Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Sony CDP 690

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Szybko kupiłem CD Sony CDP 690 z przetwornikiem CXD2552Q i przed tunningiem to była porażka, ale teraz różnica jest zasadnicza, ale jest pewien szkopuł - syczące i metaliczne wysokie tony.

Wkurza mnie to, a jest to podobno cecha tego daca.

Kupiłem go z myślą wbudowania NON OS - najlepiej na AD1865 lub w ostateczności TDA 1543, czy można to zrobić w prosty sposób?

Czy ma ktoś może instrukcję serwisiową lub schemat.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/35487-tunning-sony-cdp-690/

Faktycznie odpuść sobie ten CXD2552Q i nie marnuj pod niego pieniędzy. Zobaczysz jak to gra naprawdę, gdy zastosujesz zewnętrzny DAC.

Tylko sęk w tym, że nie wiem jaki on ma napęd. Na pewno coś dobierzesz.

napęd to kss150A i chciałbym wyciągnąć sygnał bezpośrednio ze środka, ma wyjście cyfrowe,ale zewnętrzy dac mnie nie interesuje. ten cd jest przeznaczony na eksperymenty. rozgrzebać , przerobić ,lutować...... zamęczyć

Musisz znaleźć układ poprzedzający filtr cyfrowy (filtr cyfrowy jest między procesorem EFM a DACem). Pewnie to jest CXD 2554P lub CXD 2553S. Z tego układu na wejście filtra cyfrowego wchodzą dane nie poddane oversamplingowi, które możesz podać na NOS DAC. TDA1541A nie różni się od TDA1541 formatem danych - obydwa obsługują I2S Philipsa i format Sony także (w tym przypadku pin 27 = GND ustawia tryb danych /offset binary - EIAJ / Sony).

Jeśli ten filtr cyfrowy jest dobry to możesz pobrać też potrzebne sygnały zza niego, jeśli nie - sprzed. TDA1541A nie będzie pracował z filtrem o oversamplingu większym niż 8 (najlepiej - max. x4). Niestety nie mam schematu to tego CD ani datasheet do tych układów więc nie wiem jak to dokładnie podłączyć.

Witam. Posiadam CDP-990 w ktorym rowniez jest DAC CXD2552Q i chciałbym wpiac sie jakims lepszym przetwornikiem. Podobno TDA ktorys sobie poradzi? Prosze o info ktorego DAC-a najlepiej uzyc.

Tutaj jest nota tego CXD -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Własnie kupiłem CDP -790 oraz serwisówkę - jkaieś sugestie od czego zacząc tuning.

Na wyjsciu siedza njm5532s (cos jakby NE 5532?) i słynny przekaznik przed nim 47 mkrF (on niego chce zacząć)

Czasami skacze na 1 piosence z płyty ale jescze go nie czysciłem porzadnie.

Laser KSS240 A

KOndy - WIMA (brazowe ze złotymi napisami) i troche róznosci, zasilanie OPA symetryczne

DAC (kontrowersyjny CXD2552) (Btw z wyjsciem symetrycznym) , filtr CXD 2551

Wolałbym nie ruszac za mocno cyfrówki (bo sie nie znam) - chyba ze wymiana pasywki

Ma 2 kwarce (1 do filtru 1 do DAC)

ps serwisówke moge udostepnic po zeskanowaniu w pon/wt

ps2 do ustawien lasera potrzebny CD YEDS-18 - ma ktos cos takiego ?

>dino

Ja mam CDP791 z CXD2552 na pokładzie i wcale nie uważam ze jest zły.Faktem jest że trzeba nad nim trochę popracować ale może się opłacić.Moje stare fotki z tego cd są tutaj.

Ukryta Zawartość

Dobrze jest zrobić osobny zegar 45Mhz.Nie mam pewności czy ten "drugi" kwarc to nie przypadkiem filtr ceramiczny 16Mhz dla sygnału zegarowego pobieranego z CXD2552.

Na skan serwisówki chętnie sie zapiszę .:)

Ukryta Zawartość

witaj

kwarc sprawdze ( na schemacie jest) natomiast roznice są duze - zamieszcze fotki jak dam rade- zadnych opa i podstawek - pionowe podwojne opampy na wyjsciu (i tak mniej jak w innych sony) natomiast cały czas intryguje mnie symetryczne wyjscie z CDX2552 - czy trzeba je desymetryzowac w 1 opa - moze to jest patent na tani symetryczny CD (btw wyjscie digital tez jest tak ze zewnetrzny DAC ... mozliwy?)

Drugi zegar 16.9344MHz jest pewnie dla filtru cyfrowego i reszty CD (transportu). Też bym go wymienił jeśli jest ceramiczny lub nawet wstawił osobny zegar.

Pierwsza rzecz to zlikwidować ceramiki w torze audio i zastąpić je przez Silver Mica.

Tuż przy gniazdach Cinch mogą być takie kondensatory - wyrzucić.

Desymetryzację można ominąć i brać asymetrycznie tylko po 1 sygnale na kanał z DACa i dalej go wpuścić na LPF ale w ten sposób poziom sygnału będzie o połowę mniejszy. Trzebaby zwiększyć wzmocnienie stopnia wyjściowego, poza tym, symetryczne wyjście "kasuje" część zniekształceń i szumów z wyjścia DACa.

Potem wymiana reszty ceramików na foliowe i elektrolitów o marnej jakości, jeśli takie stwierdzisz, na lepsze. W cyfrówce można dać OSCONy.

Możesz usunąć tranzystory Mute, zmniejszyć rezystancję w szereg do gniazd Cinch do 50-100ohm i zmienić diody w zasilaczu na Shottky soft recovery, a rezystory w cz. analogowej wymienić na metalizowane.

>natomiast cały czas intryguje mnie symetryczne wyjscie z CDX2552 - czy trzeba je desymetryzowac w 1

>opa - moze to jest patent na tani symetryczny CD

Własnie ja to wykorzystałem aby zastosowac wyjscia na OPA1632.

Dobrze jest zrobić osobny zegar 45Mhz.Nie mam pewności czy ten "drugi" kwarc to nie przypadkiem

>filtr ceramiczny 16Mhz dla sygnału zegarowego pobieranego z CXD2552.

>Na skan serwisówki chętnie sie zapiszę .:)

patrz na priva

Kwarce sa 2 - jeden 45,1584 MHz a drugi 16.9344 Mhz

Pierwszy jest podpiety do wejsc xin xout w DAC 2252

Drugi jest spiety z zegarem na 74H00 i napedza w DAC 128FS +INIT a w fltrze 2551 BCLK

Stopien wyjsciowy na OPA1632

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.