Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

lukasmily, 15 Sie 2008, 15:19

>"poza tym - jesli sam nie sluchasz empetrojek z kompa - skad przekonanie ze inni tak robia?????"

>

>...jaja sobie robisz ? ,2/3 pseudo audiofili z tego forum ma sprzęt o którym piszesz i który sam

>posiadasz.

>Nawet słaby zestaw ,dobrze dobrany -według preferencji słuchającego ,odpowiednio ułożony i z

>prawdziwą płytą na pokładzie to HI-fi.żadne tam komputery.

jeśli zastosujesz np. komputer do tego dobry USB DAC, dalej już co dusza zapragnie pod względem wzmacniaczy, kabli, kolumn...i będziesz odtwarzał muzykę z dysku twardego w formacie bezstratnym to nie powinno być gorzej niż z "prawdziwą płytą":-)

audioholik

Rany Boskie !!!

...chcesz powiedzieć ,że Dac wszystko załatwi ?

Kolumny ,wzmacniacz to nieznaczące elementy toru ?

oj facet ,nie wiem z jakiej jesteś planety ale wracaj tam czym prędzej !

lukasmily, 15 Sie 2008, 15:34

>audioholik

>Rany Boskie !!!

>...chcesz powiedzieć ,że Dac wszystko załatwi ?

>Kolumny ,wzmacniacz to nieznaczące elementy toru ?

>

>oj facet ,nie wiem z jakiej jesteś planety ale wracaj tam czym prędzej !

chyba się nie zrozumiliśmy

mówię że w całym audiofilskim zestawie różnica może polegać tylko na usunięciu CD playera (zastąpieniu go np. komputerem + DACiem), reszta zestawu może zostać bez zmian tj kolumny, wzmacniacz, kable i wcale nie musi to pogorszyć jakości dźwięku...

Niestety czy nam się to podoba czy nie, przyszłość zmierza właśnie w tym kierunku. Serwery muzyczne z DAC i reszta systemu. lukasmily jak byś się nie był taki wpatrzony w swój system to byś wiedział, że istnieje wiele kart muzycznych, które pozamiatają twoje żródło. Jak myślisz kolego, jak są tworzone nagranie, na czym?

P.S. Twój Technics to jeden z najfajniejszych klocków, to lata mojej młodości audiofilskiej. Pamiętam, że grał bardzo fajnie, ale może to sentyment. Nie mniej jednak ciesz się swoim i daj cieszyć się innym i koniecznie pokombinuj z ustrojami. Za sprzętem jakiś rozpraszacz, a za paczkami pułapki basowe, będzie znacznie lepiej.

jeckylandhide

wzmacniacz przecudny, designerski, coś jak aston martin lagonda - albo kochasz, albo nienawidzisz. poza tym trudno teraz au/re upolować.

lukasmily

moim zdaniem ten ustrój robiony jest pod znajomych. "a co to?"

lukasmily, 15 Sie 2008, 15:19

>...jaja sobie robisz ? ,2/3 pseudo audiofili z tego forum ma sprzęt o którym piszesz i który sam

>posiadasz.

>Nawet słaby zestaw ,dobrze dobrany -według preferencji słuchającego ,odpowiednio ułożony i z

>prawdziwą płytą na pokładzie to HI-fi.żadne tam komputery.

LOL

to znaczy jaki sprzet?? komputer???? mysle ze nawet 99% audiofili z tego forum ma komputer.

na moim zdjeciu widac CDplayer i plyty - chyba nawet ty powinienes to dostrzec. patrzac wedlug takich kryteriow to twoj zestaw rowniez nie jest Hi-Fi, bo masz podlaczony do niego TV (jakosc sygnalu audio bez komentarza)

kropka

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

CharlieStereon, 15 Sie 2008, 16:09

>jeckylandhide

>

>wzmacniacz przecudny, designerski, coś jak aston martin lagonda - albo kochasz, albo nienawidzisz.

>poza tym trudno teraz au/re upolować.

>

>lukasmily

>

>moim zdaniem ten ustrój robiony jest pod znajomych. "a co to?"

Dobrze prawisz. Ta aura z cantonkami zapewne gra zacnie

"to znaczy jaki sprzet?? komputer???? mysle ze nawet 99% audiofili z tego forum ma komputer"

..czytaj ze zrozumieniem - komputer jako źródło .

Jeśli tak by było straciłbym ludzi do rozmowy o audio !

Niestety powoli tak się dzieje .

--> jeckylandhide

Intryguje mnie Twój potencjometr głośności. Na początku myślałem, że to zegarek :)

Nie mogę się dopatrzyć na zdjęciu jak to działa.

To gałka ze srebrną kreską, czy kawałek rurki wygięty w literkę L ?

lukasmily, 15 Sie 2008, 16:36

A teraz przeproś ładnie z swoje impertynencje i prymitywne docinki i spadaj słuchać (i oglądać) ten swój wysublimowany "high-endzik".

4kowal, 15 Sie 2008, 16:38

>To gałka ze srebrną kreską, czy kawałek rurki wygięty w literkę L ?

to metalowy precik - faktycznie moze wygladac jak budzik:)) oprocz tego jest tylko przelacznik "power" i przycisk "tape monitor". brak przelacznika wyboru zrodla mi osobiscie nie przeszkadza:)

najfajniejsza jest sa w tym wzmaku bebechy - wszystko - nawet wtyki - wlutowane bezposrednio w jedna plytke wg. zasady skracania drogi sygnalu - kiedys przy okazji wrzuce fotki.

pozdro

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

GT, 15 Sie 2008, 17:11

>Kurde, to forum audio, a nie www.decoria.pl, kolor jak kolor. Ja tam lubię biel. Powiedzcie lepiej

>co dają te podstawki pod kable? :D

Dają to samo, co zmiana koloru ścian.

Wpływają na lepszy (gorszy) nastrój i samopoczucie :)

To już przestaje być forum audio tylko forum fanatyków. Jak można kogoś "pokazać palcem" za to, że jego sprzęt nie jest wart ułamka pieniążków waszego? Nie uważacie ze to beszczelność? Co jest złego w komputerze w roli stacjonarnej bazy muzyki? Przecież dobra karta muzyczna jest o lata świetlne doskonalsza od nawet bardzo dobrego CD.. ja wiem. Pierwsza myśl po przeczytaniu mojego wpisu "Co ty gościu pier***isz". Czas biegnie na przód, technika cały czas się rozwija i są coraz to lepsze standardy muzyczne niż płyta CD. Każdy słucha czego lubi ale nie może mówić:

1.SACD - gówno... CD lepsze. Pytam dlaczego? Bo dlatego..

2.FLAC - gówno... CD lepsze. Pytam dlaczego? Bo dlatego..

3.WMA (stary standard o wiele doskonalszy od mp3) - gówno... CD lepsze. Pytam dlaczego? Bo dlatego..

4.MP3 od 254kbps w górę -... no wiadomo co.

I na zakończenie. Jestem na 100% pewien, że gdybyście dostali dwa takie same CD oklejone tak samo z czego jeden to oryginał a drugi konwertowany z oryginału MP3(320kbps) z powrotem ripowany do cdaudio.. niema bata byście usłyszeli różnice.

"Co dają te podstawki pod kable" - teoria jest jedna. Podstawki pod kable pozwalają domniemanemu nabywcy na utratę czasem i potężnej sumy pieniędzy (na zasadzie wyrzucenia do błota). Poza efektem wizualnym i psychicznym (podkreślają wartość systemu $$$$$$$$$$)nic nie dają.

To jest tak jak z kablami. Efekt wizualny. Podpinacie jeden.. słuchacie. Gra ładnie. Przepinacie na droższy i siłą rzeczy wymuszacie na swoim umyśle inne brzmienie. Potem się rodzą mity - bo mi kabel sieciowy gra...

Zasady elektroniki i techniki nie pozwalają na zmierzenie tych "słyszalnych" różnic - jednym słowem takich po prostu niema. Jak czegoś się nie da zmierzyć to nie istnieje. Jest jeden ważny parametr w przewodzie. Jego pojemność (przy odcinkach po 2M i przekroju czasem i 8-10mm jest ona nie mierzalna) oraz jego opór wewnętrzny(jak wyżej - są to nawet i tysięczne ułamki ohma). Jedna zasada dobierania kabli - przekrój odpowiedni do obciążenia.

Jeżeli wydałeś na kabel głośnikowy więcej niż 10zł metr - nie komentuj tego wpisu ;)

syfopodstawki kolegi to szpan przed jego znajomymi, ktorzy sa na pewno oczarowani brzmieniem jego zestawu...ale załoze sie ze co drugi pyta czy to po to zeby lepiej sprzatac odkurzaczem? bo to chyba jedyna zaleta tego rozwiazania...

wojeknachmej

...Ile rodzajów podstawek pod kable miałeś okazje przetestować ?

...Wypowiadasz się stricto teoretycznie czy masz doświadczenie w tej materii ?

Niby nie trzeba jeździć mercedesem ,żeby wiedzieć ,że jest komfortowy .Niby.

Ale przecież jest klasa "A" i klasa "S" .Obydwie klasy mają swojego odbiorce.

Są ludzie mniej wymagający którzy jeżdżą klasą "A" i nie pukają do głowy właścicielom lepszych klas ,tylko im ZAZDROSZCZĄ .

Jak nie masz kasy i masz tą słynną polską naturę to jak czegoś nie rozumiesz to to wyszydzasz.Naturalny mechanizm obronny -niestety strasznie polski.

A ty słyszysz różnicę w drewnianych podstawkach ? :). Przypomniały mi się słowa jednego audiofila "Stolik pod sprzęt to 30% dobrego dźwięku" heee ;)

moje podstawki nie są tylko drewniane.

1. pierścień porcelanowy

2. podstawka z grubego ferro-magnesu

3. drewniany korpus

Ciężkie i stabilne ,spełniają swoje zadanie w 100% .Jeśli ktoś ma troszkę kaski do wydania na jakieś ustrojstwo audio ,polecam spróbować.

Pewnie,że za tą kasę można kupić coś innego albo chociażby się upić ,to kwestia wyboru.

Zawsze jest wybór ,dla jednych mój stolik to badziew z marketu ,dla mnie zawsze był szczytem marzeń i wydając 2kl przed pięciu laty byłem wniebowzięty teraz czytam że to dno od kogoś kto ma cały zestaw za tę sumę .Ale zawsze można inaczej to świadome wybory nas odróżniają .

ALTON, 15 Sie 2008, 18:12

> Przypomniały mi się słowa jednego audiofila "Stolik pod sprzęt to 30% dobrego dźwięku" heee ;)

Cytat z tłumaczenia z recenzji z magazynu Stereophile 02/2006 :

''Stolik Finite Elemenete Pagode HD07 naprawdę działał – przynajmniej z komponentami, które miały na pokładzie zasilacz.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lukasmily

Nie zrozum mnie źle. Bo ja czegoś tu nie pojmuję.

Po jaką cholerę zawracać sobie głowę jakimiś podstawkami pod kable, skoro akustyka tego pokoju to za przeproszeniem "akustyka kibla" ?

Hehehe, wlasnie, ze nie;P

To jest cytat z tego filmu:

Ukryta Zawartość

wiem, bo osobiscie Altonowi przesylalem link;)

Ukryta Zawartość

Krak_oN wszystko fajnie pięknie ale - ZMIERZ WPŁYW STOLIKA NA PARAMETRY SPRZĘTU. Nie zmierzysz bo to nie wykonalne. Odnośnie elektryczności.. 50% itd. Tu okiem maksymalnego teoretyka można się zgodzić. Zawsze są małe piki napięciowe które przenosi trafo na koniec mocy. Praktycznie jest to pomijalne i praktycznie "nie mierzalne".. znowu.

Pytanie. Jak można słyszeć coś, co nie jest (po raz kolejny to napiszę) mierzalne przez nawet najczulszą aparaturę? Ktoś powie.. kwestia subiektywna - "Bo mi się wydaje że xxx gra lepiej id yyy".. TAK. "Tobie" się wydaje ;). Ładny wygląd i duża cena to podstawa dobrego dźwięku.

Ps. Właśnie zerkam za okno.. chyba idzie drugi grad..

jozefkania

...to,że nie mam nic za sprzętem nie oznacza ,że mam akustykę ,jak napisałeś.

na ścianach bocznych mam obrazy i meble ,po przeciwnej stronie są okna z roletami ,firanami i zasłonami .NIE JEST TAK żLE. Bynajmniej nie ma echa ani pogłosów .wcześniej czy później pojawią się pułapki basowe i absorbery za sprzętem ,ale to że ich teraz nie ma to chyba za mało żeby twierdzić ,że akustyka jest do bani.

• Pokaż nowe odpowiedzi