Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z ustawieniem kolumn, basy

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

widzę. powieś na próbę na tym. jakieś gabki rozpraszające itd... dostaniesz przynajmniej odpowiedź co jest grane. Jak będziesz mocno zdeterminowany to masz tam miedzy oknami przerwę - najwyżej tam coś wymyslisz a kanape lekko przesuniesz.

>Z bowersami jest tak ze nie zabardzo lubia one duze dogiecie. Ja na Twoim mscu spruboiwal bym

>tak..

>-odsunal kolumny od tylniej sciany i bocznej, zmniejszyl szerokosc bazy

>-Kanape przesunal do przodu:)..bo bass na koncu sciany zawsze jest duzy

>-sprubowal z tylu zatkac BassReflex!!!

>-kolumny LEKKO dogiac do srodka

nie pomogło.

>panerai_47<

Witaj kolego. Miałem kiedyś podobny problem. Spróbuj ustawic kolumny równolegle do ścian bocznych, odsuwając o jakieś 30-40cm. Od tylnych ścian 1-1,2m. U mnie takie ustawienie dało porządany efekt, nawet aż za nad to. Można tym sterować odchylając nieznacznie kolumny w swoim kierunku (zaznaczam nieznacznie), każdy cm ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o dźwięk. Dodam jeszcze że u mnie okablowanie też wiele zmieniło ale to bardzo, bardzo długa droga. Pozdrawiam.

1,20 metra od sciany??? To chyba malo relane w takim pokoju.Wiem jak to jest umnie i tez ciezko by bylo:(( Moze powinienes swoje 704 zamienic na 703 z podwonym bassem i basReflexem z przodu!!!

Głupio miec ustawione kolumny po 1,5 metra od ściany i jeszcze wysunięte do przodu na 1,7m. Ale cały problem z basem zaczął sie po wymianie tapet, poprzednio tapety były winylowe gładkie, "błyszczące". obecnie tapety są matowe o strukturze "karbowanej. Wynika z tego, że nie odbijają basu tylko go pochłaniają. Jak siedzę na fotelu (z prawej bądź lewej strony), basik jest piękny ma mięsko, nie dudni. Teraz tylko problem aby go wywlec na środek pokoju.

> Moze powinienes swoje 704 zamienic na 703 z podwonym bassem i basReflexem z przodu!!!

wymieniać sprzęt to można w nieskończoność :)))) wątpię aby to dało jakąś różnicę skoro w pokoju jest problem z akustyką.

panerai_47

Zrob sobie jakies ustroje akustyczne (panele) daj za kolumny. Cos co odbije "basik" ;) i pchnie go do srodka pokoju :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 14 Sie 2007, 18:49

>

Ukryta Zawartość

Dzięki

Ukryta Zawartość

zawsze jest z tym problem, ale to już specyfika obecnych kolumn, producenci specjalnie tak robią aby przez kombinowanie z ustawieniem szybko się nie znudziły, jak miałem w dawnych czasach altusy to takiego problemu nie było, przed nimi, nad nimi, pod, z tyłu grały zawsze takim samym łomoczącym basem ale to już inna historia, moim zdaniem wymiana kolumn czy kombinacje z ich ustawieniem niewiele dadzą znam to z własnego doświadczenia, moja rada to kupić wzmak z dużą ilością niskich tonów, u mnie to zadziałało, przynajmniej w miejscach gdzie wcześniej bas był słabo słyszalny jest go teraz więcej, a tam gdzie go było dużo jest co prawda 2x tyle ale przecież to nie są miejsca odsłuchowe

pozdr

U mnie spore podbicie basu uzyskałem przez takie "dogięcie" kolumn żeby oś emisji pokrywała się z przekątnymi pokoju. Straciłem przez to trochę z przestrzenności bo "punkt przecięcia" wypada znacznie przed punktem odsłuchowym, ale za to mam pełniejszy dźwięk.

Niestety, akustyka pomieszczenia w zakresie niskich częstotliwości zależy prawie TYLKO od jego kształtu, wymiarów i materiałów ścian/podłogi. Gąbka, o której ktoś tu wspomniał, działa tylko na najwyższe częstotliwości (tłumi je). Najprawdopodobniej na kanapie spotykają się miejsca znoszenia fal częstotliwości, które lubisz. Żadne materiały nie pomogą, musisz zmienić odległość kanapy od kolumn.

jurek87, 17 Sie 2007, 16:58

>Niestety, akustyka pomieszczenia w zakresie niskich częstotliwości zależy prawie TYLKO od jego

>kształtu, wymiarów i materiałów ścian/podłogi. Gąbka, o której ktoś tu wspomniał, działa tylko na

>najwyższe częstotliwości (tłumi je). Najprawdopodobniej na kanapie spotykają się miejsca znoszenia

>fal częstotliwości, które lubisz. Żadne materiały nie pomogą, musisz zmienić odległość kanapy od

>kolumn.

Dokladnie, to tylko fizyka fal dzwieku. Odbicia, pochlaniania i interferencje. Poszukaj troche na ten temat do poczytania, jest tego bardzo duzo na necie. Jesli znasz anbielski to moze zacznij od tego, pisza tam jak stroic bas:

Ukryta Zawartość

Bas prawie zawsze podbija sie pod scianami. U mnie najwiekszym problemem jest zona i mody wlasne z podbiciem na 40hz i dziura na45-60hz choc graja male monitory w OZ. Bassreflex bywa bardziej klopotliwy. Sproboj przestawiac kanape i kolumny az trafisz.

Ukryta Zawartość

Panowie, dzięki za pomoc. Z tego co juz poczytałem jak i rozmawiałem z gościem od ustrojów akustycznych. Nie jest lekko. Po pierwsze ustroje odpadają, ponieważ aby wydobyć bas na środek musiałbym użyć pół-walców i ćwierć-walców o średnicy 1 m. Pozostaje mi niestety ponownie bieganie z kolumnami po pokoju, być może najlepszym ustawieniem, będzie ustawić je po przekątnej. Podłączyłem do wzmacniacza tannoye, które są tylnymi efektowymi do kina i musze Wam powiedzieć, ze bas był zajebisty. no ale 704 nie powieszę pod sufitem, hehehe

Czyli jednak: "Zostało jeszcze jedno (ekstremalne?) ustawienie - po przekatnej czyli diagonalnie".

Ups. Wszystko dobre co się dobrze kończy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jędruś, 18 Sie 2007, 19:51

>Co znaczy w "przeciwfazie" - odwrotnie wtykiem do gniazdka?

Tzn, że jedne kolumny były podłączone poprawnie a drugie miały zamieniony plus z minusem.

A już w technikum uczyli, że na samym początku trzeba sprawdzić kableki czy aby dobrze podłączone a dopiero potem brać się za naprawę :+) uroczy wątek, bardzo miło się czytało, pozdrawiam całe forum przy okazji pierwszego wpisu

Tak się zastanawiam... wiele osób wydaje ciężkie pieniądze na sprzęt audio, mówi że kable grają i takie tam... Na pewno większość szanownych forumowiczów wie jaki wpływ na dźwięk ma podpięcie jednej kolumny "odwrotnie", nie tylko na bas ale na całą prezentację dźwięku... stereofonia i chociażby sama lokalizacja wokali...

Ciekawe ilu forumowiczów słucha jeszcze sprzętu z odwróconą fazą w jednej kolumnie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.