Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>ganzz_gut>

To tak jak napisałeś w "o mnie" - to wirus o nazwie"hifi - audio".

PS.Dzisiaj naprawiałem główne zasilanie w domu - upalił się przewód. Naprawa była bardzo przyjemna. Pozdrawiam wszystkich - Jacek

>LeStat>

Tak - masz rację. Dawne czasy. Nie lubię rozstawać się z nikim i niczym. Korektor potrafi bardzo popsuć dźwięk, ale do zabawy jest w sam raz ..... no i jest ładny. Zresztą ten Technics nie jest taki zły.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A może macie jakieś pomysły jak upakowac sprzet aby nie rzucał się w oczy i nie nadawał tonu całemu pomieszczeniu. Wszelkie pomysły w stylu audio-ołtarzyków etc dawno przestały mnie kręcić.

Zlikwidowałem pokój odsłuchowy bo coraz rzadziej z niego korzystałem i własnie przeniosłem całe audio do salonu. Teraz chciałbym z tym jakoś żyć.

Szukam pomysłu aby upakowac moje klocki tak aby dało się ergonomicznie korzystać a jednoczesnie aby nie zagracały pomieszczenia.

rochu, 14 Sty 2007, 02:18

Audiofilia przeszła... wyleczony?

Myślę, że tak po prostu upakować się nie da. Trzeba to jakoś zrobić z głową. Może pomocny byłby tu kolor?

Dopasowanie kolumn do otoczenia, aby kolorem nie odbiegały zbytnio od ścian, dywanu, zasłon itp. Sprzęt umieścić na jakimś gustownym dyskretnym stoliku, albo ewentualnie szafce, która pasuje do reszty i nie drażni... kobiety. Kolumny mające basreflex z przodu, można ewentualnie przesunąć bliżej pod ścianę.

Sposobów wiele, zależy od wielu rzeczy.

Rochu

Na stronie 37 jest przykład upakowania sprzętu w zwykłą komodę, z której zdjęto tylną ścianę - sprzętu nie widać - można zamknąć komodę a od tyłu i tak będzie wystarczająca wentylacja.

postanowiłem wkleić (pomimo nieostrości tych fotek) tył sprzetu z jego zapleczem, żeby uświdomic różnym malkotentom ich absurdalne pretensje, wiekszość z nich nie widziała nigdy na oczy takiego sprzętu, nawet ja jak 6 lat temu, zostałem wezwany przez mojego kolegę, żebym posłuchał aleph1000, bo przywieziono mu do odsłuchu, przyjechałem zaopatrzony w komplet srubokrętów, żeby oberzeć wnętrze, kolega sprzeciwał się argumentując, że nie jest jeszcze pewny, czy kupi ten "wybryk natury" i dlatego niechce żeby ktoś przy nich grzebał, dlatego zrobiłem sobie z nimi fotkę, no dowód tego, że słuchałem takich passów, ktoś inny zastanawia się jakiego rodzaju muzyki słucha właściciel, zapewne najdroższego sprzetu w Polsce, wynika z tego, ze nie czytał moich wcześniejszych wpisów, gdzie wyraźnie określiłem preferencje muzyczne mojego kolegi, inny pisze ze to studio nie nadające sie do życia i kochania, racja! to pomieszczenie zostalo zaprojektowane i przeznaczone jak studio wyłącznie do odsłuchu muzyki, niemniej w trakcie urządzania wykształciło się drugie pomieszczenie odsłuchowe (między innymi dla pozostałych domowników, bo pierwsze jest świątynią, gdzie wstęp ma wyłacznie mój kolega), czy widzieliście pomieszczenia odsłuchowe tak kompetentnie przygotowane do słuchania muzyki (dyfuzory, ćwiercwałki, styropian na suficie, walce absorbcyjne) między innymi bardzo kompetentnie opisał sprzet mojego kolegi (jeszcze w poprzednim dosyć przypadkowym domu) Wojtek Pacuła w Hi-Fi i Muzyka, następnie mój kolega ma rzadki luksus, wcześniejszego wielodniowego odsłuchu sprzetu, który rózni dystrybutorzy próbują mu go sprzedać, poprostu co jakiś czas pod dom mojego kolegi podjeżdża cięzarówką ze sprzetem i ludzie wnoszą sprzęt, kolega mówi gdzie mają ustawić (podłączenia wykonuje już sam) i z reguły gdzieś za 2 tygodnie, mój kolega dzwoni do dystrybutora i mowi, żeby przyjechali zabrać swój sprzęt bo nie jest nim zainteresowany, czy zdajecie sobie sprawę ile ton sprzetu juz on odsłuchał? z reguły ja jestem wzywany w charakterze "królika doświadczalnego", który też zapoznaje sie ze sprzetem i wydaje swoja opinię, acha na koniec moich dewagacji mam pytanie, czy wiecie co stoi na zapleczu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9536-100009897 1170309545_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adamhiend, 16 Sty 2007, 01:20

>acha na koniec moich dewagacji mam pytanie, czy wiecie co stoi na zapleczu?

Niestety, niewiemy, ale pewnie wkrótce się dowiemy...

rohu>>

blisko, blisko. ale kłania sie logika, napisałem wyraźnie:"postanowiłem wkleić (pomimo nieostrości tych fotek) tył sprzetu z jego zapleczem", więc nie chodzi o zaplecze gastronomiczne

adamhiend, 16 Sty 2007, 13:11

rohu>>

blisko, blisko. ale kłania sie logika, napisałem wyraźnie:"postanowiłem wkleić (pomimo nieostrości

tych fotek) tył sprzetu z jego zapleczem", więc nie chodzi o zaplecze gastronomiczne

... prywatna ... personalna stacja trafo ? ;)

Ciekawe czy znajomy adamhiend'a potrafi się cieszyć z samego słuchania muzyki , czy choroba idzie w kierunku ciągłych roszad sprzętem?

Ten twój znajomy to ma fajnie. Wszyscy mu tylko nadskakują.

BTW - nie ma takiego wzmaka jak Aleph 1000. X-1000 - tak.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>adamhiend

Twój znajomy zapomniał chyba o jednej podstawowej rzeczy,mianowicie o monolitycznym bloku granitowym wysokości około pół metra o powierzchni obejmującej całą elektronikę.Oczywiście wniesienie teraz takiego monolitu jest podejrzewam w tym przypadku mało realne jednak jakieś podstawy z tego materiału byłyby porządanym dodatkiem nie tylko z wizualnego punktu widzenia.Te platformy pod takimi monoblokami i pod niczym więcej to troszkę za mało.

Temu sprzętowi należy się coś naprawdę porządnego.

Pozdr.

>wo-lo-dia

mówisz o takim monolicie jak z "odyseji kosmicznej 2000"?

mogę się zgodzić - dodałby aurę mistyki w pomieszczeniu (bo te chińskie ideogramy to tak jakoś 'niezabałdzo') ;-)

LeSat>>

jak pisałem byłeś blisko, ta kostrukcja widziana od tyłu to elektrownia Accuphase o mocy 1800VA, dająca do tej mocy idelnie stabilny prąd bez zniekształcen, zasila wszystkie drobne badziewia (z wyjatkiem końcówek mocy) natomiast ta druga konstrukcja to końcówka mocy 2X400W (o ktorej już pisałem) zasilająca niskotonowy obelisk genessis

• Pokaż nowe odpowiedzi