Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki TV do pomieszczenia...

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromną prośbę do ludzi znających się na temacie. Zamierzam zakupić telewizor lcd/plazma.

1)odległość foteli od sciany 2,5m, okno z lewej strony jakieś 2m.

2)nie ma problemu ze zbyt dużą jasnością w pokoju gdyż są zasłony i rolety

3)mój budżet to ok. 4000-5000pln, ale mogę jeszcze troszeczkę dołożyć (ok 1tyś) jeżeli będzie jakaś lepsza okazja.

4)telewizor będzie służył do oglądania satelitki z tunera cyfrowego który także zamierzam kupić (czy warto inwestować w fergusona 8800hd, czy lepiej kupić na razie jakiś tańszy?) oraz grania na pc.

5)jaka będzie optymalna przekątna do tej odległości (czy 42 nie będzie za duży)?

6)nie będę też go za szybko wymieniał więc czy warto kupować full hd?

https://www.audiostereo.pl/topic/35315-jaki-tv-do-pomieszczenia/

5) jaka będzie optymalna przekątna do tej odległości (czy 42 nie będzie za duży) ?

ja z tej odległości oglądam 37' i powiem tak - nie przeszkadzałoby mi gdyby ekran był trochę większy (42' to chyba teraz byłby ideał) ale na początku obraz z moich 37'wydawał mi się za duży (ale byłem przyzwyczajony do małego 21' tv) i sobie myślałem że mogłem wziąść jednak 32' , ale teraz już tak nie uważam.....

także zależy do jakiej wielkości obrazu byłeś przyzwyczajony - oczy same się z czasem "przestawią" do nowego trybu :P

32'-42' wg mnie - w tych granicach szukaj

Punkt 1. Masz go z głowy już na starcie: to są fakty.

Punkt 2. Plazma nada się do niezbyt jasnego, a nawet ciemnego pokoju.

Punkt 3. Budżet prawidłowy.

Punkt 4. Znowu plazma.

Punkt 5. Już Ci odpowiedziano. Choć uważam, że 37 byłby chyba optymalny.

Punkt 6. Full HD słabiej się sprawdzi przy standardowym sygnale PAL. Jednak perspektywicznie jak najbardziej. Tylko czy budżet pozwoli?

ArtS :)

Co do doboru przekątnej ekranu do odległości oglądania (dotyczy LCD/plazmy)...

przekątna ekranu * 2,54cm * 2 = optymalna odległość oglądania

Przelicznik dotyczy głównie filmów, w przypadku kanałów informacyjnych, rozrywkowych, wiadomości itp należy dodać od 0.5m do 1m...

majmaj, 10 Sie 2007, 15:38

42" nie będzie za duży. Ale rozważyłbym mniejsze - np. 32"- chyba optymalnie - 37". (Sam musisz zdecydować jaki.)

Ja mam 42" i oglądam (b. rzadko) z ok.5m. Z 1,5m obraz mocno nieciekawy nawet prostopadle do ekranu (LCD SHARP 42" SA 1).

Ważne pod jakim kątem będą oglądać domownicy. Jak zdecydujesz się na LCD, sprawdź co widać pod innym kątem niż prostopadły do ekranu. Tu plazma wydaje się być bezpiecznym wyborem, chociaż najnowsze LCD-ki są jakby wolne od tej uciążliwości. (Sprawdź sam.)

Przed zakupem porównaj ceny na: www.ceneo.pl (żebyś potem nie żałował... ;) Sprawdź aktualne promocje w sieciach - nie zawadzi, bo walka o klienta nieustannie trwa... (Warto zauważyć, że współczesne tv to nie wyrafinowany i kosztowny sprzęt audio, gdzie b. przyzwoity klocek stoi ok. ~7kzł.)

Tv-ów masz wszędzie pełno.

Ad. Full HD - nie pakowałbym się. Jeszcze nie teraz. (Patrz koszt źródła i dostępność pozycji...)

A za kila lat - "się zobaczy".

IMHO, FHD powinno być ogólnie dostępne i wtedy inwestycja w Tv FHD ma sens.

Ja do 2.5m brałbym minimum 42 cale... Minimum.

U siebie z odległości 2.5 - 3m oglądam 50 calową plazmę - na razie tylko filmy z DVD i filmy (divx,xvid) z kompa.

Ja mam takie skromne pytanie... Co będziesz głównie oglądać: filmy czy jakieś programy rozrywkowe/informacyjne?

Do filmów nawet to 42 cale po kilku seansach wyda Ci się za mały, do programów rozrywkowych/informacyjnych to pod uwagę brałbym minimum 37 cali.

Aha... Jeszcze jedno :)

Przed zakupem mojej 50'tki jak niektórzy mi mówił że oglądają 50 cali z odległości 2m to kazałem im się po czole popukać. Od momentu gdy posiadam taki tv w domu (i po kilku seansach filmowych) całkowicie już te osoby rozumiem i teraz już nie sugerowałbym im popukania się po czole :)

Tak więc przed zakupem tv naprawdę dobrze się zastanów nad jego wielkością ekranu żebyś później nie żałował...

Kupilem niedawno plazme Samsunga 42 cale C91h. Ogladam z 3m.

Nie jest za duzy chociaz rozwazalem mniejsze modele to teraz bym bardzo załowal, gdybym takowy zakupil.

Jak ogladam u matki 29cali to wydaje mi sie wielkosci monitora komputerowego :)

Telewizje mam slabej jakosci bo to kablowka jednak TV daje sobie calkiem rade. Niektore programy wygladaja super niektore kaszana. Ale liczylem sie z tym, i tak jestem pozytywnie zaskoczony jakoscia obrazu np polsatu.

Fakt ze sygnal z DVD znacznie lepszy mimo ze puszczone przez zwykly kabel.

LCD w moim przypadku wogule nie wchodzi w gre. Sprobuj z tej odległosci obejzec LCD na slabym sygnale...gwarantuje ze sie przestraszysz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.