Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd do kolumn o niskiej impedancji

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar zakupić wzmacniacz lub końcówkę mocy i przedwzmacniacz który mógł by obsłużyć budowane prze ze mnie kolumny opisane w temacie na DIY. Na 4-tej stronie tematu znajdziecie symulowany wykres impedancji tych kolumn w wpisie z 13 Sie 2007, 07:47. Największe problemy jakie mam przy podjęciu decyzji wynikają z niskiej impedancji tych kolumn.

Mam propozycję:

Przedwzmacniacz: Stereo Pre-Amplifier SA-31 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz: Stereo Power Amplifier SP-331 -

Ukryta Zawartość

Moje pytania:

Integra będzie lepsza? Np. Integrated Amplifier SV-233 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) słuchałem i bardzo mi się podobała.

Proszę o propozycję w cenie do 4500 PLN lub ewentualny komentarz mojej propozycji

Pozdrawiam Wilk

post-11638-100006617 1187353877_thumb.jpg

post-11638-100006618 1187353877_thumb.jpg

post-11638-100006619 1187353877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-11638-100006615 1187354008_thumb.jpg

post-11638-100006616 1187354008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na Twoim miejscu najpierw skończyłbym głośniki , posłuchał i dopiero wtedy zacząłbym coś "namierzać" ..... nawet Ty sam nie wiesz do końca jak "to" wyjdzie.... moje typy :

Luxman M03 - raczej neutralny , szybki i dynamiczny. (zdaje się , że mieszkamy blisko ,tak że będę mógł Ci go "na chwilę pożyczyć....)

Denon POA 6600 ..... x2 oczywiście (bardziej "miękko" )

no i pewnie sony n80.....

i mój ulubiony Kenwood L-1000M.... ale to ciężko zdobyć.... sam pół roku polowałem na ebay-u

oczywiście ponad to (jak dla mnie ) będą : Pass Aleph 2 + np Aleph p 1.7 (tu mógłbyś pogadać z którymś forumowiczem o złożeniu "czegoś takiego" .... taka elektrownia nie powinna mieć problemu z trudniejszym obciążeniem - w przeciwieństwie do Aleph`a 5. ten nie uciągnie (próbowałem takim klonem A5 zasilić Alcone Descartes`y i jakkolwiek piękną górą i średnicą to grało , to z basem były problemy....)

aha, wiem że to "starocie" ale jakoś nie zauważyłem, żeby tym klockom cokolwiek dolegało..... a wszystkie z tych w/wym mam/miałem i używałem. klony Pass`a i tak będą "nowe" zresztą....

Chyba lubisz sobie stwarzać problemy.

Niska impedancja Twojego projektu kolumny na Visatonach wynika prawdopodobnie z zastosowania układu RLC w torze głośników basowych. Bez niego też można sobie poradzić ze strojeniem zwrotnicy dla Visatonów Al. 200.

Większość wzmacniaczy, które ciągnie niskie impedancje robi to dobrze zazwyczaj na papierze. Z takich najtańszych jakie pamiętam był Pioneer A400X (od 2 om) i mocniejszy od niego, któryś ze starszych Haflerów (ciągnął nawet impedancję 1om). Być może także Adcom.

Bez sensu jest wybierać wzmacniacz tylko na podstawie możliwości wysterowania niskich impedancji, nie mając możliwości posłuchania go z docelowymi kolumnami. Przy takim kryterium powinieneś wybrać jakiegoś lepszego estradowca - może coś z ADS ? One zazwyczaj wysterowują niskie impedancje.

Najzabawniejsze, że w wątku o kolumnach na Visatonie czytałem opinie jak nieistotne są kryteria >papierowe< wychodzące z obliczeń, bo w odsłuchu głośniki brzmią inaczej. A ja się oczywiście nie znam :)

A teraz sam sobie odbierasz możliwość weryfikacji wzmacniacza odsłuchem z kolumnami, bo musi przede wszystkim wysterować egzotyczną zwrotnicę w kolumnach.

PS. Również ten Vincent będzie miał bardziej komfortowe warunki pracy z kolumnami o mniejszych wahaniach przebiegu impedancji.

Qubric na temat kolumn nie będę się wypowiadał w tym temacie. Piszesz o rzeczach niepotrzebnych, które są tak oczywiste dla mnie i dla Ciebie, ale dzięki. Normalna sprawa, że będę kupował sprzęt po zestrojeniu kolumn i po jakimś półrocznym ich osłuchaniu. Co do układu LRC to bez niego charakterystyka impedancji jest jeszcze gorsza. Jestem świadomy, że można zestroić to tak, aby było trochę lepiej, ale na razie zamierzam to zrobić tak i koniec.

PS. Odsłuch - to prawie pewne, jeśli tylko do salony będę mógł przywieść Challengery.

PS. Co do wahań przebiegu impedancji to od 2,5 – 8 Ohm to dużo jak dla mnie to prawie idealna impedancja pod względem rozrzutu. Widziałem charakterystyki od 3 -30 Ohm wtedy mógłby być problem.

Proszę zabieście zdanie o Pre-Amplifier SA-31 i Power Amplifier SP-331.

Serniku dzięki za propozycję.

Pozdrawiam Wilk

• 3 tygodnie później...

Witam

Podjąłem decyzję odnośnie wyboru wzmacniacza.

Zamierzam zakupić integre Cambridge Audio Azur 840A.

Po wykonaniu kolumn jadę w grudniu z nimi do salonu w Gliwicach na odsłuch odtwarzaczem CD przy odsłuchu będzie Cambridge Audio Azur 640C V2, którego mam w planach zakupić później.

Jak CA zagra to go biorę, będę porównywał z Vincntem SV233.

Zdjęcia wzmacniacza i krótki opis z Audio.

PS. Zależy mi także na tym, aby Wzmacniacz i CD były z jednej firmy takie widzimisie.

PS: Co myślicie o tym wzmacniaczu, da radę?

Ukryta Zawartość

post-11638-100005599 1188799226_thumb.jpg

post-11638-100005600 1188799226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-11638-100005596 1188799376_thumb.jpg

post-11638-100005597 1188799376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tego dzielonego vicka można ( nie wiem czy jeszcze jest ) było kopić w szczecinie , używkę za coś ok 3500, ale Ty jesteś ze śląska...

ja doradzam tylko dzielone wzmaki do trudnych kolumn. Duże trafa, duża poj filtrująca, po 10 tranzystorów na kanał

- to jest to

wielkie kondensatory to wcale nie jest gwarancja sukcesu. Wręcz może to przeszkadzać - o niczym to nie świadczy. W mojej drakuli kondów wielkości kubków do kawy nie ma a wręcz przeciwnie, a nie narzekam na brak prądu na kablach głośnikowych.

Co do CA to ten model ma naprawdę niezłe recenzje a i wyposażenie iw ykonanie jest niezłe jak na taka półkę cenową. Podchodze z dużą rezerwą do wszelkich gazetowych tekstów - ale gdybym miał możliwość to przetestował bym tego cambriga - wygląda to naprawdę dobrze. Jak się okazało to włąśnie te vicki to była wydmuszka marketingowa i chińczyk wcale nie okazał się taki doskonały jakby się wydawało.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Recenzje gazetek o kant dupci rozbić!!! Tego 226mk obadałem konkretnie i to bardzo dobry kloc. Te CA to jakies nieporozumienie, może ten 840 jest inny, nie słuchałem. Mi się bardzo długo marzył ten Vinc:

http://www.allegro.pl/item221144538_vincent_sp_t_100_preamp_lampowy_sa_t1.html

Do trudnych i dużych kolumn również myślę o monoblokach, konkretnych monoblokach.

Im wzmacniacz potężniejszy tym lepiej

już miałem jedną bestię - owszem, zamiatała głośnikami - ale podpięcie słabszego wzmaka ale z wyższej półki dopiero pokazało wielobarwność, scenę, dynamikę poszczególnych zakresów i wiele innych aspektów...

nie zapominajmy więc o mocy, ale nie skupiajmy się na niej zbytnio bo możemy popełnić bląd:)

• 2 miesiące później...

Witam

A co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś miał z tym sprzętem styczność?

post-11638-100000579 1194270605_thumb.jpg

post-11638-100000580 1194270605_thumb.jpg

post-11638-100000581 1194270605_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wilku ... wczoraj gadaliśmy na ten temat :) za 2kzł masz chińskiego KT88, poczekaj do stycznia - lutego to razem zamówimy, a taki KT88 w PP na pewno Ci te Twoje potworki pociśnie z palcem w dupie.

wovo

niewierze że jakaś lampa za 2000zł da rade z tymi kolumnami, a tak w ogóle to co żeś się tych lamp tak uczepił , już nie wiesz co to tranzystor

PS: Lampy są wybredne i muszą mieć bardzo dobre źródło

PS: Będę słuchał tego CA, Vincenta 233 i od Tomka lampy i wybiorę.

Nie ma jakiś lamp za 4500zł jeszcze lepszych.

o ile sie nie myle to w pracy sie pracuje a nie pisze

a czy chinol na kt88 pociagnie aluminiaki ?? powinien

tam jest sporo pradu i mocy

wkoncu elektronki za***rdalaja szybko z dolu do gory i maja z tego niezla radoche

czasem im ogon na niebiesko swieci a jak taki elektronek berknie na bialo to juz lipa ,za duzo pil i smierdzi mu z buzi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.