Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

czemu pchałeś się w tego Biotona? Mówiłem, że to jeszcze nie okres dla tej spółki. Sam się nad nią jakiś czas temu zastanawiałem, ale przyjrzałem się jej trochę, podumałem i dałem siana. To dobre akcje, ajkbyś chciał kupić dziś, sprzedać za rok.

ja nie wiem po co wszyscy sie tak Biotonem podniecaja.

Ta spolka to drogie coś, na którym ludzie fortuny porobili, potem krocie potracili, a caly czas wywoluje niesamowite dreszcze i kazdy to liczy ileset % tam zarobi :)

moze i na daytrading warto, sam nie wiem.

dla picu bym kupił za 200zł, ale na poważna inwestycje nigdy, no, chyba ze bym był zawodowym spekulantem :D

saczek_XTRM, 12 Maj 2009, 21:20

>czemu pchałeś się w tego Biotona?

A taki jakiś impuls chwili miałem ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No i ja z tym zamiarem właśnie się na to połasiłem :)

Tyle że pojechałem o jeden most za daleko... znaczy jeden dzień za późno :(

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>>Switch, 13 Maj 2009, 14:30

czy grałeś kiedyś dłużej na daytrading? Pytam z czystej ciekawości, bo właściwie ciekawi mnie czy da się (z prawdopodobieństwem >0,5) przewidzieć wzrost/spadek spółki. Ja nawet nie próbowałem, bo nie wiem na czym opierać takie teorie...

roznie bywa na daytrading - na moich akcjach przewaznie podczas spadkow obserwowalem poranne podniesienie a pozniej mocne tapniecie polaczone z popoludniowym wyrownaniem - podczas wzrostu bywalo inaczej - rano mocny start, wyrownanie lekkie w dol, pozniej rakieta w gore i korekta delikatnie w dol ( gdy akcje zyskiwaly okolo 10% to od dolu porannego wyrownania do szczytu poludnia roznica dochodzila do 20% - glownym minusem jest wtedy rosnacy spread - czasami sprawiajacy ze daytrading podczas wzrostu sie malo oplaca ) - ja ogolnie niegram akcjami - trzymam dluzsze okresy - tzn. kupic w dole i czekac az sie sporo odbije - najlepszym sposobem wedlug mnie jest kupowanie akcji "plywajacych" w swoich granicach oporu - trzeba poprostu ustawic kupno delikatnie powyzej granicy dolnego oporu i sprzedac jak tylko dojda blisko gornego oporu ( latwo sie mowi :D )

>>parantulla

no i widzisz, od kiedy Drągowski wszedł na notowania jednolite zalicza same doły. Teraz przewartościowany papier musi wrócić w swoje rewiry. Niby nie duże spadki, bo zaledwie 12.2% ale ciekawe kto teraz będzie chciał kupić ten papier po takich cenach od tych frajerów...

Zapewne nikt i na tym właśnie polega cały pic ;)

Znaczy się na tym, żeby zdążyć (tanio kupić i drogo sprzedać) zanim się zesra.

Na to właśnie liczyłem kupując Krosno, ale się przeliczyłem :)

No to chciałem się szybko odkuć (na Swarzędzu, może Dudzie albo właśnie Drągowskim) ale makler jeszcze szybciej wybił mi to z głowy. Na całe szczęście chociaż raz go posłuchałem :D

BRE - nie mam pojecia, ale jak bedzie po 120zl to wejde. Poki co nie wiem skad takie duze wahania na tych papierach. Licze sie jednak z tym, ze kilka nastepnych dni moze oznaczac spora korekte na GPW. Gielda ostatnio ostro hamuje. Szczegolnie juz WIG20.

Tu nie ma co hymkać, kurde balans...

Na czternaście papierów, które kupiłem dwa tygodnie temu, tylko jeden przebił 5%

a reszta dołuje, większość poniżej kursu zakupu :)

Pomysły?

Ja mam taki jeden, żeby sobie wydrukować wszystkie spółki, powiesić na ścianie, zamknąć oczy i...

i rzucać lotkami, na kogo padnie na tego bęc. Prawdopodobieństwo trafienia jest chyba nawet większe niż analizowanie wykresów i jakieś tam planowanie, tym bardziej że wszystko równo leci na łeb na szyję.

No i co tam, co tam?

Coś dawno nikt się nie chwalił ;)

Ja tam nie mam czym akurat (w sumie 11% na minusie) ale może komuś lepiej poszło?

>>parantulla, 27 Maj 2009, 11:46

bo moze i nie ma czym :)

mam akcje 3 spolek - 2 sa na plusie 2-3% a ta nieszczesna trzecia (deweloper) -8%

dwie sa na tyle stabilne, ze sie nimi nie przejmuje, natomiast trzecia lata co chwile co 5% a mimo to nie osiaga ceny po ktorej ja kupilem. Najwyzej polezy ;)))

Ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj bylo w miare zielono. Obstawialem ten tydzien raczej w krwistych kolorach, z nadzieja na wzrosty w nastepnym

Aż się k...a gorącą kawą oblałem!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to pijemy Panowie, pijjjeeemyyyy ! Ha ha :)

Zgoniłem dzisiaj całe Krosno i to z zyskiem ponad 5% :D a już o mały włos maklerowi łba nie ukręciłem jak kupiłem po 0,17 a tydzień później wyleciało z tabelki i chodziło po 0,10

Ale co tam, przecież najważniejsza w życiu jest... akcja! He he ;)

No kurna rzutem na taśmę dosłownie :) Dzisiaj już z powrotem pikuje w dół :D

No i weź bądź tu mądry i pisz wiersze jak tu żadnej logiki w tym nie ma i sensu brak...

ja tez tak czasem mysle - ale zawsze jakis tam ogolny krotko i dlugoterminowy zarys firmy mozna wysnuc z tego co sie znajdzie - tylko trzeba czytac pewne zrodla a nie jakies gdybane artykuly

a szczeze to nawet bez tego tez sie da - mozna wyczuc nastroj wokol spolki i z fluktuacji ceny okreslic granice oporu - kupic jak bedzie w dole ( jak niebedzie to niezawracac sobie glowy ) i sprzedac blisko gornej granicy oporu - ehhmm.. niby takie proste :D

piter z, 8 Cze 2009, 16:40

>ja tez tak czasem mysle...

A ja tam już nic nie myślę, tylko walę na oślep ;)

Poza PKOBP i TPSA nie mam nawet mglistego pojęcia czym też może się zajmować pozostałe 13 spółek, których papiery aktualnie posiadam :) bo już jutro prawdopodobnie co najmniej trzy z nich przestaną mnie w ogóle interesować, a w ich miejsce wejdą kolejne, o których nie mam bladego pojęcia... ba, dzisiaj nawet nie wiem co to konkretnie będzie :) No na pewno nie Krosno i BRE też raczej nie :D

co ty parantulla rzucasz tam lotkami...? :)

A tak powaznie to czy nie macie wrazenia ze szykuje sie zjazd w dol na calej gieldzie..? Gielda juz wczesniej ostro wyhamowala, a teraz to juz mam wrazenie ze z dnia na dzien gorzej. Obecnie mam akcje 4 spolek no i na powaznie sie zastanawiam czy nie odpuscic sobie narazie i troche poobserwowac, tak zeby potem w razie czego wyjechac z kupnem za grosze z niezla kwota...

Ano rzucam. Gdzie popadnie.

Jak widzę -5% przy PKOBP to idę i kupuję, a nie tam będę czytał całymi dniami "komunikaty" i "oświadczenia" z których nic nie wynika, bo może wypłacą te dywidendy... może nie wypłacą... a jak wypłacą to kiedy... no może wtedy... a srał ich pies, zanim oni tam się zdecydują, to kurs pewnie z pięć razy się przekręci, dzisiaj trochę spadnie, jutro może też, a pojutrze ni z gruszki ni z pietruszki wróci do normy albo wystrzeli w kosmos i wtedy będę sobie pluł w brodę "wiedziałem że tak będzie"?

No i proszę, jeszcze dobrze się dzień nie zaczął, a już mi Hyperion cały poszedł i 5% do przodu :)

I z jakiego to niby powodu akurat dzisiaj nagle wyskoczył na 10%? Albo z jakiego powodu PKOBP ciągle na pysk leci? Czy na przykład taka Teresa, której przyszłość rysuje się w różowych kolorach (przynajmniej według "komunikatów" i "oświadczeń") a kurs akcji od miesiąca ani drgnie?

Moja teoria jest niezmienna - na giełdzie kokosy robią kliki kolesi i to oni sterują kursami jak im aktualnie pasuje. Reszta może sobie czytać wykresy, analizy, prognozy, oświadczenia i... i przypadkiem się załapać na parę groszy, albo wtopić konkretną kasę i nigdy więcej jej nie zobaczyć. Tym bardziej, że w każdej dosłownie chwili może się pojawić wyssany z dupy "komunikat" po którym kurs momentalnie osiągnie orbitę albo runie w przepaść i dopiero wtedy każdy jest mądry, bo można było to przewidzieć... jakby było można, to ci wszyscy analitycy popijaliby drinki na plażach Malibu, a nie siedzieli w dusznym studiu telewizyjnym, "analizowali" wykresy po zakończonej sesji i stroili w piórka wielkich mędrców, bo w USA baryłka ropy podrożała o trzy centy, to jutro w Polsce kryzys się skończy ;)

>Tym bardziej, że w każdej dosłownie chwili może się pojawić wyssany z dupy "komunikat" po którym

>kurs momentalnie osiągnie orbitę albo runie w przepaść i dopiero wtedy każdy jest mądry, bo można

>było to przewidzieć...

z tym to sie akurat w pelni zgodze. Musialbys miec dostep do takich informacji wczesniej albo siedziec 9h dziennie przed notowaniami on-line i reagowac. Tak wlasnie "z dupy" wyskoczyl mi ostatnio komunikat na Cersanicie, ze nie wyplaca dywidendy. No coz, dobrze ze chociaz akcje kupilem za smieciowe pieniadze...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.