Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + CD(transport)+Eltax lub B&W

insomnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam Dwie kwestie:

1. Zamierzam zakupić amplituner w cenie około 1000 zł (max 1200)

Zastanawiam się nad:

1. Denon AVR-1507

2. Yamaha RX-V459

3. Marantz SR 3001

4. Wasze propozycje

Słucham wszelkiej muzyki, poza poważną czyli zarówno rock jak i elektroniczna oraz pop, soul , acid jazz... Moje słuchanie to w 60% muzyka, 40 kino domowe. Pokój ok 16m2.

Nie zależy mi na efekciarstwie (100 programów DSP itp.) , tylko na poukładanym i bogatym dźwięku, który przede wszystkim nie męczy, relaksuje i czasami potrafi zaskoczyć w kinie domowym. (tak wiem, wymagania wygórowane ale byle by była tego namiastka, bo na moim obecnym Sony STR-DE235 nic z tych rzeczy nie ma)

Amplituner ma napędzać (na razie) kolumny Eltax Liberty 3+ oraz (do wymiany) jakieś lipne surroundowe (sony). Kable głośnikowe Sonic Link AST 75. W niedalekiej przyszłości dokupię centralny i tylne albo od razu cały zestaw 5ciu głośników + sub (oczywiście lepszych od Eltaxów z tej serii co mam) ale od razu zakładajmy, że ma to dobrze grac z moimi Eltaxami Liberty 3+, bo przyszłość nieznana ($). Nawiasem mówiąc marzy mi się coś z B&W serii 600 i chyba na to będę zbierał.

2. Jaki do tego CD zastosować, bo mam Sony CDP-591 i powoli dziadek pada. Z uwagi na ekonomiczność myślę nad zakupem jakiegoś taniego używanego (200-400 PLN) CD w roli transportu czyli z wyjściem cyfrowym bo mój obecny tego nie ma, więc również prosze o propozycje i opinie co się sprawdzi w tym systemie. Najlepiej CD tej samej firmy co amplituner z uwagi na wygodę (pilot) ale jestem otwarty na wszelki propozycje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/36172-amplituner-cdtransporteltax-lub-bw/

Uważam, że jeśli nawet słuchasz w proporcji 60% muzyka a 40% KD, to nie warto isć w kierunku kina, tylko poszukać zestawu stereo, mogę polecić ampli stereo yamaha rx 797 + jakieś podłogówki, słucham na tym zestawie również KD i zupełnie mi wystarczy, natomiast wcześniej miałem namiastkę KD i muzyka brzmiała co najmniej nieciekawie, pozdrawiam i odsyłam do wielu wątków stereo vs. KD

KD musi być, bo jestem maniakiem filmów i czasami gier komputerowych (dodatkowo mam zamiar podłaczyć kompa swiatłowodem SB Live) ale dzięki za wpis.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że każdy wzmacniacz Stereo przebije jakościowo amplituner KD.

Mśle ze Marantz SR-3001 ( filtr HDCD ) albo Denon AVR 1508 będą najciekawszą propozycją.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Słyszałem że ten Denon ma duże szumy, które słychać jak nic nie gra. Jak dla mnie to dyskwalifikuje amplituner, bo w przypadku b. cichego słuchania np. nocą może to przeszkadzać co doświadczam przy obecnym amplitunerze (sony).

nie wiadomo, czy to nie wina procesora dźwięku, ja też miałem wysoki poziom szumów (stały, niezależny o d źródła) w wieży 5-kanałowej technicsa EH790, natomiast teraz mam stereo RX797 - szumy niesłyszalne, przy własnie cichym, nocnym słuchaniu słysze tylko muzykę, a nie szszszszszsz.......

• 2 tygodnie później...

Ostatecznie kupiłem Marantza SR-3001 i jestem z niego bardzo zadowolony , co więcej gdym pzresłuchał ten lub podobny model to nie inwestowałbym w PMA 1500 AE a kupił np Marantz SR-6001..

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 miesiące później...

Yamaha RX-V459 - na to padło i ogólnie jestem zadowolony. W kinie wyśmienita, w stereo średnia ale za 1000zł nie ma co się spodziewać nie wiem czego. Na pewno przebija pod każdym względem mój poprzedni 7-letni amplituner Sony który też kosztował 1000, a więc Yamaha lepsza, no i postęp technologiczny robi swoje.

Zapas mocy uważam za wystarczający; potrafi dobrze wysterować moje głośniki bez słyszalnych zniekształceń przy wysokich poziomach głośności...

cdn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.