Skocz do zawartości
IGNORED

test akcesoriów voodoo w HFiM

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając opis magicznych płytek PCB z specjalnymi otworkami układanych na obudowach głośnikowych doszedłem do wniosku że tu naprawdę chodzi żeby złapać jelenia. Panowie dla poprawy działania systemu potrzeba przynajmniej kilku każda za ponad 100zł ( płytka warta może 1$ ) to jest niezdrowe.

z tym jest jak z lekami. nie płacisz za samą płytkę, płacisz za lata badań, starań, pomiarów, odsłuchów i czarów współczesnej inżynierii, a nie za pozłacaną uszczelkę pod blok silnika w komarze :)

Do tego odpowiedni Marketing nagonka w necie i opłacony artykuł w czasopiśmie Audio i sprzedajemy te płytki po 1500zł od metra kwadratowego no i najważniejsze promocja uwaga fuga gratis ( specjalna fuga uzupełniająca luki w paśmie akustycznym ).

Ralf_U, 20 Wrz 2007, 21:15

>Do tego odpowiedni Marketing nagonka w necie i opłacony artykuł w czasopiśmie Audio i sprzedajemy

>te płytki po 1500zł od metra kwadratowego no i najważniejsze promocja uwaga fuga gratis ( specjalna

>fuga uzupełniająca luki w paśmie akustycznym ).

i jeszcze specjalny klej audioatlas - super podstawa basowa -500zł za worek 20 kg?

zapraszam tu!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wręcz świetny pomysł na business...tylko wejść z tym do USA i już jesteśmy milionerami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam wrażenie, że warto by poznać system na którym testowano te... nazwijmy to gadżety.

Do czego zmierzam...

Można się z tego nabijać i tworzyć 500 wątków, ale w Arspo Audio na systemie powiedzmy sobie z wysokiej półki ( źródło i monobloki Theta, kolumny Penaudio, preamp Melos, kable Transparent czy nawet klocki Holfi ), które jak mówi właściciel "czytają dobrze" pewne zmiany słychać. Wpływ pomieszczenia jest też nie do pominięcia. Nie należy się spodziewać zmiany o 10 czy nawet 5%, są bardzo subtelne. Głównie polegają one na zmianie organizacji sceny ( zielone płytki), uspokojeniu brzmienia ( isoclear krążki ) i dziwnym zjawisku zogniskowania dalszych planów ( nakładki na kable energy transformers ). U mnie w domu nie usłyszałem wpływu cegły shakti, efekt opasek energy był wątpliwy, efekt płytek holfi mi się nie podobał, najbardziej sprawdziły się krążki isoclear pod cd. I nie ma tutaj jednoznacznej oceny jest lepiej/gorzej, brzmienie jest bardziej zrelaksowane i taki sposób "grania" mi się podoba.

pozdrawiam

Zdzislav

Ja opisuję tu swoje subiektywne doświadczenia.

Taki przykład: lubisz żeby bas nie był rozlazły i dostajesz do testu coś ( ustrój, kabel, płytke, audiofilski dywan), co powoduje, że ten bas jest bardziej zwarty, szybki i coś tam jeszcze. Czyli dla Ciebie jest lepiej. Przychodzi kolega, który lubi takie brzmienie techno z basem jak dinozaur i mówi, że to coś jest do d..., bo jest gorzej. I teraz nie wiadomo kto ma rację, szczególnie jeśli zmiana jest nie w takim wymiarze, jak w przykładzie powyżej, tylko jest subtelna, powiedziałbym kosmetyczna. Co więcej słucha tego 5 osób, 2 słyszą że lepiej a 3 że wcale. Nie ma wzorca brzmienia z Sevres. Trzeba samemu posłuchać i stwierdzić: tak , mnie się to podoba i tak będzie, albo nie i koniec. Jeśli chodzi o ceny zestawów, to powiem tak: nie wiem jak to działa i czy w ogóle w systemach budżetowych, moim zdaniem te rzeczy opisywane w teście maja służyć ostatecznemu modelowaniu, a nie poprawianiu brzmienia zestawów.

Nie wiem czy mój wywód coś wyjaśnia

pozdrawiam

Peperoni >>>

Właśnie tłumaczę, że nie zdecydowałem się na większość tych wynalazków, ponieważ ich wpływ był minimalny w moim systemie i w konkretnym pokoju, a poza tym nie słucham krytycznie, więc detaliczność i jakieś tam szczekanie psa po lewej za płotem przy szóstej sztachecie nie jest rzeczą, na którą zwracam największą uwagę. Liczy się raczej barwa ( raczej chłodna) i umiar, takie wygładzenie i spokój. To lubię i przy tym odpoczywam. Te krążki ze sprężynkami miałem u siebie przez tydzień. One dają taki właśnie efekt uspokojenia.

pozdrawiam

Oldbeat 20 Wrz 2007, 22:55

>Te krążki ze sprężynkami miałem u siebie przez tydzień. One dają taki właśnie efekt uspokojenia.<

No i co, zadziałały???

Uspokoiłeś się po zażyciu?

Bywałem w jaskini "audiofilskiego voodoo" czyli w Arspo Audio. Pan Jacek dwoił się i troił, zmieniał, podkładał, wyjmował, przesuwał, odciążał, dociążał, owijał kable, odwijał kable, itd., itp. Ja się kręciłem w fotelu, skrobałem w łeb, cmokałem, marszczyłem całe czoło, zamieniałem w słuch, zatrzymywałem powietrze, później głęboko oddychałem, itd., itp. Z braku innego zajęcia, nadużywając gościnności Pana Jacka Pawłowskiego, "przerobiłem własnousznie" sporo tych hocków-klocków.

Konkluzja jest taka, że wpływ około połowy z nich na działanie sprzętu słyszałem. Ale nie były to zmiany przewidywalne, podążające w ściśle wyznaczonym kierunku. Miały charakter przypadkowy i niewielki. W wielu przypadkach stosunek ceny do jakości i ilości wnoszonych zmian był skandaliczny (np. "małe voodoo" za 1200 zł, a co to ma wogóle być !?!). Można powiedzieć, że jak ktoś chce sobie koniecznie "coś" zmienić w dźwięku swojego audio, to może sobie kupić to czy tamto małe "voodoo", ale niech nie liczy na możliwy do przewidzenia efekt. Ja wybrałem sprężynowe krążki "Isoclear" i ustawiłem na nich gramofon. Jeśliby ktoś nie usłyszał zmiany w dźwięku, to znaczyłoby, że jest najzwyczajniej w świecie półgłuchy lub conajmniej zakatarzony. Tu jednak też nie było zmian tylko "in plus", to i owo w dźwięku się zmieniło nie do końca tak jakbym chciał. Ale rachunek tych plusów i minusów wypadał kożystnie dla "Isoclear".

Yul 20 Wrz 2007, 23:04

> Ja wybrałem sprężynowe krążki "Isoclear" i ustawiłem na nich gramofon.<

A to się zgadza. Też miałem daaawno temu podobne "voodoo" w postaci sprężynowych krążków...

Fonica dawała je swoim klientom - w cenie nóżek z gramofonem GS-424

(obecnie na Allegro po 3,5 PLN za sztukę).

Qubric

Tak, zadziałały skutecznie, po tygodniu prób kupiłem 4 sztuki i od tamtego czasu

jestem tak spokojny, że nawet mi się nie chce odpowiadać na twoje dziecinne zaczepki.

O płytkach Holfi jest cały wątek, ja sobie już nie wyobrażam odsłuchu bez nich i tyle, a co kto uważa mam głęboko gdzieś, bo róznicę słyszą nawet osoby, które dobrze znają mój system :)

A wkładki magnetyczne Romi - uwzględniono w artykule? BTW, testował już ktoś?

Co ciekawe, są dziełem Polaka (fakt, że mieszkającego w USA). Jeśli wierzyć opisom, działanie wręcz rewelacyjne...

Wkładki magnetyczne do butów???

A pamiętacie dzieło innego Polaka (z Polski tym razem)?

Zdrowotne prześcieradełka (wielkości chusteczki do nosa) lniano-bawełniane z namalowanymi na nich trzema magicznymi kropkami czerwonej farby. Miały chronić przed promieniowaniem cieków wodnnych (w blokach jest zasadniczo dużo cieków wodnych, zazwyczaj ciecze przez rury)... I zbawiennie wpływać na zdrowie podczas snu na nich.

A wiadomo, jak zdrowie lepsze, to i słuch. Idealne dla audiofilia.

Pod sprzęt należy także kłaść maty radiestezyjne (jak ktoś nie wierzy, że to działa to może sprawdzić specjalnym wahadełkiem radiestezyjnym lub różdżką).

A przede wszystkim należy używać regularnie Densen Magic Disc (Zyzio ma jakiś w zapasie), bo dopiero wtedy mozna usłysześ "czarne tło"... - z panela ekranowego LCD o jasności 300cd zasilanego specjalnym kablem Velum-Zelum-Argentum-Fadel-Szpadel... Oraz owijać głowę aluminiową folią "Jan Niezbędny" - jak sama nazwa wskazuje niezbedne wyposażenie każdego audiofila.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.