Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING CDP-970

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Molibden

Dzięki.

C3 SZEREGOWO z rezystorem? Czyli jak na rysunku poniżej?

Chyba, że miało być: C3 równolegle z R4, to wtedy byłoby jak na kolejnym rysunku.

Ale dlaczego bez filtra? Czy chodzi o to, że jest on tak kiepski (w sensie "przepuszczalski"), że można go pominąć? Wywalenie filtra wydaje mi się odważnym posunięciem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5547-100007271 1219612805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Mam pytanko odnośnie lasera w CDP-970, kupiłem tego CD z wymienionym laserem ale jakąś Chińską podróbą. Wymieniłem laser na oryginał ale widać że poprzedni właściciel przy wymianie coś kręcił potencjometrami ponieważ CD ma problem z rysami. Który potencjometr odpowiada za poprawę jakości odczytu "E-F balanced" , "Focus BIAS" , "Tracking GAIN" , "Focus GAIN" ?? Wydaje mi się że ten E-F balanced ale nie chcę ryzykować.

• 4 miesiące później...

Temat podupadł ale sprowokował mnie do zakupu i tunningu tego modelu odtwarzacza.

Wprowadziłem oddzielny zasilacz wstępny na sekcję analogową i z niego trzy oddzielnie stabilizowane zasilania na zegar, DAC i wyjściowe opampy. Zasilanie DAC-ów zmieniłem z -8V (oryginał) na -12V.

a zasilanie opampów zmieniłem z 5V na 12 V.

Ukryta Zawartość

post-7382-100002731 1244746260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak to gra ? Nie wiem- ale wygląda jak niżej.

W porównaniu do np. SONY CDP -XE200 jest lepiej - jest znacząco niższy poziom SN i THD

ale w porównaniu do DVD Pioneer DV-380 jest troszkę gorzej. Szczególna różnica jest w poziomie wyższych harmonicznych - w DVD ich poziom jest znacząco niższy.

Niestety nie zmierzyłem tego odtwarzacza przed tuningiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomisat prawdziwym problemem wg. jest napęd i to potwierdzają też wpisy cudak10.

Mój odtwarzacz był bardzo wrażliwy na wstrząsy - wystarczy dość lekkie stuknięcie w odtwarzacz a nawet w blat biurka czy stołu na którym odtwarzacz leży aby przerwał odtwarzanie na moment.

Wymieniłem laser na oryginał sony i przerywanie dalej występuje - nic się nie zmieniło.

Wg. mojego kolegi zawieszenie mechanizmu tego Sony jest klikakrotnie twardsze niż w jego denonie.

Może ten typ tak ma ? Bardzo proszę o wpisy posiadaczy tego modelu potwierdzające to pytanie lub jemu przeczące.

(Nie sądzę aby powodem przerywania była niewłaściwa regulacja - był przywieziony z niemiec (komu chce się tam grzebać w "starociach") a moja próba delikatnego pokręcenia potencjometrami z miejsca spowodowała jego niedziałanie).

Przy zbliżaniu ręki do wiązki przewodów wychodzących z głowicy słychać jakby zaszumienie dżwięku

przy dalszym zbliżaniu jakby wzbudzenia a przy jeszcze większym zbliżeniu (ok. 1cm) głowica gubi synchronizację (dżwięk znika).

Jjedno pytanie (w szczególności do właścicieli tego modelu ale nie tylko) - czy to normalne zachowanie czy świadczy o uszkodzeniu odtwarzacza (ewentualnie złym tunningu ?)

Tak, zrobiłem to przy wymianie lasera - zero zmian.

Mógłbyć bardziej opisać okreslenie "nie było idealnie" ?

Ty żaliłeś się na przerywanie przy porysowanych płytach a jak było z przerywaniem przy wstrząsach ?

>cykad, 11 Cze 2009, 21:42

>Przy zbliżaniu ręki do wiązki przewodów wychodzących z głowicy słychać jakby zaszumienie dżwięku

>przy dalszym zbliżaniu jakby wzbudzenia a przy jeszcze większym zbliżeniu (ok. 1cm) głowica gubi

>synchronizację (dżwięk znika).

>Jjedno pytanie (w szczególności do właścicieli tego modelu ale nie tylko) - czy to normalne

>zachowanie czy świadczy o uszkodzeniu odtwarzacza (ewentualnie złym tunningu ?)

To normalne. Te przewody są nieekranowane, na szczęście zamknięcie obudowy dość skutecznie chroni je przed zakłóceniami.

THD masz na poziomie 0,005% to jest bardzo dobry wynik. Poprawienie widma harmoniczych wymagałoby użycie potencjometrów do egulacji THD (jak w datasheet) ale w tym CD tego nie przewidziano (w odtwa. Sony w odróznieniu od Denona nie montowano układów kalibracji DACa).

Filtr dolnoprzepustowy typu Bessela powinien mieć częstotliwość odcięcia 80-100kHz (można go pominąć). W pierwszym opampie można najwyżej łagodną kompensację zastosować (kondensator 5-22pF włączony jak na rysunku przez rezystor 100ohm, ew. bez niego, rezystor pozostaje wtedy rozwarty).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W swoim CDP również wymieniałem laser , przy lekkim stuknięci , ba nawet gdy lekko stukałem w półkę na której stał przeskakiwał , po wymianie było zdecydowanie lepiej , jednak jeszcze był czuły , więc po rozmontowaniu napędu wypełniłem całą plastykową szufladę napędu silikonem (od spodu widać kratownicę plastykową ) następnie wykleiłem matą zarówno część spodnią obudowy jak i szufladę oraz korpus mechanizmu, dopiero to rozwiązało problem , fakt iż teraz jest zdecydowanie cięższy - to odnośnie modu obudowy.

• 7 miesięcy później...

Trzeba by było dołożyc odbiornik spdif (miedzy filtr a Dac i dac jakies switch-e,aby przełaczac poniedzy cd,a dac) np. sta120 i do niego podłaczyc wjscie optyczne. Ten odbiornik mozesz dostac jako sampel, albo podłaczyc sie od zamówienia pcm56 dac i zakupic odbiornik dir9001.Nie wiem który by był lepszy. Niedawno zakupiłem tego cd.Pozdr

Basist@, 18 Sty 2010, 17:51

>Trzeba by było dołożyc odbiornik spdif (miedzy filtr a Dac i dac jakies switch-e,aby przełaczac

>poniedzy cd,a dac) np. sta120 i do niego podłaczyc wjscie optyczne. Ten odbiornik mozesz dostac jako

>sampel, albo podłaczyc sie od zamówienia pcm56 dac i zakupic odbiornik dir9001.Nie wiem który by był

>lepszy. Niedawno zakupiłem tego cd.Pozdr

Nie między filtr a DAC, tylko przed filtrem. No chyba że chcesz otrzymać non-oversampling-DAC, co samo w sobie jest IMHO pomysłem chybionym co do idei. No ale są tacy co tak lubią ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.