Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma na kartongipsie

sp_1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym kupić do sypialni plazmę. Zastanawia mnie czy ściana z kartongipsu utrzyma plazmę.

Jeszcze jestem "lajkonik" w tych tematach: Jak powiesić plazmę na ścianie, żeby jak najmniej odstawała od ściany? Te uchwyty które oglądałem wydają się powodować, że plazma znacznie odstaje od ściany. Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? Chciałbym aby plazma odstawała od ściany na max 10-12cm.

https://www.audiostereo.pl/topic/36059-plazma-na-kartongipsie/

Witam

Nie wiem jaką plazmę chcesz kupić (waga!). Ale niezależnie od tego, nie ryzykowałbym wieszania tego typu sprzętu na kartongipsie. Szkoda ściany i przede wszystkim panelu (jak spadnie!). Jeżeli już, to radziłbym zastanowić się nad jakimś systemem kotwienia do "ściany właściwej". Wszystko zależy oczywiście od tego jaka jest odległość pomiędzy murem i warstwą kartongipsu. Takie rozwiązanie wydaje mi się dużo pewniejsze.

Mógłbyś zamontować plazmę na takiej ścianie zachowując jeden warunek ekran jak najbliżej ściany i zastosowanie kołków do kartonów typu moli(metalowe które po skręceniu rozpłaszczają się z tyłu kartonu). Taki kołek spokojnie wytrzyma ok. 10 kg tym bardziej że siły działające na niego działają na ścinanie a nie na zrywanie.

Plazma waży ok 25-30 kg. Czy można ją powiesić bez specjalnego wieszaka? Np. bezpośrednio na śrubach? Kołki typu moli znam i używam :) Myślę że dodatkowo starałbym się celować w stelaże. Może odezwie się na forum ktoś kto miał podobne problemy? W nowym budownictwie w końcu większość ścian działowych robi się z kartongipsu...

Mocowałem ostatnio plazmę 42" na płycie na stelażach. Użyłem wielu długich śrób z kołkami rozporowymi aby sięgnąć właściwej ściany. Nie ma szans żeby nie trzymało. Na samej płycie na pewno bym nie montował, nawet jeżeli byś trafił w stelaż.

Plazma trochę jednak odstaje od ściany, więc będziemy mieli do czynienia nie tylko z siłą ścinającą pionową, ale też skręcającą poziomą. Być może nie będzie ona zbyt duża, ale należy się z nią liczyć. I siłą rzeczy będzie ona oddziaływała deformująco na płaszczyznę ściany. Telewizor powisi, pytanie tylko jak długo?

ArtS :)

Jeśli masz możliwość ingerencji w konstrukcję znajdującą się za tą ścianką, to może jakiś stalowy stelaż i do niego mocować uchwyt. Moim zdaniem lepiej jednak kupić jakiś stolik i będzie po kłopocie.

ArtS :)

locoloco - dzięki za info. Niestety nie mogłem znaleźć na forum wyczerpujących informacji. Czy do montażu wystarczą zwykłe kołki do kartongipsu? czy stosujesz jakieś specjalne wzmocnienia? Starasz się trafić w stelaż?

Moim zdaniem jeśli trafiłbyś z mocowaniem w profile nie powinno być żadnego problemu z utrzymaniem takiego ciężaru. Jeśli ściana jest wykonana wystarczająco solidnie Kartongips wzmocniony wewnętrznym stelażem nie powinien się odkształcać pod wpływem takiego ciężaru, , natomiast jeśli ściana wyraźnie pracuje po uderzeniu w nią ręką najprawdopobniej została nieprawidłowo zmontowana i "fachowcy" zaoszczędzili trochę czasu na budowaniu solidnego stelaża i nie ryzykowałbym wieszania na niej niczego ciężkiego/cennego bez wzmocnienia konstukcji chociażby drugą warstwą płyt...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.