Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki TUBOWE

Grzesz

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr, w końcu dokładnie opisałeś to co słyszałeś. Zastanawiam się właśnie nad tym fenomenem, bo tak biorąc technicznie te parametry, to nie powinno to zagrać. Z tym, że te kolumny nie są jednak żadnymi maluchami, to w końcu 12" woofer.

Może to kwestia dynamiki tub i tego wrażenia, że obcujemy z żywą muzyką. W sumie ciekawa sprawa.

Pzdr.

Grzesz no nie mów że 97 dba to jest tylko, kiedy większość zestawów nie przekracza 90.

A nie macie tam gdzieś jakiegoś GC ... w końcu to jakiś zestaw o efektywności porównywalnej do sprzętu Petera.

>piotr_lass, 16 Sie 2007, 19:25

pamietaj, ze sluchalismy Heresy na srodku pokoju.

Jesli je przesuniesz pod sciane to masz chyba 3db w basie wiecej a w rogu pokoju chyba +6db.

Takich eksperymentow nie robilismy.

...a na pewno warto...:)

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Krystian Majer, 16 Sie 2007, 21:11

pewnie troche straca.......???

....ale i tak maja ich cale hektary.....;)

nie wiem jakie ustawienie Heresy zalecal Klipsch.

Wiem, ze Cornwall graja dobrze przy scianie i w rogu pokoju - tak byly oryginalnie zprojektowane.

Stad ich nazwa - zbitka slow corn (od corner) i wall (czyli sciana).

Klipshorn - zawsze w rogu.

La Scala i Belle widywalem przewaznie (tylko) przy scianie.

Trzeba poszperac co jest zalecane dla Heresy.

>Krystian Majer, 16 Sie 2007, 21:11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wpisz "heresy positioning" albo "heresy placement"

...masz tu tony czytania......:)

Ukryta Zawartość

Zupełnie dla mnie śmieszne jest to, że Klipschami interesowałem się naście+ lat temu, a dziś wnikając w tkankę (!) zobaczyłem dość nagle, że one już nie takie bardzo "w narożach urodzone". Jasne, że stary Klipsch został, ale te nowe, to jakieś dziwne:)

OK, 97 dB to nie typowe 87-89, ale 3 W i 25 m2 to też coś:) Absolutnie nie wątpię, tylko ciągle mnie zdumiewa, że super-dynamika tub może takie dawać piękne miraże.

Pzdr.

...super slide show....polecam....:)

pilgrimage 2006:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vlad, 16 Sie 2007, 15:31

>Mysl co chcesz, ale ja calkowicie utożsamiam się z definicją Erica Satie,

>mówiacą, ze "Muzyka to inteligencja zawarta w dzwiękach" !

Muzyka "inteligentna" nadaje się na śmietnik. Liczy sie tylko ta muzyka w której kompozytorowi udało się wyrazić swoje uczucia. Inteligencję to można wykorzystać do budowy bomby atomowej... :))

>JFSebastian2

Z Twojej inteligencji nie skorzystalbym nawet przy konstrukcji (jako bomby) - torby papierowej !

Inteligencja to bardzo ogolna dyspozycja i jest jej wiele rodzajow (emocjonalna np. etc.) !

Twoja widocznie jest wylacznie - techniczna i dlatego tez, z Muzyka Ci sie wcale nie kojarzy !

Czy "kompozytorowi udało się wyrazić swoje uczucia" nie ma nic do rzeczy i to nie Twoj interes,

mogl sk***iel nawet nie miec - zadnych uczuc ! A nawet jezeli, to do tego "wyrazania swoich

uczuc" potrzebna jest chyba inteligencja, no nie ?

>vladek

...wlasnie przewidzialem ze bedziesz chcial wywinac sie inteligencja emocjonalna - wiec cofnij sie pare wpisow do jednego z moich poprzednich tekstow.......:

....nie to autor mial na mysli...!

jacch, 16 Sie 2007, 23:10

>..."wyrazania swoich uczuc" potrzebna jest chyba inteligencja, no nie ?...

>Tobie się udaje bez , ale możesz być tzw. wyjatkiem od reguły.

...nie jest potrzebna.......:)

taki np. pies wyraza strach nie gorzej od czlowieka.....inne emocje zreszta tez.....:)

...jest potrzebne cos innego - ale nie inteligencja....:)

jacch, 16 Sie 2007, 23:47

...przeciez napisalem ze potrzeba.....:0)

...tylko nie inteligencji.....!!!

....oczywiscie zalezy od definicji......

...ale juz wczesniej pisalem ze mialem na mysli racjonalnosc a nie inteligencje emocjonalna...:)

....szkielko i oko vs. serce mniejwiecej :)) - OK..?

Ledwo temat o głośnikach tubowych uwolnił się od plugawych wyzwisk, a do akcji weszli najwięksi jego obrońcy: wymieniam tych, którzy nieustępliwie gadają z łajnem (oczywiście w obronie ładu)

---JFSebastian2

---jacchh (po co Cię tu ciągnie? uwierz - odpuść)

---vector, przegiąłeś, nie warto! tyle możemy mówić o muzyce

Koledzy, ja wierzę , że Wy też wierzycie, że możemy tu normalnie rozmawiać. Chętnie bym za Was oczyścił z plugastwa nasze forum. Co ciekawe, mam ostatnio konkretne propozycje pomocy w tym temacie, aż dziwne , że osobniki internetowe są tak łatwe do zlokalizowania. CZEKAJCIE!

Gość

(Konto usunięte)

...---jacchh (po co Cię tu ciągnie? uwierz - odpuść)....

Mój wpis odnosił się tylko do fragmentu w którym zwracasz się bezpośrednio do mnie , bo to co mozna poczytać ponizej , a czego wczorajnie doczytałem...nie podoba mi sie za bardzo :(

Vlad, 16 Sie 2007, 23:08

>Z Twojej inteligencji nie skorzystalbym nawet przy konstrukcji (jako bomby) - torby papierowej !

:))

Rany Vlad, czy ja Cię kiedyś obraziłem ?

>Czy "kompozytorowi udało się wyrazić swoje uczucia" nie ma nic do rzeczy i to nie Twoj interes,

>mogl sk***iel nawet nie miec - zadnych uczuc ! A nawet jezeli, to do tego "wyrazania swoich

>uczuc" potrzebna jest chyba inteligencja, no nie ?

Zgadza się że jest coś takiego jak umiejętność "widzenia" muzyki, która to umiejętność jest jakby niezależna od treści zawartej w muzyce. Ale nie można wszystkiego sprowadzić do słowa "inteligencja". Do wyrażania swoich uczuć chyba bardziej potrzebna jest odwaga i szczerość niż inteligencja.

>JFSebastian2

Za to zwabiles mnie zdradziecko na HFM !

Teraz jestesmy kwita ! :))

Wydaje mi sie nadal dosc wasko pojmujesz pojecie "inteligencja".

Nie wydaje mi sie tez, zeby Muzyka to bylo wylacznie wyrazanie uczuc.

Obstaje przy swoim, ze "inteligencja" pozwala najpelniej rozeznac

zjawisko zwane Muzyka.

Pewnie po prostu podstawiamy sobie inne znaczenia pod to slowo na "i" !

Vlad, 17 Sie 2007, 19:04

>Wydaje mi sie nadal dosc wasko pojmujesz pojecie "inteligencja".

>Nie wydaje mi sie tez, zeby Muzyka to bylo wylacznie wyrazanie uczuc.

Oczywiście że nie tylko. Muzyka to obiekty w przestrzeni wyobraźni. Możesz zrobić z tym co chcesz.

>Obstaje przy swoim, ze "inteligencja" pozwala najpelniej rozeznac

>zjawisko zwane Muzyka.

Ale inteligencja to nie mądrość. Inteligencja tylko pomaga w zrozumieniu czym jest muzyka (i w życiu). Znasz bajkę o zającu i żółwiku ? :) Osiągniecie pewnego poziomu nie jest kwestią tylko inteligencji. Ktoś może być powolny ale wytrwały. I też będzie mu dane zrozumieć Bacha...

Panowie zobaczcie audiofilski klub z Aten. !0 najlepszych systemów. Proszę zauważyć że w większości są to tuby. Dlaczego...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.