Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnica w maestro II 130

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy próbowaliście coś zmieniać w zwrotnicy tonsil maestro II 130? rodzaj elementów? ich wartość? W załączeniu schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35364-zwrotnica-w-maestro-ii-130/

najwiecej przyniesie wymiana kondensatorow w torze tweetera na mkp, w takim przypadku bedzie trzeba troche zmniejszyc rezystor przed kopulka.

Oczywiscie wooferom tez mozna zafundowac taka zmiane:)

Ta zwrotnica jest w miarę poprawna. Nie ruszać, bo to niewiele da. Jedynie w przypadku gdyby kondensatory okazały się elektrolitami, to warto je wymienić na dowolne foliowce, niekoniecznie MKP.

McGyver, myslałemwłaśnie raczej o zmianie kondensatrów, ale nie chce rozkręcać, żeby sprawdzić, czy sa tam elektrolity. Jak z Twojego doświadczenia z maestro - pamietasz jakie tam sa kondensatory?

A jak najłatwiej dostać sie do zwrotnicy w MII130? Gdzie ona jest połozona, tj. który woofer wykręcic górny, czy dolny? Na stronie Protonsila jest recenzja MII130, wprawdzie z 2003 r., ale autor pisze, że w zwrotce są jednak elektrolity, musze to przynajmniej "naocznie" sprawdzić

• 1 miesiąc później...

Zrobiłem dzisiaj fotkę zwrotnicy M II 130, dziwi mnie fakt, że 2 kondensatory są MKT (6,8 i 8,2uF), a ten czarny z lewej (4,7uF) to chyba elektrolit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co proponujesz? MKT? Czy zmieniać też te MKT 6,8 i 8,2uF na MKP np. na takie:

=>

Ukryta Zawartość

czy raczej je zostawić? Ruszać cewki?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Mam okazję kupić cross-capy Jantzen po dobrej cenie (powiedzmy o połowę tańsze niż w górnym linku).

Pytanie do osób, które zmianiały MKT na MKP cross-capy Jantzena - co sie zmieniło i czy zmiana słyszalna?

Słyszalność takiej zmiany jest zależna od jakości tweetera. Z Vifami i lepszymi tweeterami X-cap gra gładszym, mniej nerwowym dźwiękiem z barwniejszą średnicą, lepszą detalicznością i precyzyjniejszą stereofonią. Gorsze tweetery mogą tych zmian nie uwidocznić.

Jeśli to kwestia do 50 zł, nie zgredź tylko wymień te kondensatory na MKP. Te żółte takie wyglądają jak Miflex MKT. Nawet nie wiedziałem że jeszcze takie zwijane produkują. Ostatnio widziałem z Miflexu tylko kondensatory w kształcie kostek.

Niepokojąco wygląda cewka rdzeniowa, jakaś mała taka. Poszukałbym wiekszej, drutem 1,4 mm, może być nawet na rdzeniu byle większej mocy. Tylko nie wiem jak ją zmieścisz na terminalu.

Zmiana cewki w gałęzi wysokotonowej na nisko rezystancyjną powinna podnieść zakres wyższego środka (ninimalnie zmienić wypełnienie tego podzakresu), ale nie jestem przekonany czy warto tak odstrajać filtr.

Rezystory na bezindukcyjne o większej wartości (10W bo są chyba 5W).

Nawet jeśli nie uzyskasz oszałamiających zmian brzmienia, to przynajmniej zyskasz poczucie dobrze wykonanej roboty ;-)

Możliwe że trochę się zagalopowałem z tą bezindukcyjnością. W praktyce chodzi jednak o to żeby rezystory dla głośnika wysokotonowego miały jak najmniejszą indukcyjność pasożytniczą. Wydaje mi się że trudno będzie znaleźć obecnie rezystory z bardzo dużą indukcyjnością, na tyle dużą żeby oddziaływała na zakres częstotliwości akustycznych.

Rezystory ceramiczne czy metalizowane wystarczą. Zwróć uwagę na moc i tolerancję. Duże ceramiczne lub metalizowane 10W mocy powinny być w sam raz. Większe nie zaszkodzą, może bez przesady ale tak do 20W.

• 2 tygodnie później...

a moż emi ktoś podpowiedzieć jak zmieni brzmienie wartosc poszczególnych elementów w zwrotnicy (bez cewek), np. zmieniam wartosc jednego z kondensatorów w górę - otrzymuje brzmienie:......

prawie znaczy duża róznica

w zwrotnicy, którą miałem oryginalnie były rezystory zamiast tych na schemacie 1,5 Oma zamiast 1,8Oma oraz 2 Omy zamiast 2,2 Oma. Chciałem przedobrzyć i wstawiłem rezystory tak jak na schemacie. Niby niewielka różnica wartości, ale w brzmieniu kolosalna - bas zaczął uciekać spod kontroli, lekko buczał, na wyspokotonowy poszło więcej środka i zaczął szeleścić, znikła scena. Powróciłem do wartości 1,5 i 2 Omy i problemy znikły. Trzeba jednak uważać ze zwrotnicami, zwłaszcza przy obudowach z BR - po prostu łatwo rozstroić kolumny. Prawie znaczy tu wielką różnicę.

Natomiast pozytywna zmiana jak najbardziej po wymianie kondensatorów na jantzeny oraz wewnątrzengo okablowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.