Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Fixed- wyjście o stałym poziomie. Wielu uważa ,że tunerów należy słuchać przez wyjścia nie kontrolowane. Uważam ,ze należy sprawdzić na którym będzie grał milej. Wygrzać ze 2 godziny.

Niezbalansowane XLR . Jeżeli są wejścia w ampie to też trzeba spróbować, choć jest to najprawdopodobniej tylko układ dopasowujący do gniazd XLR, czyli znowu ileś elementów więcej.

Tak wygląda ten Accuphase T - 11 jest w pięknym stanie, ani jednej rysy, jak z półki sklepowej, pilot nowy (w folii)

Dźwięk bajeczny i już nie będę słuchał tych co twierdzą, że na tuner "szkoda" pieniędzy, że taki za 300zł zagra nie wiele gorzej-

bzdura.

[obrazekLUKASZ-195422_1.jpg] [obrazekLUKASZ-195422_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100002278 1170260702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie wygląd moje starego Marantza bardziej mi się podobał (miał duszę), ale dźwięk to przepaść,

Accu. pokazał taką klasę, że kapcie mi spadły :-) a przecież słucham chwilowo przez Cambridge,

myślę, że gdy w końcu dojedzie oczekiwany McIntosh 252 dźwięk Accu będzie jeszcze lepiej grał.

Wątek stał się dosyć długi i nie sposób prześledzić wszystkich wpisów, dlatego przepraszam jeśli się może powtórzę. Czy znacie model Yamaha CT-1010? Ile to może być warte? Człowiek na Allegro chce 350zł.

stefenB, nie zapominaj o ST-9030

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Belfer.Sorry Skleroza. Myślałem o 9030 a napisałem...,bo 9600 miałem też

Technics: 9700>9030>9038>9600. Taki ranking. Niektórzy uważają,że 38 lepszy od 30. Miałem oba jednocześnie i uwazam że u mnie 30 wypadła zdecydowanie lepiej.

Jest to drugi model od góry z 78 roku, a najlepszy ze standartowej linii. Po rynku kręci się już dość długo. Najwyższy byl CT-7000- legenda vintage'u.. Za najlepsze tunery yamahy uważane są T-1, T-2, T-85, T-80, niektórzy dokładają 7000. Słuchałem T-85, T-80, T-7000. Dla porównania , zdecydowanie odstają od technicsów o których rozmawialiśmy.

Pamiętajmy jednak, że był to top tzw."zwykłej" yamahy, czyli źle być nie powinno. Jest ładny , zwłaszcza okleiny naturalne z tej linii byly atrakcyjne

stefanB => a tak wygląda w środku Accuphase-jubilerska robota

[obrazekLUKASZ-195889_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro pojawiły się zdjęcia tunerowych wnętrzności, jako ciekawostkę dorzucę zdjęcie SA-5ES. Jakość wykonania wydaje się równie solidna, ciekawe, jak wiele brzmieniowo brakuje "piątce" do Accuphase? ;-). Mnie również marzy się Accuphase...

[obrazekLUKASZ-195932_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefanB => kupiłem symetryzator antenowy 300 na 75 ohmów, 6-69 , ale szerokopasmowy i pan w sklepie powiedział, że powinno być ok.

Moje pytanie ,czy może być coś nie tak ? Oczywiście jak dostane ten na UKF to zamienię.

Czy ta antena jest optymalna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,bo łapię w Gdyni 8 stacji (nie mam 1) trochę mało????

Ukryta Zawartość

gutekbull>

inho ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie lepsza.

symetryzator ok, kabel 75 ohm i będzie grało.

..

"śliczne tunery" - mnie wzięło na dobre...

dni kiedy podzielę się z Wami moim tunerkiem "ach jakim ślicznym" są policzone.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

'Sonówka' aż się prosi o tuning... Tylko co by tu można poprawić? Kondensatory Elna Starget na lepsze? Diody w zasilaczu (1SR139-400, chyba kilkanaście szt.) na inne?

Nie znam się na elektronice, ale w swoim tunerze Accu nie widziałem nic nadzwyczajnego ,dużo NECA i Toshiby no i elementy Accu.,

ale jak to gra to się nie chce wierzyć, że to radio!!!

Może trochę nie na temat - pojawiła się obszerna (4 strony) recenzja Creeka T50

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Śliczny tuner National Panasonic czyli tuner nie cieszącej się tu na forum zbytnim poważaniem firmy na M. (tej od Ś.P. Technicsa):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Model ST-3400. Nie umiem nic o tym tunerze powiedzieć, jak gra i co pod względem użytkowym może być wart. Zwraca jednak uwagę świetny disign czyli po ludzko po prostu jest sliczny i tyle - i z tego wzgledu na pewno wart zainteresowania. Ładny "mebelek". Na nietypowym "zegarze" widać opis: MULTI PATH i odpowiednio opisany przełącznik z prawej natomiast z tyłu brak wyjść opisanych jako MULTI PATH OUT i to kolejna ciekawostka.

Ukryta Zawartość

Signal - przełączenie wskażnika w tryb pokazujący poziom sygnału

Multipath ma pokazywać ilość "odbić" w sygnale, czyli jego jakość. Im mniej tym lepiej...

Fale radiowe ulegają wielokrotnym odbiciom od przeszkód terenowych np. wysokich budynków i pojawiają sie w miejscu odbioru z pewnym opóźnieniem i z innego kierunku niż sygnał trafiający do anteny odbiorczej bezpośrednio z nadajnika. Takie zjawisko są dokuczliwe w terenie z wysoką zabudową lub w górach, szczególnie gdy przeszkody te znajdują sie na kierunku z którego nadaje stacja. Bardzo łatwo można zauważyć je na ekranie telewizora, gdzie obrazowi podstawowemu towarzyszą obrazy dochodzące do anteny z wielu innych kierunków (stąd multi path). Objawia sie to tzw. duchami - zwiekokrotnione kontury przedmiotów, nałożone na siebie obrazy o róznej intensywności, przesunięte względem siebie, czasami w kontrze. Jeśli w miejscu odbioru występują takie zjawiska wciskasz MULTI PATH i po bólu.

Przepraszam, puściłem bąka.

Jak napisano wyżej przełącznik przy mierniku pozwala ocenić na ile to zjawisko ma wpływ na odbierany sygnał w danym miejscu, czyli naciśnięcie przycisku pozwala na pomiar, a nie na osłabianie tego zjawiska. Odbicia możemy usunąc, do pewnego stopnia, przez odpowiednie wykonanie instalacji antenowej . Czasami w miejscu odbioru lepsze rezultaty daje odbiór stacji oddalonej, nadającej z innego kierunku niz lokalna. Inny sposób poprawiający odbiór w miejscach zasłoniętych przeszkodami terenowymi, to wyniesienie anteny odbiorczej wyżej, by odebrała sygnał idący bezpośrednio z nadajnika.

Nowy2 => wszystko zrozumiałem ,bardzo ładnie to wyjaśnileś.

Mam drugą niejasność . Jest przycisk SELECTIVITY i znowu dwie możliwości NORMAL i NARROW - wyjaśnij proszę tak ładnie jak poprzednio.

I jeszcze mam FILTER MPX ???

Oj, podpuszczasz mnie gutekbull!

Narrow - wąskie pasmo przepustowe dla pośredniej częstotliwości; zwiększa selektywność odbiornika kosztem pasma przenoszenia. Przycisk przydaje się przy odsłuchu słabych/odległych stacji zakłócanych przez nadające na zbliżonej częstotliwości mocne/lokalne stacje.

Normal - szerokie pasmo pośredniej czestotliwości (dla stacji mocnych/lokalnych niezakłócanych przez inne stacje) daje maksymalne pasmo przenoszenia od 20Hz do 15 kHz.

Filtr MPX wycina sygnał pilota sygnału stereo tj. 19 kHz. Kiedyś był mocno przydatny przy nagrywaniu z radia na magnetofon.

Filtr MPX miał zapewniac poprawną pracę układua Dolby w magnetofonie przy nagrywaniu; filtr ten tłumi wysokie częstotliwości, więc przy słuchaniu radia powinien być wyciśnięty.

Wielkie dzięki (StefanB juz mi to tłumaczył,ale nie zapamiętałem :-)

Zauważytłem ,ze jak wciskam FILTR MPX to znikają "brudy" ,może lekko przymula sygnał, ale czasami nie ma wyjścia.

A co do NARROW to zawsze jest gorzej ,nie zauważyłem pozytywnego wpływu przy ustawianiu ???

• Pokaż nowe odpowiedzi