Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie pamięci do komputera?

liberas

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, może ktoś jest w temacie i potrafi mi pomóc. Potrzebuję 2x1GB z tańszych pamięci ddr400. Za bardzo nie jestem na czasie ale czy jest jakaś różnica między takimi modułami firm Kingston, Geil i Goodram (mogą być inne w podobnych cenach)? Jedynie Geil ma CL2.5 ale wątpię, czy da się to realnie odczuć. Więc kupować byle które, czy też któreś są najlepszym zakupem? Podkręcać ich nie będę, nie gram na komputerze ale pracuję na sporych plikach tiff. Moja płytka ma chipset nforce2.

https://www.audiostereo.pl/topic/35545-jakie-pami%C4%99ci-do-komputera/

z tych co wymieniłeś GAIL-e są to BDB pamięcija jade na 2 x 1GB elixiry i nie ma najmniejszego problemu nie są to firmówki ale śmigają, smiało możesz brać kingstony również. Poszukaj sobie pamięci z wieczystą gwarancją.

Ja zakupiłem ostatnio GEILa właśnie 2x1GB,a poprzednio miałem 512 i mogę śmiało je polecić.

Jeśli jesteś z Warszawy to zapraszam na PW to podeśle Ci dobry adres (można w rozliczeniu stare pamięci oddać i wyjdzie taniej oraz gwarancja jest dożywotnia). Za 2GB bez rozliczenia wychodzi 390zł,a pamięci masz z radiatorami co wydłuża ich żywotność czy podkręcasz komputer czy nie.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer_1

Wszystko pięknie ładnie ale z tymi radiatorami przedłużającymi żywotność to troche przesada :) poza tym te radiatorki to dla mnie pic dla wyglądu ( ale ładny pic ) kawałek płaskiej przeważnie aluminiowej bez użebrowań blaszki i jeszcze lakierowanej... :/ no i ta temperatura wewnątrz obudowy, gdzie tu odprowadzanie ciepła wole gołe pamięci ale obudowe dobrze wentylować.

Do dobrych pamięci dopisze jeszcze - TWINMOS !

kuuurde jak ja sie rozczepuje na wątki...

W każdym razie nie ma sie co rozczulać nad tematem i co do osiągniiętych szybkości do proporcjonalnie dołożonych pieniędzy bo rezultat jest praktycznie nie widoczny a kase można dołożyć do procka ( czasem nie małą jak widze ceny niektórych pamięci ) ale nie ma to jak "dymać jeleni" :)

Policz kase i na zakupy ( z wieczną gwarancją )

_WILU_ ---> niecały mm alu jest, obudowę mam wentylowaną i nieco podkręconą szynę fsb więc suma sumarum pomagają te radiatorki,a przynajmniej nie szkodzą ;) Co ważniejsze jednak jest to,że jestem użytkownikiem GEILa od chyba 4 czy 5 lat i mogę śmiało polecić.

Kingston zaś rozczarował mnie na platformie pamięci FLASH gdzie rozłożył się po niecałym roku (1GB karta MMC).

Co do chłodzenia pamięci to popatrz na ofertę OCZ Technology. Masz nawet możliwość chłodzenia wodnego (wystarczy podpiąć instalację do gotowego już radiatora) albo heat pipe na stałe zamontowane.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

niecały mm alu jest, obudowę mam wentylowaną i nieco podkręconą szynę fsb więc suma

>sumarum pomagają te radiatorki,a przynajmniej nie szkodzą ;)

No nie wadzą a przez boczną szybkę ładnie się prezentują :).

użytkownikiem GEILa od chyba 4 czy 5 lat i mogę śmiało polecić

Tak.

Co do chłodzenia pamięci to popatrz na ofertę OCZ Technology. Masz nawet możliwość chłodzenia

>wodnego (wystarczy podpiąć instalację do gotowego już radiatora) albo heat pipe na stałe

>zamontowane.

Tak. Ale zostawmy "Wodny Świat" bo to inna bajka

Głównie chodzi mi o to żeby nie rozczulać się nad pamięciami z tego wszystkiego też brał bym GAIL !!! bez wątpienia potem TWINMOSA.

No bocznych szybek to ja nie mam w obudowie, a te radiatorki to chyba tylko ozdobnik. Widziałem kiedyś na giełdzie takie pamięci i głowę dam sobie uciąć, że była szczelina między radiatorem i pamięcią :) ale co to było to już nie pamiętam. Zatrzymałem się na etapie kingstonów kilka lat temu ale chyba zakupię te geile.

->Dreamer, czy przypadkiem nie miałeś na myśli pewnego osobnika, co umożliwia odbiór na bemowie (w/g allegro)?

Widziałem

>kiedyś na giełdzie takie pamięci i głowę dam sobie uciąć, że była szczelina między radiatorem

Uwaga na HANDLARZYKÓW - poprostu doklejają to na szybciora żeby wygladało i łapią frajerów ! Coś takiego mogłeś widzieć a raczej napewno !

poza tym zawsze można skorzystać z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz pewność że każde przylega :) ale według mnie to zbędny dodatek przecież one zamiast skutecznie chłodzić to same łapią ciepło z obudowy :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

GEIL, TWINMOS, Kingston, Patriot, A-data. Elixir, NYNA, CORSAIR, itd....wszystkie dobre ale do jakiej płyty?

W pierwszej kolejności proponował bym sprawdzić co na to producent płyty. To że jakieś Geil'e działają nie oznacza że działają dobrze (test programem MemTest [o ile dobrze pamiętam nazwę] da jakieś tam wyobrażenie ale trwa dość dłuuuuugo). A błędy źle działającej pamięci są/mogą być trudne do wykrycia. Pojawiające się dziwne zwisy/błędy HD jednym słowem "cuda na kiju" i zaczynają się wymiany prawie całych bebechów kompa a to polecane Patrioty kłamią. Ja w "kompie" założyłem zalecane przez ASUS'a CORSAIR i jest OK. ale u Ciebie może być kupa więc nie mogę Tobie ich polecić z "czystym sumieniem".

Jeżeli masz jakiś "zaprzyjaźniony" sklep komputerowy możesz kupić jakieś z "nazwy" i przetestować je dokładnie w domu oczywiście z opcją oddania w razie czego.

Allegro tylko i wyłącznie jeśli kupujesz pamięci markowe które są zalecane dla twojej płyty, lub polecane przez kogoś wiarygodnego, kogoś kto testował TAKIE pamięci z taką płytą jaką Ty posiadasz.

Zaoszczędzisz na pewno mnóstwo nerwów.

Przepraszam bardzo ale jak widzę wpis typu "Kup xxxx są dobre" (bez informacji o płycie ani z jednej ani z drugiej strony) to nie wiem czy odpisujący ma zamiar pomóc czy zaszkodzić pytającemu?

Pozdrawiam

Marek P.

liberas ---> Dokładnie ten. Do mnie podjechał nawet w sobotę wieczorem (fakt,że daleko nie miał ale w szoku byłem).

Co do płyty, hmmm. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją,że jakaś pamięć (poprawnie użyta w dobrej konfiguracji (timingi itp.)) źle działała. Jest to raczej element, który nie będąc uszkodzonym powinien bez problemu współpracować z dowolną nie uszkodzoną płytą główną oczywiście zachowując zalecenia producenta (to zostawiam w domyśle).

Ps.Sam nie mam szyby w obudowie, mam powyklejany komputer matami i za sprawą no w sumie jednego wiatraczka i wentylowanej z przodu poprzez kieszeń dysku obudowie nie mogę zbytnio marudzić na temperaturę w środku panującą.

Water World coraz bardziej mnie zastanawia ale kurcze to jednak dodatkowe miejsce i ryzyko, (o kosztach nie mówiąc).

Ps 2. Tutaj między kośćmi pamięci,a radiatorami jest kawałek podkładki silikonowej, która być MUSI aby radiator nie ukruszył scalaczków. Stąd może takie wrażenie braku kontaktu jednego z drugim.

Witam

>Dreamer_1, 21 Sie 2007, 17:48

>Co do płyty...

Oj zdziwił Byś się jak potrafią być wybredne. Chodzi mi oczywiście o dokładny test. Jeżeli komputera używamy do netu, mordowania kosmitów to jest/może być to mało uciążliwe. Ale wyobraź sobie że coś nad czym pracujesz idzie w niebyt bo pamięć "cośtam", nie wk... byś się?

>...powinien...

Właśnie ale czy będzie?

Pozdrawiam

ps.A jakie znacie markowe pamięci poza kingstonem i corsair bo te dostępne na alegro typu good.... itd są raczej popularne a nie markowe.

> MWP05

No nie, piszesz głupoty. Kość RAM będzie działać- każdego producenta. Płyty są wybredne? Które, i do jakich marek producentów kości RAM?

Co innego, ich awaryjność. Dlatego kupujemy markowe z wieczystą gwarancją.

Po co wymieniać po roku na drugą, nie?

Zapewniam Cię, że problemy z RAM, to mniej niż 5% problemów w sektorze hardware przedsiębiorstwa.

pozdr,

grzechniks.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam

>grzechniks, 21 Sie 2007, 20:02

>...

>No nie, piszesz głupoty. Kość RAM będzie działać- każdego producenta.

A gdzie ja napisałem że nie będzie działać???? Podkreśl mi ten cytat bo albo mijasz się z prawdą albo Lukar to wykasował a mnie pamięć zawodzi.

>Płyty są wybredne? Które

np. Asus M2N-E +geil lub + patriot (2 godziny sprawdzanaia w sklepie a na nn działało Ok)

GA-K8NF-9

Jeżeli dla Ciebie "działanie komputera" to możliwość przeglądania netu to wybacz ale nie o to mi chodzi.

Emulacje innych komputerów, Wirtualne maszyny, .. pobaw się a zobaczysz jak ten działający komputer może nie działać.

Płyty są wybredne? Które

>np. Asus M2N-E +geil lub + patriot

Jakie modele geila i patriota ?

My tu mówimy o zwykłych pamięciach GEIL ja sięgnoł bym bardziej po TWINMOSA ze względu że je kiedyś posiadałem i były w bardzo wielu modelach płyty i nigdy ale to nigdy mnie nie zawiodły.

-> MWP05

Ja podałem model chipsetu na której oparta jest płyta. Nie jestem jednak pewien, czy tak do końca masz rację. Producent mojej płyty (MSI K7n2delta) nie podaje konkretnych modeli, jest natomiast kilkanaście kostek które były testowane na komptybilność - OK lub NOT OK. Takie testy jedynie pokazują, czy komputer ruszył i działał stabilnie, z naciskiem na to pierwsze. I gdybym nawet bardzo chciał to zdobycie tych pamięci graniczyłoby z cudem, natomiast 1gb ddr400 chyba nie były wtedy nawet w produkcji, jak była ta płyta wyprodukowana. Natomiast zupełnie inną kwestią jest to, że każdym ulotnym pamięciom komputerowym zdarzają się przekłamania. Jednak na komputerach domowych czy biurowych nie jest to odczuwalne. Jest taki temat jak ecc, pełno źródeł traktuje o tym do czego to służy i jak działa.

Wiem, że wśród pamięci trafiały się buble (przynajmniej kiedyś), które stabilnie działały tylko w przypadku niektórych kontrolerów. Nie mam pojęcia jak jest teraz, dlatego liczyłem na radę osób które są na bieżąco w temacie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.