Skocz do zawartości
IGNORED

schemat yamaha RX 797

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Daj zblizenie plytek przedwzmacniacza, w ax596 dla wejscia cd jest bufor na tranzystorach (zamiast opampa) natomiast w ax496 jest jrc2068. inne wejscia (oprocz phono i cd) maja oddzielny, spolny bufor.

Przy korzystaniu z cd direct sygnal przechodzi tylko przez jednego jrc2068, przy wylaczonym cd direct dodatkowo przechodzi przez dzielnik napiecia a potem przez kolejnego jrc2068 (ten dla innych wejsc procz cd i phono) i dlatego tek beznadziejnie to gra.

W sumie wejscie cd jest lepsze na opampie, niewielkim kosztem mozna wymienic wzmacniacz operacyjny i cieszyc sie duzo lepszym brzmieniem. Zwroc tez uwage na szeregowe kondensatory, po drodze bedzie ich z 3, ja bym wymienil w zaleznosci od preferencji na silmic 2 (cieplej)lub nichicon muse kz (dynamiczniej), albo na black gate.

W tym amplitunerze obstawiam, ze bedzie opamp na wejsciu cd:))

nie mam na razie lepszego ujęcia, może to coś pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pierwsza plytka "od dolu" to wejscia cd i phono. Niestety puszka tunera sporo zakrywa i nie widac za wiele.

Kondy elna i nichicon (ta sama seria co w koncowkach krella:)), sporo kondensatorow foliowych. Te same czesci sa u mnie w pianocrafcie i innnych "duzych" wzmakach yamahy. U mnie jest nawet zielony nichicon muse przed koncowka:D

Polecam Ci tuning przedwzmacniacza, bardzo duza zmiana na plus a koszt to kilkanascie zl.

Opampa i kilka kondow w szeregu, rowniez na zasilaniu opampa trzeba dac cos mniejszego- nie wiem czemu yamaha w ty miejscu stosuje duze kondy a powinno byc do 220u, wtedy nie muli.

Zyskasz duzo lepsze brzmienie:))

niestety ciężko zrobić zdjęcie przedwzmacniacza bez wyjęcia płytki - przeszkadza obudowa i płłytka tunera,w przedwzmacniaczu chyba są opampy, a nie tranzystory

na 1 fotce trochę słabo widać, ale sa 2 kości 8 nóżkowe przylutowane od strony druku: pierwsza w lewym górnym rogu, druga po srodku bliżej prawej

na 2 fotce zbliżenie jakie udało mi się zrobić jednej z tych kości

na 3 fotce próba ujęcia przedzwmacniacza, ale ciężka sprawa

Ukryta Zawartość

post-14995-100002911 1191956774_thumb.jpg

post-14995-100002912 1191956774_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety ten opamp jest w wersji smd, odlutowac bedzie go trudno, o ile sie nie myle ten amplituner lutowany jest bezolowiowa cyna a to dodatkowo utrudnia sprawe. Pozostaje Ci wiec tylko zmiana kondensatorow.

Co od zmian brzmieniowych to jest duzo bardziej szczegolowo, ale bez ostrosci. O tych sprawach ciezko pisac;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.