Skocz do zawartości
IGNORED

pre pasywne TVC kto używa z lampą?

Marduk

Rekomendowane odpowiedzi

Moze dlatego ze dosc drogi jak na pasywke.

Uzywam TVC w obu swoich systemach i prawde mowiac niz lepszego jak dotad nie znalazlem (porownywalem tez z Placette).

W lipcowym numerze Hi-fi news bylo review:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100004812 1189794091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie odchudza, i jest tez bardziej netralne.

Duzo jednak tez zalezy od danej serii transformatorow. Ostatnie transformatory z ktorymi mialem do czynienia graly wyjatkowo dobrze. Z rozmowy z J. Chapman (Bentaudio) wynikalo ze sposob nawijania moze tu byc przyczyna (wieksze lub mniejsze naprezenie drutu).

Ale od czasu kiedy Stevens & Billington zaczal produkowac wlasne przedwzmacniacze (jako Music First), dostep do TX102 stal sie bardzo trudny a dla producentow gotowych preampow praktycznie niemozliwy.

Jak dotad uzywalem tylko trafa S&B TX102, i zdecydowanie nie srebro tylko miedz. Srebo gra gorzej. Drut jest bardzo cienki, prawie jak wlos. Ponizej zdjecia jak to wyglada w srodku (musialem jeden naprawic bo drut sie urwal)

Ukryta Zawartość

post-3442-100004807 1189796737_thumb.jpg

post-3442-100004808 1189796737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zauważyłem, że nie zatraca się przyjemności słuchania, przy tym jest niesłychanie dokładne, ale nie mechaniczne, czyste, transparentne

w przekazie, nie zatraca szczegółów przy cichym słuchaniu, nie stara się "dopalić" na dole i na średnicy, przy tym

pięknie oddaje kontrasty dynamiczne...niestety nie porównywałem z Placette.

już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie TVC i zapoznanie się z efektem działania tej pasywki, tu jest link odnośnie wyżej wspomnianych transformatorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wrazenie ze odchudzanie Placette jest zwiazane ze srebrnymi stykami przekaznikow jakie znajduja sie w torze. Kiedys porownywalem pojedyncze rezystory a pozniej Placette, i Placette zawsze wydawalo sie "produkowac" wiecej powietrza, wiecej sie dzialo w wysokich czestotliwosciach. W moim odczuciu nie do konca bylo to jednak w pelni naturalne.

Komentarz odnosnie TVC mozna znalezc takze tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marduk - a jekiego TVC używasz ?

Placette ma Twonk, również w kombinacji z MPM, możecie się więc wymienić w ramach nowych doświadczeń. U niego spisuje sie podobno rewelacyjnie (lepiej niz jego BAT VK-30).

Sam jestem ciekaw waszych ewentualnych komentarzy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak to byłoby ciekawe porównanie...w tej chwili jednak niemożliwe bo nie mam sprawnego ważnego elementu toru czyli kolumn...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że masz Promitheusa - sam się zastanawiałem czy nie kupić. Wydaje się być coraz bardziej popularny. Jaką masz wersję ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

O, to widze grubo !

Takie małe puzderko, które waży więcej niż wygląda, nim wybrałem rozmiawiałem z Johnem z Bent Audio na temat

jego TAP - TVC i co rzadko się u nas zdarza (czyt. praktycznie nigdy) na pytanie o Promitheusa zachęcił mnie do jego zakupu,

w tym czasie nie mógł mi zaproponować w normalnym możliwym terminie dostawy jego TVC.

BTW - na jakim napięciu anodowym na GM70 chodzą Maćkobloki ?

• 3 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Wszedlem w posiadanie identycznego pre co Marduk:)

Myslalem o placette ale przeczytalem na forach zachodnich o wypadkach przesiadki z placette na TVC,

wiec po odsluchu ref. Dual Mono nie mialem watpliwosci. Interesowalo mnie tez Audio Synthesis Passion.

Prometeusz nie wszedzie sie sprawdzi, ale jesli siadzie, to... :)))

• 1 rok później...

Witam,

Czy może ktoś wytłumaczyć laikowi jak jest z dopasowaniem impedancji wejściowej wzmacniacza mocy do źródła w przypadku użyciu preampa TVC? To co znalazłem w sieci jest napisane zbyt specjalistycznie i niewiele z tego zrozumiałem.

Konkretnie: impedancja wyjściowa źródła "Output will drive: >600 Ohms" a impedancja wejściowa wzmacniacza mocy 29 kOhms. Czy preamp TVC (np. Promitheus) TEORETYCZNIE sprawdzi się w takim zestawieniu?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Asonik

• 5 miesięcy później...

Od jakiegos czasu uzywam TVC z koncowką lampową i jest super, co nie znaczy, ze nie moze byc jeszcze bardziej cudnie...

stąd pytanie do kolegów praktykujacych "elektronicznie" - patrząc na schemat wejsciowy mojej koncówki mocy - czy taki uklad elementów pasywnych jest optymalny do współpracy z TVC (tutaj faq

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - moze sprobowac cos zmienić, macie jakies pomysły??

w/g producenta input impedance koncówki >100kohm, czułość do wysterowania 0,7V

post-15-100007271 1261430823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.