Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy na 805 ~15k pln

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Olo,

Gratuluję fantastycznych kolumn.

Jedno pytanie: część osób wspomina, że ze względu na mały rozmiar kolumn scena jest bardzo "niska" czy zauważyłeś może taki efekt?

Jerzyk23

Dzięki, też jestem nimi zachwycony. Podczas odsłuchów nie zauważyłem takiego problemu, być może dlatego, że moje miejsce odsłuchowe jest nisko (niska kanapa). Nowe, które dzisiaj do mnie dojechały, są zupełnie niewygrzane, a sam producent twierdzi, że pierwsze 100 godzin może być tragiczne, więc porządne ustawienie i zabawy ze sceną zostawiam sobie na przyszły miesiąc ;-)

Nell Audio. Firma od Magnepana i Audiostatica.

Olo - napsz cos więcej o dźwieku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth

Nie lubię pisać o dźwięku, bo to jak opowiadanie o smakach potraw. Można długo a ktoś kto sam nie posmakował i tak nie poczuje nawet namiastki prawdziwego smaku. Ale czego się nie robi dla dobra ogółu... ;-)

Mi przede wszystkim odpowiada w Gallo równowaga między detalicznością, przestrzennością, krystalicznością dźwięku a jego wypełnieniem, gładkością, tzw. "mięskiem". Prawdopodobnie duża część tego "mięska" to zasługa wzmacniacza, same kolumny wydają się wręcz holograficznie przejrzyste. Wysokie tony to moim zdaniem klasa sama dla siebie - z Cabassami miałem podobną szczegółowość, ale tam okupione to było pewną manierą tubki, tutaj jest bezkompromisowo. Świetnie oddają przestrzeń, na kilku płytach usłyszałem nieznaną wcześniej głębię sceny ze świetnie poukładanymi planami. Szukając ich słabych stron mogę sobie wyobrazić, że komuś może brakować ocieplenia na średnicy. Dzień wcześniej słuchałem SF Electra Amator Mk2 i tam średnica była gęsta, kremowa, ale to powodowało że przy większym zagęszczeniu instrumentów i dźwięków wszystko się zlewało. W moich Cabassach dynamika i separacja była genialna, za to grało to generalnie mniej przyjemnie dla ucha, bardziej "dźwiękowo", mniej "muzycznie". W Gallo znalazłem świetny kompromis, gra muzyka a nie dźwięki, a przy tym jest dynamicznie, szybko i gładko, tak że nie chce się wyłączać płyt.

Bez względu na moje odczucia wydaje mi się, że są to kolumny warte zainteresowania i posłuchania, chociażby ze względu na nietypowe patenty w nich zastosowane. Zupełnie szczerze przyznaję, że do ich odsłuchu podchodziłem dość sceptycznie i zostałem bardzo mocno pozytywnie zaskoczony. Od dzisiaj się u mnie wygrzewają, w listopadzie wyjeżdżam w podróż poślubną, po powrocie serdecznie zapraszam chętnych na odsłuchy ;-)

Tak, masz własnie taki zamkniety metalowy "garnek". Co ciekawe, głosnik ten ma dwie cewki - pod drugą mozna podłaczyć specjalny dedykowany wzmacniacz mocy, wtedy bas schodzi duzo niżej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

BTW - Gallo zawsze robił niecodzienne głosniki Tak wyglądał ich poprzedni model:

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.