Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor na przekaznikach

TomekMad

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam pytanie do szanownych forumowcow dotyczace przekazniikow w selektorze wejsc. Przegladajac DIY widzialem min selektor wejsc na przekaznikach bistabilnych sterowanych mikroprocesorem. Chcialbym zbudowac selektor wejsc (i caly preamp) w konwencji dual mono przy czym nie chcial bym sie bawic w cyfrowke. Stad tez myslalem o przekaznikach monostabilnych gdzie aktywne wejscie = przeplym pradu przez cewke przekaznika. Czy takie rozwiazanie oczywiscie w przypadku wysokiej stabilizacji napiecie zasilajacego przekazniki moze miec wplyw na sygnal audio przechodzacy przez przekaznik?

https://www.audiostereo.pl/topic/35695-selektor-na-przekaznikach/

Przy krótkich połączeniach zasilania przekaźników napięcie sterujące będzie miało pomijalny wpływ na sygnał który przewodzi przekaźnik, ale robiłem kiedyś eksperyment z 5m taśmą strerująca przekaźnikami i zbierała zakłócenia z powietrza że aż miło, sygnał audio przechodził przez 8 przekaźników w regulacji głośności.

Pojemność cewka-styki jak podają dane katalogowe przekaźników jest rzędu 1pF. Dla częstotliwości powiedzmy 10MHz reaktancja takiej pojemności wynosi niecałe 16kohm co jest porównywalne z impedancją wejściową wzmacniacza. Wniosek z tego płynie taki, że rzeczywiście jeśli są jakieś śmieci w.cz. na zasilaniu cewki, to spokojnie mogą one przeniknąć do toru audio a następnie zdemodulować się na nieliniowościach i w skrajnych przypadkach możemy nawet sobie słuchać radia ;-) Kiedyś mieszkałem 300m od stacji przekaźnika średniofalowego i jak podkręciłem głośność we wzmacniaczu to nawet całkiem dobrze odbierałem audycje radiowe.

Także osobiście również polecam przekaźniki bistabilne.

W sumie mikroprocesory nie są takie straszne. Jak chcesz to mam jeszcze płytki sterownika mikroprocesorowego sterującego selektorem 6-cio wejściowym na przekaźnikach bistabilnych. Zaprogramowany procesor też mogę tanio sprzedać. Zawsze dodatkową zaletą będzie sterowanie z pilota czy możliwość programowania nazwy wejść według potrzeby. Sterownik opisany jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.