Skocz do zawartości
IGNORED

Brakuje 1.5m kabla component, co robić?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

technicznie można - są przejściówki ...

praktycznie - strata jakości raczej będzie odczuwalna (nie tyle ze względu na zmianę długości co właśnie te złączki ... no chyba, że kupisz jakieś super-pro-extra ekrnowane itp ;-))

-->norwidos, jeżeli kabel "komponent" jest na wtykach RCA, to zrób tak:

-kup trzy wtyczki BNC, do tego trzy "kontrwtyczki"

-kup parę metrów (3x więcej niż potrzebujesz) 75 omowego przewodu koncentrycznego - najlepiej z oplotem stalowym (gorzej się lutuje, ale ponoć lepiej ekranuje).

Potnij go na 3 równe kawałki, odizoluj ile trzeba końcówki, pobiel je etc.

-na jednym końcu oryginalnego kabla wylutuj wtyki RCA, a następnie przylutuj tam wtyki BNC

-do trzech nowych kabli dolutuj z jednej strony wtyki RCA (np. te które wylutowałeś z oryginalnego przewodu), a z drugiej strony kontrwtyczki BNC

-połącz wszystko jak trza i wsio

Jeżeli zrobisz to tak jak opisałem powyżej, to nie powinieneś zauważyć pogorszenia się obrazu, rzecz jasna możesz to zrobić jeszcze prościej i dolutować potrzebne kawałki przewodu (jeżeli oplot zlutujesz w kilku miejscach, to będzie jeszcze lepiej niż w powyżej opisanym rozwiązaniu).

Możesz też dokupić jakiś potrójny kabelek z wtykami RCA i za pomocą odpowiednich złączek spiąć to z oryginalnym kablem - ale tu już nie masz żadnej gwarancji zachowania dobrego obrazu...

Poniżej przykład 50 omowego kabla zgrubnie przygotowanego do lutowania ekranu w jednym miejscu (do kabli wideo i antenowych raczej odradzam) i w kilku (w tym wypadku 8) miejscach (i tak właśnie powinno być, tyle że kabel ma być 75 omowy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3536-100007069 1186713285_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, brzmi to bardzo sensownie, a czy żadna firma nie oferuje jakichś bajeranckich przedłużek? Ja jestem dosyć mocno zapracowanym człowiekiem, więc niekiedy wolę wydać więcej, ale się nie męczyć, bo po prostu nie mam na to czasu:( Teoretycznie to jeszcze prościej byłoby mi kupić nowy kabel o dł. np. 15 m, ale tu nie chodzi akurat o koszty, tylko mam problem z ponownym przeciąganiem przewodu, gdyż moja instalacja jest nieźle zamotana i w skrócie mam tak, że przewód idzie w taki sposób, że jego wyciąganie byłoby pracochłonne jak diabli a do tego poniszczył bym moje ustroje akustyczne:( A może ktoś by mógł odpłatnie wykonać dla mnie taką przedłużkę, może jest taki forumowicz, który ma czas, lubi to i pomógłby koledze?:) Pozdrawiam

Jak nie masz czasu i nie chcesz bawić się w lutowanie można tak:

3 szt. łączników chinch po 1.20 zł:

Ukryta Zawartość

oraz

1 szt. zwykłego (lub lepszego) kabla component:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.