mierzyliśmy charakterystykę impedancji to buło ładnie nastrojone. W układzie dwudrożnym w 15,4 litra jak mam obecnie bardzo ładnie gra także średnicą równiutko i nic się nie wypukła żaden wyższy bas czy niższa średnica, mówię Ci nie staraj się wyciągnąć z tego głośnika mega basu bo to nie ma sensu z AL200 możesz coś wycisnąć ale nie z 18-stki. Nie patrz na charakterystyki z tych głupich programików bo to tylko symulacje. Ogólnie bass z AL170 jest szybki i twardy ja taki właśnie lubię dynamika to podstawa.

Co do propozycji Qubric na AL200 40 -42 litry to w moim układzie jeśli tak bym zrobił to nie uzyskał bym ładnego przejścia zakresu wyższego basu i niższej średnicy z AL130M na AL200 z taką dynamiką i klarownością jak chcę. Słyszał bym tylko jedno wielkie dupnię.... Sam zastosuję na jeden AL. 200 31,9 litra a i tak wydaje mi się o 2 litry za dużo.

Koniuszy więc zrób 30 litrów na dwa głośniki resztę balastu i naprawdę Ci to ładnie zagra i nie martw się że nie będzie basu bo będzie, a na muzyce techno i tak będziesz musiał trzymać ściany. Bas powinien być bardzo twardy i szybki i będzie schodząc dość nisko aby trząść meblami. Pozdrawiam Wilk. Pamiętaj tylko że te 30 litrów ma zostać po odjęciu wzmocnień i maty bitumicznej. Jeśli lubisz bas trochę ociężały i wolniejszy, miększa nie taki twardy to zamiast 30 litrów daj 35 ale to max naprawdę.

PS: na początku też patrzyłem na wykresiki z programików i właśnie dlatego wiem jak ten głośnik gra w 34L.

PS . Visaton daje 25litrów w układzie truj drożnym na AL170 zgoda! Tam AL130M odtwarza wyższy bas i niższą średnicę delikatnie postukując i to ma sęs. Ale i tak uważam że lepiej było by 22 litry. Chodzi o to że jeśli dasz większy litraż na AL. 170 w układzie dwudrożnym to z kopułką 25mm nie uzyskasz takiej ładnej spójności jak by to było z AL. 170 w 15-17litrach. Po prostu średnica będzie rozmyta i będzie kupa mega bass i mega sopran, a gdzie detale pięknej średnicy wszystko się straci rozmyje.

Koniuszy jeśli chodzi o Wovo to noże ma on x lat ale to nieważne ważne jest to że nie słuchał on całe swoje dotychczasowe życie techno i uszu mu nie przewiało. (niech Ci którzy słuchają techno się nie obrażają bo nie o to mi chodzi) Wovo za to grał na fortepianie i wie co to równowaga tonalna.

A co do Twojego zamiłowania filmowego i dużej ilości niższych rejestrów w takich nagraniach to jak wcześniej pisałem AL170 nie został do tego stworzony, a jeśli nie wierzysz to daj go w 34L i zobacz jak wylatuje z orbity - zero mocy kupa ruchu.

Sam osobiście uważam że głośnik 20cm nadaje się dobrze do trzęsienia ziemi, a nie 18-tka ona ma subtelnie wypełniać pasmo kompromisowo zastępując np. głośnik niskotonowy o średnicy 20cm i współpracującą z nim w układzie trójdrożnym 13-tkę na średnicy!! To tyle.

Kooniuszy - nie mam zamiaru się z Tobą kłucić i przekrzykiwać tanimi tekstami z piaskownicy. Ty sobie może i słuchasz sprzętu, ale ja chociażdy z racji tego co robie słucham od cholery instrumentów na żywo, i żaden nie ma tak niskiego basu o jakim Ty mówisz za to każdy ma świetną dynamike, dlatego taki bas o jakim mówisz to poprostu podkolorowanie. A faktycznie przy skrzypcach podstawa basowa jest potrzeba i to jak ;)

Wilk też nie do końca bo 20cm to dalej jest mały głośnik, tak naprawde infra dzwięki zaczynają się wydobywać z 30cm kibli i więcej, ale potem jest problem z kontrolą, i wchodzi się w strefy nagłośnienia PA, czyli 20 litrów dla 18-sto calowego głośnika i 2kW wzmacniacz.

Wovo ja miałem na myśli standardowe pokoje, a nie mega salony 40m^2 gdzie możesz sobie wstawić dwie 30cm głośniczki :)

W pokoju 15m^2 dwie 20-tki bęgą częsły jak cała estrada na powietrzu na może w odłegłości 500m :)

Jak szukacie coś na al200 i al130m to zerknijcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.