Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka, tonabnehmer, cartridge....

Vinyl_pl

Rekomendowane odpowiedzi

chce pod choinke, zona chce mi zrobic prezent, poradzcie! Cena okolo 400zl, MM lub MC (turbo), oczywiscie do klasyki......mnie juz oczy bola od szukania okazji w necie, a moze ktos z Was Szanownych chce sie pozbyc igielki? (nie wystawiam faktur)

pozdr. Vinyl_pl

https://www.audiostereo.pl/topic/3605-wk%C5%82adka-tonabnehmer-cartridge/

Vinyl_pl->>>

Hmmm, ograniczony budzet Benz-Micro powiedzmy MC-20 e II lub po odkladaj troche i zalatwie Tobie Shelter 501 MkII (tanio).

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Benz Micro MC20EII sprawuje sie bardzo dobrz u mnie. To wkladka MC z duzym sygnalem wyjsciowym, czyli podlaczyc mozesz do wejscia phono MM. Do tego polecam lampowy przedwzmacniacz phono, ale to moze na urodziny juz. :o)

Pozdrawiam, Parsec

> Vinyl _pl

W pieniądzach jakimi dysponujesz, moim zdaniem, warto posłuchać wkładki

Shure M97xE. Do kupienia w firmie Polsound za nieco ponad 200 zł.

Do tego przy okazji będziesz mógł dokupić wagę do ustawiania nacisku igły.

Do Au/Ry jak znalazł.

Swoją drogą 205 zł to bardzo atrakcyjna cena. W Niemczech kosztuje 119 EUR.

Chyba warto zwrócić uwagę na Denona DL 103. Klasyczna wkładk MC do kupienia za ok. 400 zł. Niestety potrzebny będzie przedwzmacniacz MC.

Benz Micro to rzeczywiście klasa. Z tego co wiem wkładki te przeznaczone są do ramion o średniej masie. Trudno powiedzieć czy do Au/Ra zapewni optymalne warunki pracy.

Pozdrawiam miłośników winylu

Andrzej

->Vinyl_pl

Nie wiem ile kosztuje Benz Micro MC20EII . Moj kosztowal mnie $99, ale tylko dlatego, ze wyslalem im moja stara MC20EII z uszkodzona igla. Wydaje sie, ze cena ponad 600 zl jest wlasciwa. Wkladka ta brzmi bardzo ladnie i chyba bardziej nadaje sie do muzyki klasycznej i jazzu niz ostrego rocka. Nie jestem przekonany co do tego by Shure byl dobrym wyborem do sluchnia muzki klasycznej. Chyba juz predzej Grado, lecz nie wiem czy ze wzgledu na budowe gramofonu AU/RA da sie ja zastosowac bez wystapienia przydzwieku.

Pozdrawiam,

Parsec

->Vinyl_pl

Problem z wkładkami typu MC jest taki, że wymiana igły kosztuje praktycznie tyle co cała wkładka. Druga sprawa to naogół niższy poziom na wyjściu i konieczność stosowania przedwzmacniacza MC.

Zaletą są walory brzmieniowe. Zatem coś za coś.

Wkładki Shure kojarzone są raczej z zastosowaniami dyskotekowymi. Ta którą polecałem przeznaczona jest dla innego odbiorcy. W klasyce sprawuje się zupełnie dobrze choć trzeba mieć na uwadze na jakim pułapie cenowym poruszamy się.

Przydźwięk we wkładkach Grado jest dość znanym problemem. Z tego względu, jakiś czas temu firma obiecała wprowadzenie ekranowania magnetycznego. Nowe wkładki nie powinny "buczeć"

Polecam Grado, bo brzmienie jest bardzo kulturalne.

>>anlu

Ramie L2S AU/RA`y miesci sie w ramach srednia - niska masa z preferencja tej drugiej. Ciezkiej wkladki nie zaloze min. bo przeciwwaga ma krotki gwint...;))

[obrazekLUKASZ-53560_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

szukajac dystrybutora Goldringa w Polsce trafilem na cos takiego......

Ukryta Zawartość

znacie wiecie gdzie mozna kupic Goldringi?

Ukryta Zawartość

Grobel Audio

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Gość Borek1

(Konto usunięte)

W Grobel Audio (dystrybutor Transrotora i Jadis) a do klasyki 1022 tą znam b dobrze z serii „numerowanej” (zdaje się właśnie z tej serii wkładki zamawia Audio Note i sprzedaje pod własna nazwą ) 10XX są wkładki tańsze i droższe ale z tańszymi doświadczeń nie mam.

Info z witryny hifi.pl ;

„GOLDRING - w dystrybucji Grobel Audio (13.09.2002)

Goldring to kolejna marka, która została dołączona do oferty Grobel Audio. Goldring znany jest z produkcji wkładek gramofonowych i we wcześniejszych latach jego produkty były już importowane do Polski. W tej chwili mamy więc powrót marki na nasz rynek.

Szczytowym modelem Goldringa jest Elite (267 GBP). Kolejne modele to Eroica LX (159 GBP), Eroica H (159 GBP), 1042 (165 GBP), 1022 GX (138 GBP), 1012 GX (117 GBP), 1006 (87 GBP), Elektra (38 GBP), a najtańszy jest Elan (26 GBP).”

Jak widać ceny wyższe od brytyjskich o kilka %.

• Redaktorzy

W zadnym razie nie Elan lub Elektra. To zupelnie podstawowe modele. jak juz to cos z tej serii 10xx. Szkoda ze wysokopoziomowe MC Goldringa kosztuja sporo wiecej. Moze ewentualnie jakis niezawodny Ortofon, np. MM 530 lub jakas najtansza wysokopoziomowa MC? Albo dorzucic zone te 200 zlotych, i da sie jednak Benza?

W swojej Au/rze cały czas na stałe używam ortofona super om30. Robiłem eksperymenty z ortofon mc15, benz mikro o której piszecie, a ostatno dla zabawy w Akkusie zamówiłem tanią!!! dedeerowską wkładkę na licencji Shura i o dziwo zostaje w ramieniu na pewien czas. W związku z tym mam następujące spostrzeżenia: ortofony mm rozjasniają barwy przez co stare płyty mają wiecej blasku; mc za mało dynamiczny o zachwianej proporcji dołu do góry ( wada tańszych mc); benc za mało dynamiczny. Jesli nie masz aktualnie forsy na cos naprawdę wyjatkowego spróbuj z wkładką z Akkusa. Nie jest to zaden wydatek. Dodatkowo dodam, że dziś na allegro widziałem taką wkładkę z ceną 99zł i to jeszcze do licytacji w górę. Cena minimalna jaką ustalił sprzedający jest jeszcze wyższa. Odnośnie ciezaru wkładki do ramienia aury, z mojego doświadczenia musi być ninimum 7-8 gram. Lżejsze "skaczą" po płycie i się zacinają. Ustawić ramię jest bardzo ciężko, a cięzarek równowagi trzeba wogle zdjać lub zamienić na lekką śrubkę. Cięższe wkładki idą jak czołg. Na koniec komentarz do zdjęcia samego ramienia. Moje zamiast drutów ma taśmę podobną do Nordosta Golda. Cienkie kabelki srebrne są tylko do samej wkładki i z drugiej strony do terminala rca.

>Vinyl_pl

Pisząc o ciężarze ramienia miałem na myśli jego bezwładność

W zależności od tego wkładki mogą trochę inaczej pracować.

Producenci czasem zalecają typ ramienia lub podają wartość kompilancji.

Na tej podstawie można się zorientować o przeznaczeniu.

Przykładowo do ramion lekkich zaleca się Grado, Goldring, Ortofon OM/OMB.

Dla ramion cięzkich (np. SME3009, stare japończyki) zaleca się wkładki MC Denona i Ortofona.

Teoretycznie wkładki Benz Micro (na podstawie wartości kompilancji) nie mają optymalnych warunków pracy w gramofonach AuRa, Rega Planar, Pro-Ject czy Duale z ramionami ULM. Dużo lepiej powinno być np. z Thorensem.

To tylko teoria. Nie wiem jak rzeczywistość ma się do zaleceń.

Ortofon om 30 jak równiez jego tańszy brat om5 z ramieniem na przegubie kardasowym w Danielu (zmodyfikowanym) chodzi ekstra. Z moich obserwacji wynika oto róznica pomiędzy om30 (640zł) a om5 (130zł). 30 ma dłuższe wybrzmienia i jest gładsza, wokoło więcej powietrza i swobody. Różnice cenowe jednak nie sa proporcjonalne do różnicy cenowej. Na dodatek polski dystrybutor zaprzestał sprzedaży samych igieł. Wkładki typu om nie różnią się miedzy soba. Róznice polegają na saych igłach. Reasumując po ostatnich eksperymentach, wystawie audio show przekonuje się coraz bardziej że: droższe nie oznacza lepsze. Odnośnie mc nie miałem wielu okazji odsłuchu nalepszych modeli. Te które słuchałem do tej pory nie były dla mnie. Przeważnie grały silechowo nie trafiając w mój gust i preferencje. Lubię rasowe amerykańskie brzmienie, gdize nie trzeba udawac, że się słyszy np. bas. Gramofony słyna z dobrego basu. O obecnych na rynku wkładkach za przystepną cene niestety tego nie można powiedzieć. Dlatego moją uwagę i zainteresowanie przykuła wkładka z Akkusa za którą dałem 75 zł.

mozna wymienic igly w Krakowie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Zydelek

Ustawić ramię jest bardzo ciężko, a cięzarek równowagi trzeba wogle zdjać lub zamienić na lekk± ¶rubkę.

!!!! Ustawic ramie, wrecz przeciwnie jest bardzo latwo....waga i 3 minuty...

>>Zydelek Na koniec komentarz do zdjęcia samego ramienia. Moje zamiast drutów ma ta¶mę podobn± do Nordosta Golda. Cienkie kabelki srebrne s± tylko do samej wkładki i z drugiej strony do terminala rca.

Bo to jest ramie od G6N, w L2S mozesz wybrać taśmę fabryczną lub przewody od wkladki do RCA....

[obrazekLUKASZ-54198_1.jpg] [obrazekLUKASZ-54198_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-470-100006858 1170253952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje zamiast pleksi jest z metalu. Jeśli chodzi o ustawienia mam wagę ale w tych ramionach słabo się spisuje. Może podzielimy się sposobami ustawiania ramienia. Odnośnie wywazenia cieżarek zdejmowałem. Lepsze jednak efekty przynisło mi założenie ciężarka wedkarskiego.

Oglądając wasze gramofony nasuwa mi się pytanie: czy nie macie Panowie problemu z przydźwiękiem? Kable biegnące od wkładki są na dosyć długim odcinku pozbawione ekranu, a w przypadku wkładek MC gdzie sygnał jest bardzo mały takie "gołe" kable są szczególnie narażone na działanie zewnętrznych pól magnetycznych.

Pozdr

Gdy go kupiłem sam dziwiłem się jak to gra. Niestety nigdy nie zaopserwowałem żadnych przydźwięków. W przypadku bardziej "powaznych" gramofonów chociazby Linn 12 przydxwięk występował. W moim ramieniu idzie tasma zakończona po jednej stronie cienkimi kabelkami, a podrugiej brzydkim kablem z ekranem, który idzie do gniazd rca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.