Skocz do zawartości
IGNORED

skladka na wzmacniacz - dzielmy sie

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

juz ktos przelal cos... ile to nie wiem dokladne informacje bedem ial jutro jak juz znajdzie sie kwota na koncie :) a do teko Kolega o nicku Robtango pisal mi ze wysle mi jakis interkonekt :) dziekuje wszystkim.

Myślę, że jednak problem jest, bo jest masa ludzi którym taki prezent dał wiele satysfakcji, bo nie stać ich na sprzęt. Tyle tylko, że gdyby każdy z nich zaczął prosić, to to forum wyglądałoby jak dział ogłoszeń drobnych w Elektronice Dla Wszystkich swego czasu (za czasów PCtów 486/Pentium), gdzie było bardzo wiele ogłoszeń o zbieraniu na komputer itp. Tamte prośby (choć cięzko było zbadać wiarygodność), były w sumie nieco bardziej usprawiedliwiony, bo są ludzie, którzy komputerów potrzebują dla własnego rozwoju, a ich na nie nie stać.

Tutaj chodzi o spełnienie, jak by nie było, zachcianki. Tonsil Mistral chyba nie są tak wymgające, by ich brzmienie znacząco poprawił nowy wzmacniacz, a jesli to inwestycja w przyszłość, to tym bardziej ta przyszłośc może poczekać na dorośnięcie chłopaka (sam jestem chyba jeszcze chłopak - 21 lat ;)) i zarobienie tego tysiąca złotych z hakiem.

Też uważam, że dawanie w ten sposób pieniędzy to psucie człowieka. Każde dziecko w normalnie zarabiającej rodzinie byłoby zachwycone tym, bo grupa obcych ludzi złożyła mu się na sprzęt foto/audio etc, a przecież wziąć po 10 zł od setki ludzi i już ma się 1000... kusząca perspektywa, sam kiedyś miewałem takie myśli, o tak... Ale niezły sprzęt kupiłem dopiero teraz, gdy mogłem sam na niego zarobić. I jest "niezły" na moje możliwości finansowe, bo by mieć coś więcej, trzeba będzie po prostu pracować dalej...

Rozumiem, że fajnie tak zdobyć sprzęt, a pewnie palisz się, autorze wątku, do tego wzmacniacza, ale chyba są lepsze drogi, a pracy w tym kraju ostatnio jest sporo. jak ją znajdziesz, możesz wziąć "kredyt" u rodziców, jeśli chcesz zdobyć ten sprzęt zanim ktoś go sprzatnie... chyba tak byłoby lepiej, choć niestety trudniej.

a po za tym leniem nei jestem zebralem juz kawalek spzretu i sam na to zarobilem. ale niestety teraz juz nie mam takich mozliwosci pracy jak wczesniej. i tak wiele osob dziwi sie bardzio ze tak wiele zebralem.... to byla moja mala prosba i proba kroczku do kolejnego marzenia. Jedni beda twierdzic ze jestem kompletnym debilem inni moze cos pomoga. Zaryzykowalem nie wiem ile stracilem ile zyskalem

hmm majmaj i ja dodam cos do tego watku. Uwazam ze zbieranie na wzmacniacz za 850zl za posrednictwem forum jest grubym przegieciem. Ja rozumiem potrzebujesz po prostu wzmaka jakiegos za 100 no 200zl ktos by Ci al albo by sie ludzie zebrali co bys mogl w ogole posluchac w miare czegios lepszego niz zwyklego boomboxa.

Sam mam Altusy od n-lat i starutki wzmak JVC i poki co u mnie graja, teraz sobie zarobilem to chce kupic cos lepszego.

Tymczasem kupujesz wzmaka za cene wieksza niz planuje ja kupic ( mimo ze pracuje i odkladam sobie od dawien dawna na ten sprzet) to co moze ja teraz powiem dolozcie sie troche kupie cos znacznie lepszego i bede mial na dluzej? Nie badzmy niepowazni, ja nie uwazam zey to bylo w porzadku. Stac mnie to mam, nie to nie - w zyciu trzeba umiec sobie czegos odmawiac.

Zebyu jednak nie byc az tak krytycznym powiem tyle ze jesli ludzie Ci daja i twoj zamiar jest uczciwy od poczatku do konca to ok - ja bym sie z tym troche zle czul ale to Ty jestes pod pregierzem - Twoj wybor z ktorego plyna korzysci i zapewne nieprzyjemnosci.

majmaj,

Jak widzisz, "moralnie" juz Ci sie oberwalo... Dla spelnienia typowej zachcianki (nie zbierasz na chleb) zrezygnowales tak naprawde z pewnej czesci wlasnej... hmm... godnosci? (za te 50-100 zl stanales pod pregiezem krytyki). Twoj wybor.

Pozdrawiam,

Lete

ale ja nigdy nie myslalem tak ze cala kwote zbiore pzrez forum z czasem sam cos zarobie i juz bedzie troszke blizej tego wzmacniacza. Po za tym nie skierowalem tego posta do ludzi ktorzy sami posiadaja slabe systemy - nie ukrywajmy ale sa tu ludzie ktorzy na swoje systemy wydawali po kilkanascie tys i do takich chcialem skierowac tego posta.

Dajcie chlopakowi spokoj.Ja go rozumiem.Mam 27 lat,pracuje od 15 roku zycia i tez ciagle kombinuje nad ulepszeniem systemu.Recepta typu posprzataj,pomaluj i tp.nie zawsze sie sprawdza.W moim przypadku doprawadzila do tego,ze mam skonczone 8 klas szkoly podstawowej mimo,ze nie jestem jakims wybitnym tumanem.

Wyobrazam sobie co chlopak czuje czytajac o Krellach,Mark Levinsonach i td.

Gdyby mnie bylo na to stac na pewno bym dal mu kase,albo podarowal wzmaka.

Najlepiej chyba bedzie jak ci co uwazaja za stosowne pomoga a ci ktorym sie to nie podoba nie pomoga.

Rozwazania moralne albo oburzanie sie do niczego nie doprowadza.

Pozdrawiam.

michal

Chlopaki..potrzebuje IC TARE LABS AIR 1...bardzo mi sie ona marzy, ale narazie ciezko umnie z kasa. Wiec prosze djacie jakies skormne datki, bo dzieki temu kabelkowi uwypulki mi sie srednica i scena powiekszy...ach jak bardzo mi go brakuje.....znajdzie sie jakas dobra duszyczka co mi pomorze finansowo???

majmaj,

>"sa tu ludzie ktorzy na swoje systemy wydawali po kilkanascie tys i do takich chcialem skierowac tego posta."

Sa i tacy, ktorzy wydali kilkaset tys. zl... A tych, to spokojnie mozna 'zagaic' o zdecydowanie lepszy sprzecik (a i moze jeszcze cos ekstra dorzuca?)...

Majmaj, naprawde... Chlopie... :(

Pozdrawiam,

Lete

szkoda..no nic dobrze ze zbieram na IC a nie na sieciowke:)..no ale moze ktos inny sie znajdzie. A najlepiej jakby ktos poprostu mial taki i chcial by mi go podarowac..wtedy prosze na PW to podam adres wysylki:)

wiecie przykro mi czytac co piszecie.... zastanowice sie w glebi czy zawsze byliscie uczciwi?! no wlasnie odpowiedzcie sobie nato pytamie a teraz.... czy ja jestem w obec Was neiuczciwy? czy oszukalem kogos czy ukradlem? mowicie o moralnosci kiedy ja tylko poprosilem NIE zrobilem nic nieuczciwego. Jestem mlody niedoswiadczony moze jak pisalem tego posta przemawial spontanizm. Caly czas po mnie "jedziecie" jak bym co najmniej chcial ukrasc ten wzmacniacz. Nawet nie napisalem slowa ze chce gotowki poszla taka propozycja i ludzie co chieli pomagac rozkrecili to.

teraz Was prosze Ci ktorzy chca mnie mieszac z blotem niech sie nie wypowiadaja - piszcie mi to na PW

miiauu,

nie przeginaj. Ja od dziecka czytam o Krellach, Burmesterach a także o porsche, ferrari i bugatti. Zawsze sobie umiałem wytłumaczyć co tak na prawdę jest poza moim zakresem. Niech się młodzież uczy rezygnacji z pewnych (nie dla nich) przyjemności oraz szanowania własnej godności. To taki dykciarz, który zbiera tekturę i zamienia to na denaturat jest autentycznie godnym człowiekiem. Żebrać to można o jedzenie, ubranie lub dach nad głową, a nie takie rzeczy jak audio, które nawet nie pomaga w niczym, a służy jedynie przyjemności.

majmaj,

Tylko Twój wiek tłumaczy Twoje podejście do życia, że całą odłożoną kasę chcesz przeznaczać dla przyjemności. ja mając 30 lat i zarabiając, a także "siedząc na pieniądzach" jestem świadomy, że te rezerwy są potrzebne do planowania życia, a także na bieżące utrzymanie siebie i nie tylko. Jeśli się Wam nie przelewa, to nie dobijaj Rodziców przynosząc do domu klocki z innej półki standardu życiowego. Sprzedaj te klocki, które masz na Allegro, kup mini wieżę Philipsa za około 700zł, a resztę pieniędzy daj Mamie albo Tacie na remont, naprawę samochodu, czy coś tam jeszcze. Wdzięczne spojrzenie Rodziców - bezcenne, za wszystko inne zapłacisz, gdy uczciwie zarobisz.

Iceman,

Bez urazy... Ale nie jestem zwolennikiem PISowskiej "Polski solidarnej"... Tu nie chodzi o te marne 10zl, ale o spojrzenie perspektywiczne. Nikogo nie bede uczyl, ze "chodzenie po prosbie" ma przyszlosc... Ale za to chetnie doradze, jak w Rzeszowie zarobic wlasnymi rekoma i powiekszyc PKB, dorzucic podatki do wspolnego kotla, itd...

Pierwsza propozycja: rolnicy nie maja rak do zbiorow (mozna zarobic).

Pozdrawiam,

Lete

a moze wykorzystasz swój talent i zrobisz kilka ciekawych prac? np dotyczących tematów muzycznych? może znajdzie się tu jakaś chętna osoba na fajne rysunki np milsa davisa lub innego... co by swój pokoik odsłuchowy co nieco ożywić? wykazałeś się już kreatywnościa to nie trać rozpędu:)

michelangelo - a skad Pan wie ze nie pomagam rodzicom? alebo niech Pan pzreczyta to co jest nixej.... a nastepnie PW

wiecie przykro mi czytac co piszecie.... zastanowice sie w glebi czy zawsze byliscie uczciwi?! no wlasnie odpowiedzcie sobie nato pytamie a teraz.... czy ja jestem w obec Was neiuczciwy? czy oszukalem kogos czy ukradlem? mowicie o moralnosci kiedy ja tylko poprosilem NIE zrobilem nic nieuczciwego. Jestem mlody niedoswiadczony moze jak pisalem tego posta przemawial spontanizm. Caly czas po mnie "jedziecie" jak bym co najmniej chcial ukrasc ten wzmacniacz. Nawet nie napisalem slowa ze chce gotowki poszla taka propozycja i ludzie co chieli pomagac rozkrecili to.

teraz Was prosze Ci ktorzy chca mnie mieszac z blotem niech sie nie wypowiadaja - piszcie mi to na PW

a tak na marginesie to nie dziw się, że źle jest przyjmowana krytyka wyciagania rąk. Po prostu każdy z nas pracuje na swoje przyjemności. ja ciagnę na dwa etaty a czasami jeszcze jakieś chałtury biorę. Wszystko aby mieć na przyjemności oraz np hobby.

"majmaj,

Tylko Twój wiek tłumaczy Twoje podejście do życia, że całą odłożoną kasę chcesz przeznaczać dla przyjemności. ja mając 30 lat i zarabiając, a także "siedząc na pieniądzach" jestem świadomy, że te rezerwy są potrzebne do planowania życia, a także na bieżące utrzymanie siebie i nie tylko. Jeśli się Wam nie przelewa, to nie dobijaj Rodziców przynosząc do domu klocki z innej półki standardu życiowego. Sprzedaj te klocki, które masz na Allegro, kup mini wieżę Philipsa za około 700zł, a resztę pieniędzy daj Mamie albo Tacie na remont, naprawę samochodu, czy coś tam jeszcze. Wdzięczne spojrzenie Rodziców - bezcenne, za wszystko inne zapłacisz, gdy uczciwie zarobisz.

odpowiedz"

Michaelangelo, daj spokój człowieku, nie przesadzaj. Myślę że każdy z nas mając naście lat inaczej patrzył na życie. Chłopak jeszcze będzie miał czas na logiczne, przemyślane decyzje życiowe, rodzine itd. A póki co niech mu będzie na zdrowie, a wytykanie ze parę stów zamiast na przyjemności powinien dać tacie na naprawe samochodu uważam za niesprawiedliwe.

pozdrawiam

michelangelo

Ok.Ty wolisz pewnie pomoc dykciarzowi,inni wola dac chlopakowi na wzmacniacz.Moze gdyby dykciarz bedac w wieku majmaja otrzymal jakas bezinteresowna pomoc i troche zyczliwosci,nie zostal by dykciarzem.

pozdrawiam

Ja też lubię widzieć wśród młodych ludzi inicjatywę, dlatego chętnie dorzucam parę złotych napiwku w knajpie młodym kelnerom/kelnerkom. Czy nie zależnie od tego żebrzą, tego nie wiem, ale daję sygnał, że popieram inicjatywę i chęci do pracy. Podałem w pierwszym poście receptę jak zmotywować innych do pomocy - narysuj coś, możesz nawet aukcję zorgnizować. Wkurzyło mnie, gdy zobaczyłem kwotę - 850zł Z czego będziesz tego słuchał? Wzmak używany z Allegro za 200zł, do tego kolumny za drugie tyle i naucz się cieszyć takim dźwiękiem. Nawet z boomboxa da się słuchać muzyki, zwłaszcza w młodym wieku.

panowie opowiem wam historie.Jak bylem w technikum a to byl poczatek tranzystorów,kondensatory elektrolitycznre kupowalo sie spod lady ,nie mialo sie pieniedzy itd .Mialem 17 lat i na dworcu poznalem przypadkowo czlowieka ,jak sie okazuje wykladowce na politechnice.Ja mu opowiedzialem o tych klopotach ,mowiac ze jestem majsterklepką itd itd.Czlowiek zaprosil mnie do domu i dal wszystko co potrzebowalem.Za darmo.Powiedzial ze jak bede jeszcze potrzebowal to mam sie zglosic .Fakt ten pozostal mi do dzisiaj i chyba zmienił moje spojrzenie na wiele spraw.No cóz- mialem to szczescie.

michel>>>>>wiesz dawanie kelnerkom wiecej to jest ogolnie przyjety zwyczaj ,a tak naprawde dobrze robi dajacemu.Myle ze zapomniales jak to drzewiej bywalo w siedemastce lat.

muls,

chodzi o to, że są ludzie, którzy z zasady nie dają napiwków, mimo że ich stać, i dorabiają do tego przedziwne teorie. Zgadzam się, że to dobry zwyczaj dać napiwek. W USA wręcz nie do pomyślenia jest nie dać, gdyż często jest to jedyne źródło dochodu dla takiego pracownika, np. gdy przywozi pizzę.

Co do wieku 17-tu lat, też miałem podobne myślenie. Jak już dorwałem kieszonkowe, to zaraz leciałem po nową płytę lub kasetę z muzyką. Sytuację w domu w tamtym czasie miałem dobrą i Rodzice w tamtym czasie kupili mi dobrego CD, potem decka, potem dobry budżetowy wzmacniacz i taniutkie ale przyzwoite kolumny. Tak to ponad rok się składało. Ten sprzęt mam do dziś. Po drodze zaliczyłem chudsze lata studiów i coraz grubsze lata pracy zawodowej, choć nadal szukam alternatywnych źródeł dochodu i czasem coś tam komuś zbuduję. Będę robił tuning CDka i wzmaka, jak będzie czas. Kolumny na razie zostały w starym mieszkaniu, bo nie mam czasu ani miejsca słuchać ich w nowym lokum. Przerzuciłem się na słuchawki, gdyż ten sam poziom dźwięku można tu mieć sporo taniej.

Nie jestem żadnym despotą, ale nie lubię mówienia "daj!". Tak jest najprościej. Za inicjatywę lub efekt pracy i talentu mogę zapłacić. Nawet nie muszę tego dostać.

MULS.

ale w tym jest roznica ze on ci dal narzedzia zebys sam sie czegos nauczyl i sam sobie zlozyl, a nie dal gotowego sprzetu..nigdy w zyciu bym nie napisal na forum zeby ktos mi dal kase na sprzet bo wlasnie teraz jest takie moje marzenie.dostanie tego CA to powie ze juz mu nie starcza i bedzie zbieral na cos innego!! Ja w jego wieku mialme sony i sie bardzo z niego cieszylem.

hmm moze dozuce swoje 3 grosze .. .:)

ja jakos tam zarabiam i sobie radze .. dorzucam sie tez do garnka rodzinnego ... bo juz uwazam tak wypada ..

na sprzet audio zbieralame w sumie 3 lata .. bo by ly inne wydatki komp .. laptop samochod .. jakis fajny antyk .. itp itd ..

jednak dzwiek .. byl wazne .. ale .. byly rzczy wazniejsze .. i tak stopniowo .. tu kupilem kondziory tu trafo .. tu cos ..i sie uzbieral gacek .. i troche inego sprzetu :)

szczerze mowiac .. zamiast kasy . .czy jakiegos wzmachola .. chetniej bym dorzucil jakies czesci .. bys MAJMAju jka juz zbierasz .. to nie gotowca tylko zrob cos ... gacka czy cos .. nie wiem .. walnij projekt .. zrob spis i kazdy sie zadeklaruje co podesle ... np. ?

ja moge podizekowac ... za plakat .. residentow .. ktory dostalem za free :) od forumowicza :) ale to bylo na innej zasadzie :) bardziej sentymentu itp .. :)

niom .. wiec .. maja maju .. albo cierpliwosc .. i swinka skarbonka .. albo czesci .. i skladac stopniowo ..

od i tyle .. dla kazdego z nas sprzet audio jets drogi .. i kazdy che lepeij . mocniej .. drozej ..

pozdrawiam .. .. a moze nie wzmachol a sluchawki :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.