Skocz do zawartości
IGNORED

Które monitory do 25m^2? Cena do 2,5k.

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posłuchałem ostatnio i wychodzi na to, że bardziej podoba mi się charakterystyka dźwięku monitorów.

Powiedzcie czy słuchaliście którychś z tych w pomieszczeniu takiej wielkości i jak wrażenia?

Jeśli macie jakieś inne modele monitorów, które się sprawdzają w takim metrażu - podrzućcie modele. :)

Paradigm Studio 20v3

Epos M12.2

Acoustic Energy Aelite Two

Monitor Audio RS1

Podpowiedzcie jak się to sprawuje.

Z góry dzięki. :)

Paradigmus Studio 20v3 będzie spoko i oczywiście najlepsze z całej grupy :-) ale zajrzyj na wątek ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Eposów M12.2 słuchałem u siebie (pom. 25m2). -Dobry wybór. Było średnio głośno i dawały sobie radę z nagłośnieniem bez problemów (zniekształceń)

Do słuchania z normalnym poziomem głośności - wystarczą.

Alternatywą są ProAc Tablette 2000 (z 2. ręki) - mogą się podobać. (Lubią wydajne prądowo wzmaki.) Miałem je >4 lata.

U mnie subiektywnie lepiej wypadły Eposy. Jakbym miał podać w % to ~10% lepiej ;)

Ale mówię: SUBIEKTYWNIE lepiej. Trochę odchudzony dźwięk ale w tej cenie ciekawy. Lepsza/ciekawsza góra niż w T2k. Wyraziste kolumienki.

Ad. AE Aelite Two to nie wiem. Ponoć ciekawe - musisz sam posłuchać (jak i wszystkich).

Do powyższej listy dodałbym jeszcze oklepane Ushery S-520 (ok.1,2kzł ale nie patrz zna cenę, tylko posłuchaj).

Powodzenia.

Na razie miałem okazję słuchać AE w 37m^2 i Paradigmów w 14m^2. W AE brakowało mi odrobinę basu (choć niewiele). Ale to chyba oczywiste w takim pomieszczeniu i wypełnieniu jego innymi kolumnami, które działały jak pochłaniacze. Paradigmy w ogóle nie zagrały (dołem szczególnie), bo pomieszczenie było za małe.

Wiem, że najlepiej jest kupić i "mierzyć" w domu. Problemem jest to, że elektronikę i standy będę kupował w drugiej kolejności i muszę wiedzieć, co z tego potrafi dobrze zagrać. I do kolumn dokupywać resztę tak, żeby zagrało. :)

Słuchałem też w tym małym pomieszczeniu KEFów IQ3. Całkiem przyjemna barwa była (z Arcamem chyba), ale i tak za duże do tego pomieszczenia były. Albo może pomieszczenie nieprzystosowane bo poniżej i powyżej środka były rezonanse.

Wybieranie sprzętu jest męczące. Teraz każde popołudnie spędzam na czytaniu forum (w ogóle są jeszcze jakieś inne po polsku lub angielsku, na które warto zajrzeć), a soboty na odsłuchach. Już chcę w końcu kupić kolumny, standy, elektronikę, kable i delektować się muzyką, o!

Nieśmiało jeszcze pozwolę sobie zapytać - czy ktoś z Was (najchętniej z Poznania) miałby pożyczyć jakiś sensowny wzmacniacz na dwa tygodnie? Chciałbym przetestować w domu kolumny na czymś w miarę sensownym, a ja dopiero pod koniec września będę mógł coś sobie kupić... Oczywiście za fatygę coś odpalę. :)

Tylko jeszcze mi napisz, kerikawon (albo ktoś inny z Szanownej Braci) czy warto tak naprawdę testować kolumny w domu, jeśli reszta będzie w danej chwili nieadekwatna, a zmieniona zostanie z czasem?

Witam,

Z tego co wiem - Top HiFi współpracuje z firmą AudioKlan i chyba nie mają tych monitorów.

Ale udać się zawsze warto - będziesz miał większy problem w wyborze :)

Proponuję udać się do:

audiostrefa.pl

ul. Jakuba Krauthofera 35

Tam coś powinno być - ale głowy nie dam sobie uciąć :)

a moze B&W705? widzialem jakies w ogloszeniach czy na allegro za 3,5K... to juz przekracza ostro bariere?

ze starszych to moze CDM1 NT gdzies wyrwiesz... calkiem sensowne bestie...

Wiecie - tak, jak pisałem to nie muszą być tylko te monitory.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z Dynaudio Contour 1.1 albo Harpia Acoustics Diana?

Jaki pokój odsłuchowy mają w TopHiFi?

>a moze B&W705? widzialem jakies w ogloszeniach czy na allegro za 3,5K... to juz przekracza ostro

>bariere?

Oj ostro. :) Dobrze znacie zakupy - zaczynałem z pomysłem na kolumny za 800zł, potem za 1,5k, teraz 2,5k. Więcej nie wydam, bo i inne wydatki są. Wzmacniacza nie mam porządnego, podstawki trzeba będzie kupić, no i płyty - nie będę przecież tych kolumn oglądał. A ze studenckiej pensji więcej się nie da.

AE - gratuluję wyboru. rzeczywiście według mnie mogłes się zastanawiać nad eposami.

jeśli jednak kupiłeś od forumowicza, to zapewne w idealnym stanie i wygrzane. to musiał być najlepszy wybór dla Ciebie. Życze wielu godzin muzycznych wzniesień, lub conajmniej drobnych przyjemności. gratuluję i pozdrawiam

parmezan

Dziękuję za gratulację!

Kolumny są w idealnym stanie, na gwarancji i używane z klasą (Kolega pracuje jako realizator dźwięku).

Na razie nie mogę dokładnie odpowiedzieć na pytanie "jak grają", bo grają mulasto. Na tym wzmacniaczu nic dziwnego. Jeśli jednach chodzi o wypełnienie pokoju dźwiękiem (jaki on by nie był), to wypełniają. Basu jest dość. Odezwij się do mnie na priv, to nie omieszkam Cię poinformować jak zmienię wzmacniacz. Chyba, że chcesz podskoczyć ze swoim to posłuchamy. :)

Tutaj jeszcze zapytam - jakaś dobra dusza pożyczy (ew. sprzeda) niepotrzebny cd na ok. 2 miesiące?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.