Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki.

Mam z tył dwa wyjścia typu RCA FIXED -wyjście o stałym poziomie i CONTROLLED- wyjście regulowane. Czy któreś mogą degradować sygnal ?

I mam jeszcze XLR ,ale to chyba nie są wyjścia zbalansowane ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niezłe cudo, cena też chyba jak za takie coś nie jest zła

Ukryta Zawartość

evva czemu zachwalasz przedmioty sprzedawane przez DcAudio? 7 września w wątku "Znaleziska na eBay i Allegro" pisałaś: "Na www.hifi.pl pojawił sie tuner Onkyo T-909, bardzo fajny tuner." a potem w innym wątku podajesz link do strony DcAudio, gdzie ten tuner jest przedstawiony. Później jeszcze kilkakrotnie odsyłasz na tą stronę. Ty go sprzedajesz? Po co wykorzystujesz popularność tego tematu, zachwalając i reklamując ten tuner. Chyba nie taka jest idea tego wątku i forum w ogóle ...

Monofoniczny tuner lampowy hi-fi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli nie przekroczy to moich bardzo skromnych możliwości finansowych, to będzie mój :-) Do lampowego i monofonicznego wzmacniacza Melomana 25 powinien pasować :-))). No i chyba przyjdzie mi się rozstać ze ślicznym Pionkiem (TX-8500 II) po prostu ze względu na brak miejsca :-(

Uprasza się w związku z tym o niepodbijanie ceny ;-)

A tak w ogóle, miał ktoś do czynienia z takim sprzętem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam taki i polecam .Mozna nim bezpośrednio wysterować końcówkę mocy.Niepozorny wygląd ale wyśmienity dzwiek.

Ukryta Zawartość

Otrzymałem list z forum FMtuners i wiem już, że ten lampowy monofoniczny tuner wyprodukowany został przez Pye. Na guziczku będącym pewnie pstryczkiem do włączania tunera jest zreszta odpowiedni napis. No, nie popisałem się spostrzegawczością :-( Pye to firma bardziej znana jako wytwórnia płytowa zajmująca sie muzyką pop w latach 60'tych (Pye Nyxia i Pye Records). Miała też oddział zajmujący sie elektroniką Pye Electronics i jej wyroby były ponoć bardzo popularne w Anglii w tych samych latach. Ten tuner też pochodzi z tego okresu ale nic więcej nie udało się na jego temat ustalić. Później firmę przejął Philips...

Co do licytacji to liczba nią zainteresowanych nieco mnie zaskoczyła :-| To wskazuje na istotny nowy trend i być może bez zakładki mono się nie obejdzie ;-)

Wiele dni temu w tym watku przy okazji zamieszczenia przez kogos obrazkow ze starozytnymi polskimi radiami typu Stolica, Szarotka w tonie zartobliwym wspomnialem o podziemnej sekcie monofoniarzy. Moze ktos sie usmiechnal i tyle ale ja pisalem serio. We Francji i Japonii istnieja kommanda chlopcow, ktorzy stwierdzili, ze stereo to zaraza wprowadzajaca dzwiek przestrzenny kosztem, zbyt wielkim, okropntych artefaktow. Sluchaja oni starych monofonicznych urzadzen, gramofonow w drewnianych szafkach, wzmacniaczy WE, wielgachnych tub z papierowymi glosnikami full-range. Strasznie narzekaja przy tym na niewielka ilosc nagran jedynych godnych audiofile - monofonicznych LP oczywiscie. nie przypuszczalem tylko, ze pierwsi przedstawiciele moga objawic sie w kraju nad Wisla.

>alt_77

Jest to chyba miejsce, gdzie mozna zaproponować ciekawe elementy,

nie sprzedaje tego tunera, posiadam taki sam model i jest to naprawde kawał porządnej maszyny. Porównywałam go z takimi "sławami" jak np. Sansui 717 i Onkyo był wyraźnie lepszy. Jest o wiele czulczy od sansuia - z 717 miałam wiele problemów ze znalezieniem stacji, ale co najważniejsze dźwiękowo powala 717 i większość super tunerków. Dużo lepiej rozplanowana scena, głębia której nie znam z żadnego tunera, przepięknie podkreślone dolne pasmo. do tego zadziwiajaca naturalność.

>dudivan

nie jest to tuner cyfrowy. Jest to najlprawdziwszy analog z cyfrowym wyświetlaczem. Wiele firm w owych czasach tak budowało (lata 70 - Onkyo jest z 78) Przykładem może być takze Tannberg i Tachnicsy wyposażone w 2 skale - analogową i cyfrową.

To niewiele zmienia postac rzeczy. Nie widzialem jeszcze ladnego cyfrowego tunera. Zreszta moje obrzydzenie posunieta jest znacznie dalej - ja nie znosze np. schematow ideowych rysowanych komputerowo. Lubie patrzec na recznie wykaligrafowane schematy ze starodawnych czasopism gdzie jest zroznicowana grubosc kreski, dobrane proporcje - tak, to jest kaligrafia !

Wskaznik cyfrowy IMO bardzo psuje urode twarzyczki tunera. Jedynie jakis dyskretnie umieszczony czterocyfrowy LED mozaikowy moglby sie nadac ale juz plazmiaki i LCD sa wstretne.

-> dudivan

A taki "cyfrowiec"? Moim zdaniem ma swój urok ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyne co mozna mu policzyc na jego korzysc to pewna doza ascezy - jest mozaikowy LED i nawet pojedyncze LED-y zamiast wielofunkcyjnego fluora czy innej plazmy. Ale do nazwania go slicznym troche brakuje. On ma urok jakiegos sterownika przemyslowego, bo ja wiem od frezarki automatycznej na przyklad... Ale gdyby na swiecie nie bylo nic oprocz cyfrakow wolalbym te Toshibe od calej reszty.

I wskaznik ow najlepiej egzemplifikuje wyzszosc techniki analogowej nad dygitalna. Sprobuj powiedziec jaka jest wartosc sygnalu na pieciodiodowym wskazniku kiedy swieca sie 3 diody.

3.0 ?

3.3 ?

???

Nie, chyba tak zle nie jest. Powinien byc jakis uklad aproksymujacy i przy 3.9 powinny sie swiecic cztery, chociaz...zgodnie z regula Kopernika-Pawlowa wszystko psieje...

zgodnie z regułą Kryłowa-Bradisa 3.9 to już jest 4 :D

3.5 to też już jest 4, a natomiast 2.5 to jest 2 :D

konstruktorzy pewnie znają tę zasadę, ale nie ma jak wychyłowy.

Przy okazji - widziałem, że są tu posiadacze rodzimej Toski ;) Mam model chyba 303, kurzy się toto, brakuje jednego małego potencjometru i guziczka włącznika. Chciałbym odnowić tego pradziadka i szukam tych części. Ma ktoś pomysł, gdzie to zdobyć? Pozdrawiam.

Przy okazji - widziałem, że są tu posiadacze rodzimej Toski ;) Mam model chyba 303, kurzy się toto, brakuje jednego małego potencjometru i guziczka włącznika. Chciałbym odnowić tego pradziadka i szukam tych części. Ma ktoś pomysł, gdzie to zdobyć? Pozdrawiam. Proszę o ew informacje na [email protected]

Witam szanownych "tunorowców". Dziś postanowiłem zrobić coś z paskudnym kablem wychodzącym z mojego analogowego tunerka Toshiba, który był zrobiony firmowo jako interkonekt....Jest to zwykły kabel typu interkonekt za 4 PLN.

Wziąłem kabelek Klotz professional analog cable, końcówki Nakamichi, cynę srebrzoną i zastąpiłem "firmówkę" nowym kabelkiem. Teraz właśnie słucham Diany Krall u Kydryńskiego w trójce i moje uczucia są mieszane. Owszem - dźwięk stał się bardziej detaliczny - wreszcie słychać jak prowadzący audycję przełyka ślinę, scena się powiększyła ale jakoś dźwięk przygasł. Praktycznie nie słychać talerzy perkusji, gitara jest jakaś bez polotu, a fortepian brzmi jak z kasety. Nie wiem o co chodzi, bo wcześniej kabel ten miałem wpięty w CD'ka i było bardzo dobrze. Może konstrukorzy tego tunerka zaprojektowali go na zwykły kabel za 4 zł.........???

->Rafko

Mam Toshibę ST-230. kabelek wymieniłem na Audioquesta Copperheada - polecam. Zmieniając kable wylutowałem z płyty (stalowe?) "słupki" a końcówkę przewodu wlutowałem bezpośrednio w płytkę.

>Marek

Ja też wlutowałem bezpośrednio w płytę! A mam pytanie o sposób podłączania. Czy lutowałeś kabel "zimny" razem z ekranem po stronie tunera, czy łączyłeś tylko gorący z gorącym a zimny z zimnym??? Swoją drogą zdziwiło mnie to że ekrany z obu kabli (lewy i prawy) przylutowywuje się tu razem do płyty?

Może przez podłączenie ekranu razem z zimnym kablem kabel ma za dużą pojemność? i to powoduje u mnie zmulenie dźwięku...?

Nie jestem elektronikiem, ale w kilku tunerach których wnętrza widziałem przewód "zimny" był zawsze wspólny dla obu kanałów... W przypadku Copperheada miałem tylko dwa przewodniki - "gorący" i "drainwire", czyli "zimny" wpleciony w ekranującą folię. W innych kablach pewnie próbowałbym połączyć zimny przewód z ekranem, ale tylko po stronie źródła (tunera). Jeśli takie połączenie się nie sprawdza, można chyba poeksperymentować zostawiając ekran nie podłączony, wykorzystując jedynie przewody zimny i gorący (?). W swoim tunerze musiałem wyciąć drugi otwór w obudowie - sygnał jest poprowadzony dwoma osobnymi kablami, przewody zimne łączą się dopiero przy płycie.

Wymieniłem również wszystkie kondensatory elektrolityczne, głównie na Philipsa (seria 037) i Roedersteina - to były najlepsze, jakie udało mi się dostać w sklepach na giełdzie elektronicznej w przejściu obok GUS-u. W sumie kosztowało to kilkadziesiąt złotych, ale w moim przypadku się opłaciło... Zastanawiam się jeszcze nad wymianą diod w zasilaniu.

National Panasonic ST-3400. Zwróciłem uwagę na ten wystawiony na Allegro tuner we wpisie z 1 listopada i tak, jak tam pisałem, ze wzgledu na jego wygląd pasujący do wątku śliczne tunery. Okazało się, że sprzedany został za mocno już zaskakujące mnie 325 złotych, co wskazuje, że alegancki wygląd to rzecz dalej w cenie, czego producenci sprzętu audio wciąż nie chcą docenić, choć i tak z tym jest lepiej niż parę lat temu. No i może wejdzie mi jego zdjęcie.

[obrazekLUKASZ-204714_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ot ciekawostka, wszytsko w jednym od Marantza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi