Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy tutaj na forum wiecej takich specjalistow od „zdalych pomiarow“. Sa w stanie na odleglosc przeanalizowac i ocenic brzmienie twojego systemu. Uzywaja do tego specjalne mikrofony o charakterystyce „kulowej“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2985.thumb.jpg.a9ff7b5bcbd4e94e337f96285c2094d2.jpg

Z tego co mi się rzuciło w oczy to chyba zniknął z forum.

A to przepraszam, o nieobecnych sie nie mowi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja chyba czegoś nie rozumiem w naszej rozmowie:

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Kasują tam 1000€ za pomiar?

10 godzin temu, xajas napisał:

Yep

9 godzin temu, J4Z napisał:

Chłop musi przyjechać

1 godzinę temu, xajas napisał:

Dojazd kosztuje extra

Hm?

15 godzin temu, Ajothe napisał:

No tyle literatury, a i tak większość robi na pałe, a potem mierzy co wyszło 🙂

Ty Ajothe jak robiłeś? Przeprowadzałeś symulację, obliczenia?

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Ty Ajothe jak robiłeś? Przeprowadzałeś symulację, obliczenia?

Ja korzystam z DSP 😋 nie znam się na projektowaniu ustrojów akustycznych, za gruby temat. 

Dlaczego wyśmiać? 

Zwyczajnie sam bym się za to nie brał, bo to jest za trudne, a robienie w ciemno to szkoda mi kasy, bo efekt może być żaden, albo jeszcze gorszy, a kasa wydana. 

20 minut temu, ferszcik napisał:

Z tego co mi się rzuciło w oczy to chyba zniknął z forum.

Ukryta Zawartość

Auć 🫤

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Ale spokojnie 1000€ wyda na eksperymenty w ciemno 😃

To jest niepoważne!

No to mi wyglądało na wyśmianie. Nie było nim? 

Ukryta Zawartość

.

2 minuty temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

Auć 🫤

No to mi wyglądało na wyśmianie. Nie było nim? 

No, a nie jest tak? 

Sami projektanci akustyki ba forum i każdy wie co robi i przewiduje jaki będzie efekt jak coś powiesi na ścianie?

1 godzinę temu, xajas napisał:

Dojazd kosztuje extra

Nie ma się co dziwić, że ludzi nie stać 😁

Ukryta Zawartość

17 minut temu, J4Z napisał:

To ja chyba czegoś nie rozumiem w naszej rozmowie:

Dobra trybie. Sam pomiar 1k. Plus dojazd do klienta. Ciekawe ile, 10€ za km.? 🙄

.

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Nie róbmy offtopu o fizyce kwantowej ale:

Nie, nie róbmy.

Mechanika kwantowa dotyczy wyłącznie mikroskali, cząsteczki powietrza zatrudnione jako fale dźwiękowe w domowym audio działają w makroskali.

Apropo, czy może ktoś wie o istnieniu fajnego programu do symulacji i projektowania ustrojów w wersji freeware? 😉 

Taki program jak Odeon to super sprawa. 

20 godzin temu, J4Z napisał:

Może istnieją takie pokoje, gdzie wystarczy parę paneli i mamy ogarnięty pogłos i ładne spl.

Napewno istnieją, to są te o złotych proporcjach (wys-dł-szer) akustycznych.

29 minut temu, iro III napisał:

Napewno istnieją, to są te o złotych proporcjach (wys-dł-szer) akustycznych.

nie, nie istnieja. Same proporcje tego nie gwarantuja.

BTW. Ta teza o zlotych proporcjach (patrz np."Bolt Blob" inne przytoczone w linku powyzej) to tezy/metody wychodzace z okreslonych podstawowych wymagan (assumptions), ktore nie sa zrealizowane w praktyce:

One of the legends of room acoustics is that some room dimensional ratios, height-to-width-to-length, as 1:1.5:2.5, are better than others. The argument goes that these ratios determine the frequency distribution of room resonances, and it is desirable to have these frequencies distributed uniformly in the frequency domain.

.....

The normal assumptions are:

■All of the calculated room modes are assumed to be simultaneously excited, and by a similar amount. This requires that the sound source be located at the intersection of three room boundaries, that is, on the floor or at the ceiling, in a corner. Any departure from this location will result in some modes being more strongly energized than others.

■It is assumed that the listener can hear all of the modes—equally. This requires that the head be located in another, preferably opposite, three-boundary corner. Any departure from this listening position means that all of the modes will not be equally loud or even audible.

■It is assumed that the room is perfectly rectangular, with perfectly flat, highly reflecting (rigid and massive) walls, floor and ceiling. These assumptions do not describe the circumstances or rooms in which we live and listen. In real rooms, irregularities in geometry and variations in surface reflectivity affect the relative strength and frequencies of modes, even if they had the potential of being uniformly energized. Loudspeaker and listener locations are major factors.

It is difficult to understand how this concept of an optimum room got so much traction in the field of listening room acoustics, and why it has endured.

To jedna z tych bezkrytycznie rozpowszechnianych na forach legend 😉

Edytowane przez xajas
14 minut temu, xajas napisał:

nie, nie istnieja. Same proporcje tego nie gwarantuja.

BTW. Ta teza o zlotych proporcjach (patrz np."Bolt Blob" inne przytoczone w linku powyzej) to tylko metody wychodzace z okreslonych podstawowych wymagan (assumptions), ktore nie sa odzwierciedlane w praktyce (pisalismy juz o tym kilka razy). To jedna z tych bezkrytycznie rozpowszechnianych na forach legend 😉

Racja, ale można mieć lepiej lub gorzej na starcie 😄

14 minut temu, xajas napisał:

nie, nie istnieja. Same proporcje tego nie gwarantuja

Nie twierdzę przecież, że cokolwiek gwarantują. 🙄

Jednak zawsze będą się lepiej mierzyć od tych o złych proporcjach, więc i późniejsza interwencja będzie i łatwiejsza i mniej kosztowna, czyż nie?

Edytowane przez iro III

ja osobiscie widze to za bardzo bardzo teoretyczne podejscie :-;

primo

kto z nas ma mozliwosci przesuwania scian, by dobrac optymalne proporcje

sekundo

nawet jesli je przesunelismy, czy bedziemy stawiac nasze glsosniki i miejsce siedzenia z godnie z wymaganiami tych powyzszych hipotez, czy ustawiamy je tak, by otrzymac najlepsza calosciowa reprodukcje.

Przypominam ze problemy proporcji i zwiazanych z tym modami / rezonansami to raczej zakres ponizej czestotiwosci Schroedera (ok. 300-500Hz), a my chcemy, aby caly zakres (czyli az do 20kHz) i calkowita scena i wszystkie czasy poglosu brzmialy optymalnie!

Edytowane przez xajas
2 minuty temu, xajas napisał:

so what?

patrz powyzej

Jak to so what? 

To może sobie zaprojektować pomieszczenie o lepszych właściwościach akustycznych zamiast gorszych. 

5 minut temu, Ajothe napisał:

Jak to so what? 

To może sobie zaprojektować pomieszczenie o lepszych właściwościach akustycznych zamiast gorszych. 

Fanatyka DSP nie przekonasz.

On i w sześcianie 5×5×5m, za pomocą DSP uzyska akustyczną nirwanę. 😉 

6 minut temu, iro III napisał:

Fanatyka DSP nie przekonasz.

On i w sześcianie 5×5×5m, za pomocą DSP uzyska akustyczną nirwanę. 😉 

Sam korzystam z DSP i jak już dobrze to zrobiłem to wolę słuchać z DSP, który mi uzupełnia dziury i wyrównuje odbicia.

Może kiedyś coś będę wieszał na ścianach lub suficie (mam 2,8m), ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a w ciemno nie będę się bawił...

Mnóstwo firm produkuje byle panele bez żadnych informacji, bez żadnego projektu, no cóż znak czasów 🙂

2 godziny temu, iro III napisał:

Nie, nie róbmy.

Mechanika kwantowa dotyczy wyłącznie mikroskali, cząsteczki powietrza zatrudnione jako fale dźwiękowe w domowym audio działają w makroskali.

oczywiście nie róbmy.

może forumowy projekt zderzacza hadronów ?

Godzinę temu, xajas napisał:

kto z nas ma mozliwosci przesuwania scian, by dobrac optymalne proporcje

jak tak zrobiłem mając 20 kilka lat i kino domowe -  była idealna symetria

Godzinę temu, xajas napisał:

nawet jesli je przesunelismy, czy bedziemy stawiac nasze glsosniki i miejsce siedzenia z godnie z wymaganiami tych powyzszych hipotez, czy ustawiamy je tak, by otrzymac najlepsza calosciowa reprodukcje.

tam robiłem mając lat 30 pare.

Teraz mam 50 i wolę słuchać muzyki , niż szukać dziury w całym. 

Edytowane przez bolo_senor
1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak to so what? 

Pokaz mi takich, ktorzy tak zbudowali dom. konkretnie. Nie w dywagacjach na forum audio

To takie same projekty, jak tutejsze plany/dyskusje o zakupie Gryfonow i Gauderow zakonczone zakupem Blue Node i kompaktowych uzywek z Alegro 😉

Edytowane przez xajas

Jak wygram najmniej 2mln to założę temat ze wszystkimi szczegółami, pomiarami itd. 😌

8 minut temu, bolo_senor napisał:

była idealna symetria

😂

.

6 minut temu, xajas napisał:

Pokaz mi takich, ktorzy tak zbudowali dom. konkretnie. Nie w dywagacjach na forum audio

Może się zgłoszą 🙂

2 minuty temu, J4Z napisał:

Jak wygram najmniej 2mln to założę temat ze wszystkimi szczegółami, pomiarami itd. 😌

😂

Sorry, ze 4 najmniej, bo jeszcze od tego podatek, akustyk, postawić dom i chociaż ze 3 mieszkania kupić. 4 bańki starczą?

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Sorry, ze 4 najmniej, bo jeszcze od tego podatek, akustyk, postawić dom i chociaż ze 3 mieszkania kupić. 4 bańki starczą?

zalezy gdzie

4 banki kosztuje gola polowka blizniaka po drugiej stronie ulicy. A gdzie to zoptymalizowane wymiarowo pomieszczenie? W garazu?

• Pokaż nowe odpowiedzi