Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki TUBOWE

Grzesz

Rekomendowane odpowiedzi

=>Edward, 5 Sie 2007, 21:49

>Miło byłoby się o tym przekonać nausznie :-)

to jak Roman wielkie G zmieni prawa fizyki to napewno usłyszycz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Edwardunio i Rafaello,

Jak czytam wasze wypowiedzi, to nie mogę się nadziwić skąd osobnicy tacy jak wy się urwali? Z pewnością z jakigoś łańcucha, spod jakiejś rozwalonej budy, gdzieś tam z zapadłej dziury, za górami, lasami i nie z tej bajki, co my wszyscy.

Efekt megafonowy? To, że Edwardunio słyszy inaczej to powszechnie wiadomo, przecież on ocenia z góry jak dane urządzenie będzie grało, sugerując się wyglądem - przykład tragicznej oceny brzmienia Rehdeko - które wg niego wyglądały do dupy, więc i grały do dupy, co okazało się nonsensem po wpisach kilku osób, którzy naprawdę z nimi się zetkneli i wiedzą o co chodzi w audio.

Miałem możliwość, będąc u znajomych w Norwegii, wysłuchać i to wiele godzin bez jakiegokolwiek zmęczenia, wręcz przeciwnie - to było muzyczne delirium, z którego by nie chciało się wcale wychodzić przez wieki, Trio Avantgarde Acoustic z monoblokami Jadis SE 300B i cd Jadis J1. To co usłyszałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Po prostu nie mogłem uwierzyć, że 10 watowa lampka może na poziomie potencjometru góra 5-7 wat nagłośnić salon ponad 60-cio metrowy o kopulastym kształcie sufitu !!! Dźwięk jaki usłyszałem, to był najbardziej muzykalny dźwięk jaki kiedykolwiek do tej pory miałem mozliwość usłyszeć. Czy był on megafonowy???To jakaś totalna bzdura i to na resorach wypowidana przez kompletnych abnegatów dźwiękowych.

Wspaniałość dźwięku powalała. Był on pełny, bogaty, świetnie zdefiniowany, niezwykle czysty i delikatny, nie nadmiernie rozciągnięty, nie zauważyłem jakichkolwiek braków w dynamice i właściwej rozciagłości basu chrakterystycznych mankamentów innych SET-ów. Po prostu "mniód" na duszę, ale potworny ból dla kieszeni.

Ech, coś takiego mieć u siebie w domu, to żyć nie umierać, tylko skąd wziąć tak wielkie pomieszczenia idealne do tego?

Pamiętajcie, jeżeli coś wygląda jak stelaż z paroma tubami w ksztalcie megafonów, to nie znaczy, że to gra jak megafon, sugerowanie się wyglądem jest debilne, ale dla wielu na tym forum pseudoestetyka jest dominująca w wyborze klamotów, niż rzeczywisty dźwięk.

Polichlorkowinylowy kochanek łowca ignoruf

Grzesz, Avantgardy które wkleiłeś to co najwyżej tubki. Prawdziwe tuby to są te poniżej.

I bardzo proszę nie tworzyć szumu pojęciowego: brum ("która lampa najmniej brumi gdy napędza głośnik o efektywności 103 dB.") to slangowe określenie przydźwięku sieciowego o częstotliwości 50 lub 100Hz (60 lub 120Hz w USA) czyli - zakłócenia! Która lampa najlepiej brumi? Lampa niskiej jakości albo ze źle zsymetryzowanym żarzeniem!

W sprawie zniekształceń generowanyhc przez tubę polecam hasła: edgarhorn, tractrix.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3966-100007301 1186393174_thumb.jpg

post-3966-100007302 1186393174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>revolpl

>Jak czytam wasze wypowiedzi, to nie mogę się nadziwić skąd osobnicy >tacy jak wy się urwali? Z pewnością z jakigoś łańcucha, spod jakiejś >rozwalonej budy, gdzieś tam z zapadłej dziury, za górami, lasamirevolpl(...)

Fajny tekst - szkoda tylko że on "trochę" mierzi, przebija przez tekst zachwyt dzicka pierwszy raz słuchającego tuby, przy okazji wybitnie pokazałeś swój wyszukany poziom. Wypływa na wierzch jak g. na wodzie Twój prymitywizm myślowy oraz pewne problemy określone wystającą spod obrusa bezsensowną, opaczną złośliwością. Skadś się ona wzięła, prawda?

Tego tekstu i tak zapewne nie zrozumiesz, no ale cóż, jacy ludzie takie forum, dla każdego coś miłego.

Nie wiem co Ty za czort, ale popracuj trochę nad sobą. A teraz p(...) tzn. ten-tego-hmm... pisz do woli ile tylko wlezie w "wyszukany" sposób, najlepiej 12 postów na raz z plwocinami, a ja zakładam cudownego ignorka, czyli wieeele dni bez neta:))

Pozdrawiam i miłego dnia!

gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek,

Czyj tekst mierzi? to raczej prymitywny twój.

>Fajny tekst - szkoda tylko że on "trochę" mierzi, przebija przez tekst zachwyt dzicka pierwszy raz

>słuchającego tuby,<

Gdzie tylko mogę to staram się słuchać tub i słucham, już od 10 lat. Nie jest to żadna nowość dla mnie. Po prostu wymagają świetnej elekroniki lampowej, z którą takie pacany jak ty nigdy nie miały styczności, a także odpowiednich pomieszczeń ,a nie klitki w której gacki bytują na co dzień, w których klaustrofobia powoduje zagotowanie się mózgu jak u ciebie. Tuby z prawdziwego zdarzenia będą drugimi głośnikami obok elekrostatów(które mam), które postawię w domu. Do muzyki wokalnej i małych składów to bajka, gdyby nie ta potworna drożyzna dotycząca prawdziiwie grających lamp Np JadisSE845 juz dawno bym je miał, a gdzie tu na resztę toru:(

Dzięki za ignora, dorzucam do kolekcji, no dalej chłopaki - jeszcze jacyś chętni?

PCV kochanek łowca ignoruf

>revolpl

....faktycznie, masz racje.....:)

....tez nie rozumiem skad tacy sie urwali..........????

A tuby to zdecydowanie jedne z najdrozszych i najlepszych glosnikow. Kropka.

....kto nie sluchal - radze posluchac......:)

elektronika musi byc dobra.....

jak czytam wpis ze ktos podlacza Halcro albo Accuphase do tub to noz mi sie w kieszeni otwiera.......:)

....tu potrzeba triody i trafa Tango lub Tamura......!!!!

.....a nie tranzystorowych "pomylek".......

TU BY !!!!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

...ja mam np. takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>revolpl

O, napisałeś:)

Widzę że trafiłem w "10"- przykre ale prawdziwe.

Nie wiem czy w ogóle zauważyłeś, ale ja nie czepiam się tego Co piszesz, tylko Jak piszesz, co świadczy tylko o Tobie, prawda?

A JadisSE845 to wcale nie taki wysoki poziom cenowy, więc o czym tu w ogóle mowa?

To co piszesz do mnie to nieporozumienie, wybitnie pomyliłeś sobie moją osobę ze swoim środowiskiem, ja akurat mam dość duże możliwości:)) Mogą to co poniektórzy poświadczyć:))

Przemyśl to i zrozum. Naucz się też przy okazji podstawowych form zachowania i pisz np. "ty" z wielkiej litery.

Reszta bez komentarza, bo słów szkoda.

A teraz pa, pa, natura wzywa

:)

Trochę sensu poproszę.

Po pierwsze primo, nie wiedziałem, że tak lubię pomarańczowe szlaczki. Robi się na nie moda. a to już cieszy.

A dalej prawdziwe trąbiaste miodzio! Dudivan, te kolumny z prawej ze znaczkiem WC, to faktycznie tuby, ale pierwsze skojarzenie to TL. Pokornie potwierdzam, że zaśmiecanie ojczystego języka powinno być karane chłostą. Jednak brum od razu mówi o przydźwięku sieciowym (tutaj) 50 Hz i jej harmonicznych, zakłócenia to szersze pojęcie. Tak, czy siak przy skuteczności 104 dB słychać wszystko, więc moje pytanie: jaki model wzmacniacza SET na 300B nie "brumi":)

Koledzy z własnymi tubami są usilnie proszeni do tablicy. Jak Wam to gra?

Dudivan, masz tu większe trąbki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vector

Nie generalizuj. Na kilku skrzynkach świat się nie kończy, sam przecież gonisz króliczka, przecież słuchasz Rehdeko a piszesz o tubach. Trafa Tamury też nie są kresem możliwości, bo po co istnieją np. Tribute, Lundahl? Wiem, bo ich też słucham:) W Polsce też można kupić niezłe, wbrew pozorom... tak więc - ostrożniej z jednoznacznymi odpowiedziami, daj innym też łapać królicza, każdy niech to czyni na swój sposób:)

Trochę sensu poproszę.

>gagacek,

...no pewnie, ze na kilku skrzynkach swiat sie nie konczy......:))

.....slucham Rehdeko, bo sa .......oczywiscie najlepsze......;)

.....zaraz potem tuby.........:) lubie.....:)

.....Tamure i Tango wstawilem jako przyklad dobrych traf - do pobicia (jeszcze musze uslyszec lepsze)

....jednak bardziej chodzilo mi o zestawienie tuby i dobrej lampy.....

....natomiast jedno jest dla mnie oczywiste - dobra tuba+dobra lampa=absolutne szczyty hi-endu....!!!

....tak jest i koniec...!!!

.....jesli ktos pisze cos innego to albo nie wie o czym pisze albo pisze z przekory.......:)

....najpierw, niech sobie poczyta i zastanowi sie nad soba -

Ukryta Zawartość

.....a potem najlepiej jak jeszcze troche poslucha......:)

....oczywiscie, teoretycznie zawsze moze znalezc sie cos lepszego....;)

Ukryta Zawartość

>Vektor,

>....faktycznie, masz racje.....:)

>...tez nie rozumiem skad tacy sie urwali......????

Po prostu, , to najczęściej kurze spod ogona, i mają "móżdżki" wielkości główki od szpilki, i nie są w stanie zrozumieć, że pewne gatunki muzyki wręcz powinno się słuchać tylko na tubach(i elektrostatach, magnetostatach).Negują to najczęściej ludzie młodzi, wychowani na dźwięku cyfrowym i na przypadkowych mariażach z tranzystorami, zasłyszanych na AS, lub w jakiejś klicie dwa metry na dwa. Jeżeli ktoś kocha dźwięk z LP, to zawsze będzie mu się podobało takie tubowe brzmienie, może i trochę archaiczne, ale też magiczne:)

>gacek

>Widzę że trafiłem w "10"- przykre ale prawdziwe.<

Strzelec z ciebie żaden, dzieś tam Panu Bogu w okno:)

>gacek

>A JadisSE845 to wcale nie taki wysoki poziom cenowy, więc o czym tu w ogóle mowa?<

Oczywiście, że nie, Grobel Audio chce tylko 54 000 zł. za monobloki , a do tego z prawdziwego zdarzenia przedwzmacniacz będzie drugie tyle- oczywiście nie Jadis. Zarobi się, tylko pstryknąć palcami i juz:))

>Gacek

>Przemyśl to i zrozum. Naucz się też przy okazji podstawowych form zachowania i pisz np. "ty" z wielkiej litery.

>Reszta bez komentarza, bo słów szkoda.

"Ty" mam dla tych, co rzeczywiście na to zasługują, ty do nich nie należysz:)

Podobno dałeś mnie ignora, zrób to w rzeczywistości, to nie będziesz się tak wściekał, że aż musisz brać na wstrzymanie przeze mnie, leć zrobić sobie dobrze...:))

PCV kochanek łowca ignorów

>vector

>....natomiast jedno jest dla mnie oczywiste - dobra tuba+dobra lampa=absolutne szczyty hi-endu....!!!

>....tak jest i koniec...!!!

Aaa - to się rozumie!

:)))

>revolpl

Przecież pisałem że ignor oznacza u mnie wyjazd, niebawem to zrobię. Nie osłabiaj mnie do końca.

Ja nie mam oporów przed czytaniem postów różnych... postaci, bo czasem nawet to jest zabawne:)

pozdrawiam! Miłego dnia życzę, przynajmniej dla mnie on jest taki:)

gagacek

>grzesz

przepraszam, już nie będę, przynajmniej się postaram....

Trochę sensu poproszę.

Czytam wątek z zainteresowaniem , bo ogólnie jestem otwarty na różne rozwiązania ale.... już oczywiście pojawiły się wpisy kolegów którzy zjedli wszystkie rozumy świata i wszystko wiedzą najlepiej.

Ale to nic , to mało bo koledzy chcą wyznaczać właściwy (ich zdaniem) trend i "kierunek odsłuchu" . Nie można mieć własnego zdania , bo TUBA MUSI CI SIĘ PODOBAĆ jeżeli jest inaczej to jestes nie osłuchany lub głuchy i już.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

....pierwsze prawo wymaga odpowiednich glosnikow.......!!!.......;)

Ukryta Zawartość

>marko3T

Ale spokojnie, dopiero przecież co poniektórzy udowodnili empirycznie, że tuby są najlepsze, aczkolwiek niekoniecznie!

Wyluzuj, wakacj esą:))

pozdro

Trochę sensu poproszę.

>marko3T

...co innego "czy cos sie komu podoba".......

....a co innego AUTORYTATYWNE stwierdzenie "czy cos jest dobre czy tez nie"........

....jak powszechnie wiadomo......"glos laika o dziele......, ..o dziele mowi malo a o laiku wiele........" ;)

.....jesli chcemy cos sie dowiedziec proponuje zajrzec do autorytetow i stad link do www.meta-gizmo.com

....no chyba, ze ktos juz uwaza sie za swiatowej slawy autorytet........to co innego......

....zalaczam "pomocny" link: :)))

Ukryta Zawartość

....a w razie czego jeszcze ten: :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gagacek

Spokojnie , nie ulegam nerwówką forumowym i nie jestem konfliktowy (na forum).

Mam swojego konika w audio , którym nie staram się tratować innych forumowiczów machając dodatkowo szabelką . Temat jest tak szeroki ,że każdy coś dla siebie znajdzie.

Pzdr.

vector

Lubię Twoje wpisy , bo Ty tak z przekonaniem piszesz ,że Twój gust muzyczny jest naj...:-)

Mój problem jest pewnie taki , że autorytet jakiegoś kreowanego guru na mnie nie działa.

Nie otaczam się legendami , wspaniałymi autorytetami , bo zaraz zaczeła by się w mojej głowie wojna , który autorytet jest autorytatniejszy.

Ten od tub , ten od OB , ten od traf , ten od wstęg .....każdy z nich dorobił do swojej wizji ideologie i każdy jest przekonany ,że fizyka czy akustyka stoi po jego stronie.

Pzdr.

Gagacek

>grzesz przepraszam, już nie będę, przynajmniej się postaram....

Skąd ja wiedziałem, że Ty to wiesz, że pora na to:)

Ciekawość to pierwszy... itd, ale skoro wiesz, jak to pachnie to po co to odkrywać. Tu oczywiście smaczny wyjątek, że powyższe odkrywcze twierdzenie nie dotyczy kobiet. Tu kolejny wyjątek, niesmaczny, że dotyczy żon (własnych).

Koledzy, fajnie się rozmawia, nawet jak ktoś twierdzi, że jemu tylko tuba dobrze pierdzi, a na ripostę, że faktycznie pierdzi, ten kolega się nie sierdzi, tylko dalej twierdzi...

Jak bez wyrazów, to po prostu poszerzajmy sobie horyzonty, co w temacie tub zgrabnie się wpisuje.

>marko3T,

....musze tak pisac......:) oj musze.......:) nie chcem ale muszem.....!

...nie bede przeciez pisal, ze cos jest biale jak wiem, ze jest czarne......!!!! ;)

...no nie....??? ;)

...wojna w glowie jest tez calkiem OK....:)

....i to dobrze jak ludzie wiecej poczytaja i posluchaja.....:)

....a autorytet jest autorytatyczniejszy - jesli szuka "music ecstasy" a nie wsteg, tub czy innych akustyczno-fizycznych artefaktow...:)

.....o moim guscie muzycznym to w ogole nie pisze.....;-) - bo o gustach sie oczywiscie nie dyskutuje.......

..... a na powaznie - to wiele osob nie slyszalo tuby i triody - wiec mala prowokacja ich, z pewnoscia zacheci....

....pozniej sie nawroca i beda juz po wlasciwej stronie......

.....lampowej, swietlistej stronie mocy w przeciwienstwie do ciemnej tranzystorowej strony mocy......

Edward, się wetnę: warto wiedzieć co kto lubi usłyszeć, dlatego przeczytaj test Kulpy. FK lubi precyzję, dynamikę i raczej nie ulega audiofilskiej magii. Jego testy sporo mi mówią.

Grzesz, 6 Sie 2007, 13:49

>Dudivan, te kolumny z prawej ze znaczkiem WC, to faktycznie

>tuby, ale pierwsze skojarzenie to TL.

Nieeee, to tuba jak się patrzy, ma na imię Hedlund. :)

>Dudivan, masz tu większe trąbki:

Nie weszły...

Strzelam - to miały być te! :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.