Skocz do zawartości
IGNORED

niestandardowy otwór w vinylu ?

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczow,

mam taka dziwna sprawe:

po zakupie nowego gramofonu klazalo sie ze niektore plyty nie wchodza na talerz - ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze otwory w tychze plytach sa za male - zawsze wydawalo mi sie ze to standardowa srednica ?

czy ktokolwiek z was mial ten sam problem ? mam plyty kupione w ciagu ostatniego pol roku i widac bede musial sie ich pozbyc z tak dziwnego powodu.

https://www.audiostereo.pl/topic/36087-niestandardowy-otw%C3%B3r-w-vinylu/

A ja znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zanim zaczniesz pilowac wszystkie plyty polecam sprawdzic dokladnie srednice bolca w gramofonie, powinien byc calkowicie zgodny ze standardem jakiego powinni sie trzyma producenci plyt, ale kto wie czy sie nie walneli, natomiast dla pocieszenia moge dodac ze to raczej plyty (ale jesli nie mozesz sobie je mocno scentrowac co bedzie slyszalne na innym gramofonie choc tragedia wielka tez sie nie stanie w koncu o male wymiary chodzi)

gramofon ma bolec ktory jest szerszy u podstawy i zweza sie tworzac gwint, to nietypowe rozwiazenia ale zrobione jest to po to zeby dokrecic specjalna przystawke po zalozeniu plyty i w ten sposob ja usztywnic.

to model pro-ject rpm5, ale porownywalem ze starszym gramofonem i faktycznie, tam bolec buyl mniejszy.

na pocztatek sproboje zrobic kierownice i zobaczymy co z tego wyjdzie. jesli stwierdze ze boje sie wiercic plyty to je po prostu powymieniam. lepsze nowe i dobre niz stare a pokiereszowane..

dziekuje za rade i pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że problem dotyczy głównie polskich płyt z połowy lat 80-ych, ale w moim obecnym gramofonie bolec jest na tyle wąski, że jeszcze nie miałem tego kłopotu.

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.