Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

>uwaga dzis przyszedł do mnie Yaqin i zapłacilem 230zł opłaty celnej??!! W ponidziałek kupiony od

>tego samego goscia Music Angel opłata celna wyniosła 63zł...? Kwota deklarowana przez chinola

>identyczna. Na jakiej podstawie naliczane sa te opłaty celne?? Telefony podawane do izby celnej w

>Warszawie nie dzialaja....

Teoretycznie na podstawie faktury ale jeżeli mają wątpliwości co do prawdziwości kwoty to właściwie mogą ją wsiąść z kosmosu. Np. taki celnik wejdzie na pierwsza lepszą stronę i zobaczy, że wzmacniacz lampowy kosztuje 10000 i Ci policzy ok 2500! Absurd ale możliwy. W takiej sytuacji trzeba się z nimi kontaktować i w tedy trzeba im przedstawiać faktury z ebay, paypal i polskiego banku. Miej na uwadze Czy się warto o co kruszyć kopie bo vat+cło to około 25%.

Mam informacje, że jeżeli nie zamawiasz zbyt często to przymykają oko ale jak robisz to częściej to jest podejrzenie, że tym handlujesz i Cie biorą na warsztat bo mają wszystko w systemie.

zulus

co to znaczy czesto? ja kupilem dla siebie dwa dla porownania w odstepie czasowym 2 dni, moze z tego wzgledyu mnie tak złodzieje potraktowali...?

ktore wg Ciebie lampy sterujace beda optymalne do tego Yaqina? Tesla, Tung-Sole czy moze cos z Mallardów?

Wojtek, nie kupuj lamp ze współczesnej produkcji, szkoda zachodu. NOSy są wyraźnie lepsze. Jeżeli nie chcesz wydać za dużo na lampy, to kup sowieckie NOSy, lub RFT, lub Teslę.

>co to znaczy czesto? ja kupilem dla siebie dwa dla porownania w odstepie czasowym 2 dni, moze z tego

>wzgledyu mnie tak złodzieje potraktowali...?

Tego nie można powiedzieć na pewno. Kolega mi tak mówił, który z kolei słyszał od swojego kolegi który pracował w urzędzie celnym. Wiec nie jest to informacja z pierwszej ręki.

Nie wiem na jakiej podstawie to naliczyli ale bym się z nimi nie kłócił. Policz sobie ok 25-27% od prawdziwej kwoty bo tyle naprawdę powinno wynosić cło, vat i inne opłaty. Dodatkowo koszty przesyłki wliczają do wartości przedmiotu :(

Kupowałeś na ebay-u czy w on9mart.

>ktore wg Ciebie lampy sterujace beda optymalne do tego Yaqina? Tesla, Tung-Sole czy moze cos z

>Mallardów?

Kolega wymieniał sterujące, drugiego stopnia, i wejściowe właśnie na tung-sole i mullardy z bierzącej produkcji. Efektów prawie nie było grało jak chińszczyzna i strasznie muliło. Jak już pisałem dopiero po zainstalowaniu NOS Tesli ECC83 wzmacniacz zagrał tak, że nam szczęka opadła. W tedy pierwszy raz zobaczyłem i uwierzyłem, że lampy tonie voodoo. To nie była zmiana o klasę wyżej lecz o 2 lub 3 to był zupełnie inny wzmacniacz.

Na koniec dodam, że te tesle o których mowa to nie są e88cc po 8zł. Na ebay-u ich ceny oscylują w okolicach 130$ za parę i są podobno kultowe. Żeby jeszcze bardziej zamieszać to dodam, że modele ECC83 są najbardziej podrabianą lampą. Poszukajcie w googlach "fake tubes".

kupowalem w on9mart...

A wiec, jak wspomnialem wczesniej napisze kilka slow z pierwszych odsłuchow.

Jako pierwszy przyszedł MA na KT88. Sprzet średnio zapakowany w srodku jakies kawałki gabki i styropianu, lampy odzielnie w pudełku. Zero instrukcji itd. Lampy mocowałem ze wstrzymanym powietrzem gdyz gniazda wydawaly sie jak by słabo przymocowane do obudowy. Gdy juz sie uporalem z lampami i ustawilem ciezki wzmacniacz na komodzie, podłączyłem żrodło i zapuscilem na rozgrzewke swoj ulobiony kawalek Dire Straits "You and your friend"....Wystarczylo pierwsze kilkanascie sekund i wiedzialem ze to jest to czego szukalem od dawna. Na ustach szeroki usmiech a na plecach ciarki...Przestrzen, scena, wokal, ciepło, zaden posiadany przeze mnie tranzystor sie nie rownał. CA 640A V2 sprzedalem tego samego wieczoru:)Troche czuje niedosyt niskich tonow jednak jest on znakomicie kontrolowany i ladnie wybrzmiewa ale troche brak mu mieska. Na pentodzie gra zdecydowanie glosniej, uwaga na latwoscieralne napisy na obudowie....

Po dwuch dniach doszedł Yaqin. Uwierzcie mi, szok po otwarciu pudła. Nie czesto widziałem tak doskonale i przezornie zapakowany sprzet. Lampy juz nie w oddzielnym pudełku jak w MA lecz w tubach z PCV. Od dołu i góry wzmacniacza potezna pianka zabezpieczajaca. Założe sie z kazdym, ze wyzucajac zapakowany sprzet z drugiego pietra:) nie potłucze sie zadna z lamp:)

Nie trzeba chodzic na silownie, wystarczy troche poprzemieszczac tego potwora ok 25kg.

Brzmieniowo nie powalil mnie na kolana jak MA. Dzwiek wydaje sie jak by troche przybrudzony, mulasty ale zdecydowanie z lepszym basem jak na moje preferencje, po prostu soczyste miesko jakie lubie i na dodatek dosc dobrze kontrolowane, dynamika ciut słabsza niz MA ale naprawde w kazdych aspektach brzmienia nie ma powodów do narzekan. MA potrafil czasem zagrac zbyt ostro, Yaqin bardziej miekko, sama gora lekko wycofana co akurat wole.

Powiem Wam tak, przed MA postawilem wysoko poprzeczke i ten wzmacniacz zdał egzamin mimo troche pewnych brakow w najnizych rejestrach ale wiadomo kazdy lubi co innego. Wykonanie sprzetu i pakowanie troche "garazowe" ale wzmak ładnie gra bez zadnych modyfikacji...

Z kolei po Yaqinie i jego chinskich lampach sterujacych nie spodziewalem sie zadnych rewelacji ale i ten wzmak mnie zaskoczyl. Gra zupelnie przyzwoicie i w pewnych aspektach przewyzsza MA. Montaz wykonanie, pakowanie pierwsza klasa! Wzornictwo kwestia gustu. Gdyby przykładowo wycenic MA na 1tys zł to Yaqin wyglada tak jak by byl wart 3tys zł....

Wybor bardzo trudny, obie lampki graja troche inaczej, oba wygladaja jak z innej planety:) Zapodam jakies normalne lampy sterujace do Yaqina i zobaczymy ktory zostanie....

U mnie z basem w MA jest całkiem odwrotnie - czasami jest go nawet lekko za dużo.

Jakie masz głośniki?

>wojeknachmej

Poustawiaj biasy w obu wzmacniaczach, wygrzej z 50h i w tedy porównaj jeszcze raz.

Mi jakość wykonania Y też się bardzo podoba stoi naprawdę na wysokim poziomie, trudno doszukać się tam chińszczyzny. Ale niestety sam design mi się nie podoba.

oczywiscie Yaqin MC-100b, wlasnie wygrzewam na nim nowe Focusy 140, jak na razie moge powiedziec ze to inna klasa brzmienia niz Usher, teraz na Dynaudio dzwiek juz jest zbyt tłusty, zatkanie otworu bas-refleks załatwilo sprawe, mam nadzieje sie przezegnac podlaczajac spowrotem Music Angela...:)

Jakie masz lampy sterujące w Music Angelu? Bo przychodzi różnie, raz są NOSy z USA, a innym razem chińskie kiepskie no-name.

W Yaqinie to wiem-gówniane. szczególnie nowalowe 12AX7 są kiepskie, wymień je choćby na RFT. A najlepiej wsadź General Electric (bo Telefunkeny to już bardzo drogie będą). Gdybyś wymieniał lampy sterujące, to nie kupuj współczesnej produkcji tylko NOSy, choćby tanie sowieckie, czechosłowackie lub z NRD.

w MA mam amerykanskie lampy sterujace, kurde nie wiem za bardzo gdzie kupic bo na allegro nie ma chyba nic ciekawego, Sovteki to chyba tez jakis syf co?,moze znajdziesz dla mnie cos fajnego w swojej szufladzie?:) to sie dogadamy jakos?

A po co? Jak masz amerykańskie, to ich nie ruszaj.

Do Yaqina kup na razie 2szt ECC83 RFT i 4szt 6N8P sowieckie, po kilka złociszy za sztukę. Zagra lepiej niż na chińszczyźnie.

A po co? Jak masz amerykańskie, to ich nie ruszaj.

Do Yaqina kup na razie 2szt ECC83 RFT i 4szt 6N8P sowieckie, po kilka złociszy za sztukę. Zagra lepiej niż na chińszczyźnie.

MC ja zamówiłem yagina bede jutro na w sosnowcu moze masz takie lampy i moze chciałóbys posłuchać u siebie tego yagina bede z nim......

Yaqina MC100B zmam, miałem w domu kilka egzemplarzy, ale jak będziesz w Sosnowcu to zapraszam na kawę.

>A po co? Jak masz amerykańskie, to ich nie ruszaj.

>Do Yaqina kup na razie 2szt ECC83 RFT i 4szt 6N8P sowieckie, po kilka złociszy za sztukę. Zagra

>lepiej niż na chińszczyźnie.

Chciał bym posłuchać Yaqina na lampach RFT, może i kupie ecc81, ecc82 RFT na próbę do mojego MA.

>A po co? Jak masz amerykańskie, to ich nie ruszaj.

>Do Yaqina kup na razie 2szt ECC83 RFT i 4szt 6N8P sowieckie, po kilka złociszy za sztukę. Zagra

>lepiej niż na chińszczyźnie.

Chciał bym posłuchać Yaqina na lampach RFT, może i kupie ecc81, ecc82 RFT na próbę do mojego MA.

jaka jest róznina w brzmieniu yagina 100b i 10l już myslałem że mam 100b ale ktos mnie przelicytował

czy 100b jest obiektywnie lepszy niz 10l?? niestety nie mam mozliwości posłuchac któregokolwiek

MC juz nie rob ze mnie takiego dziada:) na dobre lampy jeszcze mnie stac:) Jakie Twoim zdaniem lampy 12AX7 beda najlepsze do tego Yaqina, po Twoich wpisach sadze ze to beda Nosy i to z dawnej produkcji tak?

zulus, 11 Wrz 2008, 22:33

>>A po co? Jak masz amerykańskie, to ich nie ruszaj.

>>Do Yaqina kup na razie 2szt ECC83 RFT i 4szt 6N8P sowieckie, po kilka złociszy za sztukę. Zagra

>>lepiej niż na chińszczyźnie.

>Chciał bym posłuchać Yaqina na lampach RFT, może i kupie ecc81, ecc82 RFT na próbę do mojego MA.

Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem. Toż napisałem, że amerykańskich NOSów nie ruszać, chyba że wymieniacie na Telefunkena, Mullarda, Siemensa lub Amperexa. Wymieniać General Electric lub Sylvanię nja RFT nie ma sensu (ale jak ktoś chce, to chętnie oddam swoje RFT ;-)))

Natomiast RFT, Tesle, Tungsramy, EI, sowieckie, czy inne lampy z byłych demoludów są z pewnością lepsze niż lampy współcześnie produkowane, a zwłaszcza chińskie no-name.

wojeknachmej, 11 Wrz 2008, 22:43

>MC juz nie rob ze mnie takiego dziada:) na dobre lampy jeszcze mnie stac:)

A tam zaraz dziada. Po prostu, można na szybko kupić mjakieś demoludy po to, żeby nie kaleczyć uszu no name lampami, a potem na spokojnie zasadzać się na dobre NOSy.

>Jakie Twoim zdaniem

>lampy 12AX7 beda najlepsze do tego Yaqina, po Twoich wpisach sadze ze to beda Nosy i to z dawnej

>produkcji tak?

Że NOSy to nie ulega wątpliwości. Z typem 12AX7 mam ograniczone doświadczenia, bo tego typu nie lubię stosować. Jest osobny wątek na forum poświęcony 12AX7, poczytaj.

tadzik

wyslalem ci priv, co dwa wzmaki to nie jeden:)

mc

duzo pozytywnych opini czytalem na temat telefunkenow, troche sie pospieszylem bo tydzien temu wziolem jakies mullardy z ebay z USA, zobacze jak z tym czyms zagra i bede szukal dalej...

Na razie chyba zostane przy MA, chyba ze Mullardy mnie oczaruja...

nie to sa 12AX7 do Yaqina kupilem, przyjda w przyszlym tygodniu, zobacze czy zagraja, jak nie to kupie jakies Nosy

czyli co, kupiłeś współczesne rosyjskie lampy brandowane jako Mullard? To już nie to co stare angielskie Mullardy.

• Pokaż nowe odpowiedzi