Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Także dorzucę swą pozytywną opinię na temat tej płyty: Bomba!!!!!

Dodam tylko, że posiadam kilkanaście pozycji wybornych i zacnych wytwórni, ale to, co usłyszałem z tej płyty, bije wszystko na głowę. Nowa jakość brzmienia!!! Warta każdej zapłaconej złotówki. Kosztowałaby dwa razy więcej, to bez wahania wyjąłbym portfel :))

Hola, hola, mister Lenin!

Jaki nowy format?!

100kHz i 24bit? To tylko w produkcji jest. CD ma nadal i niezmiennie od ćwierć wieku 44.1k i 16 bit.

A to wszytko co nam proponują to są remiksy. Tak, remiksy! Jakość trochę lepsza bo bierze się wielościeżkowy materiał, robi nowy miks i mastering - to już nieważne w jakiej technologii. Nie jest to więc kopia 3. generacji - co z tego zę nawet robiana na lepszym sprzęcie, bo np. 2-śladzie z prędkością 38cm/s. Transfer z oryginału - róznica podobna do drugiej kopii z kasety i oryginalnego nagrania. Przy okazji postarano się by zabrzmiało to efektownie. Cała tajemnica sposobu wyciągania pieniędzy z melonamów - jak nie można wyrwać od razu paru tysięcy na sprzęcie to niech płacą na raty po 150zł za płytę.

Molibden, to co piszesz jest jasne - ale te płytki na prawde brzmią świetnie. Jak SACD :)

Piszesz że różnica taka jak między drugą kopią kasety a orginałem. Jeśli te kopie były kiepsko zrobione to różnica może być duża ;-) Wystarczy że dynamika jest nie poucinana i to już jest coś.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Naprawde nie interesuje mnie jak to ztrobili ale to co wydobywa sie z glosnikow jest szokiem dla mnie.

Prace trwaly bardzo dlugo zanim uzyskali ten poziom a jest to dla NAS naprawde jak stwierdzilem na odsluchu cos na miare wynalezienia KOLA -powaznie.

robix

Proponuję co niektórym Panom najpierw posłuchać, a potem pisać do woli.

Rewelacja i jeszcze raz rewelacja.

A ci, którzy twierdzą, że za drogo, to proszę pożyczyć od znajomych, a szybko zredefiniują swe nie podparte na niczym śmieszne wypowiedzi.

Pozdr

Nic wam nie podrzuce nie cierpie piractwa!!!!!

Kupic plyte i cieszyc sie z zalamania kolegow sluchajacych Waszego systemu (dziala nawet na budzetowym) ba nawet na glosniczkach komputerowych.

robix

robbix

Piractwo polega na celowym, nielegalnym rozpowszechnianiu nagrań muzycznych.

A nie umieszczeniu jednego kawałka w celach informacyjnych.

Jdąc tą drogą spodkałem się ze sklepami internetowymi, które umieszczeją całe utwory jako próbki.

Oczywiście tylko w mp3 64kb, ale dla wielu to wystarczy, zatem to też piractwo.

A jesli komuś spodoba się utwór i zechce go, to i tak ściągnie lepszy w P2P. :P

Nikt cie przecież na siłe nie namawia, to była tylko sugestia.

Ja na przykład nie miałem możliwości posłuchania tej płyty.

A tu liczy się nie tylko materiał ale i jakość.

Ja nigdy nie zdecydowałbym się przepłacać dużo za płytę. (tak myślałem)

Miałem za to możliwość posłuchać płyt z Mobile Fidelity i zadecydowałem się kupić 4 CD za cene znacznie większą niż stoją K2 !

Pozdrawiam

i znów jakaś magiczna magia co nawet na "budżetowym" sprzęcie czyni cuda? osobiście poszedlbym za zamieszczoną nieco powyżej sugestią i porównał te same nagrania w wersji CD, XRCD i K2hd... inaczej to o czym tu mówić... i jak zwykle pewnie nie będie zabardzo czego słuchać w tym wspaniałym "formacie", tylko jakieś samplery, skrzypki i żenujące bębenki ;))

Do osób, które mają wymienioną wyżej płytę:

proszę umieścić choćby jeden, najładniejszy waszym zdaniem utwór w formacie flac np. na rapidshare. Pozwólcie nie kupować wszystkim płyty w ciemno. Jeden utwór powinien wystarczyć:)

Dla wszystkich zainteresowanych tematem, wstawiłem na Rapidshare utwór "From The Beginning" zespołu Emerson Lake And Palmer z płyty "Trilogy" z roku 1972. Płyta została nagrana w systemie K2 HD. Uprzedzając pytania, płyta została ściągnięta ze strony Demonoid.com w formacie Flac i zamieniona na Wave programem FLAC Frontend. Link do pliku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

B_S_E, 19 Wrz 2007, 13:34

>Kleszek ja mam pytanie, nie wiem ten kawałek jakoś szumi dziwnie dobrze to słychać na początku

>^^

>ale to może to tylko u mnie.

Nie tylko u ciebie.

Panowie wezcie pod uwagę,że jest to płyta z1972 roku! Niestety nie mam oryginału tej płyty na zwykłym cd więc nie mogę porównać wersji tego utworu i nie wiem czy na zwykłym analogu też jest szum czy nie. Dla spokoju zamieszczam link do tego samego utworu w formacie FLAC. Być może ( w co wątpię) sam proces dekodowania flac-a do wav`a dodaje szum do nagrania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście pojawia się szum, a na moim Alephiku to słychać go dość znacznie.

Co do FLACa to nie może w żadnym wypadku zachodzić zjawisko dodawania szumu, gdyż jaka kolwiek ingerencja w sygnał zmienia materiał i nie jest to kompresja bezstratna.

Takie zabiegi dla poprawy są stosowane tylko przy formatach stratnych.

Ogólnie jakość nagrania mi się podoba.

Jednak na mój słuch "zaszarpnięcia" strun są w wybrzmieniach trochę słabo wyczuwalne, głos trochę sztuczny i ten podgłos w oddali wydaje się taki dziwny, a wręcz nijaki. Jednak faktycznie nagranie jest już stare, więc...

Ale jest dobrze.

kleszek

Są jeszcze na demonoid jakieś inne płyty tego rodzaju we FLAC/APE ?

Kurde nie można już się tam zarejestrować :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak ktoś chce bez szumu pzrd.

Ukryta Zawartość

Ja od kilku godzin słucham Dire Straits "Brothers In Arms" w wersji XRCD. Mam do porównania z wersją 24 bit remaster, czyli chyba najlepszą z możliwych. Nigdy nie uważałem tej płyty za sztandarowe osiągnięcie jeżeli chodzi o jakość dźwięku - wg mnie jest nagrana za jasno, z nieco sztuczną przestrzenią. Biorąc jednak pod uwagę rok wydnia i panującą wtedy modę na plastikowe dźwięki to nie ma powodów do rozpaczy.

Co się tyczy wersji XRCD, moje pierwsze skojarzenie po uruchomieniu odtwarzacza (może to zabrzmi dziwnie) to charakter i niezapomiany klimat nagrań jakie dawno, dawno uzyskiwałem na kasetach Maxell XLII-S i TDK SA-X. Głęboki, kolorowy i miły dla ucha bas, czysta średnica i dźwięczne wysokie. Tego słucha się przyjemie, dźwięk jakby pozbawiony był cyfrowej naleciałości, jednakże z zachowaniem wysokiej dynamiki. Takie są moje spostrzeżenia "na gorąco", dla konkretniejszej opinii pewnie będe potrzebował kilku dni dla osłuchania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.