Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem w sklepie "akustycznym". 💪 😁

Toć ja ich nie budowałem, tylko zawiesiłem. 😀

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Zastanawiam się często na ile takie ścienne panele akustyczne mają jakiś sensowny wpływ i czy da się sprawdzić jaki przed kupnem, a na ile to zwyczajny pomysł na kasę, bo dzisiaj już wszystko co się kładzie na ścianę poza farbą z obi, ma w nazwie "akustyczne"...

Musisz doprecyzować co masz na myśli przez "ścienne panele akustyczne" bo to może wiele znaczyć. Sprawdzić można wszystko, zakup przez internet i zwrot do 14 dni. 🙂

4 minuty temu, ferszcik napisał:

Sprawdzić można wszystko, zakup przez internet i zwrot do 14 dni. 🙂

A weź zawieś drewniane 1d na suficie, tak żeby można było zwrócić później. 😀

.

57 minut temu, J4Z napisał:

A weź zawieś drewniane 1d na suficie, tak żeby można było zwrócić później. 😀

No to mógłby być problem ale jak @Ajothe nie ma żadnej adaptacji to na pewno nie zaczynałbym od sufitu. Tylko od walki z basem i pierwszymi odbiciami a takie ustroje można już sobie potestować

Na suficie też są pierwsze odbicia, ale też bym nie zaczynał. Z basem to już tam kombinował zakładam, bo dsp używa. Zacząłbym od odbić za plecami. 

.

22 godziny temu, tomaszf napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7964.thumb.jpeg.3b5ae0b40814ffd8da868f7854828f7d.jpegCiekawa rozmowa się rozwinęła. Coraz więcej pomieszczeń posiada adaptację , i dobrze.Zamieszczam moje dwa systemy stacjonarne. W domu w którym mieszkamy na codzień , z dopracowana akustyką ( oczywiście na tyle na ile można było zrobić w salonie użytkowym) , oraz w domu wiejskim gdzie system audio ustawiłem w starej sieni, bez adaptacji akustycznej. Oczywiście sień wyremontowałem itd. Ale ściany pozostawiłem oryginalne tj. Pełne bele drewniane gr. Ok 25 cm z wypełnieniem sznurami jutowymi, lub mchem. posadzka cegła palona a na suficie belki drewniane i grube deski zamykające na razie strych.  

Ale piekne wnetrze!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Najbliżej mi do właśnie dyfuzorów za miejscem odsłuchu. Narazie wiszą 3 fotografie 50x70. 

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ale piekne wnetrze!!!

Które?

Szer. 4,2m 

Gł. 4,6m

Wys, 2,8m 

Od tylnej ściany ok. 1,0m

Ostatnie co wrzucałem to efekt działania DSP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) EposumikRT60.thumb.jpg.3b82506ce1ba8b19823da482282c4c17.jpg

Wiem, że tego ustrojami nie uzyskam, ale może bym coś poprawił dyfuzorami za słuchaczem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest co zbijać. Zastanawiam się, co tak często górę zbija w naszych pomieszczeniach. Ja u siebie nie zwróciłem uwagi, a pamiętam, że kiedyś miałem chyba mniej więcej na równym poziomie ze średnicą. Pewnie ten mityczny dywan. xD

Szukałbym dyfuzora o jak najszerszym działaniu. Bartka u sąsiadów dopytał, które są najefektywniejsze w tym miejscu.

Edytowane przez J4Z

.

Te wykresy jak pisałem to działanie DSP, ja taką charakterystykę lubię. 

Wiadomo czasy pogłosu DSP nie bardzo da się poprawić....

Pomiary bez DSP wrzucę jutro. 

lTuTS8u.png

To ostatnio jak się subem chwilę bawiłem. Dowiedziałem się dzięki xajasowi, że za cichy sygnał daję. Daje 75dB, a szum pomieszczenia mam ponad 40dB. Następnym razem nie popełnię tego błędu.

No i będę jeszcze kombinować, bo sufit mi za dużo zbił w niektórych częściach i inaczej pomieszczenie reaguje, jak kolumny mam tak nisko.

Edytowane przez J4Z

.

No to nieźle masz, a masz jakiś pomiar sprzed ustrojów? 

Właściwie jak zaplanuję wysoki WAŻ to niewykluczam wcale jakichś dyguzorów na suficie. 

Na którymś dysku może i jest. Od tamtej pory zmieniałem kilka razy dysk i raz lapka, także raczej nie znajdę. Szkoda, że konto u sąsiadów poszło razem ze wszystkimi postami, bo tam wrzucałem. 😕

.

Poprawił, poprawił. ;) Do tego dyfuzja za plecami często daje fajny efekt otoczenia słuchacza dźwiękiem. 

Zeby nie bylo nieporozumien.

Twoje czasy poglosu wygladaja dobrze, zarowno wartosc jak i przebieg, ale…

1. Dyfuzory nie redukuja czasu poglosu!

Aby redukowac czasy poglosu, musisz redukowac energie odbic, a to robia Absorbery!

Dyfuzory sa po to, by rozpraszac energie bez jej redukowania (czyli swiadomie chce ta energie zachowac!)

2. Czy ty siedzac bezposrednio pod sciana kilka centymetrow od tych dyfuzorow slyszysuz ich dzialajie, w to powatpiewam

Jakie dokladnie masz wymiary pomieszczenia i podeslij mi pomiary (plik .mdat) to ci wylicze „korytarz“

11 minut temu, xajas napisał:

1. Dyfuzory nie redukuja czasu poglosu!

Redukują! Rozpraszają, dzięki czemu nie trafiają bezpośrednio we mnie, a zanim dotrą do mnie później, częściowo zanikają. Przecież prędzej, czy później fala zanika, czy mamy dyfuzory, czy puste pomieszczenie. Xajasie, przecież to nie "perpetuum mobile". W jakim innym celu stosowałoby się dyfuzję? 

11 minut temu, xajas napisał:

2. Czy ty siedzac bezposrednio pod sciana kilka centymetrow od tych dyfuzorow slyszysuz ich dzialajie, w to powatpiewam

75cm, zapewniam że słyszę i jest to mierzalne. Bartek nawet mi liczył kiedyś ile muszę siedzieć od niego. Wyszło mu, że nawet przy 55cm (dyfuzor ma 10cm), jak siedziałem na początku, będzie działać, choć mniej efektywnie.

Edytowane przez J4Z

.

Ok. 75cm to juz jest cos, wiec troche rozprasza.

Ale czysty dyfuzor NIE REDUKUJE czasu, i to nie jest perpetum mobile

Mozesz przeczytac sto profesjonalnych stron zajmujacych sie tym zagadnieniem, wiec nie zmyslaj jakichs tam wlasnych interpretacji, skad to skrocenie sie bierze, bo to jest takie same bezsensowne zapieranie „a bo ja slysze“, jak i w watkach o wygrzewaniu, kablach i bla bla bla

A jak pochlaniaja to sa hybrydami a nie absorberami

Dobra, to zostańmy przy tym, że dyfuzory ograniczyły mi pogłos, bo pochłonęły. 👍

@Bartek Chojnacki, a Ty tu wpadasz jeszcze czasem? Ciakawe czy masz powiadomienia na maila. 

Miałbyś @xajas z kim pogadać. Chętnie bym poczytał. 

Edytowane przez J4Z

.

Jest ktoś w stanie przewidzieć co się wydarzy z czasami pogłosu jak dam 3x absorbery z PT80 gr 10cm na ścianę za słuchaczem o wymiarach np 60x120cm? 

Godzinę temu, xajas napisał:

Dyfuzory sa po to, by rozpraszac energie bez jej redukowania (czyli swiadomie chce ta energie zachowac!)

Co tym ruchem zyskujemy? Jaki jest cel tego?

Znasz jakieś 100% dyfuzory? Oczywistym jest że drewno część pochłonie.

Metal? Nie widziałem takich.

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Ja bym nie dawał. 

Z tego względu, że taki absorber pochłania też górę pasma. Może w odbiorze przygasić brzmienie, niekoniecznie, ale masz tam niski (względem reszty pasma) pogłos, także uważałbym na Twoim miejscu. Twarde dyfuzory nie działają tak wysoko lub w dużo mniejszym stopniu niż 10cm wełny. 

Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Co tym ruchem zyskujemy? Jaki jest cel tego?

Znasz jakieś 100% dyfuzory?

celem jest rozproszenie (a nie redukowanie) energi, czyli eliminowanie "skupisk" energi powodujacych np. podkolorowania

Patrz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamietaj/przyklad

W wiekszych halach koncertowych swiadomie nie chcesz pochlaniac energi fal dzwiekowych. Gdybys ja pochlanial, to do ostanich oddalonych rzedow nic by nie dotarlo, a przeciez chcesz, by wszyscy sluchacze na sali cos slyszeli 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
1 minutę temu, xajas napisał:

celem jest rozproszenie (a nie redukowanie) energi, czyli eliminowanie "skupisk" energi powodujacych np. podkolorowania

Patrz

Jak będzie się objawiać efekt tego działania na pomiarach? 

Nie znam na tyle angielskiego, żeby przeczytać zawartość linków ze zrozumieniem. 

.

• Pokaż nowe odpowiedzi