Skocz do zawartości
IGNORED

UPS + PROJEKTOR = KŁOPOTY CZY SPOKÓJ??

_wolverine_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam podnownie

mam swój pierwszy projektor MITSUBISHI HC910, rzucam na czerwono malowaną ściane, podstawa 220 mm i wydaje mi sie ze mam najlepszy i najwiekszy projektor na świecie ;-D - ciekawe jak długo hehe

No i zostaje problem UPS contra PROJEKTOR naczxytałem sie niewiele wnoszących informacji tematów na tym forum od UPS i nie uzyskałem jednoznacznej informacji jakiego niezbędnego minimum jeżeli chodzi o UPS musze użyć by ochronić lampe (mieszkam w nowym budynku ale zawsze wole chuchać na zimne, albo lampe )

kaski mam niewiele i z tego co słyszałem to tanie UPS nie dają rady podtrzymać zasilania i beszczelnie wyłaczają projekor i wentylatory więc:

1. jakich UPS używacie i czy uratowały Wam tyłek i lampe?

2. jakie najczęściej są skutki takiego braku zasilania - najlepiej historie z życia a nie z rękawa wzięte

3. jak sie zachowac podczas wyłaczenia projektora gdy zabraknie prądu? ( jak najszybciej właczyć? dmuchać? odcxzekać )

4. czxy może zmajstrowac sobie zmyślne urządzenie z wentylatorem które przytykamy do otworu i dmuchamy na lampe?? coś takiego mozna miec zawsze w szawce - taka niby latarka na silniczki modelarskie z wiatrakiem 80mm od kompa

chciałbym by jak najwiecej ludzi sie wypowiedziało na ten temat który większości z nas dotyczy

dzieki i pozdrawiam ;-)

Napawdę rzucasz obraz na czerwoną ścianę?

Co do ups:

1. wszystko zależy od modelu projektora i tryby wyświetlania. Są projektory, którym nie straszne są niespodziewane wyłączenia prądu, zwłąszcza jeżeli lampa pracuje w trybie low. Podobno takie są np. Epsony.

Na szczęście - do tej pory nie musiałem się przekonywać o tym w praktyce.

2. kiedy użytkowałem Panasonic AE900 trzykrotnie zabrakło zasilania. Model APC nie potrafił sobie z tym poradzić. Gasł obraz i przestawały pracować wiatraczki. Przeszedłem na polskiego Evera i chociaż obraz także gasł, to przynajmniej UPS potrafił podtrzymać pracę wentylatorów.

3. dlp z reguły mocniej się grzeją niż lcd, są więc bardziej narażone na uszkodzenia spowodowane gwałtownym brakiem zasilania.

4. najlepiej kupić ups o którym czasie przepięcia, może dodatkowo z przebiegiem sinusoidalnym.

autentycznie na czerwoną ściane ;-) i szcxzerze powiedziawszy kolory sa prawidłowe niebo niebieskie białe białe a ciało ma kolor cielisty ;-) do tego zamknieta iris

sam jestem zaskocxzony obejrzałem początek WYSPY gdzie są piękne jasne sekwencje i wyszło super, a następnie walki w ostatnim matrixie i jestem zachwycony

oczywiście planuje planuje jak najszybciej kupic podobrazie ale niestety ne łątwo o takie duze ;-)

ale prosze wrócmy do tematu

panowie co mozecie jeszcxze dodać w tym wątku

Większość UPS-ów z dolnej półki nie radzi sobie ze stanami podnapięciowymi o dużej częstotliwości. PO prostu automatyka jest za wolna. Na szczęście są to przypadki skrajne i często doprowadza to do padnięcia przetwornicy z zasilaczu. Nie pełnią też roli stabilizatora napięcia. Pozostaje kwestia doboru mocy urządzenia. Mam przed sobą dane JVC DLA-HD1 z gazety. ma on 280W . teoretycznie 500VA powinno zabezpieczyć projektor, jednak ja dobrałbym Aresa 700VA. 8 minut dla obciążenia 80% i 1,5 ms czasu przełączania w zupełności wystarczy.

UPS nie wyleczy kiepskiej jakości sieci zasilającej. Jedyny plus, że padnie pierwszy. Należy pamiętać o okresowym rozładowywaniu do zera. To pozwoli zachować sprawność powyżej 3 do 5 lat. U mnie w pracy średni czas życia Fideltroników to 3 lata.

ha ha ha ;-)

zapraszam na prezezentacje w takim razie ;-P

oczywiście ze bede miał porządne podobrazie i efekt bedzie napewno lepszy ale zrozum fana filmów któremu obraz z 19 cali monitora lcd powiekszył sie do 200 cali dla mnie w tej chwili wszystko jest idealne w tej konfiguracji - rozumiem ze to przejsciowe i ochłone za jakiś czas

doradzcie prosze czy jak prąc zaniknie to lepiej odrazu włączyć projektor by wentylatory go zaczeły chłodzić czy dać mu ostygnąć

no i co sądzicie o upsach bo o tym jest temat

a moze takiego regenerowanego Fideltronika?? czas przełącania 1,5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Żadnych używek.

Cena licha, gwarancja tylko roczna. Jeżeli nawet wymienił akumulatory, to co tak tanio.

Poszukaj sklepu komputerowego i kup nowy. To nie są duże pieniądze.

Kupisz go za 350 zł.

piszesz cena licha a później co tak tanio...hmmm...

pewnie masz racje ale rozwiń prosze czemu używek nie

elektronika pada ?? jezeli nowy akumulator to cena dobra no i rok to w sumie nie mało

ale za to 350 zł na chwile obecną to duzo ;-( a w kieszeni zostaje 200 zł

nie przewiduje by zabrakło mi prądu podczas oglądania (nowe budownictwo a i w burze nie oglądam i zawsze wyłaczam z gniazdka) ale czy naprawde nie warto go brać?

nie chce everów i arcamów bo wszyscy na nie narzekają

skalmen powiedział mi ze kilka razy zabrakło mu prądu i projektor (taki jak mój) przeżył i ma sie dobrze

chmm moze mu sie poprostu udalo

Co do powyższej aukcji...

Urządzenie z demobilu - może będzie działać, może nie. Gwarancja to mit, nowa beteria to też mit (buahaha)...

Na allegro mnóstwo jest takich używek z rocznymi (ba, a nawet z kilkuletnimi) gwarancjami - ale gdy dostajemy sprzęt to jakiegokolwiek papierka brak. Potem sprzedawca mówi, że jak coś nie tego to proszę się z nim kontaktować... Dalej już chyba nie muszę kończyć. Nowa bateria? Ciekawe jak to sprawdzisz... Organoleptycznie? Hehe...

Z takimi używkami daj sobie spokój...

no t wróćmy moze do pytań z pierwszego posta

2. jakie najczęściej są skutki takiego braku zasilania - najlepiej historie z życia a nie z rękawa wzięte

3. jak sie zachowac podczas wyłaczenia projektora gdy zabraknie prądu? ( jak najszybciej właczyć? dmuchać? odcxzekać )

4. czxy może zmajstrowac sobie zmyślne urządzenie z wentylatorem które przytykamy do otworu i dmuchamy na lampe?? coś takiego mozna miec zawsze w szawce - taka niby latarka na silniczki modelarskie z wiatrakiem 80mm od kompa

1. UPS musi być podpięty do ganiazdka z uziemeniem.

2. skutki bywają różne - od wybuchu lampy, poprzez skrócenie jej żywotności.

3. jeżeli lampa jest jeszcze gorąca, to najlepiej włączyć od razu jak pojawi się prąd. jeżeli jednak od wyłączenia prądu minęło troszkę czasu, to ponowne włączenie i tak nic nie da.

4. nie uważam, aby chłodzenie lampy od zewnątrz było skuteczne.

Radziłbym zobaczyć obraz na dobrej klasy ekranie, skoro na czerwonej uważasz, że jest tak dobrze...

Popieram w 100 % zastosowanie UPS dla projektora. Być może po jednym wyłączeniu prądu lampa Ci nie padnie, ale warto dmuchać na zimne.

Jeśli chodzi o UPS to proponuję Ci rozwiązanie, jakie ja zastosowałem. Kupno uszkodzonego UPS w dowolnej firmie ( w 99 % przypadków pada akumulator) i wyciągnięcie przewodów ze środka UPS i podłączenie do nich zwykłego akumulatora samochodowego.

Ja w chwili obecnej używam APC 600VA i chodzi na aku 75 AH. (foto). Stoi sobie w piwnicy i zasila mi cały system multimedialny ( telewizor 28 cali, amplituner, DVD, komputer, sieciówkę, i telefon bezprzewodowy). Na tym aku 75 AH, telewizor chodzi ok. 1,5 godziny. Poprzednio miałem żelowy aku 120 AH i na tym sprzęcie TV chodził mi prawie 3 godziny.

Jakie koszty?

Ostatnio miałem małą fuchę w jednym z zakładów i dogadałem się z lokalnymi informatykami, mieli na stanie 11 uszkodzonych UPS ( 7x 500 VA, 2 x 650 VA, 1 x 1000 VA, 1 x 2200 VA). Dogadałem się z nimi i kupiłem je po 1 zł za sztukę. Obopólna korzyść. Ja dostałem sprzęt za 11 zł :), oni cieszyli się, bo musieliby zapłacić sporo kaski za utylizację sprzętu. Z tych wszystkich sprzętów tylko jeden był padnięty, w pozostałych skończyły się akumulatory. :)

Jeśli już masz taki sprzęt to wystarczy dokupić akumulator samochodowy ( jakieś 100-150 zł, zależy od pojemności i producenta) za stosunkowo nieduże pieniądze i cieszyć się niekończącym prądem :):):):).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta 600 radzi sobie z ładowaniem akumulatora czy robisz to oddzielnie?

Jak wytrzymała elektronika przetwornicy tak długą pracę. Zwykłe ołowiowe o tak dużej pojemności mają dużą rezystancję wewnętrzną.

Z ładowaniem nie ma żadnego problemu, sprzęcik stoi w piwnicy już chyba szósty, albo nawet siódmy rok i działa bezawaryjnie. Jedynie z moich pobieżnych wyliczeń wyszło mi, że po pełnym rozładowaniu akumulatora jego ponowne naładowanie zajmuje ok. tygodnia :):):). Układ ładowania w UPS jest przystosowany do akumulatora o znacznie mniejszej pojemności. Nie stosuję zewnętrznego ładowania, jakoś do tej pory wszystko się wyrabia, może dlatego, że to APC, a nie jakiś tandetny UPS. A muszę przyznać, że kilka razy sprzęt był dość mocno eksploatowany, mieszkam na wsi i niestety wyłączenia prądu są dość nagminne,, czasem po kilka godzin.

Teraz jestem na etapie adaptacji strychu na mieszkanie i planuję zasilanie z sieci gwarantowanej większości newralgicznych elementów domu ( multimedia, oświetlenie, lodówka) Mam już uszykowany UPS 2200 VA, musze tylko dokupić cztery akumulatory, bo ten nowy sprzęcik chodzi na 48 voltach. Zobaczymy jak będzie się spisywał.

>_wolverine_, 12 Sie 2007, 12:03

>no t wróćmy moze do pytań z pierwszego posta

Jeśli dobrze pamiętam to niektóre modele infocusa (np SP4800) wcale nie wymagały wystudzenia lampy przed wyłączeniem. Nawet w instrukcji obsługi producent opisywał oba sposoby (tzn 'miękkie' wyłaczenie, gdy wentylator chłodzi lampe przez jakiś czas oraz 'twarde' - tak po prostu z hebla) jako ok. Była tez swego czasu dość spora dyskusja na ten temat na projectorcentral.com w sumie bez zadnej konkluzji. Z jednej strony lampa chłodzona wentylatorem po wyłączeniu ma mniejsze szanse na 'ugotowanie' położenej w sumie dośc blisko elektroniki, natomiast przy swobodnym chodzeniu lampy występują w niej mniejsze naprężenia termiczne. Oczywiście dysklusja dotyczyła tylko SP4800 i oczywiście po wyłaczeniu z hebla nie możliwe jest ponowne właczenie projektora do momentu, gdy lampa ostudzi się do odpowiedniej temperatury.

W kontekście tego zasilanie projektora UPSem wydaje się chyba zbyt daleko idącą ostroznością...

j

jednak kupiłem FIDELTRONIK ARES 500.

mam nadzieje ze nie bedzie musiał sie nigdy właczyć

a mam pytanie. czy jest możliwość, że podczas włączonego projektora, prawidłowego zasilania w gniazdku do którego jest podłaczony UPS, ups ulegnie awarii i zabraknie zasilania w projektorze?

czy po prostu UPS włącza sie dopiero jak zabraknie w gnieździe prądu, a do czasu az gdy prąd jest to nie przeszkadza w normalnej pracy

bo nie chce by sie okazało ze prąd w gniazdku był a nawalił UPS i mi poszedł projektor ;-)

Ale z ciebie defetysta. Szukaj dalej dziury w całym to się na mur beton jakiegoś krachu doczekasz.

UPS przy zasilania działa jako byypass. W momencie zaniku przełączy na przetwornicę. Boisz się przepięć to zainstaluj

układy chroniąc przed przepięciami. W domu klasa 3 czyli najczęściej trzy takie czerwone ustrojstwa jednorazowego użytku spinające fazowy z PE. Niestety nie chronią one w przypadku pojawienia się podwojonego napięcia na fazie. Zdarza się to tylko wtedy gdy jest bajzel w instalacji czyli domowi elektrycy i stare budynki z mieszanymi instalacjami, brakiem połączeń wyrównawczych. Można się zabezpieczyć kupując aparat monitorujący kolejność faz, poziom napięcia.

Wracając do szukania dziury. W pracy mam ze sto kilkadziesiąt maszyn plus masę drobnicy. Zawsze przed wejściem do pracy mówię. Dzisiaj będzie spokojny dzień.

Nie jestem defetystą i mam takie same podejcie do pracy i wielu innych rzecxzy jak ty i wiem ze im bardziej sie cxzłowiek stara i troszcxzy tym los mu zrobi większy numer

jednak moje zachowanie jest spowodowane niewiedzą - a ja lubie wiedzieć i wiedzieć "how it is made"

wiedza mnie uspokaja

pozdro ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.