Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

=>Bejnik, 4 Sty 2007, 15:29

Ty dokładnie zachowujesz się jak nasze państwo jak chce coś od mojej mikro firmy, to traktuje mnie jak duże przedsiębiorstwo ale jak ja chcę coś od niego to wtedy nagle staję się osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą co za przewrotność ! Bardzo mi przykro że poczułeś się dotknięty ale nie pokazałem na twoją kancelarię prawną palcem i nie powiedziałem że jest do dupy nie było tu żadnych osobistych wycieczek ale czytanie ze zrozumieniem bardzo może się przydać przy wykonywaniu zawodu adwokata,sędziego,prokuratora niejedną sprawę w ten sposób przegrano i tym razem traktuj to jako wycieczkę osobistą.

pozostałych przepraszam za offtopic

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Właśnie rozbudowałem mój tuner o przyzwoitą antenę wystawioną na dach.

Mam prozaiczne pytanie,tak z ciekawości.W tunerach z miernikiem poziomu sygnału w dB jakie uzyskaliście największe wskazanie?

Green Apple, 10 Sty 2007, 01:38

tylko przy tej ilości danych możesz cokolwiek porównywać inaczej mija się to z celem i nie będzie obiektywne (czasem ktoś odbiera n.p,Sygnał odbity)

30 km od Chorągwicy Maszt 288m nadajnik PR3 Polskie Radio S.A. 99,40 MHz moc 60 kW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odbiornik centrum Krakowa antena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ok 12-15 m nad ziemią (na budynku) przewód

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strata na przewodzie ok 0,6dB

normalna siła sygnału 79-81 db przy bardzo dobrej propagacji i wieczorem w weekend (wyższe napięcie w sieci zarówno w nadajniku jak i u mnie 94dB)

Dżwięk przestaje być "compactowy" sygnale 46 dB ale jest dalej przyjemny do20 dB przy 15dB brak sygnału stereo 5dB bardzo zły odbiór

to tyle

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosowałem antenę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i uzyskałem najmocniejszy sygnał 76dB. Podłączyłem wzamacniacz antenowy o wzmocnieniu i sygnał wzrósł do 80dB. Zmieniłem ten zestaw na taką samą antenę ale odrazu ze wzmacniaczem. I to przyniosło najlepsze rezultaty, 88dB, a stacje co miały np 55dB skoczyły do 84dB. Zastanawiam się jaki efekt dałaby antena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jaki jest porządny wzmacniacz do takiej anteny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie miernik wskazuje 88dB i nie widać by chciał na tym skończyć:-)))

W tej ostatniej konfiguracji poprawiła się znacznie dynamika stacji gdy sygnały zaczęły oscylować w okolicach 80dB ale niestety w niektórych zakłócenia też.

Dlatego przetestuję lepszą antenę ale bez wzmacniacza.Mam nadzieję że uzyskam na niej wysoki sygnał a zakłócenia nie wzrosną.

Green Apple, 11 Sty 2007, 00:24

Purystycznie podchodząc oczywiście żadnego wzmacniacza nie powinno się stosować gdyż wprowadzają zakłócenia jedynie co się stosuje przy bardzo słabym sygnale to zespól połączonych anten przez tzw fildery antenowe (kable o odpowiedniej długości które powodują że sygnał do odbiornika przychodzi w jednej fazie i bez żadnych ech ) W Polsce nie ma takowej potrzeby, raczej jest pełne pokrycie sygnałem radiowym.Z anteny warto pociągnąć instalację takim ekranowanym kablem o niskiej stratności jak wcześniej podawałem. Tuner raczej sygnałem z samej anteny ciężko jest przesterować. U mnie w Onkyo jest możliwość wyboru stacji bliskich i dalekich,przy tym ostatnim ustawieniu widać jak jest sygnał za silny to włacza się tłumik i sygnał jest wyświetlany jako słabszy Także dla stacji 30km mam ustawione jako lokalny odbiór,chyba że mają słaby sygnał to wtedy na DX. Wygodne jest to że dla 20 stacji mogę zapamiętać każdy rodzaj ustawienia odbioru (filtry e.c.t.) i wyboru anteny osobno (wewnętrzna lub dachowa albo dwie dachowe w różnych kierunkach stacji, przy braku obrotnicy bardzo przydatna funkcja)

jeszcze raz ABC

Antena ma maszcie powinna być odsunięta minimum o 1/2 długości fali od dachu i sąsiednich anten i przeszkód dla UKF to1704 mm minimum kabel solidnie zamocowany -może się od wiatru przetrzeć

przy wysokich budynkach,masztach niezbędny odgromnik nad anteną

Antena masztowa, dachowa lub ścienna,dobry kabel ekranowany,przyzwoita wtyczka to podstawa, bez tego słuchanie dobrego radia to masochizm lub ignorancja

pozdrawiam

Rafael

• 3 tygodnie później...

Alleluja sygnał 3PR odbierany w Krakowie 106 dB zero szumów dałem na maxa co za dżwięk -posłuchajcie

Rafaell

=>dyniaudio

To jest tuner i pokazuje siłę sygnału odbieranego

Normalnie u mnie siła sygnału z "Trójki" wynosi 81dB czasem dochodziła do 95dB teraz doszła do 108dB także pasek wizualizacyjny jest na 100 ale wskażnik cyfrowy wyświetla 108dB takze dzisiaj jakość sygnału jest bardzo dobra to naprawde słychać, jest rewelacyjnie, dla porównania n.p. RMF Clasic z innego nadajnika ostatnio nadaje kiepsko ok 39dB i nawet filtry i zawężenie czestotliwości nie pomaga-dopiero mono jest lepiej -odbieram z centrum Krakowa.dla porównania n.p. odbieram lepiej lokalne Katowice 25 dB (na tym samym kierunku mimo że antena jest skierowana na połódniowy wschód a RMF i Katowice są na zachód)

Dane w.g.producenta

ONKYO INTEGRA T-9990

Quartz-Synthesizer-UKW-Stereo Tuner

Empfagsbereich 87,5-108,0 MHZ (Auto-Modus 50-kHz-Raster, Manuelbetrieb 25-kHZ-Raster )

Nytzbare Eingangs-empfindchkeit: Mono: 0,8 uV, (S/N 26 dB, 40 kHz Abw.);DIN

Stereo: 20,0 uV (S/N 46 dB, 40 kHz Hub );DIN

50dB-Stummschwelle: Mono: 15,8dBf, 1,7 uV

Stereo 37,2 dBF, 20 uV

Gleichwellenselektion: 1,0 dB

Spiegelfrequenzdamfung 100 dB

ZF-Unterdruckung 100 dB

Fremdspannungsabstand: Mono: 95 dB (IHF)

Stereo: 85 dB (IHF)

Trennscharfe 80 dB (+/- 300 kHz, ZF superschmal)

AM-Unterdruckung: 60 dB

Gesamtkilirrfaktor: Mono; 0,009 % (bereite ZF)

Stereo: 0,02 % (bereite ZF)

Frequenzgang: 30-15.000 Hz, =0,5 dB -1,0 dB

Stereo-Kanaltrennung 55 dB bei 1 kHz (bereite ZF)

33 dB von 70-10.000 Hz (bereite ZF)

Ausgangspanunung 0-1,5 V

Gewicht: 8,5 kg

Anderungen der technischen Daten und Auslegung ohne vorhergehende Ankundigung vorbehalten

pamiętaj że mam na dachu silną antenę kierunkową o zysku 15dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a nadajnik jest silny w odległości 30 km

Ukryta Zawartość

Coś się w radiofoni państwowej robi na lepsze i to zaczyna być słyszalne tym bardziej na przyzwoitym sprzęcie naprawdę zaczyna być studyjnie

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć kupiłem ostatnio tuner NIKKO FAM 800 .Gra bardzo ładnie ( polubił program 3 ), postaram się zamieścić jego zdjęcia ale szukam do niego instrukcji - żarówki są poprzepalane i w dodatku co druga innej mocy .Jedyna która sprawia wrażenie oryginalnej to Toshiba 8V 0,3A ale głowy uciąć sobie nie dam że takie były wszystkie ,reszta jest nowsza 8V 250MA .Więc jakby ktoś miał schemat na podorędziu to byłbym bardzo wdzięczny :)

Ze schematem do Nikko moga być problemy. To mało popularna firma.

Kup żarówki takie jakie trafisz w naszych sklepach. 8V 250mA (0,25A), albo 8V 300mA (0,3A). 50mA to niewielka różnica w jasności. Ze zdobyciem oryginalnych japońskich żarówek jest problem (no i cena inna)

->stefanB

Czy posiadasz może schemat Yamahy T-2 i mógłbyś mnie poratować? W mojej T-2 nie działa podświetlenie skali, i wskaźników dostrojenia i siły sygnału, nie świeci się też czerwona dioda na wskaźniku wybranej stacji na skali oraz. Chciałbym to w końcu naprawić, bo Yamaha T-2 świecąca tylko czerwonymi cyferkami wygląda niefajnie ... ;-(

Dzieki porada StefanaB dzis dotarl do mnie Onkyo T-9990. Jak narazie bomba !!! Bardzo dobry odbior i niesamowita scena jak na tuner za 300€. Jedyna wada to spora ilosc elemntow swiecacych, w sasiedztwie Krell'a wyglada troche odpustowo :)

Czytałem ostatnio o polityce japońskich koncernów .

Zwróciliśmy wszyscy uwagę jak druga połowa lat siedemdziesiątych i początek osiemdziesiątych wysypała wspaniałymi japońskimi klockami, z których wiele to ponadczasowe klasyki.

Nie powtórzyło się to już nigdy więcej.

Japonia zbudowała bardzo nowoczesny przemysł podzespołów i inwestowała ogromne pieniądze w prace badawcze. W połowie lat siedemdziesiątych japończycy uznali, że wyprzedzili dotychczasowych liderów- że są lepsi, tańsi i nowocześniejsi od reszty świata.

Niestety wyroby elektroniczne dalej kojarzyły się temu światu z klasa średnią.Zdecydowano się więc na dampingowe uderzenie

- wejście w segment profesjonalnego audio i wysokiego hifi wybitnymi urzadzeniami o cenie często kilkukrotnie niższej od europejskich i amerykańskich konkurentów.

Te wyroby nie miały zarabiać pieniędzy, tylko pokazać klase i możliwości japońskich producentów. Stąd wiele najwyższych modeli z katalogów, to takie rodzynki- wyprodukowano ich po prostu bardzo niewiele. Miały tylko przekonać, że jest nowy król.

Cel został osiągnięty około 82-84r i japońskie firmy zgodnie ustawiły się w szeregu z resztą świata. Zdobyli rynek i przestali bawić się w wyrzucanie pieniędzy.

Najciekawsze są wyroby z dumpingu międzyjapońskiego-choć tego prawie nie było, bo działano zgodnie.

Np studyjne końcówki mocy Hitachi, trzykrotnie tańsze od konkurencji. H. zbudowała fabrykę tranzystorów mocy V-fet (J-fet)- to te do dzisiaj słynne "metalowe kapelusze" mosfet.

By je rozpropagować na rynku profesjonalnym producentów sprzętu wypuściła 2 modele końcówek mocy. Podobno tylko po to by przekonac do możliwości tych tranzystorów. Konkurencja jap. zarzuciła damping, więc Hitachi wypuściła modele "zwykłe" (np HMA-8300), a chwilę póżniej, gdy cel został osiągnięty, wyniosła się. Podobno, bo to tylko niepotwierdzone legendy.

Ciekawe, w takim razie ,ile naprawde powinny wtedy kosztować te wszystkie wielkie tunery?

=>stefanB, 15 Lut 2007, 08:05

Nawet jako laik wystarczy zajrzeć do środka i zobaczyć złożoność elektroniki i jej intensywność wypełnienia obudowy fakt to powinno kosztować gdyż było robione jeszcze bez specjalizowanych układów elektronicznych i wymagało wysokich nakładów pracy.

Przypomina mi to historię pewnego żonatego utalentowanego stolarza z Australii,robił piękne rzeżbione elementy domu wymagające naprawdę wysokich umiejętności,lecz jego praca okazała się dla więksości zadroga-wyparła go masówka i badziew, bardziej intratnym zajęciem okazała się erotyczna praca "calmen" dla pań, czyż to nie ironia losu?

Szczęście w nieszczęściu że w tej nowej branży też miał predyspozycje i talent

CO NAM-SŁUCHACZOM RADIA GROZI

cytuję tylko część tekstu

"Niżej podpisani wyrażają zdecydowany sprzeciw wobec działań Zarządu Polskiego Radia, zmierzających do rozwiązania Polskiej Orkiestry Radiowej w Warszawie i Chóru Polskiego Radia w Krakowie oraz zmiany częstotliwości, ograniczenia zasięgu i obniżenia jakości emisji Programu Drugiego Polskiego Radia"

podaję link

Ukryta Zawartość

Jeśli kochacie swoje śliczne radyjka napewno się podpiszecie nie chcecie chyba zostać z tylko z głuchymi świeącymi pudełkami ?

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

witam

szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi na mały problem,

co moze być przyczyną, że tuner dostraja się do częstotliwości stacji powiększonej o 0,05MHz

np. 103,50 -----> 103,55 , 96,10 -----> 96,15 , na właściwej częstotliwości np. 103,50 jest cisza

(chociaż w trybie mono odbiera dobrze - sygnał jest silny)

pozdrawiam Rafał

Rafaell, 18 Lut 2007, 00:03

>CO NAM-SŁUCHACZOM RADIA GROZI

Ukryta Zawartość

poszło :)

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

No kupiłem sobie następną zabaweczke:

Ukryta Zawartość

szkoda że porysowany, ale za tą cene to myślę że warto.

Ukryta Zawartość

śliczny tuner dźwięk sądząc po gangach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wynagrodzi ci te zarysowania :)

Ukryta Zawartość

momok!

Jak mi się to wymknęło! Co prawda też trochę na moje szczęście, bo nie za bardzo mam gdzie trzymać ale wysokim modelem Technicsa w tym kolorze za te pieniądze bym nie pogardził ;-)

Możecie mi powiedzieć, ile maksymalnie można zapłacić za taki tunerek "Metza".Ile jest warty ? Licytuję go na "Allegro", ale nie wiem do jakiej kwoty ta licytacja będzie miała sens.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi