Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

A ja w to nie wierzę, tym bardziej że ten wzmacniacz ma na pokładzie chińskie no-name nowale które potrafią spierdzielić brzmienie każdego wzmacniacza.

Grac one może i grają ,ale wykonanie to temat na odrębny wątek. Niechlujstwo montażu, niedokładnosć , wady materiału, to wszytko skąlda się na opinię o sprzęcie. Nic dziwnego że tak mało wyrobów z tej grupy posiada znak CE.Strach uzywac .Jeśli nie pożar to porażenie.Zależy na jaki egzemplarz sie trafi. Może nie w dniu zakupu ale w najbliższej przyszłości.

Cały przemysl elektromaszynowy z Tamtego Kraju bieże wspólczynnik na populację . Mając 4 miliardy,nie warto inwestowac w bezpieczenstwo użytkowania.Co gorsza ze nie lokalny klient jest uzytkownikiem a wiekszosć na eksport .min do Polski.Ciekawe że nie znam Polskiego masowego importera poza Manta Polska,.Ale Manta w porównaniu do MA to top-hi-end-lux.Przynajmniej montażowo.

Ale moiżna wyznawac teorię że sprzet ma grac -a jakimi to środkami zrobiono .Niech się martwią inni.

Hmm... Ale o co własciwie Tobie chodzi?

conri, 14 Sie 2008, 20:56

>Grac one może i grają ,ale wykonanie to temat na odrębny wątek. Niechlujstwo montażu, niedokładnosć

Ble, ble...

>Nic dziwnego że tak mało wyrobów z tej

>grupy posiada znak CE.Strach uzywac .Jeśli nie pożar to porażenie.

Kilka rodzimych wyrobów tak zachwalanych na tym forum też strach używać, w jednym przypadku nie wolno iść się wysikać nie bacząc na to czy się już nie pali, a o CE zapomnij. I co? I kupują:)

>Zależy na jaki egzemplarz sie

>trafi.

Jaki klient takie wykonanie, bardzo rozsądne podejście

>Cały przemysl elektromaszynowy z Tamtego Kraju bieże wspólczynnik na populację .

Jakbyś zobaczył ten ichniejszy współczesny park maszynowy to oko by Ci zbielało a szczęka wyrżnęła o podłogę.

>miliardy,nie warto inwestowac w bezpieczenstwo użytkowania./.../

dalsza część bleble.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie

A jakim srubokretem nalezy ustawiac bias. Dzis wieczorem zamierzam sprawdzic jak to z nim jest i jesli byloby cos nie tak... Niestety w zestawie srubokrecika nie bylo, wiec moze ktos podpowie czy to powinien byc plaski, krzyzakowy, a moze gwiazda?

>. miałem odpisać ,... szkoda czasu .

Też tak uważam. Pisz co chcesz, byle z sensem.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

conri

-niska jakość i stąd niskie bezpieczeństwo wiążą się z wielkością populacji wg Ciebie? Może jeszcze powiedz, że jest to forma regulacji wielkości populacji ;)

-skoro większość idzie na eksport to zaprzeczasz sobie, że to wewnętrzna populacja kształtuje podaż, co, jak i ile się produkuje.

Udowodnij, że niska jakość i brak bezpieczeństwa są pożądanymi cechami dla importerów w dłuższym okresie czasu.

>Panowie

>A jakim srubokretem nalezy ustawiac bias. Dzis wieczorem zamierzam sprawdzic jak to z nim jest i

>jesli byloby cos nie tak... Niestety w zestawie srubokrecika nie bylo, wiec moze ktos podpowie czy

>to powinien byc plaski, krzyzakowy, a moze gwiazda?

Nie wiem jak jest w Twoim modelu ale zwróć uwagę, że na śrubce(jak jest metalowa)od potencjometru może wystąpić wysokie napięcie, dobrze jak by śrubokręt miał większość prętu zaizolowaną np. koszulką termokurczliwą.

W zestawie śrubokręt powinien być obowiązkowo (ja dostałem w komplecie ze wzmakiem). Śrubokręt to tzw. "gwiazdka" i ma zaizolowaną do samego końca stopkę kawałkiem koszulki termokurczliwej-przynajmniej tak to wyglada. Co do regulacji, to po odpaleniu wzmaka czekałem jakieś 20-30 minut na biegu jałowym (bez wysterowania) a potem skontrolowałem BIAS i właściwie tylko przy jednej z lamp była konieczna korekta. Właściwie to napięcie mieściło się w opisanej skali 0,35-0,4 V ale odbiegało o 0,02 od pozostałych 3 lamp. I dla własnego dobrego samopoczucia podciagnałęm je do wartości jak miały pozostałe EL-ki. Wymieniłem też na początku lampy sterujące 6N1P na radzieckie NOS-y-tak jak doradzali bardziej doświadczeni członkowie tego forum. Wzmacniacz gra jak dla mnie bardzo ciekawie, słucham sobie właśnie Evy Cassidy i wcale nie brakuje mi żadnych wooferów, regulacji basu i tonów wysokich-wszystko gra bardzo naturalnie i jak należy (z Paradigmami 3V4). To również moje pierwsze doświadczenie z lampą i jak na razie bardzo pozytywne!!!

gościu obsmarowuje on9mart - jego audioromy FU13 przyszedł w opłakanym stanie, źle zapakowany w jednym pudełku i owinięty gazetami ;)

"

I purchased an FU13 (uses the 813 tube by RCA etc.) and the amp whcih wieghs approximately 60 pounds was single boxed with newspaper around it to get shipped from Hong Kong to San Diego! No additional paddingso when the unit was dropped, as is expected, it was bent, scratched, and generally horrible to look at. Then i turned it on and the Chinneese tubes that are included, throw them away if you want any of the real tube sound/feel whcih is why you buy this unit. Anyway, the following has been going on for 6 weeks now and they no longer are in contact with ime.

So, first they would not believe that it was damaged and over almost two weeks and numerous close ups, far away etc picture (i.e. a delay tactic) and said that they will give me some cash ($70 usd on something that cost me over $600 usd to get!) which does nothing to allieviate the issue that the amp fase, cage, and high gloss stainless (i assume) is totally visually wrecked. But that is not the kicker, then i can only assume, the amp started to sporadically play and then just turned off.

Guess what happened then? I sent them an email and have never heard from them since. So I have a $600+ paper wight that looks like it was dropped twenty times betwenn california and Hong Kong and wont play music. Great, thank you On9mart !!!!

Just so that more people do not get taken on this scan, i understand that some are satisifed people, but that is considering that everything came in perfect, do not try to resolve any issue with these crimninals. To prevent this, do not buy from someone halfway around the world who can ignore you as easily as they take your hard earned money.

Cheers, and good luck to you all. "

szkoda, że nie zamieścił zdjęć dla uwiarygodnienia opowieści...

Inny stały numer e-bayowców z Honk Kongu.Koszt sprzetu b niski,natomiasst koszt wysyłki jak przez NASA na księżyc. Jak przychodzi do reklamacji to dobrze jak zwracają za sam sprzet , zwykle winę zwalaja na przewożnika.Poza tym jak pisąlem co innnego opisuje aukcja , co innnego przychodzi do klienta.Wewnątrz składanka elementów jak z BOMiS'u.Odległość skutecznie odcina drogi dochodzenia swego.Jaka cena taki serwis.

Od chwili gdy nacisnalem przycisk: zaplac poprzez paypal, moj wzmacniacz szedl do mnie 8 dni. Zaplacilem za expres i tak tez bylo. Swietnie zapakowany - karton, pianka. Lampy w osobnych kartonikach, a kartoniki w plastikowych rurach. Rurki szczelnie zafoliowane i umieszczone w przygotowanych otworach w piance.

Za przesyłkę z ubezpieczeniem zapłaciłem 300$. Moglem ja sledzic za posrednictwem strony UPS'a. Wzmacniacz wystartowal z Hong Kongu, mial miedzyladowanie w Dubaju, Kolonii i wyladowal w Warszawie. Do mnie dotarl juz droga ladowa :-)

Kupujac wzmacniacz tysiace kilometrow stad liczylem sie z tym, ze jesli cos bedzie nie tak, to nie pozostanie mi nic innego jak poszukanie na forum kogos, kto mi pomoze i za co bede musial dodatkowo zaplacic. Ale nic takiego nie mialo miejsca, wiec jestem szczesliwym wlascicielem lampy, a dotychczasowy tranzystor wystawilem juz na allegro.

W zwiazku z tym, ze mam male dzieci, to lampka byla wlaczona poki co 2 razy po 5 godzin (wieczorami) i powiem szczerze: jestem oczarowany. Dotychczas slyszalem w akcji tylko jeden wzmacniacz lampowy (Delta Studio EL34) i powiem szczerze: wcale nie zaluje, ze kupilem Yaqina MC-10L. Za te cene jest niesamowity. Powiedzialem sobie, ze jesli nie bede do konca przekonany po podlaczeniu go, to wystawie na allegro, ale nic takiego nie bedzie mialo miejsca.

Jak juz pogra dluzej to napisze cos wiecej.

McGyver

Obawiam sie, ze daleko od Ciebie - w Poznaniu. Ale jesli zaistnialaby taka mozliwosc, to ja tez jestem ciekaw wynikow.

Apropos mojego wpisu nieco wyzej: nie mam nic przeciwko Delcie - to zajefajny wzmacniacz. Ma tylko jeden minus - jest poza moim zasiegiem cenowym :-)

Nie wiem gdzie mieszka Y2K ale wydaje mi się, że Ty jestes z Łodzi? Jeśli tak, to może ustawimy jakieś spotkanie? Ja jestem ze Zduńskiej Woli ale codziennie dojeżdżam do pracy do Łodzi.

chyba jedna sie nie spodobał :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

McGyver, 17 Maj 2008, 13:04

>Yaqin MC10L ma toroidalne trafa głośnikowe, co jest niepokojące. Stosowanie toroidów na trafa

>wyjściowe jest nienajlepszym pomysłem, zwykle grają nienajlepiej.

Wersja MC10L ma trafa z rdzeniem EI :

YaQin MC-10K (teroid)

Ukryta Zawartość

Yaqin MC-10L (z rdzeniem z rdzeniem EI)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, pozwolę się nie zgodzić. MC-10L ma toroidy-no chyba, ze nie odróżniam walców od prostopadłościanów ;-)a patrzę właśnie na MC-10L, który stoi na mojej półeczce.

No chyba, że faktycznie ukryli EI w obudowach walcowych...Nie demontowałem górnej pokrywy więc nie wiem. Może faktycznie jest jak piszesz? MC-10L jest na pewno bez tych kondensatorów elektrolitycznych "wyciągnietych" na wierzch obok lamp sterujących.

Sa 2 wersje MC-10L. Ta bez kondziolkow na wierzchu, to Super New Upgrade Version ;-)

Jesli chodzi o stylistyke, to wersja bez kondziolkow jest wg mnie ladniejsza - ale to tak z kobiecego punktu widzenia.

Trafo zasilające może sobie być toroidalne, i to nie przeszkadza, tym bardziej że jest dość duże. Niestety trafka wyjściowe są w tej wersji trochę maławe. Ta druga wersja, z kondensatorami na wierzchu zdaje się mieć większe trafa.

>americano, 16 Sie 2008, 08:01

Z wypowiedzi nie wynika, że wysłane było z on9mart, może kupił to na ebayu. Niestety Audioromy przychodzi w opakowaniu fabrycznym i lampy ma już wsadzone, które podobno mogą wypaść. W sieci np coś takiego.

Ukryta Zawartość

W innych przypadkach zdarzały się zgniecione trafa jak by coś na nie upadło. Ryzyko jest wliczone w niską cenę. Jak się ktoś boi zaryzykować to niech kupi 500 drożej na allegro. Nie mniej jednak wydaje mi się, że większość opisywanych katastrof nie dotyczyła jednak on9mart.

Ukryta Zawartość

Witam,

Chce tylko powiedziec, ze zamowilem wzmacniacz Audioromy FU13 na ebay u on9mart

i dotarl w 100% sprawny, przynajmniej poki co ;)

Byl swietnie zapakowany - karton, w srodku wylozony specjalnie poklejonymi i

dopasowanymi kawalkami twardej pianki zabezpieczajacej, lampy nie byly, jak

ktos napisal wlozone w swoje miejsca we wzmaku, a dokladnie owiniete folia

"babelkowa", zaklejone, te najmniejsze dodatkowo zapakowane w kartonik.

Wszystko szczelnie umieszczone za kratownica, ktora jest w tym wzmacniaczu).

Kupilem 5.08, w Polsce byl juz 8.08 i... lezal w W-wie ;)

Do mnie dotarl 13.08. Wszystko mozna bylo monitorowac poprzez strone UPS -

dostalem mail'em nr paczki.

Nie wykluczam, ze wpadki moga sie zdazyc, ale na allegro niby jest tak bezpiecznie?

Przez internet ryzyko bedzie zawsze - tego sie nie uniknie.

Poki co jakos na tym forum nikt sie nie skarzyl i nikt nie pisal, ze zostal nabity

w butelke, a paru juz pewnie kupilo ;)

Takze podsumowujac - bez ryzyka nie ma zabawy!

Witam wszystkich miłośników chińskich lampowców . Na forum piszę pierwszy raz . Od lipca jestem posiadaczem wzmacniacza lampowego JBI AV-9900d . Przeglądałem strony internetowe oraz forum szukając opini lub opisów mojej lampy . Niestety nie znalazłem żadnych informacji o jego walorach estetyczno - muzycznych . Po wymianie lamp z chińskich na rosyjskie wojskowe jestem w trakcie ich wygrzewania . Nie jestem wielkim znawcą sprzętu ale mogę stwierdzić , że lepiej gra niż tranzystor Denon AVR-2807 . Kolumny i kable zostały te same . Odtwarzacz multiformatowy Denon DVD 2930 .Chętnie poznam opinie innych użytkowników na temat wzmacniacza JBI AV-9900d .

Tak, kupilem Audioromy FU13 :)

Zachecily mnie pochlebne recenzje na forach dyskusyjnych - m. in. audiostereo!

Niestety - w przypadku zakupu z Chin nie ma mozliwosci wczesniejszych odsluchów...

Trzeba kupowac "w ciemno" - przynajmniej te nowe modele ;)

No wiec kupilem i... nie zaluje! Dzwiek zupelnie inny niz ten, do ktorego

przyzwyczaily mnie tranzystory - przede wszystkim srodek pasma w koncu wzrusza!

Jest czytelny, moze nawet czasem zbyt doslowny, ale dzieki temu pelny emocji i

bardzo wyrazisty. Poprzednio srodek byl tylko dodatkiem - teraz stal sie w koncu

pelnoprawnym dostarczycielem wrazen... Wysokie jakby nieco sie wycofaly - sa

spokojniejsze, bardziej zrownowazone. I w koncu bas. Srodkowy rejestr basu bardzo

dobrze kontrolowany, mysle, ze tak jak byc powinno. W dole pasma wyciszenie i

stabilizacja - nic sie nie buja, nic nie hula po pokoju, jesli nie potrzeba.

Sa moze pewne niedociagniecia - czasem jakby mimo wszystko troche rezonuja najnizsze

czestotliwosci, ale podejrzezwam, ze jest to glownie zasluga moich kolumn i bardzo

nieaudiofilskiego ustawienia pokoju, ktory przede wszystkim jest moim salonem...

Chce zaznaczyc, ze opis jest wykonany przez amatora - to moj pierwszy wzmak lampowy,

tranzystorowcow tez wielu nie mialem ;) Ale powiem szczerze - zachecam do posluchania,

jesli macie gdzie i u kogo, chocby po to by porównać z tranzystorem.

Ja ZAPRASZAM NA ODSŁUCH - jesli ktos ma ochote. Mieszkam w Chojnicach.

Mozna przybyc z wlasnym sprzetem - chetnie porownam ;)

Dobrze by bylo tez przytachac jakies inne kolumny, bo na moich bas troche buja.

Pozdrawiam.

P.S.

Nie moge w tym miejscu nie podziekowac osobom z tego forum - zwlaszcza McGyver'owi.

To dzieki nim dowiedzialem sie, ze wzmacniacze lampowe moga byc dostepne dla kazdego.

Wiem, ze moze niektorzy uwazaja, ze McGyver po prostu chce nakrecic sobie interes

i zlapac paru klientów, ale ja sie zdecydowanie z tym nie zgadzam.

Uwazam, ze kazdy ma swoj rozum i jest odpowiedzialny za to co robi. Jesli ktos

uwaza, ze zachecanie do kupna wzmacniaczy z Hong Kongu to czcze gadanie to ok,

ale wg mnie kupno takiego sprzetu pokazuje, ze wydawanie majatku na wzmacniacz

tranzystorowy nie ma sensu, skoro za sporo mniejsze pieniadze mozna miec dzwiek

naturalny i dynamiczny - jaki wzmak PCB cos takiego jest w stanie zaoferowac!?

Co tak naprawde cenimy w dzwieku? Czy oczekujemy oszustwa? Czy chcemy, zeby

dzwiek byl "nad wyraz" prawdziwy? Przeciez jesli wystarczy nam naturalnosc to

lampa w zupelnosci to zaspokoi! Nie w kazdym rodzaju muzyki bedzie "idealnie",

ale przynajmniej bedzie naturalnie, czyli prawdziwie - a o to chyba jednak tak

naprade chodzi!

Zreszta prawda jest taka, ze jest tylko garstka osob dzieki ktorym to forum zyje-

i te osoby powinny byc "swietymi krowami" bo mozna sie od nich sporo dowiedziec ;)

Nawet jesli wyglaszaja kontrowersyjne tezy, to mimo wszystko w dzisiejszych czasach

charyzma jest w cenie! A krytykowac mozna zawsze - byle sensownie!

Niech kazdy czyta i sam wyciaga wnioski, a bedzie dobrze ;)

Pozdrawiam.

alegz

gratuluję zakupu, przełamałeś nową barierę na tym skostniałym forum, na którym audiofile gawędziarze szukają prawd uniwersalnych :)

jaka bariera americano jesli na forum kreowanym przez powiedzmy 2 polskich dystrybutorow to tak masz racje-- cytat z ciebie

dla scisłosci

wzmacniacze na 813 sa w ofercie polskich firm od tamtego roku a nie od lata tego roku kiedy zaczynaja sie twoje wpisy i Mc Gyvera

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi