Skocz do zawartości
IGNORED

brzmi prawdziwiej niż XRCD

ptx

Rekomendowane odpowiedzi

Misfit,

bardzo trafna uwaga. Czytając kiedyś o XRCD zacząłem automatycznie szukać oferty sprzedaży tych przetworników D/A, bo wydaje mi się naturalne, że należałoby właśnie z nich skorzystać. Ale nie znalazłem :( Wie ktoś ile taki DAC kosztuje?

>Edward, 28 Sie 2007, 12:27

>Misfit,

>

>bardzo trafna uwaga. Czytając kiedyś o XRCD zacząłem automatycznie szukać oferty sprzedaży tych

>przetworników D/A, bo wydaje mi się naturalne, że należałoby właśnie z nich skorzystać. Ale nie

>znalazłem :( Wie ktoś ile taki DAC kosztuje?

Nie wiem ile kosztuje DAC. Wiem natomiast, że Andy777 używa CD Victor wyposażonego właśnie w przetwornik K2. Jest z niego bardzo zadowolony. Ostatnio odsłuchiwał Dire Straits w wersji XRCD z logiem JVC i Victor.

Mam nadzieję zajrzeć do nie go w weekend. Sam jestem ciekawy czy XRCD brzmi lepiej na K2.

Z obecnie produkowanych jest np Reimyo za ok. $20.000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mimo wszystko wydaje sie, ze zastosowanie CD zawierajacego K2 'na pokładzie' nie musi automatycznie oznaczac najwyzszej jakosci dźwięku z płyt K2. Jeśli dobrze rozumiem, system w żadnej mierze nie działa na zasadzie "koder- dekoder". Technologia K2 zawarta w odtwarzaczach ma polegac na mozliwie precyzyjnej obrobce sygnału, zminimalizowaniu jittera itp.

Ukryta Zawartość

Można czasem trafić na model JVC XL-ZV1010.

Widziałem kiedyś na Allegro za około 3 tysiące zł albo coś poniżej.

Swoją drogą to odtwarzacze JVC wydają mi sie jakoś niedoceniane.

Ukryta Zawartość

post-1956-100005941 1188300887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

P.S.

coś chyba format *gif sie nie ładuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Witam.

Ja wiem że każdy ma inny rodzaj percepcji dźwięków ale w przypadku płyty Dire Straits "Brothers in Arms" ( wielokrotnie odsłuchaną) masterowaną przez JVC gdzie kompresowano sygnał w systemie xrcd2, w zupełności nie podzielam zdania kolegów tzn. w 100% zgadzam się z opinią na łamach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( proponuje przeczytać całość )

Ukryta Zawartość

może tak jak wiele firm japońskich, pewne urządzonka są dostępne tylko in japan?

wystarczy spojrzeć ile jest sprzętu stereo denona tylko dla rynku japońskiego, gdzie indziej dają to co leci.

K2 mozna znaleźc np. w mini-wieżach. Trudno w tym przypadku mówić o high-endzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No witam Szanownych Kolegów,

Jestem po pierwszym odsłuchu Samplerka K2 HD. Panowie szczęka mi opadła - brzmi to zdecydowanie lepiej niż XRCD. Moje kolumny zniknęły z pokoju a cała przestrzeń wypełnila się niesamowitą ilością szczegółów. Z racji tego iż wczoraj wojowałem z brumieniem systemu powypinałem z niego część elementów. Jak odpaliłem sampler to po pewnym czasie zacząłem sprawdzać czy oby subik nie jest włączony, bo basisko było niesamowite. Ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu sub nie miał z tym nic wspólnego - był kompletnie odłączony. Z racji tego, że test odbył się w późnych godzinach nocnych nie mogłem przeginać ale i tak stwierdzam, Dynamika nagrania wręcz poraża. Nie mogę sie doczekać jak dzisiaj po powrocie z pracy (tak około 16;-) wkręce sie na godzinę 10 no może 10.30 ;-))))) ze swoim Alpsem. Więcej nie będę opowiadał bo to jak próba opowiedzenia obiadu - nie zjesz, to nie będziesz wiedzaił o czym mówię. Ja chyba czekam na następne wydania o ile materiał na nich przypadnie mi do gustu ;-)

PS. Polecam pomimo wysokiej ceny warto mieć w swojej kolekcji. Ile bym dał żeby tak moi ulubieni wykonawcy osiągneli ten pułap jakości ;-(((

Znalazłem ten sampler w kilku e-sklepach. Może pojawi się wkrótce na ebay.

Ceny poza Europą znacznie przystępniejsze. Zakładając nawet koszt przesyłki na poziomie 10$USD.

Może w przypadku jednorazowego zakupu samplera nie ma to aż tak dużego znaczenia.

Ale przy kilku tytułach....

W opisie poniższego linku widnieje przy tytule HDCD. Wykorzystanie formatu HDCD ma tu swoje uzasadnienie.

Czy może ktoś z posiadaczy owej płyty może to potwierdzić.

Czy to jest tylko przekłamanie e-sklepu jakich mnóstwo w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze nie widziałem nigdzie logo HDCD na tej płycie. Nie zwróciłem też uwagi czy wskaźnik HDCD zaświecil się po wrzuceniu płyty do CD. Sprawdzę dzisiaj i dam znać.

Jeśli nie ma oznaczeń na okładce lub dysku to z pewnością nie jest to HDCD.

Kontrolka rozpoznaje tylko sygnaturę HDCD, nie zaś system zapisu. Jeśli na jakimś etapie w studio użyto sprzętu dającego taką sygnaturę, to kontrolka w odtwarzaczu będzie się świecić pomimo, że płyta jest zwykłą CD (tzw. nieznaczone płyty HDCD).

W tym sklepie to pewnie japońskie wydanie, i do tego taniej.

Mogło zostać specjalnie przygotowane w HDCD na tamtejszy rynek.

wiem , że audiofile są niecierpliwi (sam taki jestem;-), no ale żeby te audiofilijskie zachcianki spełniać to trzeba mieć kasiorkę ;-))) Więc najpierw robota, później przyjemność.............niestety;-(

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Rzeczywiście płytka K2 HD brzmi świetnie, słychac dużą rozdzielczośc, mikro i makro dynamikę, dźwięk jest bardzo czysty i gładki. Sapler jest efektowny, trochę trudno oceniac po jednej płycie cały format. Dużo większe porównanie mam z XRCD, XRCD2 i XRCD24. I tu dźwięk pewnie ma niższą rozdzielczośc, nie jest tak efektowny i potężny ale chyba ma w sobie więcej czaru, powabu, ciepła. Jakby bardziej zbliża się do analogu (w najlepszych realizacjach, zwłaszcza XRCD24), a K2 HD to taka idealna, wypolerowana cyfra. Gra bardziej jak DVD-A niż XRCD. Takie jest moje wrażenie po tym samplerze ale coś więcej będę mógł powiedziec jak posłucham Jazz at the Pawnshop - premiera w styczniu 2008.

Równocześnie nabyłem też na XRCD Private Dancer Tiny - tak, żeby wśród już ok. 25 płyt XRCD miec jakiś pop. I tu jest porażka - odradzam tę płytę, pierwsze XRCD - niewypał. Widocznie niewiele się dało wyciągnąc z taśmy ale w takim razie po co próbowali ?

>BlueMax, 3 Wrz 2007, 18:58

>........coś więcej będę mógł powiedziec jak posłucham Jazz at the Pawnshop - premiera w

>styczniu 2008.

W styczniu 2008 ma być wznowienie?

Mam Jazz at the Pawnshop i z tego co wiem nie ma więcej tłoczenia. Można kupować tylko z drugiej ręki.

Co do samej płyty, są opinie, że to najlepiej wydana płyta EVER. Przychylam się do tego zdania :-)

Jeśli zaś chodzi o Tinę, cóż krew z uszu to przesada ale dźwięk jakiś taki zbity bez przestrzeni.

PS. Lepsze miejsce dla tego tematu to chyba zakładka Muzyka

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> dartman, tak, Jazz at... w styczniu 2008 na K2 HD. W sumie w zapowiedziach 15 płyt w ciągu roku ale niewiele ciekawego. Jazz... jest teraz dostępny na FIM XRCD ale kosztuje $50 więc pewnie są to resztki. Jest też na 200 gramach.

TWGL to kupiłem dziś 3 następne: Suitę hiszpańską Albeniza, Autumn in Seattle Tsuyoshiego Y. i sampler 3 Ślepych Mysz. A doskonale nagrany pop na XRCD to Eagles - tę płytę polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.