Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO Końcówka mocy

switchu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moje pytanie dość nietypowe :)

Posiadam wzmacniacz Onkyo A-7022. Staruszek bo ma 34 lata:)

Po zakupie stwierdziłem, ze jedna końcówka mocy była spalona i została naprawiona.

Oryginalne tranzystory w tym wzmaku to NEC 2SD218/2SA649.

W jednym kanale zostały wymienione na BD249/BD250.

Wzmacniacz jako tak gra i to clkiem dobrze. Jednak te trany nie dawały mi spokoju i postanowilem

wymienic je wszystkie na FJL4215/FJL4315.

Własnie siedze z rozgrzebanym wzmakiem, weryfikuje polaczenia na plytce (trany podlaczone przewodami) i co sie okazuje?

BD250 jest wlaczony zupelnie odwrotnie!!

Baza tranzystora polaczona z emiterem na plytce,

emiter tranzystora polaczony z baza na plytce

collector tranzystora polaczony prawidlowo z emiterem na plytce.

W oryginlanym kanale jest prawidlowo, tak jak w przypadku BD249.

Czy taki sposob podlaczeni jest w ogole możliwy i to dziala?:)

Troche zglupialem i nie wiem czy sugerowac sie tym polaczeniem czy połaczyc prawidlowo nowe tranzystory.

Ponizej schemat. Jest na nim maly blad gdyz punkt C2 polaczony jest w rzeczywistosci do punktu -B.

Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam!

Bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35475-onkyo-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Raczej sprawdź czy na pcb niema błędu w podpisaniu punktów lutowniczych i czy zgadza sie ze schematem,bo może być tak że projektant pomylił opis i po włożeniu według opisu będzie źle dla tej jednej końcówki.!

no wlasnie sprawdzalem juz kilka razy i opisy na plytce zgadzaja sie ze schematem :/

chyba ze oryginalne tranzystory tez sa zle podlaczone.

w sieci znalazlem takie cos

Ukryta Zawartość

rozumiem ze obydwa maja taki sam rozklad wyprowadzen?

Pozdawiam

Ukryta Zawartość

no to mam zagwozdke. sprawdizlme wszystko co sie da polaczenia na plytce schemat wyprowadzenia obudow..

juz nie mam czego sprawdzac a polaczenie wyglada tak jak ta pogrubiona linia... :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz chyba nie gra dlatego że tranzystor zastępczy jest źle podlączony?

Oryginalny schemat jest dobry. Zamień końcówki B/E tranzystora w kanale w którym nie gra, jeszcze przed wymianą na nowe. Bza tranzystora mocy nie może być podłaczona do wyjścia, tylko do (emitera wtórnika) tranzytora sterującego.

A gra jak podłączysz zgodnie ze schematem? bo rzeczywiście tak jak narysowałeś nie powinno grać , chyba że gra jedną poółwką sinusa tą górną a dolny jako jest zdymiony i dolną połówkę napędza drajwer. Dziwne ze to gra.

wlasnie o taka odpowiedz mi chodzi, jakos to musi grac, byc moze niepoprawnie ale gra, w sumie w dzwieku nie zauwazylem zadnych odchylek.. na razie jeszcze nie podłączałem zgodnie ze schematem, w sumie boje sie zmieniac bo w jednym kanale z oryginalnymi tranami jest wszytko poprawnie a w tym z wymienionymi jeden tran jest wlasnie zle, a skoro tu i tu gra to juz sam nie wiem;)

pozostaje mi chyba rzeczywiscie zmienic podlaczenie na prawidlowe,

mam jeszcze pytanie, czy z takiem podlaczeniem wszytko bedzie git z elektrycznego punktu widzenia?

wydawalo mi sie przy pomiarach biasu ze w tym kanale wlasnie mialem jakies glupie odczyty... tzn napiecie na rezystorach emiterowych dziwnie skakalo..

ok. jutro pomierze napiecia w 2 kanalach i wszystko sie wyjasci mam nadzieje. zmierze rowniez ten odwrocony tranzystor.

zapomnialem dopisac ze R349 zmioniany zostal na 100R ale o mocy 2-3W byc moze ma to zwiazek z tym driverem. dzieki za pomoc!

ok. to pomierzylem.

Czerwony - kanal naprawiany

Niebieski - kanal oryginalny

jak dla mnie chyba jest ok, byc moze prad biasu w tym uszkodzonym kanale jest zbyt maly

dlatego napieice sie roznia :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Switchu z tego co widzę to muszę zapytać jak ich poziomów głośności używałeś, w tej konstrukcji drajwery podłączone są do wyjścia, z tego powodu pierwsze waty będą oddawać właśnie one i prąd spoczynkowy który jest mierzony jest w głównej mierze prądem tych drajwerów. A stopnie wyjściowe mogą się uruchamiać nawet przy paru watach na wyjściu gdy prąd na bazach będzie wystarczający by je zasterować. Więc pisanie że gra w miarę dobrze może wynikać z przyczyny nie używania dużej mocy,dobrze to by było sprawdzić wydaje sie że czym głośniej zacznie się grać tym większe zniekształcenia będzie można wyczuć w dźwięku a na tych BD912 który ktoś wsadził to da sie z tego co pamiętam ze 40 wat wycisnąć o ile nie więcej.

slucham przy duzych poziomach glosnosci z tego co widze z tego wzmaka da sie wycisnac 60W na kanal ( o ile sie nie myle)

wydawalo mi sie ze przy glosnosciach tak powyzej 3/4 skali sa juz slyszalne znieksztalcenia, lecz nie wiem

czy nie jest to zwiazane ze zbyt wysokim sygnalem z CD oraz przesterowaniem wejscia.

inna kwastia to czy przy takich napieciach możliwa jest poprawna praca ze zle poddlaczonym tranzystorem mocy?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 23 Sie 2007, 23:22

>Przy tych napięciach w kanale naprawianym tranzystory wyjściowe nie będą przewodzić (będą

>niewysterowane).

no wlasnie. przed chwila mierzylem jeszcze bias tego naprawionego kanalu i napiecia na rezystorach emiterowych maja wartosc 0 (w granicach błędu miernika). W takim razie gra to na tranzystorach sterujacych?

trochę sie dziwie bo one sa zamontowane na malych radiatorach i watpie w to ze uciagnelby by

moc jaka wyciagam z tego wzmacniacza :/

dobra. zamontowalem nowe tranzystory w obydwu kanalach. dziala bez zajekniecia na starcie!

wyregulowalem prad spoczynkowy na okolo 100mA. wydaje mi sie ze gra lepiej niz przed zmianami.

jeszce pytnaie do to tego napiecia 0,7V na bramkach. musi tam byc takie napiecie?

aktualnie po zmianie proadu na 100mA mam okolo 0,6V

Pozdrwiam

Na bazie (lub złączu baza-emiter). Zależy na jakim zakresie miernika robisz pomiar. Z temperaturą napięcie polaryzacji tranzytora spada, powinno to być jakieś 0.6-0.65V, może trochę więcej, w zalezności od spadku na rezystorach emiterowych, jesli mierzysz względem masy/wyjścia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.