Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna porada na złośliwe sybilanty

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. System - patrz "o mnie". A problem to uporczywe tzn przejaskrawione i momentami ostrawe sybilanty. Pytałem paru fachowców i opinie są takie, że system sam w sobie nie jest ostry. Zgadzam się z tym, ale pytanie skąd pojawiają sie takie sybilanty ? czy to kwestia płyty CD ? Ostatnio słuchałem A.M. Jopek, najnowsza płyta z 2007r., George Michael, płyta z roku 2004 (tytułów akurat teraz nie pamietam) i na tych płytach występują sybilanty. Ale np. na płycie AYO lub Tracey Chapman jest swietnie !!!! Na tych płytach wokal jest lekko wycofany i wtedy po sybilantach ani śladu. Prosze was o jakies sugestie, moze uda nam sie wyciągnąć jakies wnioski !!!!!!!!

Mam wszystkie płyty Anny Marii której wokal jest "katem" dla słabo skonfigurowanych

systemów ale u mnie na tych płytach i na moim systemie nie ma żadnych sybiliantów.

wzmacniacz mowisz ? tak wiec jakiego wzmacniacza szukac ? jakim dzwiekiem charakteryzuje sie ten pionier a jakim powiniem sie charakteryzowac inny ktory powinienem zakupic ?

własnie tez podejrzwałem pionka bo tak ........ generalnie słucham na "direct". ale nawet jak wyłacze direct i skrece wysokie tony na wzmaku (treble:)) to i tak słuchac ze najwyzsze partie, wokale, są nie czyste. wszelkie instrumenty grają poprawnie, a wokale syczą i zamieniają sie na sybilanty.

IGNAC, 18 Sie 2007, 08:09

>Witam serdecznie. System - patrz "o mnie". A problem to uporczywe tzn przejaskrawione i momentami

>ostrawe sybilanty. Pytałem paru fachowców i opinie są takie, że system sam w sobie nie jest ostry.

>Zgadzam się z tym, ale pytanie skąd pojawiają sie takie sybilanty ? czy to kwestia płyty CD ?

>Ostatnio słuchałem A.M. Jopek, najnowsza płyta z 2007r., George Michael,,

płyty AM Jopek oraz G. M. są tak nagrywane, że górne pasmo jest bardzo zaznaczone; u mnie, ich płyty też tak grają i u sąsiada też! bez względu na to, czy w domu, czy w samochodzie;

We wzmacniaczu ustaw regulacje barwy na 0; musisz zaakceptować to, że te płyty tak grają i żaden to feler sprzętu jaki posiadasz.

Było by gorzej, gdyby sybilanty były zniekształcone, wtedy można by mieć pretensje do vify i trochę do kabelków.

wlasnie te sybilanty są troche zniekształcone :(. nie zawsze ale momentami są. w moich kolumnach siedzi wysokotonowy perless sr10. ma on pochlebne opinie wsrod znawców tematyki. tym bardziej ze zwrotnica została juz lekko przerobiona przez kolege Jakuba z QBA. wierze ze zrobił to profesjonalnie. on tez twierdzi ze ten perless jest OK, dodam ze moja wersja tego glosnika nie posiada ferro...cos tam :) wiec podobno jest jeszcze lepszy. ale zrobie moze najpierw probe z innym wzmakiem

>wlasnie te sybilanty są troche zniekształcone :(. nie zawsze ale momentami są. w moich kolumnach

>siedzi wysokotonowy perless sr10. ma on pochlebne opinie wsrod znawców tematyki. tym bardziej ze

>zwrotnica została juz lekko przerobiona przez kolege Jakuba z QBA. wierze ze zrobił to

>profesjonalnie. on tez twierdzi ze ten perless jest OK,

trudno rzec, że nie jest.

Chcesz podłączyć inny wzmak, podłącz, będzie różnica. Podłącz też inne kolumny; pożycz i podłącz;

to najtańsza możliwość na to, by przekonać się o tym, czy cały zestaw głośnikowy jest dopasowany do reszty toru, zanim zaczniesz ulegać namowom i grzebać i zmieniać, wydając niepotrzebnie kasę.

Jeżeli są zniekształcenia, uważam, że to kolumny.

dziwi mnie to ze instrumenty grają swietnie a sybilanty są meczące. ale fakt jest faktem.

ale zaczne od wzmaka bo kolumn szkoda byłoby mi się pozbywać.

grają masywnie, detalicznie, itd. dla mnie rewelacja ! i wyglądają przepieknie. kupiłem uzywane w stanie idealnym za marne 800 zł.

a jaki kabel należało by podłaczyć ?

mam cichą nadzieje ze po wymianie wzmaka bedzie lepiej. moze przez to ze wzmak wyostrza wokale sybilanty stają się zniekształcone. poprostu tweter nie wytrzymuje tego wyostrzenia i zniekształca dodatkowo.

Bufor lampowy to pół środek i tak naprawdę nic nie daje .To urządzenie, które ma za zadanie dopasować impedację miedzy urządzeniami i poprzez lampę wprowadza znikształenie (tzw parzystą harmoniczną)znacznie bardziej przyswajalną dla ucha ludzkiego .Fakt , zmiękcza sybilany ale nie znaczy to ,że poprawia dźwięk.Lepszym efektem i bezwzgledną poparawę dźwięku daje wstawienie dobrego i dokładniejszego zegara?Efekt znacznie lepszy niż jakiekolwiek ustroistwa.Napisz do mnie na priva pokaże Ci kilka przykładów.

kolumn szkoda byłoby mi się pozbywać.

>grają masywnie, detalicznie, itd. dla mnie rewelacja ! i wyglądają przepieknie. kupiłem uzywane w

>stanie idealnym za marne 800 zł.

>

>a jaki kabel należało by podłaczyć ?

nikt nie namawia byś się pozbywałkolumn;

kiedyś testowałem u kogoś swój sprzęt, wyszło na to, że srebrne IC wnoszą na "górze" zakłócenia, właśnie takie sybilanty. Głośnikowe miedziane taśmy były za agresywne, twarde na "dole". To wszystko było brane metodą prób i słuchane po kolei.

Na koniec , kiedy już wypróbowałem wszystkie możliwości, okazało się, że najsłabszym ogniwem były dobrze zrobione kolumny! Po prostu przetwornik wysokotonowy - vifa XT 25 - był za "słaby".

Stąd moja sugestia o podmianie kolumn. Trzeba samemu kombinować.

ja bym kabli nie wymienial. jesli juz, to sprobowal IC ProCaba. sam ostatnio zmienilem DNM na ProCaby w calym torze i jest dobrze. poprobuj tez z osiowym skretem kolumn - to wplynie na rownowage w gornym skraju pasma....

myślę że to kombinacja którą daje Twój Rotel i Pioneer. Rotele są ostre, Pionki do łagodnych też nie należą. Na pierwszy rzut spróbuj wstawić jakiś łagodniejszy wzmacniacz, np. Nad'a czy Onkyo. Ewentualnie wstaw ciemniejszy interkonekt, np. Coral Audioquesta.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Mam wszystkie płyty Anny Marii której wokal jest "katem" dla słabo skonfigurowanych

>systemów ale u mnie na tych płytach i na moim systemie nie ma żadnych sybiliantów.

sorry , tadeo , tak z ciekawosci pytam : masz jakies karaoke ??? wycina Ci wszystkie "S" "Z" "SZ" ... ??!!!!

pogratulowac sprzetu , ktory wycina integralne czesci mowy.......... bardzo naturalnie to brzmi z pewnoscia, tylko chyba czasem niezrozumiale jest ?!

nie mam zastrzezen co do wysokich tonów w sensie ich ostrości. mialem wczesniej CD pioniera pds501 i grał przy tym rotelu ciemno ale sybilanty tez były tylko moze troche zaciemnione. nie wiem moze ja przesadzam ale sluchalem innych zestawów nie koniecznie drozszych ale takich sybilantów nie było wiec doszukuje sie problemu w moim sprzecie. mysle ze sprobuje wpiąć inny wzmak.

a co do pomieszczenia to dlugo sluchalem w kiepskim pokoju (25m2, kafle na podlodze, gołe sciany bez jakis wisiorków i obrazków, duza witryna szklana na jednej scianie o szerokosci 3m (drzwi balkonowe + stałe oszklenie) i bywało ostrawo. przeniąsłem sprzęt do zupełnie innego pomieszczenia i wysokie tony są dość łagodne, nie kłują w uszy ale sybilanty dalej wystepuja.

Nie chcę cię martwić,ale to pewnie cecha kolumn.Słuchałem kiedyś u siebie monitorów AA Helene,które też ssyczały na

wysokich.Po podłączeniu Wharferdali 8.4 góra była była bardzo stonowana,bez przerysowanych sybilantów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.