Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM1 Genie [nowosc ?]

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich cieplo

w poszukiwaniach modelu wstepnego gramofonu natknalem sie na nowy[chyba bo wczesniej nie widzilaem] model projecta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena jest niska, ale z opisu wynika ze to dosc solidna budowa, i na wstep do swiata analogu, lub ( jak w moim przypadku) krok z gramofonu dj-skiego w strone swiata hi-fi - to chyba byloby solidne rozwiazanie ?

zaznaczam ze mowimy o wstepie do swiata audio, a wiec wszelkie niuanse zwiazane z ramieniem, igla kablami i silikonowymi talerzami nie maja wiekszego znaczeni poniewaz w poczatkowej fazie te elementy sa nie do rozpoznania przez laika, [tak przynajmniej ja mysle]

porownoje ten model z rega planar 2 ktora mam okazje kupic za 200e (patrz osobny watek) ale teraz w tej samej cenie pojawil sie wlasnie tenze Project. stylistycznie podoba mi sie bardziej. cenowo - takoz.

jakiekolwiek opinie mile widziane :)

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36029-pro-ject-rpm1-genie-nowosc/

alez nie iolewam, po porstu traktuje siebie z dystansem i mysle ze na wstpe cena i jakosc sa jak znalazl.

alez mi sie spodobal ten gramofon, piekny jest.

tylko czy pasek napedu nie jest narazony bardziej na uskzodzenie mechaniczne ?

cala sztuczka w tym ze kazdy element jest wymienialny w tej maszynce, wiec i ramie mozna z czasem ulepczyc, i talerz silikonowy itp itd.

chyba jeszcze dzis skocze do sklepu...

>>>shukenja,

Niestety polski dystrybutor Pro-Jecta śpi snem sprawiedliwego. Nie ma tego gramofonu w ofercie, mimo tego, że na stronie producenta pojawił się z pól roku temu. Pewnie pokażą go na Audio Show i tam będą zgrywali się, że mają wielką nowość !

RPM1 jest kolejną próbą Pro-Jecta opanowania rynku low-budget, miejmy nadzieję, że bardziej udaną niż model Debut. Pożyjemy, posłuchamy, zobaczymy...Uważam, że popełnia się znów ten sam błąd: do gramofonu zakłada się taniutką wkładkę, która "ciągnie go w dół". Z Ortofonem OM-3 się nie zawalczy, no niestety, to jest prościuteńkie, tanie "coś", co kosztuje mniej niż jedna nowa płyta. Po co to zakładać ? Chyba po to, aby ktoś to od razu zdjął.

Przyglądając się gramofonowi zwróć uwagę na odseparowanie silnika od plinty. Czy to wycięcie przez które przechodzi silnik jest na tyle duże, aby nie dotykał on do krawędzi wycięcia ? Podobnie jest w "bazowym" Clearaudio (model Emotion) i to powoduje problemy.

Wyeksponowany pasek występuje w wielu gramofonach, mało tego, czasami zamiast paska używana bywa nić poliamidowa. Nie powinno być z tym większych problemów, no chyba, że masz nieokiełznanego kota. O talerzach wykonanych z silikonu nie słyszałem, są natomiast akrylowe. Silikonowe bywają natomiast paski napędowe.

na stronie pro jecta jest pelna specyfikacja techniczna modelu. wyglada na standardowe rozwiazanie 8.5g ramie, podstawowa wladka ortofona, model wazy 3,5 kg chociaz jest lekko wiekszy niz wyzsze modele rpm. to pewnie dlatego ze silnik jest usytuowany nad talerzem a nie jak w wyzszych modelach po lewej stronie.

cena 125 GBP ? nieduzo.

wyglada ciekawie.

• 3 miesiące później...

witam.

Czy ktoś już kopił ten gramofon...?

Poważnie się zastanawiam nad kupnem,z oem-ową wkładką 780 pln - niedrogo.

Patrząc na rynek wtórny to za taka kwotę nie ma nic ciekawego,więc ten RPM1 w tym świetle wypada jeszcze lepiej.

Strasznie mnie ciekawią opinie użytkowników.

>>>Lukasmily,

Tu masz recenzję RPM-1:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

....senks Yul.

...ale wolałbym już opinie "kowalskiego" niż pana WOJCIECH PACUŁY - bez urazy jeśli to czyta...hehe.

W tamtym roku czytałem opinie-test słuchawek AKG k 701 właśnie tego pana ...."rżałem" ze śmiechu...

Enigmatyczne nazewnictwo....nie zwieli pod uwagę tego,że klient chciałby wiedzieć co kupuje,bądź co bądź nie są to ziemniaki.

chociażby rodzaj szlifu ,nacisk na płytę....jeśli to seria 500 to i tak to mi nic nie mówi..500 ? 510...530..?

wachlarz jest spory...rozpiętość cenowa i brzmieniowa.

Na bazie starej serii 500 powstał niedawno model GT...dokładnie om gt.

Może to nasz poszukiwany ortofon alpha.

>>>lukasmily,

Ahaja ma rację, to jest Ortofon z serii 5XX, najprawdopodobniej 510. Nie sądzę, żeby cena tej wkładki mocno przekraczała 100 zł. Szlif eliptyczny, tip osadzany w oprawce czyli mocowanie do kantilewera typu bounded. Żeby to było MC, to raczej nie ma mowy. Ortofon GT jest didżejski, ma wzmacniany, grubszy kantilewer.

W teście RPM1 pan Pacuła pisze "Gramofon został wyposażony w niezłą wkładkę MM Alpha Ortofona".

Jeśli to ortofon 510 to nieźle się wygłupił chłopisko...

Idąc dalej i biorąc pod uwage cene z wkładką i bez to jest 200 pln różnicy.

Ortofon 510 kosztuje około 100 pln...więc coś mi sie nie zgadza...może jestem za bardzo wnikliwy.

...Na marginesie dodam ,iż sprzedawcy tego gramofonu,w Polsce to zaledwie dwóch dystrybutorów nie pomogli mi w odszyfrowaniu zagadki tego ortofona...Po pytaniach o szlif,wagę itp dali do zrozumienia " kupuj albo sp...",...hehe.

...myślałem ,że to wkładka na pozioma grado k4 ,sumiko pearl... a tu proszę ortofonik 510...

Więc korzystniej kupić z tym om3 za 780 pln.

>>>lukasmily,

Nie powiedziałbym że masz rację co do Ortofona 510 Mk II. To jest naprawdę fajna, tania wkładeczka, chyba wcale nie gorsza niż Grado Silver (czyli przywołany tu Pro-Ject K-4). Gra bardzo, bardzo, bardzo prawidłowo, pod warunkiem, że się ją założy do jakiegoś lekkiego ramienia (o małej-średniej masie efektywnej). Nie istnieje prosty związek pomiędzy jakością wkładek a ceną. Trzy razy droższy K-4 nie jest wcale 3 razy lepszy od tego Ortofona.

Jeśli nie możesz się nic dowiedzieć w Voice o Ortofon Alpha, to możesz napisać wprost do Pro-Jecta. Wejdź na stronę: Pro-Ject Audio. com tam jest podany jakiś mail kontaktowy. Mogą Ci nie chcieć powiedzieć czy to jest odpowiednik Ortofona 510, 520, czy jeszcze czegoś innego, to jest w końcu objęte tajemnicą handlową Ortofona i Pro-Jecta, ale potrzebne dane to Ci pewnie podadzą.

yul

A propo ortofona 510 to ostatnio znudzony zdjąłem mojego przymulonego shura i załozyłem ową 510

i po skalibrowaniu gra to tak sobie(na rockowych płytach-tłoczenia zachodnie) natomiast mile byłem zaskoczony odsłuchem na kilku winylach z serii polish jazz z lat 70siatych.W związku z tym mam pytanie jaka optymalnie najlepsza była by wkładka lub wkładki do ramienia w rpm-4(zdaje sie ze to sredniej ciężkości ramie).A tak wogóle to korci mnie do nabycia jakiegoś niedrogiego gramofonu z wymiennym head shellem.

pozdrawiam

tom k

Cześć Tom,

Po co Ci ramię z odpinanym headshellem ? Zwiększysz tylko ilość punktów lutowniczych i narazisz ramię na dodatkowe rezonanse na połączeniu headshella z belką ramienia. Trzeba upraszczać, a nie komplikować. Trzeba zmniejszać entropię !

Nie wiem czy potrafię Ci coś sensownego poradzić z wkładką. Używasz Shure'a M97 Ex, czyli lubisz brzmienie takie bardziej esencjonalne, potężniejsze. Rzeczywiście na jego tle Ortofon 510 Mk II może się wydawać nieco za chudy. Potrzeba pewnie czegoś lepiej wypośrodkowanego. Może jakiś Goldring z serii 1000 z lepszym szlifem (nie 1006, coś wyższego, teraz są niezłe ceny, bo wycofują już tę serię), może nowa seria Goldringa 2000 ? Znasz Grado Prestige ? Może coś ze szczytu tej serii ? No sam nie wiem. Jeżeli wkładki są niedrogie, to mają niestety swój charakter, nie są do końca neutralne. Z tym się trzeba pogodzić albo płacić za coś droższego, bardziej dopracowanego (Ortofon 2M Black, szlif Shibata, super maszyna), może jakieś MC ?

Może inni się zechcą też wypowiedzieć.

Pozdro,

Yul

Yul

Dziękuję za podpowiedzi.A Propo kupiłem imbusik i wyregulowałem wysokość ramienia w rpm-4 teraz kombimuje z

ustawianiem go na "różnych podłożach.Co do wymiennego head sheela to pomysł mam taki żeby kupić jakiś starszy fajny model gramofonu jako alternatywny(rpm- z droższą wkładką jako główny )i na nim słuchać starszych zniszczonych bardziej płyt(np polish jazzu na np.ortofonie 510).puki co chyba zdecydyję się na razie na audiotechnice

440 znalazłem ja za 360zł w polsce (trochę przepłace -w lp gear około 280zł,ale moga cło dowalić).

pozdrawiam

tom k

>>>Tom,

A jak gra na różnych podłożach ? Moim zdaniem najgorzej na szybie.

A jakie masz nóżki w tym RPM-4 ? Takie gumowe, podklejone filcem, nieregulowane ? Odkręć je i przestaw gramofon na jakieś kolce. Od razu inaczej - bas chudszy, ale scena stereo precyzyjniejsza i trochę więcej szczegółów się pojawia. Kolce nie muszą być super-hiper, ja używam takich dość sporych, po 6 zł/szt.

Yul

W ustawianie zacząłem się bawić po lekturze wątku lenco 75 i po przeczytaniu też twoich wpisów na forum.

Oczywiście zmiany w dżwięku są bardzo subtelne.Stawiałem na pudle po komputerze(bezpośrednio) basu przybyło ale był taki jakby to powiedzieć niekontrolowany.Nastepnie stał na trzech szklanych pojemniczkach( takich jak musztardówka-szklanych) no i szkło to nie jest to, dżwięk taki bez jaj scena gdzieś znika.Najlepszy efekt

uzyskałem po ustawieniu na podstawie z mdf trzech pustych plasikowych pojemników(do góry nogami)po cdrach,

takie wysokie na 8-10cm.I tu usłyszałem zmiane na lepsze-scena sie rozszerzyła i całkiem fajny to był efekt.

Myślę,że experymenty na serio zacznę po wymianie shura na audiotechnice(szur to straszny muł).

Ograniczeniem też napewno są moje kolumny(tannoy m2-myślę ze w przyszłym roku wymienie je na kefy Iq3)

A gdzie kupiłeś te kolce?pomyślę o odkręceniu tych nózek,chociaz te nóżki pod jednym względem są fajne-można sobie łazić koło gramofon i nigdy płyta nie przeskoczy.acha przy ustawieniu na opakowaniach po cdr poprawiła się detaliczność więcej szczegółów.Jeśli masz jeszcze jakieś inne doświadczenia z ustawianiem to pisz spróbuję

innych patentów.

pozdrawiam

tom k

>>>Tom,

Używam pod gramofon półki z mdf oklejonej obustronnie matami bitumicznymi. Na niej leży płat czarnego akrylu, a na tym stoi gramofon. Bawiłem się w różne podłoża. Ciekawe efekty były na desce do krajania miesa - takiej dość drogiej, sklejonej z wielu kostek dębu (chyba, a może buka ?). Ten eksperyment nic mnie nie kosztował - poszedłem do dużego sklepu AGD, kupiłem dechę, pokombinowałem i oddałem. Byłyby chyba kłopoty z zabejcowaniem tego drewna na czarno - odpuściłem. Mojemu koledze natomiast decha przypadła do gustu - po sprzeczkach zabrał ją kiedyś żonie i używa do dzisiaj. Taka decha ma sprytnie "rozbite" rezonanse. Walisz tłuczkiem z całej siły w schabowego, ale decha ani drgnie ! No, może dość już tych kuchennych mezaliansów.

Płyty kamienne też przerabiałem. Nie podobało mi się - dźwięk był jakiś taki zimny, sam nie wiem czemu. Poza tym gramofon na katafalku ? Śmierć analogu ? Ja wyznaję coś zupełnie przeciwnego, ha, ha.

Kombinowałem też z nóżkami - tu wpływ jest większy niż samego podłoża. Używałem sprężynowo-akrylowych nóżek ISO-Clear oraz innego patentu - Hyperion Magnetics Points (dwa magnesy ustawione tak aby się odpychały, zamknięte w specjalnej kapsule, taka jakby "poduszka magnetyczna"). Zmiękczając wparcie gramofonu (ISO-Clear, Hyperion) uzyskuje się pogłębienie basu, większą "cielesność", "mięsistość" dźwięku ale też są pewne minusy - słabsza lokalizacja instrumentów, większe rozmycie, mniejsza wyrazistość, itp. "Zmiękczać" warto jeśli wkładka daje się we znaki zbyt wyeksponowaną górą. "Utwardzając" (np. stożki, kolce) osiągamy według mnie przeciwne efekty. Dałbym jeszcze szansę Twojemu Shure'owi poprzez próbę ze stożkami - może mu to odebrać część przesadnej masy w brzmieniu. Swoje stożki kupiłem na giełdzie elektronicznej w Łodzi (na stadionie ŁKS).

>>>Tom,

Pod poniższym linkiem są chyba takie same stożki (nie jestem pewien na 100 %, nie miałem tych z aukcji w ręku):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale połączenie!!!

DEBUT III™ USB

The Audiophile’s USB Turntable $449.00

SPECIFICATIONSPhono Cartridge Ortofon OM 5E MM Supplied

Noise Floor 88dB

THD 0.005%

Input Impedance 47k ohms/100pf

Power Consumption 16V/40mA AC

Gain 32dB

Output Voltage 160mV/1kHz at 4mV/1kHz

RIAA EQ Curve Accuracy 20Hz – 20kHz, > 0.5db

USB Output Digital Serial Data Protocol USB 1.1

Dustcover Supplied

Dimensions (WHD) 16.5”w x 4.5”h x 12.6”d in. dustcover down

16.5”w x 14.4”h x 12.6”d in. dustcover up

Weight 15 lbs.

Finish Matte Black Only

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

w kwestii podloza - ground it pro0jecta w wersjii deluxe 2 (lakier pod kolor plinty modeli RPM) kosztuje tylko 580zl. ta sama wersja tez recznie lakierowana ale troche mniejsza (w sam raz pod RPM5) tylko niecale 400zl. nie ma sensu kombinowac z dechami, lepiej dolozyc i kupic od razu cacy.

zrobilem temat o deluxe 2, jest na serwerze gdzies pewnie.

WITAM.

Nie doczekałem się opinii żadnego użytkownika więc pozwoliłem sobie nabyć .

Zamieszczę tutaj pierwsze wrażenia:

>>>>>Na początku konstrukcja :

Bardzo lekki ,powiedziałbym za lekki.Tyczy się to korpusu głównego jak i ramienia.

Ramie sprawia wrażenie nadmuchanego ,grube i lekkie. Ramie przechodzi w koszyczek co nastręcza problemów przy wymianie wkładki - oj nastręcza.Normalnie bym odpiął koszyczek (handshell) i ładnie na biureczku zoperował wkładkę .A tu w powietrzu ,rączki sie trzęsą bo to wszytko mikroskopijne (śrubeczki ,nakręteczki i te mikroskopijne piny zakańczające kabelki) KOSZMAR.

Mam też negatywne spostrzeżenie odnośnie napędu ,mianowicie nie leży sztywno w obudowie ,pyzatym jego własna obudowa jest lekka i żeby go uruchomić trzeba chwycić całość w dłoń i nacisnąć bardzo sztywny klawisz startu.Gdybym włączył klawisz nie trzymając całego silnika gramofon sie przesuwa a i tak nie wałczymy bo klawisz jest sztywny jak cholera.TO BARDZO UPIERDLIWE gdyż ramie nie wyłącza silnika !!!.

Poza bardzo ładnym wyglądem konstrukcja jest poniżej krytyki.Niewygodna w obsłudze i powiedzmy wygląda na chiński produkt (z bliska).Dlatego patrząc na niego z odległości jednego metra wszystko wygląda ślicznie.

Niestety za 800 zł nie mogłem się spodziewać niczego innego.

>>>>>Teraz muzyka - brzmienie:

Dwa dni posłuchałem na dołączonej wkładce ,ortofon om3.Musze przyznać ,że tu gramofon ma coś do powiedzenia.

Wokale są bardzo czyste,basu tyle ile trzeba.Średnie troszkę zamglone ale to niuanse.Ogólne wrażenie to bardzo dojrzały dźwięk i z pewnością mógłby stanąć koło starszych braci z serii RPM. Słuchanie mnie pochłonęło , Diane Krall przesłuchałem od deski do deski jak i kolejne płytki.Już myślałem ,że jestem w niebie a tu zimny prysznic .Po osadzeniu płyty Nightwish-a poznałem gorsze strony.Myślę,że to za sprawą wkładki ,ale gitary i operowy wokal Tarji był nie do przyjęcia.Kurtyna ,mgła i basior .Nowa wkładka już do mnie jedzie więc zobaczymy jak będzie z Sumiko Pearl. Ogólnie brzmienie z wkładką om3 oceniam na 4+ .A całość tzn. konstrukcje i brzmienie na 4.

Do przyszłych kupujących !

Przymknijcie oko na konstrukcja bo dostaniecie w zamian naprawdę rasowy dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.