Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki ,staram się zrozumieć co napisałeś ;-)

Czyli nie ma być nad balkonem, a to ,że jest z nim połączona nie ma większego znaczenia,

może coś pokręciłem ?

Antena polaczona z balkonem ? O ile chodzi o Yagi lub dipol polfalowy (czyli owa zakrzaczona lambda/2) z tyczka metalowa przykrecona w jego srodku to moze byc polaczona z balkonem. Byleby tylko nie kablem sygnalowym :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Połączenie anteny z balkonem, może być tylko poprzez pionowy masz anteny, mocowany pod kątem prostym do tzw. "boom'a". "Boom" to ten element, do którego przymocowane są poprzecznie direktory, radiator i reflektor anteny. Ani "boom", ani pozostałe elementy anteny nie mogą mieć kontaktu z balkonem.

GM

No i zmienilem moj analogowego Kenwood'a KT-5300 na jeszcze ladniejszy (lepszy) KT-8300.

Gutek teraz to moj tuner gra jak Twoje CD;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52-100007718 1170268132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Harvi

Piękny klocek, gratulacje ;-) Miałem (tylko) KT-6500, ale uważam, że tunery Kenwooda z II połowy lat 70. brzmią świetnie... Ja swojego KT-6500 zmieniłem na Yamahę T-7, gdyż nie mogłem znaleźć innego wyższego modelu Kenny'ego na "second handzie" ;-) Ale i tak jestem bardzo zadowolny z mojej Yamahy :-D

Czolem !!!!!!!

Jestem tutaj calkiem nowy ale zachorowalem na stary sprzet jeszcze nie wiem jak gra ale ze jest piekny to zaczal snic mi sie po nocach. Czekam na przesylke nastepujacego wzmacniacza sharp 1616 zdjecie dolaczam co o tym myslicie ????

Tadeusz

StefanB

A o tym tunerku cos wiesz, slyszales moze jak gra ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak z ciekawości obserwowałem tę aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I ceny zaczynają normalnieć! Ten Pionek TX-5300 po "ostrej" licytacji (aukcja nie została skończona przed czasem) poszedł za 13.50...

Ukryta Zawartość

Na moje aukcja konczyla sie w nieodpowiednim czasie. Po weekendzie, o polnocy ludzie spia raczej i aukcja zostala zwyczajnie przegapiona. Ja za swojego zaplacilem 53 zlote, niedawno taki sam kosztowal cos kolo 100-120 zlociszy. Na pewno jest to lepszy wybor od przestrojonej diory czy unitry.

Bardzo jestem ciekawy, czy ktos wie jak przerobic podswietlenie aby uzyskac taki efekt? Moj tuner (w przeciwienstwie do tego amplitunera ma zolte-jak pokazywalem we wczesniejszym wpisie) poza tym nie rozni sie kolorem panela skali itd.. Czyli jak zmienic kolor podsiwetlenia-nie koniecznie na taki bo wiadomo kazdy ma inny gust:)

Do adamo... >

Nie jest to wielki problem - wystarczy ze zarowki zastapisz LEDami pamietajac oczywiscie o odpowiednim doborze napiecia i jego stabilizacji prostym "ukladzikiem". Zobacz w tym watku na poprzedniej stronie jest np. receiver Sansui zrobiony wlasnie w ten sposob ;)

Zdjęcia zaczerpnąłem z aukcji na Allegro. Jeśli ktoś będzie ciekaw samej aukcji, to sobie ją odnajdzie. Receiver Hitachi SR-503L. Z wyglądu bardzo przypomina mój tuner Hitachi FT-920. To też umiejscawia go w czasie - musi to być druga połowa lat 70'tych. Dość więc wiekowy. Model chyba niezbyt wysoki ale nic o nim bliższego nie znalazłem w necie. Z przodu wygląda prześlicznie, natomiast z tyłu niepodzianka. Gniazda wejściowe i głośnikowe sterczą pionowo. Tak, jak w Cyrusach, tyle, że Hitachi sporo od nich starszy.

Ukryta Zawartość

post-1437-100007169 1170268900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Harvi

Dokladam te informacje też tutaj, bo kilku kolegów pytało o to samo.

Restauracja starego tunera. Stopień podstawowy

(Przy zachowaniu ostrożności brak wiedzy niczego nie popsuje)

A. Spryskanie potencjometrów montażowych, przełączników, połączeń owijanych i wysuwanych łączówek spray’em myjącym.

Uwaga: spryskanie filtrów spowoduje ich „rozjechanie”!

B. Wymiana kondensatorów

1.Przy pomocy miernika uniwersalnego „z gwizdkiem” dzielimy kondensatory na kondensatory filtrujące i sygnałowe

(Nie wszystkie kondensatory nie podłączone do masy są k. sygnałowymi. Najlepiej kupić serwisówkę i ze schematu wybrać - oszczędzimy parę złotych. Ale skuteczność metody b. duża, na pewno ponad 90%).

Podłączamy jedną z końcówek miernika do masy (np. obudowa), a drugą dotykamy każdą z nóżek kondensatorów. Gwiżdze- filtrujący, nie gwiżdze- sprzęgający. Jeden z rodzajów dla odróżnienia zaznaczamy mazakiem. Spisujemy wartości.

Uwaga. Nie ruszamy kondensatorów poniżej 100 n (0,1 uF)- wchodzą do obwodow strojonych!

2.Wymieniamy kondensatory etapami. Po każdym etapie odsłuch

( Jeżeli popełnimy jakiś błąd łatwiej nam będzie odszukać miejsce.)

I. Najpierw Filtrujące

a)zaczynamy od kondensatorów o wartościach do 47uF. Te najszybciej się starzeją (wylewają, wysychają, tracą pojemność, itp.). Kondensatory do 1 uF (ze względu na rozmiary) możemy zastąpić stałymi.

b)Pozostałe.

Kond. powyżej 100 uF trzymają się zwykle najlepiej.

Pamiętajmy,że kondensatory formują się co najmniej kilkadziesiąt godzin. Dopiero po wygrzaniu możemy oceniać różnice.

II. Pózniej Sygnałowe.

Dwie metody, zależne od jakości elementów jakimi dysponujemy (a więc od kosztów).

a)tańsza. Na wszystkie kondensatory zakładamy bypassy (dolutowywujemy równolegle) z kondensatorów stałych wysokiej jakości (np. 100nF Wima MKP 10). Wybór zależy od ceny.

b)Droższa. Wymieniamy wszystkie na dobrej jakości kondensatory audio. Np. BG N, bipolar, Nichicon Muse, Sanyo Os-Con (ale te do audio, nie przemysłowe), itp. Do 10 uF możemy zastosować kond. stałe (są duże!!!)

Za Audio Consequent lista kondensatorów, które można używać

Elkos

Jelmax Rubicon: BLACK GATE Typ: FK/K, LUG, SKZ/WKZ ,: N/NX (High-Quality)

Rubicon YXA, YXF, YXG, ZL, ZLH

ELNA: ROS, Silmic / ROA, Cerafine / RJH / RSH, Starget / RJJ / DynaCap

Sanyo: OS-CON, SG

Nichikon: PL

Panasonic: FC/HFQ/HFZ/HC

BHC-Aerovox: Slit-Foil, T-Net

Philips . BC,

EPCOS (Siemens),

Vishay-Röderstein (ROE ) EYN,

F&T (Fischer&Tauscher)

Jensen Four-pole-Elko

Ölpapierkondensatoren: Jensen und Audio Note mit Alu-, Kupfer- oder Silberfolie, Ampohm, Pro Cap (Silberfolie), Sequa, Intertechnik (IT), ...?

Folienkondensatoren:

TRT (Tomorrow´s Research Today): Wonder-Cap, InfiniCap (Signature, SETI, Ultima, Almost Ultima, Economy), DynamiCap

REL-Cap (Reliable-Capacitors): PPFX-S MultiCap, RTX, RT, AudioCap: PPF, PPT, RT, PPMF, Exotica-Teflon TFT, PCU Exotica Cupper Foil PP Film, Exotica Prime, Hi-Rel

Spraque: Orange Drop 715P (KP) oder 716P PE oder PP

Solen: Fast Cap PP,

SCR: PP,

Ansar: Supersound SPX (spezielle MKP-Kondensatoren: niedriger ESR und mikrofoniearm),

Hovland: MusiCap,

Soshin: V2A (Silver Mica),

Mundorf: M-Cap, M-Cap Supreme, KP-SN

IT: Audyn-Cap, Audyn-Cap-Plus, KP-SN.

SCR-Akustik: MKP, KP-SN,

WIMA: MKP-4, MKP-10, FKP, Snubber

ROE, ERO (Vishay-Röderstein): KP 1830, KP 1836, MKP 1837, MKP 1846,

Westlake: Styroflex,

Leclanche: PPM,

Eton: PPM,

Kimber: Kimber Cap

Arcotronics: KP 72,

ICW: metalisierte PP, ASMPF-Serie,

audience: AuriCap,

Bennic: Typ XPP und PMT,

Cornell Dublier: PP,

Epcos: KP und MKP,

ICEL: KP und MKP,

Ampohm: FP-CA,

V-Cap (Teflon-Film mit Zinnfolie),

NOS- (New Old Stock):

ERO: KP 1832, KP 1834, KP1836, MKP 1841, MKP 1842, MKP 1845, MKT 1813, MKC 1864, EROFOL, EROID, alte Polyester.

Styroflex von NFS, EMZ und Siemens.

Cornell Dubilier: Black-Cat,

Spraque: Black Beauty, 730P,

Siemens: B23500, B23501, MKP B32650, MKP B32655,

Einige Folientypen von: Western-Electric, AT&T, Aerovox, ...

Ölpapier von: Spraque, CSC (Vitamin-Q 196P, 188P, 91P, 191P), KEMET, Mallory, West-Cap CP05A1, ICAR PR20, SP25, CCR25, Caratt, Sangamo, Facon, Ducati, Wireless Thomas, Pyramid, Leclanche, ...

Russische Ölpapier oder MKPs, ...

Alte ERO, Siemens, Valvo, Philips, Bosch, Frako, F&G, ITT, SEL, MF, ... Miltär oder BP MP´s im runden oder rechteckigen Metallbecher

usw.

Glimmer (Silver Mica): Siemens, Richard Jahre, El Menco, Micamold, Sangamo

Witam.

Tak jak pisałem wczeasniej kupiłem tunerek yamaha T85.

Kupiłem antenę z dipola 5rz, bo mieszkam dosyć daleko od nadajników.

dzisiaj zmontowałem antenkę i podłączyłem na próbe w mieszkaniu, no i klapa odbiera tylko Maryję(nadajnik kilometr). MIeszkam w bloku z żelbetonowych płyt na 4 pietrze, z masztem nie próbowałem bo nie wiem czy jest sens targać antenę jeśli w mieszkaniu nie odbiera kompletnie nic-zero sygnału.

Kiedy podłączę kablówkę odbiera dobrze, ale nie na tyle żeby było przyjemnie.

Czy mozliwe jest że tuner jest uszkodzony, jestem zrozpaczony, wydałem już sporo kasy w sumie, a nikt u mnie w mieście pewnie nie podejmie się naprawy albo regulacji tunera.

Bardzo mnie dziwi że nie odbiera nic (tylko Maryja) bo nawet tanie radyjko ściąga kilka stacji. Podłączyłem antenę do wyjścia 75 Ohm przez symetryzator z dipola.

Co robić???

Pozdrawiam i dziękuję

Ukryta Zawartość

post-100-100007052 1170269053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za pomoc tunerek działa. Zwyczajnie antena 5 elementowa w żelbetonowych ścianach ściąga gorzej niż radiobudzik. Z tunerkiem jest wszystko w porządku w środku wygląda czyściutko i działa super.

• Pokaż nowe odpowiedzi