Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Liberty 5+ - HDS-180 EXC + ???

M@riusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W niedługim czasie będe przerabiał swoje Eltax 5+, na niskosredniotonowiec idzie PereleesHDS-180 EXC plus wysokotonowy ale do konca nie wiem który.

Mam trzech faworytów

SS9300

Seas 27TBFC - dokladnie nie znam nazwy, ale jest taki typ polecany przez wszystkich

Morel MDT 29

Prosze zebyście pomogli z wyborem, tez nie wiem czy bedzie którys z ww głosników pasował w gniazda po starych głośnikach.

Będzie to grało z CA Azur A+C 640, które też chce lekko zmodyfikować, przede wszystkim gniazda.

A jak myślicie co w Azuze jest jeszcze do wymiany??

Dzieki z góry za odpowiedzi

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/36025-upgrade-liberty-5-hds-180-exc/

Skad taki, a nie inny sklad potencjalnych duetow jezeli chodzi o glosniki? Slyszales je moze w tych konfiguracjach (ktore z tych glosnikow slyszales gdziekolwiek)? Masz projekt zwrotnicy i wszystko, co potrzebne, aby "sklecic" taki zestaw? Jezeli nie... to ja tego jakos nie widze.

Pozdrawiam,

Lete

Andrzej Stelmach ->

Dzieki za info, rozmawialem z McG. tylko problem jest z tym ze jestem z Gdanska a on z Sosnowca, sam transport kolumn troche bedzie kosztowac, a poza tym bede chaial uczestniczyc w przebudowie.

Pozdr

Skrzynie z Liberty 5+ sa bardzo solidne. Przy odrobinie szczescia, zaaplikowaniu nowych przetwornikow, zwrotnic, okablowania i terminali, jest szansa na zrobienie zestawow brzmiacych bardzo dobrze (po koszcie stanowiacym moze 30% tego, ile trzeba wydac za podobny produkt kupiony jako 'brand new'). Polecam tez postawic te skrzynki na dodatkowym cokole 6cm granit - minimalne ich uniesienie doskonale wplywa na pozycjonowanie zrodel pozornych (siedzac na fotelu mamy wtedy wysokotonowke na wysokosci w okolicy uszu i o to chodzi). Moja modyfikacja Liberty 5+ oparta zostala o sprawdzone rozwiazania: M18WH i D25AG. Szczerze mowiac, bas mam rewelacyjny (koledzy "grajacy" u siebie na 18cm Usherach sluchali z podziwem), a i wysokotonowka na kondensatorach olejowych Bosch MP zbocznikowanych malutkimi Ero Vishay (znany patent), to juz naprawde wysoka liga. A wszystko to bez specjalnego "rezania" skrzynek, robienia dziwnych frezow, etc.

Jest wspaniale niskie zejscie basu (jak na konstrukcje dwudrozna) i bardzo dobra barwa wysokotonowki + rownowaga w pasmie. Calosc brzmi... hmm... O dwie klasy lepiej, anizeli oryginalne Liberty 5+.

Pozdrawiam,

Lete

Andrzej Stelmach, 7 Wrz 2007, 15:23

>Zwróć się do McGyvera - "grzebnął" w moich 3+ (to samo co 5+ tylko podstawkowce) bardzo skutecznie

>- zrobi Ci kompleksowo z dobrym efektem.

A jak! bedzie git!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

eMiL->

Zdaję sobie sprawę ze bas może super nie bedzie, nie bedzie miał kopa z tym wzmacniaczem, dla mie atutem jest średnica tego głosnika co dla mie jest podstawą, taka barwa mi odpowiada najbardziej, i do średnicy szukam wysokotonówki.

Pozdr

lete ->

Opierałem się wyłącznie opiniami McGayera i Grze...., trochę ich pomęczyłem swoimi wyobrażeniami dzwięku, a ich opinią chyba mozna sie opierac, troche ide na oslep, ale biąrąc pod uwagę doświadczenie kolegów, jestem przekonany ze bedzie dobrze

Pozdr

M@riusz, jesz chleb z jednej piekarni :) Ja swego czasu tez kierowalem sie opiniami, ze np. taka 18'stka Ushera to jest cud, miod, malina... Wielu o tym pisalo. Mi natomiast te glosniki zupelnie nie podchodza (maja jakis taki... gumowy bas i "pastelowe" brzmienie). Zdecydowanie wole "ciemne" w "nalocie" brzmienie m18wh - ma ten glosnik dla mnie cos ciekawego w charakterze, czego nie znajduje w Usherze.

Dlatego tez, jezeli wybierasz w ciemno, to pewnosci z efektu nigdy nie ma. A poza tym, przeskakujac z oryginalnych Liberty 5+ raczej trudno w tej klasie przetwornikow zrobic downgrade... A wiec, jezeli Perlees, jaki by nie byl, to i tak bedzie lepiej zapewne, anizeli z Vify TC. Tym niemniej, ja tak do konca ufalbym tylko swoim uszom i po prostu posluchalbym wczesniej innych konstrukcji, zawierajacych czy to Seasa, czy to Ushera lub Vife - zawierzenie w pelni, ze Perlees "to jest to" jest mniej wiecej podobnym w skutkach wyborem, jak stwierdzenie "wszyscy lubimy Tyskie".

Pozdrawiam,

Lete

lete ->

No nie mogę sie z tobą niezgodzic, i tak każdy ma swoje preferencje słuchowe,

no ale pomyslałem MaG. i Grze... sa na tyle osłuchani ze oni najbardziej chyba mogą na to obiektywnie spojrzec, no i licze na p. Witka z Sonus oliwa z ktorym bedziemy podłączac to wszystko. Jak będzie zobaczymy, no ale napewno bedzie lepiej niz moje 5+ drugiej wersji.

Pozdr

lete->

znasz może jakieś konstrukcje na tym HDS-ie??

Wiem ze na seas-ie są robione Harpie, ale czy wszystkie ??

Mieszkam w 3mieście, znam tylko 2 sklepy, Top-Audio i Sir, jak by coś było racej sie wybiore do nich

Pozdr

Mariusz, lete slusznie prawi, tylko Twoje uszy powiedza Ci prawde!:P

Mcgyver i grze owszem slyszeli wiele, ale co to ma wspolnego z Toba? Tobie ma sie podobac i nikomu wiecej;)

W Wawie mozna posluchac ushera i auruma u akkusa, scany i vify przesluchasz u akustyka, pojedz i bedziesz SAM widzial co Ci sie podoba:) Nie wykluczone, ze spodoba Ci sie cos czego nie bierzesz obecnie pod uwage, np 18w8535 w obudowie zamknietej.

Nie do mnie pytanie, ale odpowiem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aluminiowy L18rnx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

seas polipropylenowy P18rnx

kiedys harpia miala model na hds205exc, ale nie ma go juz w ofercie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL->

Racja tylko moje uszy prawdę powiedzą, ale musze jakiśfaworytów znaleś, a z odsłuchem też czasami jest trudnawo.

A jakie byś mi polecił srednioniskotonowy??

Dzieki za podpowiedzi z kolumnami

Pozdr

Jezeli kupisz jakas weglowke, czy to scana czy podrobke ushera, to bedziesz mial wzmacniacz do wymiany. Gdybys chcial sklonowac proac studio100 tez wymiana, wogole wiekszosc 18 dla kambodzy bedzie za ciezka.

Dlatego musisz wybrac, czy zostajesz z obecnym wzmakiem i dobierasz pod niego kolumny, czy kupujesz cos "przyszlosciowego" majac w planach wymiane wzmacniacza. Na chwile obecna posluchalbym vify m18 i xt18, ze wskazaniem na ta pierwsza:)

Kolega eMiL ma racje. Sam byłem słuchać w salonie proac studio 130, nie grały tak jak powinny do póki nie było podpięte A5 Musicala. Z wzmakami typu, Marantz, Rotel do 3500zł grały jak by chciały i nie mogły. Po prostu nie wyrabiał wzm. Nie da się ukryć jak masz kolumny wartości rynkowej za 8000zł to trzeba mięć wzmacniacz w podobnej cenie. Ja mam M18WH i mam to z Denonem PMA 1500ae, bo z pionnerem to nie grało. To jest tak jak byś miał BMW z kołami od malucha tak samo jest z kolumnami z wyższej półki a słabymi wzmacniaczami. Tak jak eMiL radzi, albo dobre kolumny i zamiar kupienia nowego wzm, albo słabsze ale pod twoj wzm.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Panowie dzieki za cenne rady.

Powiem chyba zaczne jeszcze raz temat przemyślec, ale przyznam temat jest rozwojowy, i coś czuje bede chciał zmienic wzmacniacz, w sumie bede musiał.

Jezeli nie zmienie wzmaka to chyba wtedy pójdę drogą lete, jego głośniki, czy macie jakieś inne propozycje??

Pozdr

Ja już poszedłem drogą lete, mianowicie około środy będzie D25AG zastąpi on D27TG. Zobaczy co z tego będzie. A co do M18WH to jak radził McGyver 17-18L, popieram a i 48-50Hz.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Mariusz zastanow sie najpierw czy nie lepiej spieniezyc obecne kolumny i zbudowac cos od podstaw, bedziesz mial wtedy wolnosc wyboru:) liberty calkiem niezle stoja na allegro.

Policz objetosc netto swoich liberty, kilka litrow odejdzie po wklejeniu mat, troche Cie to nakierunkuje co do wooferow, konkretniej odpadna te wymagajace wiekszych obejetosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.