Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-wiring/amping w amplitunerze.

Denial

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo ze mowa o amplitunerze AV, a konkretnie Onkyo TX-DS787, to charakter prostu jest czysto stereofoniczny. Na wstepie prosze o nie rzucanie powiedzen typu: "nie mieszaj gowna z gliną", bo pytam powaznie.

Mam miec taki amp w najblizszym czasie (jest w drodze) i zastanawiam sie czy aplikacja "bi" bedzie mozliwa.

1. Czy bi wiring jest mozliwy w przypadku tego amplitunera? Mam na mysli wykorzystanie terminali ZONE 2 - czy da się je zaadaptowac do takiego rozwiazania?

2. Kolejna opcja to wykorzystanie terminali glosników surround do bi ampingu w trybie stereo przy załaczeniu odpowiedniej funkcji w amplitunerze: cos w stylu 6ch stereo.

A moze jest jakies inne rozwiazanie? Posiadacze kloca rzuca odp. od strzala, zorientowani maja zdjecia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam swoje przypuszczenia, ale chcialbym poznac wasze stanowisko w tej sprawie - jest tu mnostwo ekspertow, ktorzy lepiej sie na tym znaja niz ja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36228-bi-wiringamping-w-amplitunerze/

Sprytne :)

Bi wiring możliwy, jak najbardziej bo wtedy idą tylko dwie pary kabli z jednego gniazda.

Bi-ampling tyż, gdyż jeżeli jest ZONE 2 to można puścić spokojnie z niego jeden zakres pasma (inne końcówki) razem z głównym (o ile tylko stopień wzmonienia się zgadza, ale pewnie tak).

Jeżeli ten amlituner ma rzeczywiście taką funkcję jak, 6ch stereo czy coś tam), to tylko pozostaje rozgrzebać trzydrożne kolumeny, wywlec terminale i jazda :).

1. Twojej opcji nie kumam, biorac pod uwage, ze kabelki sa ladnie konfekcjonowane bananowo i nie chcialbym ich dezintegrowac... bo pewnie miales na mysli rozwiazanie typu "Y" dla kazdego z 2-ch kanalow.

Tak sobie pomyslalem, ze jesli przy zone 2 graja tak naprawde obydwie zony, to bezinwazyjny bi amping dojdzie do skutku, a jesli bede wykorzsytywal termianale surroundow, to trzeba bedzie mieszac, przy zapuszczaniu kina. Mnie to nie boli chwilowo, ale nie wiem jak na dluzsza mete :) Moze ma ktos jakis inny pomysl?

BTW, jestes Chruper ze Slaska?

jeżeli masz kolumny z podwójnymi terminalami przystosowane do bi-ampingu to nie ma sprawy. schemat podłączenia znajdziesz w sieci. w amplitunerze ustawiasz 5ch stereo i masz bi-amping. możesz wtedy za pomocą głośności poszczególnych kanałów regulować wysokie i niskie tony. dodatkowo możesz np podbić wysokie w sekcji wysokotonowej itp.

Denial, 17 Wrz 2007, 12:05

>A czy na forum jest ktos, kto uskutecznił bi amping z amplirunera AV? Niekoniecznie z 787 Onkyo.

Tak JA na Denon 1707 ( na wyższych też jest taka opcja ) ... na Pioneer 916, 817 , 917 w górę też się da a nawet nie wiem czy nie da się na 517/417.

sie zastanawiam, czy w ustawieniu ZONE 2 (multiroom) zagraja tez glosniki ZONE 1... chyba nie, a na taki ruch liczylem, bo wtedy nie zajal bym gniazd Surround...Zostaje chyba ta osttania opcja, ew. podlaczenie pod center i surround back... ale to i tak wszystko zagra tylko w stereo, w trybie kinowym trzeba bedzie przekladac i zalozyc zwory na terminale w glosnikach... Ostatecznie zastosuje koncowke mocy na fronty i na niej zrealizuje bi wiring.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.