Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>Gumis

A ta ściana, na której wisi telewizor to z czego? Z gips-kartonu? Bo jeżeli tak te jajka, wata itp. to pomaga głównie sąsiedniemu pomieszczeniu a nie w miejscu odsłuchu...

Ja to bym troche inaczej zorganizowal ten regal. Wywalil wszystko co zbedne i ustawil sam sprzet, jakos w grupach zeby to mialo rece i nogi.

?👈

Heh. Ja wlasnie bym wrzucil na jedna "sterte" Arcamy, obok postawil tego wzmaka zlotego (nawet nie wiem co to jest, jakis Marantz?) i oddzielnie wrzycil te (chyba) DVD i dekoder wraz z PS3.

?👈

Heh. Ja wlasnie bym wrzucil na jedna "sterte" Arcamy, obok postawil tego wzmaka zlotego (nawet nie wiem co to jest, jakis Marantz?) i oddzielnie wrzycil te (chyba) DVD i dekoder wraz z PS3.

Człowieku bierzesz sie za ustwianie klocków gościowi w pomieszczeniu,a nawet nie masz pojecia co bedziesz przestawiał....?

A mi się podoba :)nawet bardzo tylko faktycznie za dużo tam rzeczy stoi

Ale gdyby tą ścianę co wisi telewizor zrobić tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to było by całkiem nieźle, w środku wyciąć dziurę na telewizor tak aby go do ściany sztywno przykręcić na jakimś badylu czy czymś :)Było by i ładnie i akustycznie myślę dużo lepiej :)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Sluchaj gosciu. Po pierwsze nikomu nie dokazuje, po drugie to JA bym tak zrobil. Po trzecie akurat znanie marek tez nie ma nic tu do rzeczy. Zreszta co to za piorytety?? Tak kupywales swoj sprzet? Po markach? Po czwarte zejdz ze mnie, bo nie mam pojecia o co ci chodzi. Uczepiles sie ch.. wie czego i skaczesz jak poparzony.

?👈

ten vincent 226,rzeczywiscie wyglada jak kopia marantza 8000,wiec pomylic sie mozna.Co do akustyki u baxtera (gumisia?)to moznabyloby dac po obu stronach tego telewizora piramidki no ale skoro gumis pisze,ze akustyka jest ok to w porzadku.Na temat podswietlenia tej sciany nie wypowiadam sie,rzecz gustu,mi to przypomina ambi light Philipsa(pamietacie chinskie radyjka z kolorowymi diodkami hehehe)

Gumis to były pierwsze monitory jakie posiadałem i po nich chciałem już tylko tego typu kolumny a nie inne. Ciągle mam do nich cholerny sentyment a są to kolumienki wymagające trochę od elektroniki. ;)

Pozdr.

U mnie dwie ciekawostki.

Ustrój pod kolumnami to kawałki granitu, a pod nimi 12'' dętka od bobika. Pasuje idealnie, wentylek z tyłu. Zaleta takiego rozwiązania: drgania nie przenoszą się na środowisko zewnętrzne (meble, podłoga, sprzęt audio). Wady: 1. niestabilność - z dziećmi nie przejdzie. 2. Konieczny dodatkowy efektywny pochłaniacz drgań pomiędzy kolumną a granitem, ponieważ energia wibracji siłą reakcji będzie wracała do obudowy kolumn.

Druga rzecz to rozpraszające walce na scianie. Zrobione z tekturowych rur po folii ploterowej i oklejone białą folią. Przyklejone na pattex klej montażowy do sciany (może być soudal). Trzyma bardzo mocno i odchodzi z kawałkiem ściany jak już. Koszt zerowy oprócz kleju. Rury można zdobyć w jakiejś firmie poligraficznej.

Od lewej podstawki proszę się odpier.... Została zrobiona z dwóch półek i dwóch nóg po meblach w 10min ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotr_1

A ciekaw jestem jak te walce się sprawdzają w praktyce.

Co się poprawiło?

Fajnie wyglądają na tej ścianie.

Może u siebie coś takiego zrobię...

PIotr_1@ napisał:

To bardzo rozsądne zdanie. Można by je jeszcze sprecyzować pisząc tak.

.

Czy jest na to jakaś rada. Najprościej zlikwidować granit.

Moim zdaniem odbijają energię bardziej chaotycznie i w różnych kierunkach (dysypacja). A to co wpadnie w szczeliny pomiędzy walce już stamtąd w dużej mierze nie wydostanie się. Szczerze? Nie potrafię obiektywie ocenić wyników. Zbyt wiele w tamtym czasie się u mnie zmieniło.

HM69 >To bardzo rozsądne zdanie. Można by je jeszcze sprecyzować pisząc tak.

>wibracji będzie się odbijać od granitu i wzmocniona wróci do obudów kolumn>.

>Czy jest na to jakaś rada. Najprościej zlikwidować granit.

To by uprościło sprawę ;) hehe

Nie za bardzo rozumiem koncepcję wstawiania dętki od bobika pod kolumny, przecież taka kolumna pracuje na niestabilnym podłożu. W czym to ma pomóc? Bo moim zdaniem bradziej psuje.

ganzz_gut, 7 Sty 2010, 22:47

>Nie za bardzo rozumiem koncepcję wstawiania dętki od bobika pod kolumny, przecież taka kolumna

>pracuje na niestabilnym podłożu. W czym to ma pomóc? Bo moim zdaniem bradziej psuje.

No nie wiem. Ciężej jest wytłumaczyć coś oczywistego niż coś z rękawa. Dlaczego kolumna miałaby wymagać stabilnego podłoża?

• Pokaż nowe odpowiedzi