Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

hossa sie musi kiedys skonczyc,i to chyba ten moment nadciaga,do tego cos za oceanem z gielda sie dzieje,a i wybory sie zblizaja.

moze byc ostra korekta.

Czytam, czytam.

Choć niektóre ostatnie artykuły dotyczące giełdy są albo tendencyjne albo pisane przez nie do końca właściwe osoby. Przykładem może być artykuł z Rzepy sprzed 2 tygodni, gdzie bito na alarm, że oto krach nadchodzi. A indeksy spadły raptem o 2 procent. Cóż to w odniesieniu do całego półrocza gdzie zarobiły 20?

Te same gazety 2 miesiące wcześniej zachęcały do pakowania pieniędzy w fundusze. Doszło do tego, że niektórzy nawet wydawać by się mogło zdrowi na ciele i umyśle brali duże kredyty i lokowali w akcje licząc na spekulacyjny szybki zysk.

>Myślę że od poniedziałku powinno być już lepiej, zwłaszcza po konferencji premiera.

której konferencji i którego premiera masz na myśli?

Dow Jones z pewnością się odbije na dobre wieści z GPW :)

pozdr.

Kroi się dzisiaj "czarny czwartek"... dzisiejsze notowania nie wskazują na zwykłą korektę. Na giełdzie zaczynają dawać o sobie znać emocje... a to nie wróży dobrze na przyszłość...

Rzeczywiście zrobiło się nerwowo. Gazety piszą, a to może wywołać panikę. Szczególnie wśród drobnicy, która włożyła pieniądze w fundusze w lipcu kiedy była maks górka.

Sam doradziłem wycofanie pieniedzy z funduszu na jakis czas mojej mamie... tylko ze $#@@#$ z funduszu nie uwzględnili jej zlecenia w piątek... i dopiero jutro bedzie chyba zrealizowane. Tak czy siak lepiej przeczekać ten nerwowy moment poza giełdą, a wejść spowrotem w sytuacji gdy wszystko się ustabilizuje...

>olekbiker

Fundusze przy umorzeniach zazwyczaj aplikują wycenę z dnia następnego bądź (częściej) z drugiego dnia po dniu złożenia dyspozycji. Natomiast środki wpływają na rachunek nawet do 10 dni od złożenia dyspozycji. Dowiedz się jak Fundusz postępuje w Twoim wypadku i na jakiej podstawie prawnej czyni tak jak czyni.

Ciężko mi powiedzieć, jak dokładnie wyglądała sytuacja od strony prawnej- rozmawiałem z mamą telefonicznie. Z tego co się orientuję poszło o jakiś problem z dowodem- ale nie znam szczegółów.... choć nie wiem czemu mam wrażenie, że to wina funduszu.... tak czy siak z tego powodu może się okazać, że kilka tys pójdzie się.....:(

Przecena pewnie będzie jeszcze głębsza. Ale też i większe odbicie. Jeżeli ktoś inwestuje w szerszym horyzoncie niech trzyma. Inwestycja spekulacyjna, cóż no risk no fun :-)

To miała być inwestycja trzymana jeszcze przez jakieś dwa lata...

Mimo to doradziłem wyjście teraz.... a jak będzie odbicie, lepsze wieści z USA (lub wyczerpanie tych złych) to wtedy warto będzie ponownie wejść na giełdę i trzymać jak długo się da. Wydaje mi się, że taka opcja jest w tym momencie najkorzystniejsza.

Jak ktoś patrzy na giełdę , fundusze długoterminowo to warto teraz kupować.

I ja tak zrobię, jak będą wyższe spadki to znowu kupię:)

Problem w tym że polacy w ostatnich kilku latach pomylili giełdę i fundusze z cinkciarstwem.

Ben pewnie będzie łagodził sytuację. AlJednak jednorazowa obniżka stóp bez wyraźnej sugestii dotyczącej trwałości, a nie jednorazowości takiej strategii zostanie przez inwestorów zignorowana. Proponuję patrzeć na kurs USD/JEN. Ostatnie parę dni to jazda na maksa, ciekawie to widać w oknie 3 miesięcy. Tutaj może pojawić się sygnał, że rynek odstawia lewatywę.

Bardziej zasadne byłoby zapytać czy nie spowoduje zwiększenia inflacji. Niektórzy twierdzą, że sama w sobie tzw. "recesja" w USA działa łagodząco na wzrost tamtejszych cen. A zatem w średnim terminie taka interwencja byłaby możliwa. Póki co rynki azjatyckie zachowują się fatalnie. Chyba właśnie się rozwiewają nadzieje na względnie dobre dzisiejsze otwarcie na GPW po wczorajszych Yankeskich wygibasach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.