Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, przegapiłem jakoś info o 3 tunerach i niepotrzebnie się wymądrzam.

Weż z 5 metrów drutu i podłącz zamiast anteny, rozciągnięte po pokoju tak aby były jak najmniejsze szumy.Jeśli zjawisko wystąpi, to masz jakieś lokalne zakłócenia i wesoło nie jest. Jeśli nie wystąpi, to jest o.k.-wystarczy powalczyc z anteną

Widzę,że dyskusja wre na całego,proszę więc o pomoc.Szukam jakiegoś taniego tunera na początek i myślałem o jakimś Grundigu,Kenwood lub Hitachi do 150 zł.Jakieś podpowiedzi?

-->StefanB

Popróbuję, dam znać jakie efekty.

-->qrczak

Jestem dwutygodniowym fachowcem, więc nie jestem kompetentny, ale przeczytałem cały wątek o tunerach..uff.. i ludzie chwalili SABY i Universum bodajże za nie duże pieniądze.

W temacie Trójki. W Gdyni Chyloni poziom sygnału maksymalny ale odbiór nieczysty. Słychać ciche trzaski oraz szumy o zmieniającej się modulacji. Najbardziej słyszalne podczas audycji mówionych. Z kolei muzyka zwyczajnie charczy - głównie niskie tony, jakby przesterowanie.. brzmi to prawie jak Radmor 5102 z przepalonym bezpiecznikiem w końcówce :) Stereo nie zanika. Częściej znika cała stacja. Głównie w nocy. Inne stacje nawet te z wyraźnie mniejszym poziomem sygnału odbierają czysto. W Gdyni Pogórzu objawy identyczne. I zachowują się tak wszystkie tunery/amplitunery.

Wszystkie wyglądały podobnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko 5520 miał gałkę i skalę na LEDach jak 5412.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> qurczak

Sporo znajdziesz w tym wątku. A jeszcze trochę na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do 150 złotych całkiem sporo fajnych tunerów można kupić. Polecić mogę aktualnie podłączona u mnie Sabę MD-292. Jej analogowe rodzeństwo MT-201 jest nie tylko ładne ale też zażywa dobrej tu opinii. Sporo (i dobrze) było o Grundigu T-7500. Z analogów polecić mogę też posiadanego Hitachi FT-920, a z cyfrzaków Technicsa ST-9038, choć to już droższy tuner. Po prostu poczytaj. Porzewglądaj oferty na Allegro. Pochodź po komisach. Zapytaj na forum. Znajdziesz, być może będzie to wymagało cierpliwości - a być może refelksu. Różnie.

Ukryta Zawartość

Rafał, 3 Gru 2005, 13:23

>Do anteny zbiorczej podłącza się chyba zwykle przez 75 Ohm. W samym tunerze to gniazdo 75 Ohm może

>być według moich obliczeń skonstruowane na cztery sposoby. Wtyki mogą być wciskane, radiowe (tunery

>europejskie, u mnie w Sabie), telewizyjne (wersja "amerykańska" - na przykład w Pionkach), nakręcane

>(u mnie w Technicsie) bądź trzeba oskubać końcówke i wetknąć w odpowiedni sposób w obejmę (u mnie w

>Hitachi). W każdym wypadku ekran jest "zagospodarowany i do niczego się go dodatkowo nie podłącza.

>Uziemienie jeśli jest podłączasz do jakiegos gniazda do tego przeznaczonego - bywają na przykład we

>wzmacniaczach. Można też zakopać szynę w ogródku ;-)

Pytanie zatem bardzo proste, żyłę środkową pod 75Ohm a ekran gdzie??

również odezwę się w temacie "trójki"-z ubolewaniem stwierdzam,że akurat na tej stacji występują zakłócenia odpowiadające powyższym wpisom,dodam,że sygnał tej stacji jest u mnie w radmorze 5102 na max,ale niestety pomimo to inne stacje np:bis,rmf z niższym poziomem sygnału są tych charakterystycznych dla trójki zakłóceń pozbawione,dodam że mieszkam w podkarpackiem i korzystam z dwóch stacji przekażnikowych-jedna 96.20 i tu mimo mocnego sygnału jest gorzej niż na 93.90 bodajże,więc jest to chyba problem ogólnopolski

No to żeśmy wyjaśnili sprawę Trójki ,czas do nich napisać.

Ukryta Zawartość

Może kilka osób, aby wiedzieli ,że to nie przypadkowe.

Ukryta Zawartość

Przez wczorajszy wieczór nie zaglądałem na forum, a tu sprawa prIII przybiera realny wymiar. No to zaraz i ja wysyłam "głos ludu" do trojki, zobaczymy jak poważnie traktują swoich słuchaczy, czy raczą odpowiedzieć, zareagować.

-->StefanB

Z kabelkiem po pokoju jescze nie latałem, bo w trakcie krótkiego wczorajszego odsłuchu nie stwierdziłem wiadomych objawów. chciałbym jednak powrócić do wcześniej zadanego przezemnie pytania, na które nikt nie odpowiedział. Czy restauracja starego tunera jest ryzykowna w takim sensie, że pewne aspekty dźwięku się poprawią, ale np. zniknie ten czar, muzykalność?

NADik

Niestety ryzyko jest i to duże. W starym tunerze musimy wymienić kondensatory, których są dwa rodzaje:

1.filtrujące zasilanie. Nie niby mają bezpośredniego wpływu na dzwięk, ale mają

2.sprzęgające-te znajdują się bezpośrednio w torze sygnałowym i nimi modelujemy barwę urządzenia. W zakładce diy są wątki o brzmieniu kondensatorów. Black Gate, Cerafine, Muse, FC ,itd, każdy gra inaczej.

Są uznane stare tunery, które wcale nie miały zastosowanych topowych kond., ale całość brzmienia urządzenia jest znakomita, bo to się udało firmie ustawić.

Mnie nie raz zdarzyło się wymienić kod. na obiektywnie znakomite i być z tego niezadowolonym. Było czyściej, dynamiczniej, ale już nie było tego "czaru". Trzeba było siedziec i ustawiać brzmienie.

Podobnie ze wzmacniaczami operacyjnymi. Niby OPA prawie zawsze to lekarstwo, ale są tunery w których te szajsowate NJM4558, czy 4560 w tym całym autorskim koktailu wychodzą lepiej (np. accuphase, nakamichi, gówniane scalaki, a kto się czepia?.Gorsza analityczność, ale jest to coś.)

Dodatkowo, jak pisałem jest ryzyko przedobrzenia. Zbyt analityczne kondensatory mogą ujawnić niedoskonałości klocka- pojawią się w dzwięku elementy niepożądane, dotychczas maskowane przeciętnymi kondensatorami.

Ryzyko można zminimalizować używając kondensatorów mających dobrą opinię brzmieniową. Ale barwa nam się zmieni na pewno. Jeśli na lepsze, to dobrze. Jeśli nie, bawimy się dalej.

Taką dostałem odpowiedź z Trójki ;

"Operator zapewnia, ze bylo i jest ok, to samo wynika z naszego monitoringu w Gdansku. Nie widze przyczyny, moze to jednak cos z odbiornikiem sluchacza."

Napiszcie tam, bo oni myślą, że wymyślam ;-(

Ja już pisałem i czekam na odpowiedź.

Kto następny?

Nie bać się 8-(

Gutka nie pobili.

Mnie też nie, chociaż nie ćwiczę jak gutek ze StrongMenami. Ja tylko dźwigam wzmacniacze :-(

bo nie mam windy w bloku ;)

>broda

KT-1100 jest w niemczech popularnym tunerem, bo kosztował nowy 1000DM. Sklepy z second-handem miewają go około 100-120 eu i stoją w ofercie za tą kasę dość długo. Na ebayu niemieckim można wyrwać jeszcze go taniej.

Akcja Trójka,

włączając się do akcji posłuchałem wczoraj do poduszki Trójki. Grali po północy całkiem fajnie i nie było żadnych problemów z odbiorem. Odbiór na razie przez kablówkę Aster i (raczej niestety w tym wypadku nie na razie) tłumik na Sabie MD-292.

Posłucham jeszcze i sprawdzę (i przy okazji zmienię tuner). Dla odmiany mam pewne problemy z RMF Classic. Dotąd było idealnie, teraz ciut nie tak ale w tym wypadku podejrzewam kablówkę.

Rafał =>Ja mam kablówkę i antenę kierunkową. Z anteny kierunkowej jest lepszy sygnał (polecam wszystkim zainteresowanym poważnym słuchaniem audycji Programu 2 czy autorskich audycji na 3)

Czasami występują na 3 opisywane powyżej zakłóćenia , na kablówce nie wiem - nie sprawdzałem ?

> gutekbull

Postanowiłem już, że antena będzie ale warunki pogodowe, aby zająć się jej montażem są nieco niesprzyjające :-( Czyli - czekam tych bardziej sprzyjających ;-) U mnie antena zamocowana za oknem (do balustrady balkonu, który wykreślił z planów Gomółka) będzie widziała antenę na Pałacu Kultury. Ponoć u Ciebie też podobnie to wygląda (to znaczy antena widzi tę nadawczą) - mamy więc podobne warunki. Polaryzacja jest u mnie pionowa. Teoretycznie wystarczyłaby prosta sztyka i taka pożyczona od velocette nie spisywała się wcale źle. Na forum RadioPolska radzono mi jednak zastosowanie dipola, konkretnie takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A co Ty byś w takiej sytuacji doradził?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi